Trykkoker test: 7 effektive og beste trykkokere på markedet

I en verden hvor vi stadig er på jakt etter måter å gjøre hverdagen enklere og mer effektiv, har trykkokere blitt et svært populært kjøkkenredskap.

Dette er kjøkkenmaskiner som er kjent for å kunne lage maten raskt, holde maten varm lenger (slik at du også kan spise sen middag), og samtidig bevare næringsstoffene. I følge Jernia.no, så vil en trykkoker lage maten hele 70-80 % raskere!

Derfor har vi hos Gourmetmat besluttet å gjennomføre en omfattende forbrukertest av markedets trykkokere.

Skal vi være ærlige, så var behovet for en slik test veldig tydelig. De aller fleste «trykkoker test»-artiklene på nett var rett og slett…søppel.

Vår ekspertgruppe har kjøpt inn og testet en rekke av de beste og mest populære trykkokerne på markedet. Testen har inkludert en rekke ulike kriterier, fra funksjonalitet til brukervennlighet og størrelse.

Vi har også vurdert produktdesignet, kvaliteten på materialene, sikkerheten, og ikke minst hvor godt maten faktisk smakte. Litt lengre ned i artikkelen diskuterer vi i mer detalj de ulike testkriteriene våre.

Er du klar for å lese Norges beste og mest omfattende test av trykkokere?

I så fall anbefaler jeg at du leser videre. La oss begynne.

Om du skal kjøpe deg en trykkoker, anbefaler vi disse svært gode (og norske) nettbutikkene: Bakeren&Kokken.no, Tilbords.no og Kitchn.no.

Vinnere av vår trykkoker-test

Nedenfor ser du en kjapp oversikt over våre anbefalte produkter, basert på våre testkriterier. Skulle du ønske å lese mer om hver enkelt trykkoker, så kan det gjøres lengre ned i artikkelen.

#Produkt
1Funktion Trykkoker 6 liter – Best i test!
2Tefal Secure 5 Neo – Velg mellom 6 eller 8 liters kapasitet
3WMF Perfect Plus – Trykkoker med 8,5 liters kapasitet og lav pris
4Hamilton Beach Trykkoker – Multifunksjonell og høyteknologisk maskin med slow-cooker
5Fissler Vitaquick 4 L / 8 L – Super-sterkt lokk og kompakt design
6Tefal Clipso Minute Eco Respect – Testens grønne miljøvalg
7Sage BPR700 – Kombinasjonsprodukt av slow cooker og trykkoker

1. Funktion Trykkoker 6 liter – Best i test!

Basert på våre testkriterier, så var det èn trykkoker som skilte seg ut postitivt.

Og det var denne forholdsvis rimelige trykkokeren fra Funktion.

 • Rommer 6 liter, noe som er ganske gjennomsnittlig ift størrelse.
 • Laget av sterkt og solid rustfritt stål.
 • God funksjonalitet.
 • Kan også brukes på induksjonsovn.
 • Funktion kan brukes til å lage alt fra pinnekjøtt til grønnsakssuppe!

Det er flere grunner til at vi har valgt Funktion som vår testvinner.

La oss gå gjennom de viktigste punktene for vår bedømmelse.

God brukervennlighet og flere gode funksjoner

Funktion Trykkoker 6,0 l med Lokk har et enkelt og intuitivt brukergrensesnitt.

Produktet har flere forhåndsprogrammerte innstillinger som gjør at du enkelt kan lage en rekke forskjellige retter; som blant annet spenner fra fra ris til grønnsaker og ulike typer kjøtt.

Strømforbruk og miljøvennlighet

Trykkokeren fra Funktion er et miljøvennlig alternativ til «tradisjonell» matlaging. Den bruker mindre energi enn en vanlig stekepanne for å gi samme resultat. I tillegg går matlagingen raskere. Dette betyr at du sparer både tid og energi.

Testvinneren har også et veldig solid lokk som holder varmen inne i kokeren, slik at du får best mulig resultater uten å måtte bruke mer energi enn nødvendig.

Dette er en av de viktigste tingene når vi vurderer ulike trykkokere opp mot hverandre. Hvis lokket holder seg ordentlig godt på plass, så vil man spare ufattelig mye energi når man lager mat.

