Sous vide test: De 8 beste maskinene på det norske markedet

Sous vide er en moderne teknikk for matlaging som ble oppfunnet på 1970-tallet i Frankrike. Det har siden den gangen blitt svært populært blant moderne restauranter. Det tok likevel en god stund før det ble noe man drev med utenfor den profesjonelle kokkesfæren. I de senere årene har det derimot også blitt en trend for amatører å benytte seg av teknikken.

I Norge har vi også adoptert denne trenden. Det norske markedet tilbyr flere og flere husholdningsapparater for sous vide-matlaging. I denne testen har vi satt oss som mål å finne de beste.

Markedet er fullt av gode produkter, og vi fant hele åtte som vi synes fortjener å bli nevnt. Testvinneren anbefales for de fleste, men det er andre svært gode produkter som kan anbefales om man har andre preferanser. For eksempel noen som er villig til å betale en del ekstra for ekstra funksjoner, eller andre som gjerne vil foretrekke et enda billigere alternativ enn testvinneren.

Om du skal kjøpe deg en sous vide-maskin, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchn.

Vinnere av vår sous vide test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Steba SV80 WiFi med vakuumpakker – Best i test!
2OBH Sous Vide Cooker – Meget bra sous vide-kar
3Caso Sous Vide Pakke – For den som er villig til å betale for det beste
4Champion Sous Vide Pakke – Full pakke til en fin pris
5Anova Precision Cooker 4.0 – Stavmaskin styrt av mobilapp
6Emerio Sous Vide – Billig, men plass til lite mat
7Steba SV100prof – Svært nøyaktig temperaturregulator
8Severin Sous Vide – En relativt liten, men god sous vide-koker

1. Steba SV80 WiFi med vakuumpakker – Best i test!

Et fullstendig sett med gode produkter – alt du trenger for matlagingen

 • Vakuumpakker medfølger
 • Populær hos forbrukerne
 • Grei pris
 • Moderne stavmaskin med WiFi
 • Enkel å bruke

Mer informasjon

Dette settet er en av de mest populære hos norske forbrukerne, og det er lett å skjønne hvorfor. Det inneholder selve sous vide-maskinen, en vakuumpakker, og en pose med isoleringsballer. Alt er lekende lett å bruke, og fungerer som det skal. Prisen for pakken er også god.

Kar medfølger ikke, så du trenger en eller annen form for vannbeholder som er minst 15 cm dyp for å kunne ta i bruk maskinen. Du kan fint bruke et vanlig plastkar eller en vanlig stor gryte. Isoleringsballene som følger med kan du helle oppi gryta etter vakuumpakkene med mat for å redusere varmetapet.

Vår erfaring er at karet holdt akkurat den temperaturen maskinen regulerte, og kjøttet vi testet med ble helt perfekt når vi hadde lært oss hvilken temperatur som passet best. Dette er et sett som anbefales for de aller fleste.

Spesifikasjoner

Effekt800 Watt
TemperaturOpp til 90°
MerkeSteba
TilbehørVakuumpakker, isoleringskuler

2. OBH Sous Vide Cooker – Meget bra sous vide-kar

Bedre plass til mat enn de fleste andre kar-variantene på markedet

 • Styres via LED-skjerm
 • Timerfunksjon opp til 72 timer
 • Svært god kvalitet, men høy pris
 • Magnetisk sirkulator
 • Svært lett å bruke

Mer informasjon

Den andre måten å lage sous vide i hjemmet på er ved å bruke et spesiallaget kar. Det er nettopp den metoden dette produktet benytter seg av. Denne maskinen fylles med vann, og ved hjelp av en magnetisk sirkulator vil vannet hele tiden sirkuleres rundt. Det gjør det mulig å opprettholde en helt nøyaktig temperatur til enhver tid.

Vi hadde ikke noen problemer med å bruke karet til å lage maten slik vi ønsket den. Det følger ikke med noen vakuumpakker, slik at du evnt. må gå til innkjøp av dette ved siden av. Det største ankepunktet ved denne maskinen er at den kun rommer 8,5 liter vann, som for eksempel tilsvarer ca. 2,5 kg kjøtt. Om du skal lage veldig store middager kan det bli et problem.