Kapasitet og størrelse

Funktion Trykkoker har en stor kapasitet på 6 liter, noe som gjør at du kan lage større porsjoner mat. Dette bør holde til hele familien. Vi ser at enkelte konkurrerende produsenter lager modeller som har helt opp mot 8-9 liters kapasitet.

For en vanlig familie på fem, så vil du neppe trenge hele ni liter.

Trykkokeren er også utformet på en forholdsvis kompakt måte. Dette gjør at du enkelt kan oppbevare den i skapet når den ikke er i bruk.

Veldig god mottagelse fra det norske folk

Funktion Trykkoker 6,0 l med Lokk har blitt godt mottatt av norske forbrukere, og er blitt anerkjent for sin brukervennlighet, miljøvennlighet og gode kapasitet. Mange forbrukere har også rost trykkokeren for den raske og effektive matlagingen, samt at redskapet er enkelt å vaske.

Her er et utdrag fra tidligere kundeanmeldelser hos nettbutikken Bakeren & Kokken:Til slutt kan vi også nevne at Funktion kan brukes på alle varmekilder. Dette inkluderer også induksjonsovn.


2. Tefal Secure 5 Neo – Velg mellom 6 eller 8 liters kapasitet

Likte du vår testvinner, men ønsker du deg en litt større trykkoker?

Greit nok.

Da kan du nok gå for Tefals eminente «5 Neo» med åtte liters kapasitet. Det bør være stort nok til å kunne mette en helt familie.

 • Det medfølger en dampkurv når du kjøper trykkokeren.
 • Kommer med forhåndsinnstilte programmer.
 • Veldig god og brukervennlig.
 • Sikkerhet satt i fokus: ingen uhell på kjøkkenet!
 • Gode anmeldelser fra norske kunder.

Tefal Secure 5 Neo er et allsidig og effektivt verktøy for matlaging. Og med «effektivt» , så inngår også ordet «funksjonsrikt».

For dette er et produkt som virkelig gjør akkurat det du kan ønske av en trykkoker.

Funksjonsrik og svært god holdbarhet

Produktet har en rekke funksjoner, inkludert flere programmerbare innstillinger for en enkel matlaging av en rekke forskjellige retter. Kokeren er også laget av rustfritt stål. Dette gjør at du kan være trygg på at du neppe vil se dype riper med det første.

Det rustfrie stålet sikrer at Tefal Secure 5 Neo Trykkoker har en god produktholdbarhet og vil holde i mange år fremover. Du du kan stole på at den vil vare lenge til tross for at du bruker trykkokeren hver dag.

Dampkurv – et eminent ekstrautstyr

Dampkurven er en nyttig ekstrafunksjon som lar deg steke og koke ulike matvarer samtidig. Du kan for eksempel koke ris i kokeren mens du steiker grønnsaker i dampkurven. Dampkurven gir deg også muligheten til å lage sunnere retter ved at du kan steke maten i stedet for å bruke fett.

Det er jo ikke uten grunn at airfryere har blitt så utrolig populære i Norge.

Norske folk ønsker rett og slett å spise sunnere. Derfor er slike dampkokere et veldig godt tilskudd.

Hvordan bruker man Tefal Secure 5 Neo? (video)Kapasitet og størrelse

Tefal Secure 5 Neo Trykkoker er tilgjengelig i to forskjellige størrelser, 6 liter og 8 liter, slik at du kan velge den kapasiteten som passer ditt kjøkken.

Når du velger størrelse må du først og fremst tenke på to ting:

 • Hvor ofte skal du bruke produktet?
 • Og når du bruker trykkokeren: hvor mange skal det lages mat til?

3. WMF Perfect Plus – Trykkoker med 8,5 liters kapasitet og lav pris

Tredjeplassen i vår test går til WMF Perfect Plus. Denne forholdsvis enkle trykkokeren kommer helt uten ekstrautstyr og forhåndsinnstilte programmer.

Men prisen er god. Veldig god.

 • Et helt klart og tydelig budsjettvalg.
 • Kan kjøpes i hele fem forskjellige størrelser.
 • Kan også brukes på induksjonsovn og andre varmekilder.
 • Bidrar til rask og effektiv matlaging.
 • En trykkoker som selges over hele den vestlige verden.