Spesifikasjoner

Temperatur40-90 °C
Temperaturavvik0,1 °C
MerkeOBH
TilbehørIngenting

3. Caso Sous Vide Pakke – For den som er villig til å betale for det beste

En dyr pakke med utstyr av meget høy kvalitet

 • Topp kvalitet
 • Høy pris
 • God vakuumpakker
 • Styres fra display på toppen
 • Justerbar vakuumstyrke

Mer informasjon

Dette er en helt ypperlig pakke med en vanlig stavmaskin som fungerer helt perfekt. Den er lett og intuitiv å bruke via touch-displayet, og har alle de justerbare egenskapene man trenger. Den varmer opp vannet raskest av alle stavmaskinene i testen. Den inkluderer også en god vakuumpresse.

Den eneste grunnen til at denne maskinen ikke havner på topp i testen er at den i skrivende stund er den klart dyreste av produktene. Er man villig til å betale for det, finnes det ikke noe bedre produkt på markedet blant de vi har testet.

Spesifikasjoner

Temperatur45-90°
MerkeCaso
TilbehørVakuumpakker

4. Champion Sous Vide Pakke – Full pakke til en fin pris

Et komplett sous vide-sett med både maskin, vakuumpakker og vakuumposer

 • Inkluderer alt du trenger av utstyr
 • Tydelig display
 • Godt priset
 • Stav med avtakbart deksel gjør rengjøring lett
 • Kapasitet for å varme 15 liter om gangen

Mer informasjon

Denne pakken inkluderer absolutt alt du trenger for å lage sous vide-mat, bortsett fra selve maten. Du får både en vakuumpakker, en stavmaskin og en startpakke med vakuumposer. Prisen er det heller ingenting å si på. Den er lav med tanke på at kjøpet gir en slik komplett pakke.

Du får riktignok ikke den beste vakuumpakkeren eller den mest avanserte sous vide-staven i dette settet. Men begge gjør jobben sin mer enn godt nok for å lage gode måltider. Ønsker du en helt komplett sous vide-pakke til en relativt lav pris, så er dette et produkt du bør vurdere.

Spesifikasjoner

Effekt800 W
Temperatur0-92°C
MerkeChampion
TilbehørVakuumpakker, vakuumposer

5. Anova Precision Cooker 4.0 – Stavmaskin styrt av mobilapp

Fin pakke med stavmaskin og vakuumpakker fra de amerikanske sous vide-spesialistene Anova.

 • Alt du trenger i samme sett
 • Maskin kan styres av Anova-appen på mobil
 • Relativt høy pris
 • Meget god motor
 • Stilig design

Mer informasjon

Det amerikanske selskapet Anova som driver med kjøkkenmaskiner, har vært et av de mest innovative når det gjelder utvikling av husholdningsprodukter for sous vide. Et av de mest populære produktene deres er denne sous vide-maskinen. Den lar deg styre og overvåke hele prosessen via en app på mobilen etter alt er satt klart til koking.

Pakken du kjøper er ganske dyr, men inneholder alt du trenger for å sette i gang. I tillegg til den avanserte sous vide-maskinen får du en vakuumpakker og et sett med 50 stk poser. Alt i alt ikke noe dårlig valg dersom du er villig til å betale ekstra for muligheten til å koble maskinen til mobiltelefonen din.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
Temperatur0-92°C
MerkeAnova
TilbehørVakuumpakker, vakuumposer

6. Emerio Sous Vide – Billig, men plass til lite mat

Det billigste produktet i testen fungerer helt fint, men kan bare tilberede mindre mengder mat.

 • Det billigste karet i testen
 • Justerbart termometer
 • Nonstick-belegg
 • Tar lite plass i skap og på kjøkkenbenk
 • Enkel å rengjøre

Mer informasjon

Dette produktet er også en av variantene som er formet som et kar. Det er spesiallaget for å holde jevn temperatur over en lang periode. Det er blant de minst avanserte produktene i testen, men det gjorde jobben sin greit under vår test. Det er også blant de billigste produktene i testen.

Problemet med sous vide-maskinene som er innebygget i egne kar er ofte at de har plass til relativt lite mat samtidig. Dette er i tillegg den minste av denne typen kar i denne testen. Skal du lage en hel middag med sous vide til en hel familie, kan plassen her bli for knapp. Ofte trenger man riktignok ikke å tilberede så mye mat om gangen på denne måten, og da fungerer dette produktet helt fint.

Spesifikasjon

Effekt520 W
Kapasitet6 liter
MerkeEmerio
TilbehørIngenting

7. Steba SV100prof – Svært nøyaktig temperaturregulator

En dyrere modell som er svært nøyaktig og brukes av profesjonelle kokker.

 • Kraftig motor, men bråker lite
 • Ekstremt nøyaktig regulering
 • Høy pris
 • Varmer så mye som 30 liter vann samtidig
 • LCD-display

Mer informasjon

Steba er et tradisjonsrikt tysk selskap som er kjent for innovative og moderne produkter for kjøkken og matlaging. Det burde derfor ikke være noen overraskelse at de har laget en god stavmaskin for sous vide også.

Dette er ikke den stiligste sous vide-maskinen i testen, men den gjør det den skal på en veldig god måte. Funksjonelt et meget godt og profesjonelt verktøy. Det reflekteres også i prisen, som er ganske høy. Det følger i tillegg ikke med noen vakuumpakker eller annet tilbehør, så det må man eventuelt skaffe selv.

Spesifikasjoner

Effekt1 500 W
Temperatur5-99°C
MerkeSteba
TilbehørIngenting

8. Severin Sous Vide – En relativt liten, men god sous vide-koker

Et funksjonelt sous vide-kar som passer til å lage mindre mengder kjøtt eller fisk

 • Fungerer veldig godt
 • Enkelt å rengjøre
 • Plass til kun 6 liter
 • Laget av gode materialer
 • LED-display

Mer informasjon

Det tredje sous vide-karet i testen er også relativt lite, og passer for å lage middag til en liten husholdning. Prisen er ganske standard for sous vide-kar av god kvalitet i denne størrelsen. Karet har ingen problemer med å holde den jevne temperaturen som lovet, og materialene er av god kvalitet.

Innsiden består av en uttakbar kasserolle som gjør rengjøringen enkel. På grunn av det lukkede systemet, der selve varmeapparatet ikke er i kontakt med vannet, kan man også bruke denne maskinen til å koke i annen væske enn rent vann.

Spesifikasjoner

Effekt550 W
Temperatur40-99°C
MerkeSeverin
TilbehørIngenting


Hva er sous vide?

Sous vide betyr rett oversatt «under vakuum» på fransk. Det er en måte å tilberede mat på der du vakuumpakker all maten som skal varmes. Dette er en relativt moderne form for matlaging, men brukes i dag av profesjonelle kjøkken i toppklasse over hele verden for å få maten perfekt.

Om man ikke kjenner særlig godt til teknikken, er det nettopp synet av vakuumposer med mat som mange forbinder med sous vide. Det er derimot ikke hovedpoenget. Grunnprinsippet med sous vide er at maten skal koke lenge på en helt jevn, lav temperatur. Den viktigste egenskapen til en sous vide-maskin er nettopp å sørge for et vannbad med hundre prosent jevn koketemperatur for maten.

Og hva er poenget med dette?

Ved «normal» tilbereding av mat, er det yttersiden av maten som blir varmt først og ferdig først. For å få maten gjennomkokt eller gjennomstekt, må maten varmes til lenge etter at yttersidene er ferdige, og maten kan bli overstekt på utsiden mens den er perfekt inni. Sous vide er teknikken som er oppfunnet for å unngå nettopp dette problemet. Den sørger for at hele stykket du skal lage blir perfekt hele veien gjennom på samme tid.

Utgangspunktet er med andre ord veldig enkelt, og det er ingen grunn til å bli skremt av maskinene som må til for å lage dette. Sous vide er kanskje den enkleste formen for tilbereding av mat det er mulig å få til perfekt. Det er nesten umulig å mislykkes selv for en nybegynner.

Hvorfor trenger man en sous vide-maskin?