WMF Trykkoker Perfect Plus er en av de mest raskeste og mest effektive trykkokerne på markedet. Dette er ikke bare noe vi i Gourmetmat sier. Hvis du leser om WMF Perfect Plus på internasjonale test-sider, så får du raskt inntrykk av at denne modellen er høyt elsket.

Trykkokeren fra WMF har en kraftfull pumpe som sikrer rask oppvarming og en jevn strøm av damp, slik at du kan lage maten din på – nær sagt – rekordtid.

Dessuten har den en unik ventil som sikrer at trykkokeren aldri overopphetes, slik at du kan lage maten din sikkert og trygt.

Ingen «fancy» teknologi – men fortsatt god brukervennlighet

Til sammenligning med andre trykkokere på det norske markedet, så er WMF Perfect Plus enkel.

Her får du ikke med noen ekstra dampkurv.

Ei heller får du med noe tekniske forhåndsinnstilte programmer.

Men du får en jevn og god kvalitet fra A til Å. I tillegg er produktet utrolig enkel å lære seg, så man slipper å bruke timevis på å lese bruksanvisningen.

God kapasitet som også er stor nok for de største familiene

WMF Trykkoker Perfect Plus kan kjøpes i to størrelser:

 • 6,5 liter.
 • 8,5 liter.

Uansett hvilken størrelse du velger, vil du sette pris på den store kapasiteten som lar deg lage store porsjoner mat.

For det er ingen tvil om at selv 6,5 liter er nok for de aller, aller fleste.

Kan også brukes på induksjonsovn

En av de beste tingene ved WMF Trykkoker Perfect Plus er at den kan brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon, vanlige «gammeldagse» komfyrer samt gassovn. Det gjør det enkelt å lage maten din hvor som helst, uansett hvilken type komfyr du har.

Og vi i Gourmetmat tror at det er nettopp denne fleksibiliteten som har gjort produktet så utrolig populært over hele verden.

Kort og greit – Presentasjonsvideo av WMF Perfect PlusInternasjonal bestselger til lav pris

WMF Trykkoker Perfect Plus har en betydelig lavere pris enn andre lignende produkter på det norske markedet. Dette gjør den til et flott valg for deg som leter etter en effektiv og rimelig trykkoker. Som forbruker vil du nok sette pris på den høye kvaliteten uten å måtte bekymre deg for en høy prislapp.

Høy kvalitet til lav pris. Hva mer kan man egentlig be om? 🙂

Vår dom

Alt i alt er WMF Trykkoker Perfect Plus et flott valg for deg som ønsker å lage sunn og smakfull mat på en enkel og effektiv måte. Med sin raske og effektive ytelse, sine generøse kapasiteter og sin fleksibilitet når det gjelder varmekilder, vil du sette pris på hva denne trykkokeren har å tilby.

Som du også ser, så selges trykkokeren hos flere av de største kjøkken-nettbutikkene i Norge.

Det store utvalget av nettbutikker gjør at du kan utføre en rask prissammenligning. Velg gjerne den nettbutikken du er mest komfortabel med. Vi har anbefalt tre nettbutikker (Bakeren & Kokken, Kitchentime og Kitchn). Samtlige har vi veldig god erfaring med.


4. Hamilton Beach Trykkoker – Multifunksjonell og høyteknologisk maskin med slow-cooker

Vi kan kalle denne maskinen flere ting. For Hamilton Beach har ikke bare laget en trykkoker.

Dette er like mye en slow cooker og en «damper» til grønnsaker.

Her får du rett og slett utrolig mange funksjoner i én og samme maskin.

 • Reduserer tiden det tar å lage mat med rundt 60-80 %.
 • Kommer med hele ti ulike forhåndsinnstilte programmer for middagsmat.
 • Slow Cooking-teknologi for å beholde friskheten i maten.
 • Forsinket startfunksjon, som gjør at du kan forhåndsinnstille matlagingen til akkurat når du ønsker.
 • Kommer i to farger: «svart» og «rustfritt stål».

Kanskje markedets mest omfattende teknologi på en trykkoker

Hamilton Beach Multi-Function Trykkoker er et enestående produkt med avansert teknologi som gir deg mulighet til å tilberede middagsmåltidet veldig raskt.