Sous vide-metoden gir deg en ekstremt god kontroll på resulatet av matlagingen din, og det så enkelt at hvem som helst kan få det til første gang de prøver. Temperaturkontrollen gjør at du kan oppnå helt perfekt gjennomvarmet kjøtt eller fisk hver gang. Og det uten å egentlig måtte gjøre noe særlig jobb selv. Det krever bare at det koker på lav temperatur over lang tid.

Sous vide er ikke bare en måte nybegynnere kan lage mat i verdensklasse på. Det er også et fint verktøy mer erfarne kokker kan bruke til å eksperimentere. Selv om hele prosessen virker veldig enkel og generisk, er det faktisk en del rom for kreativitet i denne typen matlaging også.

En eller annen form for sous vide-maskin er den eneste måten å få til denne måten å lage mat på hjemme hos deg selv. Du er avhengig av meget høy presisjon når det gjelder temperaturkontroll over tid, og det får du bare med et sous vide-kar eller en sous vide-stav.

De forskjellige typene sous vide-maskiner

Det finnes to ganske ulike typer maskiner for denne typen matlaging. Du har kar og staver. Begge skal gjøre den samme jobben, og gir det samme resultatet. Vi har likevel oppsummert noen av de viktigste forskjellene:

Sous vide-staver

Den vanligste formen for sous vide-produkter er sous vide-stavene. De stikker du rett og slett oppi en passende beholder for vann, og lar den jobbe for å holde vannet i helt riktig temperatur over tid. Sous vide-stavene tar lite plass, og de beste kan varme opp svært store mengder vann på samme tid. Om du skal lage mye mat samtidig, er det definitivt å foretrekke en sous vide-stav til å gjøre jobben i for eksempel en stor gryte.

Sous vide-kar

Sous vide-karene er lukkede systemer som du fyller med vann og har oppi den vakuumpakkede maten i. Disse fungerer helt ypperlig når det gjelder å holde riktig og jevn temperatur i vannet. Det er heller ingen rom for verken varmelekkasje eller at vannet koker bort. En annen fordel med det lukkede systemet er at det gjør det enklere å eksperimentere med koking i andre typer væske enn vann. Hovedproblemet med denne varianten er til gjengjeld at plassen er veldig begrenset. Dersom du lager mat til deg selv eller en liten familie skal det som regel gå bra, men om du skal lage mer om gangen er rett og slett karene ikke store nok til å få plass til all maten.

De mest populære merkene

Markedet for sous vide-maskiner til husholdningsbruk er relativt ungt, og det er noen få merker som har satset skikkelig fra start og blitt store innen denne nisjen. Her presenterer vi de største.

STEBA

Det tyske selskapet Steba har laget mat- og kjøkkenprodukter i over 100 år. Helt siden oppstarten i Bamberg i Bayern i 1919 har de levd opp til det tyske idealet om produkter med topp kvalitet og lang levetid. I tillegg er de svært gode når det gjelder å holde prisene på et konkurransedyktig nivå. Dette er en kombinasjon det europeiske markedet alltid setter stor pris på. Det er derfor ingen overraskelse at Steba er et populært merke blant norske forbrukere.

Steba lager produkter med tidløst, tradisjonelt og gjenkjennelig utseende som kan passe inn i alle typer kjøkken. Det betyr imidlertid ikke at de ikke er kreative eller nyskapende. Innen sous vide har de vært blant pionerene, og tilbyr noen av produktene som er helt i toppklasse. Blant annet vinneren av testen i denne artikkelen.

ANOVA

Anova er et mye yngre merke fra 2013 som spesialiserer seg på nettopp sous vide. Det suksessfulle selskapet fra San Francisco har tatt hele markedet med storm siden de dukket opp, og fortsetter stadig å komme med spennende nyvinninger innen moderne matlaging generelt og sous vide spesielt. Kjøper du et sous vide-produkt fra Anova, kan du i hvert fall være sikker på at produsenten er eksperter på dette.

Anova er det første selskapet som har produsert sous vide-staver med bluetooth- og WiFi-dekning, og ligger helt i innovasjonsfronten når det gjelder å gjøre sous vide enda bedre og mer tilgjengelig enn det er. De er nå godt etablerte også på det norske markedet, og er blant annet representert med et av sine produkter i vår test av maskiner.