Trykkokeren har et brukervennlig LED-display som gjør det enkelt å velge programmene du vil bruke, og den har også en smart startfunksjon som lar deg begynne å tilberede maten så snart du har lagt inn alle ingrediensene.

Det er kanskje lettere å illustrere dette via video.

Video – Bruk Hamilton Beach trykkoker på 1-2-3

Til tross for at vi kanskje snakker litt mye om høyteknologi, så skal du ikke bekymre deg.

Denne maskinen kan selv brukes av folk som ikke har mye erfaring med teknologi.

Denne videoen på 46 sekunder illustrerer godt hvorfor Hamilton Beach er et godt valg:10 unike og smarte forhåndsinnstilte programmer for effektiv matlaging

Trykkokeren har en rekke forhåndsinnstilte programmer som gjør at du slipper å lese deg opp på nettet for å finne riktig trykk, temperaturer og andre ting du må vite.

Du kan f.eks. tilberede maten på manuell modus, eller du kan velge et av de forhåndsinnstilte programmene for grønnsaker, kjøtt, fisk, eller ris.

Alle programmene sørger for at maten blir tilberedt på en svært god og effektiv måte. I løpet av vår test snakket vi nemlig med en som benytter seg av Multi-Function nesten hver dag. Han sa at han ALLTID benyttet seg av de forhåndsinnstilte programmene når han skulle lage mat.

Fargevalg – vil du ha svart eller sølvfarget?

Hamilton Beach Multi-Function Trykkoker kommer i to ulike farger:

 • Sølvgrå.
 • Svart.

 Det betyr at du kan velge den fargen som passer best til dine andre kjøkkenmaskiner. Begge fargene ser moderne og stilfulle ut.

Men det er nok mer det at denne maskinen har et mye mer moderne designuttrykk sammenlignet med konkurrentene.

Vår dom

Hamilton Beach Multi-Function Trykkoker er et godt valg for deg som ønsker en trykkoker med avansert teknologi og mange forhåndsinnstilte programmer.

Når man i tillegg ser at prisen ikke er så aller verst, så forstår man at denne maskinen er et populært valg for mange nordmenn.


5. Fissler Vitaquick 4 L / 8 L – Super-sterkt lokk og kompakt design

Denne lekre trykkokeren er virkelig det man på godt norsk kaller «eye candy».

Det sterke håndtaket kombinert med den blanke rustfrie stålen er rett og slett utrolig bra. Og selve funksjonaliteten er også meget god.

Men prisen er kanskje….litt for høy?

 • Kommer i to størrelser: 4,5 liter og 8,5 liter.
 • Vitaquick er utstyrt både med sikkerhetsventil og sikkerhetspakning, som hindrer uhell når du lager mat.
 • Kan brukes til å lage alt fra grønnsaker til fisk og diverse kjøttretter.
 • Laget av førsteklasses rustfritt stål.
 • Fungerer like fint på klassiske ovner som på gassovner og induksjon.
 • Patentert teknologi på sikkerhetsventilen.
 • Produsert med opptil 90 % resirkulert materiale.

Fissler Vitaquick kommer forholdsvis høyt på vår liste. Av alle trykkokerne på markedet, så anser vi at denne litt spesielle maskinen kommer på en femteplass.

Og det må sies å være absolutt OK.

Men vi sliter litt med å rettferdiggjøre at prisen er så høy. Når man ser multifunksjonelle og høyteknologiske modeller koste nesten halvparten så mye, så begynner vi å lure litt.

Uansett: la oss se på hva Fissler Vitaquick faktisk har å tilby.

Teknologi og funksjonalitet

Maskinen er utstyrt med en presis trykkmåler og en innovativ sikkerhetsfunksjon som sørger for at «kokepunktet» alltid befinner seg på et sikkert nivå under matlagingen. Modellen er også produsert med rundt 90 % resirkulerbare materialer.

Dette er med andre ord et trykkoker du kan kjøpe med god samvittighet.

Video – Kjøpsinformasjon om Fissler VitaquickReduserer koketiden med opptil 50 %

En annen fordel med Vitaquick er effektiviteten.

Vår test viser at trykkokeren reduserer middagslagingen med rundt 50 %. Hvis du har en travel hverdag, så vet du veldig godt at det kan bli stressende på kjøkkenet.

Poteter trenger ikke lengre et kvarter på å kokes ferdig. Nå kan de kokes på rundt 6-7 minutter. Og det samme gjelder kjøtt, fisk og bønner.

Velg mellom stor (VELDIG stor) og liten kasserolle

Fissler Vitaquick Trykkoker finnes i to forskjellige størrelser. Den minste ligger på 4,5 liter og den største har en kapasitet på 8,5 liter.

Modellen på 4,5 liter er betydelig mindre enn andre trykkokere på markedet, noe som gjør den enkel å oppbevare når den ikke er i bruk.

Modellen på 8,5 liter gir deg mer plass til å lage større mengder mat, og er derfor perfekt for større familier eller hvis du ofte har gjester.

Kan kvaliteten forsvare prisen..?

Vitaquick har en høy pris sammenlignet med andre trykkokere på det norske markedet. Så ærlige må vi bare være.

Det er spesielt den høye prisen som gjør at vi ikke kan tillate oss å gi denne modellen en høyere rangering. For de aller fleste nordmenn ønsker ikke å bruke flerfoldige tusen kroner på nytt kjøkkenutstyr i året.

Modellen er produsert av materialer fra absolutt øverste hylle, og vil trolig holde i mange år fremover.


6. Tefal Clipso Minute Eco Respect – Testens grønne miljøvalg

Er du opptatt av å bevare miljøet?

Vi også.

Derfor hadde vi veldig store forhåpninger da vi testet «Eco Respect» fra Tefal. Resultatet endte bare opp med å bli «så som så».

 • Miljøvennlig trykkoker som hjelper deg på kjøkkenet.
 • Veldig lett i bruk.
 • Lokket kan både åpnes og lukkes med én hånd.
 • Produsert av 80 % resirkulert rustfritt stål.
 • Total størrelse ligger på 6 liter, noe som er gjennomsnittlig.

Når man kaller produktet sitt for «Eco Respect», så tar man virkelig et standpunkt.

Her får du en kjøkkenmaskin som virkelig satser på å appellere til miljøentusiaster i det ganske land.

Miljøvennlig trykkoker

La oss se på hvorfor produsenten Tefal kommer med sine miljø-påstander.

 • 80 % av det rustfrie stålet er resirkulert.
 • 90 % av kokerens totale produkt kommer fra resirkulerbare materialer.
 • Gryta hjelper deg med å lage mat på en veldig miljøvennlig måte.

Selv Greenpeace ville vært imponert! 😉

Slik bruker du Tefal Clipso Minute (video)Kan åpnes og lukkes med én hånd

Men Tefal Clipso Minute Eco Respect handler ikke bare om miljø.

Bak den grønne profilen finner vi også en ganske god trykkoker. Spesielt glad ble vi i åpne- og lukke-mekanismen. Du kan nemlig både åpne og lukke maskinen med èn hånd.

For vi som har laget middag med en baby på armen, så vet vi hvor ufattelig nyttig dette kan være.

Vår dom

Alt i alt er kokeren fra Tefal forholdsvis god. Vi ser egentlig ikke noen klare grunner til å betale over 2000 kroner for den – spesielt ikke når vi ser billigere og bedre alternativer på markedet.

Men hvis du er veldig opptatt av å kjøpe miljøvennlige kjøkkenprodukter, så kan denne kokeren være for deg.

Avslutningsvis er det verdt å nevne garantien. Produsenten Tefal gir nemlig hele 10 års ekstra garanti til alle som kjøper trykkokeren. Dette må kalles førsteklasses kundeservice!


7. Sage BPR700 – Kombinasjonsprodukt av slow cooker og trykkoker

Sage BPR700 blir markedsført med det tydelige slagordet:

«Èn maskin til alt».

Her får du nemlig en kombinasjon av en slow cooker og trykkoker. Dette virker veldig lovende. Men igjen er nok prisen et problem for veldig mange.

 • Praktisk LCD-display hvor du får med deg all informasjon om matlagingen.
 • Temperaturen kan justeres akkurat slik du ønsker.
 • Du kan fint endre på tiden du ønsker at maten skal bruke.
 • Veldig høy pris.
 • Doble sensorer i topp og bunn av maskinen sikrer presis måling.

Har du lyst til å kjøpe en trykkoker? Men du har kanskje også vurdert å investere i en god slow cooker?

Say no more!

Den britiske produsenten Sage har kombinert disse to produktene. Her får du en maskin som både sikrer at du kan lage mat under høyt trykk – samt de matrettene som må kokes over lange perioder (som for eksempel pulled pork).

Veldig mange muligheter

Med Sage BPR700 har du rett og slett utrolig mange muligheter.

For mange vil dette være den ultimate kjøkkenmaskinen. Du trenger rett og slett ikke mer.

Kokeren er utstyrt med doble sensorer. Det sitter en sensor helt øverst i kokeren – og en helt nederst. På den måten kan du stole på maskinens temperaturmåling fullt og helt. Og en slik presis temperaturavlesning vil naturligvis gi bedre muligheter for et godt middagsresultat.

Anmeldelse – Så fornøyd er kundene med Sage BPR700 TrykkokerMer enn bare trykkoking og slow cooking

Men du trodde kanskje at vi var ferdig der?

Neida.

Sage BPR700 kan mer. Med denne maskinen kan du både sautere maten – i tillegg til å utføre damping. Damping er en veldig effektiv måte å tilberede grønnsaker på. Damper du grønnsakene, så vil du gjøre de klare til middag – samtidig som de beholder sin friske konsistens.

Vår dom

Med Sage BPR700 får du nærmest et helt tivoli inn på kjøkkenet!

Denne elektriske trykkokeren er et fantastisk multifunksjonelt produkt. Her får du en maskin som betydelig reduserer tiden du må bruke på matlaging i hverdagen.

Lokket kan tas av kokeren og vaskes i oppvaskmaskinen. LCD-displayet er både avansert og lett å lese av (selv for oss som sliter med dårlig syn). Kapasiteten ligger på hele seks liter.

Grunnen til at Sage BPR700 for en syvendeplass, er rett og slett prisen. I skrivende stund koster maskinen rundt 4000 kroner, noe som er veldig høyt. Faktisk er dette opptil 3 og 4 ganger så høyt som konkurrerende modeller på markedet.


trykkoker test

Hva er en trykkoker?

En trykkoker er et kjøkkenapparat som brukes for å lage mat ved hjelp av høyt trykk. Dette høye trykket gir automatisk høyere temperaturer inne i kokeren, noe som gjør at maten tilberedes raskere enn i en vanlig gryte eller panne.

Maskinens solide konstruksjon låser igjen lokket (nærmest som en tett forsegling), som igjen skaper et ufattelig høyt trykk der maten tilberedes. Samtlige av de maskinene vi har anbefalt i vår test er utstyrt med en trykkontroll, slik at du kan regulere trykket ved hjelp av små justeringer.

Kjapt forklart – vitenskapen bak trykkoking (video på ~ 2 minutter)

Dersom vår tekst-baserte forklaring ble litt vanskelig å forstå, så forstår vi det godt.

Derfor legger vi også ved en amerikansk video som viser hvordan vitenskapen bak en trykkoker fungerer.Hva bruker man en trykkoker til på kjøkkenet?

Man tenker ofte at en trykkoker er et veldig begrenset nisjeprodukt som ikke har mange bruksområder.

Det er feil.

Faktisk kan man bruke disse elektroniske kjøkkenmaskinene til en haug med oppgaver.

Disse oppgavene inkluderer blant annet:

 • Koke vann (for de som ikke har vannkoker): En trykkoker brukes til å koke vann raskt og effektivt. Dette gjør det til et nyttig verktøy for å lage te, kaffe, pasta, ris og andre retter som krever kokt vann.

 • Matlaging av litt «tyngre» typer mat: Trykkokere kan også brukes til å lage måltider som suppe, stuing, gryteretter og grillet kjøtt. Takket være høyt trykk og høy temperatur, blir maten tilberedt raskt og jevnt. Selv har vi primært testet våre anbefalte produkter ved hjelp av enkel matlaging.

 • Sterilisering av både mat og gjenstander: Trykkokere kan også brukes til å sterilisere flasker, bokser og annet tilbehør til babyen. Dette er en sikker og enkel måte å få babyens utstyr rent på. Du kan også bruke kokeren til å tilberede matvarer som har ligget i fryseren over lengre tid.

 • Damping: Trykkokere kan også brukes til å lage dampkoking. Damping er en sunn måte å tilberede grønnsaker, fisk og kylling på. Dette bevarer smaken, næringsstoffene og fargen på maten. BBC har en egen artikkel om hvorfor det lønner seg å dampe grønnsakene fremfor å koke dem.
 • Førsteklasses sous vide-tilberedning: Trykkokere med sous vide-funksjonalitet lar deg tilberede mat ved en nøyaktig og konstant temperatur i et vannbad. Riktignok skal det sies at dersom du ønsker sous vide, så bør du heller kjøpe et helt eget sous vide-apparat. Vi har (naturligvis) utført en forbrukertest av sous vide-apparater, som du kan lese ved å trykke her.
trykkoker

Våre testkriterier – slik testet vi produktene

Det å velge riktig kjøkkenutstyr kan være et mareritt.

Dette vet vi alt om. Etter å ha kjøpt inn, testet og vurdert utstyr i en årrekke, så vet vi hvor mange dårlige produkter som finnes der ute. Og trykkokere er på ingen måte noe unntak.

Vi er derfor helt åpne om hvilke testkriterier vi har lagt til grunn i denne testen. På den måten kan du få et innblikk i hvordan Gourmetmat-teamet faktisk tester kjøkkenutstyr.

Størrelse

Kapasiteten til en trykkoker vil ofte avgjøre hvor mange personer man vil kunne lage mat til. Bor du sammen med 5-6 personer som alle skal ha middag hver dag, vil du trenge en større trykkoker.

Men det handler ikke bare om kapasitet og størrelse på middagsmåltidet. Når trykkokeren ikke er i bruk, så skal den tross alt stues vekk i et skap eller i et annet rom. Størrelsen på trykkokeren kan også ha betydning for hvor mye plass den vil ta opp på kjøkkenet.

Tenk derfor på hvor ofte du skal ta maskinen i bruk. Er dette noe som skal brukes hver dag, så er det ingenting i veien for at du kan kjøpe en trykkoker med kapasitet opp mot 10 liter. Ønsker du bare å bruke maskinen «nå og da», så holder det i massevis med 3-4 liters kapasitet.

Enkel i bruk – også for nybegynnere og hobbykokker

Trykkokere skal være enkle å bruke, og det er viktig at man har god oversikt over hva som skjer inne i maskinen under tilberedningen. Derfor skal det følge med en veldig god brukermanual. Etter å ha utført testen, så kan vi trygt si at de aller fleste kjøkkenmaskinprodusentene legger ved svært detaljerte brukermanualer.

Brukervennlighet inkluderer også enklere håndtering av trykkokeren, inkludert åpning og lukking av lokket, samt at det er enkelt å bruke eventuelle tilleggsfunksjoner.

…og dette med tilleggsfunksjoner fører oss elegant videre til neste testkriterie på listen!

Nyttige ekstrafunksjoner

Vi velger å ikke kalle dette kriteriet for «ekstrafunksjoner». Rett og slett fordi mange kokere er utstyrt med funksjoner som nær sagt ingen noensinne ønsker å benytte seg av.

Noen trykkokere har tilleggsfunksjoner som kan gjøre tilberedningen enklere, mer presis og eventuelt også mer praktisk. Dette kan inkludere en innebygd vekt for måling av ingredienser, en innebygd timer, eller en funksjon for å holde maten varm etter at den er ferdig tilberedt.

Riktignok ser vi en klar sammenheng mellom høy pris og mange ekstrafunksjoner. Derfor skal du være litt ekstra varsom. Om du ikke har behov for disse ekstrafunksjonene, så skal du også unngå å legge flere ekstra tusenlapper på kjøpet bare for å «ha den beste trykkokeren på markedet»!

Høy sikkerhet og lav sannsynlighet for skader/uhell

Trykkoking krever at man følger noen grunnleggende sikkerhetsregler, og det er derfor veldig viktig å sørge for at trykkokeren man velger har gode sikkerhetsfunksjoner.

Slike sikkerhetsfunksjoner kan blant annet være en ekstra sikker lås for lokket, en trykksikkerhet som stopper tilberedningen hvis trykket blir for høyt, og en auto-avslå-funksjon som stopper tilberedningen hvis trykkokeren blir for varm.

Vi ser at sistnevnte funksjon, den såkalte «auto turn-off»-funksjonen, er svært utbredt blant trykkokere som selges på det norske markedet.

Et amerikansk advokatfirma har laget en lang liste over uhell som kan skje når man lager mat med trykkokere. Denne listen er gratis å lese – og du finner den ved å trykke på denne lenken.

God produktholdbarhet og lang levetid

En trykkoker skal tåle å bli brukt hyppig, og det er viktig at man velger en trykkoker med god holdbarhet. Dette kan inkludere en god kvalitet på materialene som er brukt, samt en god garanti som sikrer at man får erstattet en defekt trykkoker.

I Norge skal man i utgangspunktet få erstattet kjøkkenutstyr fra nettbutikken som selger deg varen. Men vi i Gourmetmat har ved et par anledninger måtte henvende oss direkte til produsenten.

Det er viktig å velge kjøkkenutstyr med god holdbarhet for å bidra til et mer bærekraftig miljø. Kjøp av produkter av høy kvalitet vil spare ressurser og redusere mengden av søppel i naturen.

Pris og kostnad

Pris er selvsagt en viktig faktor for de fleste forbrukere. Og det er viktig å velge en trykkoker som har en rimelig pris sammenlignet med andre trykkokere med tilsvarende funksjoner.

Vi har ikke satt pris som et av våre hoved-kriterier. Gourmetmat-teamet la også merke til at de aller fleste modellene som selges i Norge har mer eller mindre lik pris.

Prisen er i stor grad justert på bakgrunn av to ting:

 • Antall ekstrafunksjoner.
 • Kapasitet (størrelse).

Det er nettopp disse to tingene du for alvor bør ta en vurdering på før du kjøper en trykkoker.

kjøkken gryter

Er du i gang med å fornye kjøkkenet ditt?

Vi i Gourmetmat har nærmest en manisk tendens til å hele tiden kjøpe inn og teste ulike kjøkkenmaskiner.

Dette har ført til en rekke brukervennlige forbrukertester.

Her er et udrag av våre mest leste tester:

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan en maskin lage maten 70-80 % raskere enn vanlig steking/koking?

En trykkoker fungerer ved å låse inn dampen i en lukket beholder. Ved å øke temperaturen, øker også trykket i beholderen, og dette gir et høyere kokepunkt sammenlignet med å koke vann i en kjele.

Dette fører også til at maten tilberedes på (betydelig) kortere tid.  

Hvordan bruke trykkoker?

Når man bruker en trykkoker, må man alltid lese produsentens veiledning nøye, da hver enhet kan ha sine egne funksjoner og instruksjoner for bruk.

Før du begynner å bruke trykkokeren, må du først fylle den med de ønskede ingrediensene og deretter stenge lokket. Deretter må du stille inn ønsket trykk og koketid på enheten. Når trykkokeren har oppnådd det ønskede trykket, vil den begynne å tilberede maten.

Hvordan koke poteter i en trykkoker?

Poteter kan enkelt lages i en trykkoker. Du trenger å legge potetene i bunnen av kokeren, legge til tilstrekkelig vann, og selvfølgelig sette på lokket (og sikre at den er 100 % låst og tett).

Neste steg er å velge den riktige modusen for poteter på trykkokerens display.

Når vannet koker, vil det dannes et høyt trykk inni trykkokeren, noe som akselererer koketiden. Vanligvis tar det mellom 5 og 15 minutter å koke poteter i en trykkoker, avhengig av størrelsen på potetene.

Får man bedre poteter av å kjøre de gjennom et slikt høyt trykk?

Tja. Dette avhenger dette av personlige preferanser. Noen mennesker mener at poteter blir mer saftige og smakfulle når de kokes i en trykkoker, mens andre foretrekker å koke poteter i en vanlig kjele fordi de mener at denne metoden gir en mer jevn konsistens.

Du får vel bare kjøpe inn og teste, så har du svaret om et par dager! 🙂

Er det noe i denne artikkelen som har vært uklart? Eller har du erfaring med noen av produktene vi har anbefalt (eller utelatt)? Legg igjen en kommentar under og bidra til diskusjonen!

Legg igjen en kommentar