CHAMPION

Det svenske varemerket Champion ble opprettet allerede i 1938 i Stockholm, men det er først de seneste årene de har hatt en virkelig stor internasjonal suksess. Mye av æren for det kan nettopp tilskrives satsningen på sous vide.

Champion har utviklet produkter av god kvalitet til en imponerende lav pris. Du får ikke alltid de aller mest moderne funksjonene, men du kan være trygg på at du får et funksjonelt godt produkt uten at det koster skjorta.

Pris på sous vide-maskin – hva koster det?

 • Rundt 1 000 kr: Du får ikke en sous vide-maskin på markedet i dag til noe særlig under en tusenlapp. Selv om du går for noe i denne prisklassen, er vår erfaring uansett at du får et førsteklasses produkt. Du får som regel ikke med noe ekstrautstyr til denne prisen, og ikke de mest fancy moderne attributtene, men du får en maskin som holder jevn, riktig temperatur i vannet over lang tid. Og det er det viktigste.
 • Mellom 1 500 – 2 000 kr: De fleste maskinene på markedet i dag får du til denne prisen. De har ofte noen ekstra-funksjoner, som muligheten til å koble maskinen til en WiFi og en app, slik at du kan styre hele prosessen fra mobiltelefonen din. Eller det følger med noe ekstrautstyr som kan være fint å ha.
 • Over 2 000 kr: De fleste produktene til over 2 000 kroner på sous vide-markedet er fulle sett som inkluderer alt du trenger for å sette i gang med matlagingen med en gang. Dette er i hvert fall minimum en vakuumpakker i tillegg til selve hovedmaskinen. Når det er sagt finnes det også noen virkelige premium-produkter som selges til over halvparten av denne prisen igjen for kune sous vide-maskinen. Dette er som regel maskiner med svært god effekt og strømmingshastighet, noe som gir en ekstremt god temperaturpresisjon.

Hvilket utstyr trenger jeg i tillegg til sous vide-maskinen?

Selv om sous vide-matlaging er enkelt, krever det at du har riktig utstyr. Her er en liste over ting du kan ha bruk for når du skal prøve deg som sous vide-kokk. Noe av det er ganske essensielt, mens andre ting bare er «kjekt å ha.»

Vannbeholder

Dersom du har et sous vide-kar, fungerer selvsagt denne som vannbeholder i seg selv. Men de fleste sous vide-maskiner er staver du plasserer så de stikker ned i en vannbeholder og gir vannet den perfekte temperaturen. Det går an å kjøpe spesiallagde kar til sous vide for opp mot 1 000 kroner, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Så lenge du har en plastboks eller gryte som er dyp nok og har plass nok, fungerer det veldig fint. Sous vide-stavene sørger for å holde jevn temperatur i vannet uansett.

Vakuumpakker og vakuumposer

Det er ikke absolutt nødvendig, men den beste måten å lage sous vide på er med maten i vakuumpakkede poser. For å kunne vakuumpakke maten, trengs en vakuumpakker og en spesiell type pose. Vakuumpakkeren suger luften ut av posen, og matvarene blir liggende i vakuum. På den måten sikrer man mest mulig energieffektiv overføring av varme fra vannet til maten i posen. Mange av sous vide-maskinene vi har presentert i vår test kommer med vakuumpakker medbragt. Vakuumposer får du også kjøpt i nettbutikkene vi har lenket til. Du kan i tillegg få kjøpt vakuumposer på en del dagligvarehandler.

Isoleringskuler

Et produkt som overhodet ikke er obligatorisk for sous vide, men mange mener hjelper, er isoleringskuler. Disse er mest nyttige hvis du tilbereder maten med sous vide-stav i store gryter. Poenget er at de skal flyte til toppen og hindre varmetap fra toppen av karet. I sous vide er det som kjent veldig viktig med jevn og nøyaktig temperatur. Vår erfaring er likevel at det kan fungere like godt med å lirke grytelokket et stykke over gryta under koking, som med å bruke isoleringskuler. Isoleringskuler kan kjøpes for seg, men følger også med en del sous vide-sett når du kjøper hovedmaskinen.

Trenger du inspirasjon til matlagingen?

Vi i Gourmetmat har skrevet en rekke produkttester som skal hjelpe deg med å finne de beste redskapene til kjøkkenet ditt. Kanskje noen av disse artiklene kan være av interesse?

Tips til tilberedingen

 • Gi for all del maten god tid når du lager den med sous vide. Hele metoden er basert på at varmen trenger langsomt gjennom lagene i maten du varmer for å ikke overvarme det ytterste laget. Derfor kan det ta lang tid for det innerste laget å bli varmet opp, spesielt når det gjelder tykke kjøttstykker.
 • Ikke vent til maten er ferdig i sous vide-kokingen med å tilsette tilbehøret. La saltet, oljen, krydderet og andre ting som gir kjøttet og fisken smak være med i vakuumposen mens det koker.
 • Hvis du skal koke maten i svært mange timer, kan det lønne seg å forsegle vakuumposene dobbelt. Da er du enda sikrere på at ikke luft vil slippe inn i løpet av kokingen. Det vil være synd å ødelegge en prosess som tar så lang tid.
 • Sous vide er mest kjent for tilbereding av kjøtt og fisk, men kan i bunn og grunn brukes til alt av mat. Prøv for eksempel å tilberede et egg i karet ditt. Da kan du oppnå et nærmest perfekt kremete bløtkokt egg som er vanskelig å få til på noen annen måte.

Helt til slutt

Vi håper vi har gitt deg svar på noe av det du lurer på om sous vide, og i beste fall tips til hvilket produkt du vil gå for. Vi har flere ganger i artikkelen vært inne på hvor enkelt det er å lage mat med denne metoden. Er du fullstendig grønn, kan det likevel virke litt skremmende å sette i gang uten noe særlig veiledning. Vi avslutter derfor med en god og grundig introduksjonsvideo til hvordan du kan lage en flott middag med en vanlig sous vide-stav:

Ofte stilte spørsmål

Er det helt nødvendig at maten vakuumpakkes med sous vide?

Nei, det er ikke 100% nødvendig. Du kan legge maten du vil ha i et sous vide-kokekar i lukkbare plastopser og passe på at ikke noe vann renner inn. Da bør de gjerne være så lange at du kan la toppen av posene stikke godt over kanten av karet, så du er helt sikker på at ikke vannet trenger inn. Eventuelt kan du feste toppen av posen til toppen av karet med en klype eller liknende.

Om du vil legge maten i kokeposer som ikke er vakuumtette, er det viktig at du presser så mye luft du kan ut av posene på egenhånd før du lukker dem. Ellers vil hele posen sannsynligvis flyte til toppen, og prosessen vil ikke fungere.

Kan ikke vakuumpakkingen av mat i sous vide gi plastsmak?

I sous vide-matlaging, vakuumpakkes maten i plast over en relativt lang periode mens den koker på lav temperatur. Det er derfor et betimelig spørsmål om ikke dette kan avgi smak eller giftige stoffer til maten, spesielt når det varmes opp.

Vakuumposene som brukes i sous vide-matlaging er derimot av tykk plast som ikke avgir noen stoffer ved oppvarming. Om du passer på å bruke riktige poser, vil du ikke ha noe problem med smak av plast eller plaststoffer i maten. Nettbutikkene vi har henvist til som selger sous vide-maskiner, selger også vakuumposer spesiallaget for sous vide.

Kan man sous vide for lenge?

Så lenge maten kokes på lav, jevn temperatur, og den er vakuumpakket, skal det godt gjøres at den kokes for lenge. Det meste kan ligge i flere døgn og koke uten at det tar noe skade. Når det er sagt, kan produkter som i utgangspunktet er relativt tørre, som modnet kjøtt, bli enda tørrere ved å koke i sous vide for lenge. Så det er definitivt noen ting man må passe på.

Hvor lenge bør maten ligge i sous vide

Både hvor lenge maten bør ligge og hvor høy temperatur det bør ligge i, kommer an på flere ting. Først og fremst hva slags type mat man tilbereder, og hvor tykke stykkene man tilbereder er. På denne infosiden fra Annikens Kitchen finner du en fin tabell som gir en pekepinn på riktig temperatur og koketid.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar