Pizzastein test: De 8 beste du får kjøpt på nett i Norge

Pizza er den desidert mest spiste middagsretten i Norge. Flesteparten av disse er ferdigpizzaene man kjøper frossen i butikken, men det blir mer og mer populært å lage pizza fra bunnen. Og det har samtidig blitt mer og mer populært med steke- og grillutstyret som sørger for den perfekte pizzaen.

Et veldig populært produkt i så henseende er pizzastein. Denne gjør at du kan lage pizza i din egen komfyr som om du brukte en ekte italiensk steinovn. Vi bestemte oss for å teste ut hvor gode pizzasteinene man kan få tak i på det norske nettmarkedet er.

Vi fant frem til åtte meget gode produkter som vi presenterer i vår test under. Vi anbefaler selvsagt testvinneren, men de andre pizzasteinene har særegne, gode kvaliteter som gjør at de kanskje kan passe bedre for nettopp deg. Merk at vi inkluderer både pizzastein og pizzastål i testen, da de i bunn og grunn har samme funksjon.

Om du skal kjøpe deg en pizzastein, anbefaler vi disse nettbutikkene: Kitchn og Bakeren og Kokken.

Vinnere av vår pizzastein-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Gourmetstål Norrland– Best i test!
2Nordwik Pizzastål– Skyhøy svensk kvalitet
3Küchenprofi Pizzastein – Den tyske varianten
4Pizzastein fra Holm – Produsert i slitesterkt steingods
5Gourmetstål rundt stål – Kvalitetsstein i rund form
6Weber Pizzastein Original – Fint budsjettalternativ
7Funktion Pizzastein – Inkluderer flott spade i tre
8Big Green Egg Bakesten – Stor og solid

1. Gourmetstål Norrland – Best i test!

Den beste pizzasteinen på markedet får du til en helt OK pris.

 • Perfekt tekstur
 • God størrelse for norske ovner
 • Middels høy pris
 • Steker pizzabunnen perfekt
 • Ikke for tung

Mer informasjon

Vinneren av testen er et pizzastål og ikke en klassisk pizzastein. Produktet er laget av varmrullet stål, og tåler temperaturforandringer bedre enn vanlig stein. Det vil si at det holder seg like godt mellom hver gang du steker pizza. Det veier også lite, og er enkelt å håndtere. I tillegg er det noe enklere å rengjøre enn de fleste pizzasteiner.

Pizzastålet fungerer like godt i stekeovn som over grill. Det skal passe godt i de aller fleste norske stekeovner. Ujevnhetene i stålet gjør at pizzabunnen får optimal lufttilførsel, og blir akkurat så sprø som en god italiensk pizza skal være.

Spesifikasjoner

Bredde33 cm
Dybde37 cm
Høyde1 cm
Vekt9 kg
MaterialeVarmrullet stål
MerkeGourmetstål

2. Nordwik Pizzastål – Skyhøy svensk kvalitet

Et svensk kvalitetsprodukt som gir deg hele 30 års garanti.

 • Stor, men passer de fleste ovner
 • Meget god kvalitet
 • Middels høy pris
 • Laget av svensk stål
 • Lett i forhold til størrelsen

Mer informasjon

Dette er enda et svært solid produkt som tåler temperaturforandringer svært godt uten å få ujevnheter. Som testens vinner er den laget av stål. Stålet har en rundt form og passer godt til de fleste kulegriller på markedet. Den kan selvsagt også brukes i stekeovn og over åpen ild.

Så lenge stålet brukes riktig og rengjøres korrekt, kan det holde omtrent til evig tid. Det kommer også med hele 30 års garanti fra produsenten. Stålet vil bli mørkere etter hvert som det brukes, men dette er meningen at det skal bli. Det beholder fortsatt et pent og elegant utseende.

Spesifikasjoner

Diameter39 cm
Høyde0,6 cm
Vekt5,3 kg
MaterialeStål
MerkeNordwik

3. Küchenprofi Pizzastein – Den tyske varianten

Rektangulær tysk pizzastein i god størrelse og til en fin pris

 • Laget i varmeresistent stein
 • Enkelt å rengjøre
 • Meget god pris
 • God størrelse for norske ovner
 • Stativ til servering medfølger

Mer informasjon

Dette er den første pizzasteinen i testen som faktisk er laget av stein. Nærmere bestemt av cordieritt. Det er en varmeresistent stein som skal tåle temperaturbelastningene ved pizzasteking.

Steinen er rektangulær og bør med sin lenge på i underkant av 40 cm passe i de fleste stekeovner. I tillegg til å steke pizza, kan den selvsagt også brukes til brød og gjærbakst. Ved bruk på grill kan du også grille fisk, kjøtt og grønnsaker på den.

Spesifikasjoner

Lengde38 cm
Bredde35,5 cm
Høyde3,5 cm
MaterialeCordierittstein
MerkeKüchenprofi

4. Pizzastein fra Holm – Produsert i slitesterkt steingods

Et luksusprodukt fra det kjente designmerket Holm.

 • Spesielt design
 • Meget stor – 30 cm diameter
 • Høy pris
 • Meget anerkjent produsent
 • Laget av steingods.

Mer informasjon

Det danske designmerket Holm er kjent for å lage alle slags produkter til kjøkken og matlaging av ypperste kvalitet og med spesielt utseende. Det gjenspeiles også som regel i prisen, og dette er den klart dyreste pizzasteinen i testen.

Du får også her som vanlig et meget godt produkt om du er villig til å betale for det. Pizzasteinen kan brukes i alle typer ovner, men produsenten anbefaler gassovn for beste resultat på pizzaen.

OBS: Merk at denne pizzasteinen har en diameter på 30 cm og ikke vil passe til mindre stekeovner i Norge. Dersom du først og fremst vil benytte steinen i ovn, bør du sjekke om den passer til din egen ovn.

Spesifikasjoner

Diameter30 cm
MerkeHolm
Ekstra tilbehørForkrommet stativ (inkludert)

5. Gourmetstål rundt stål – Kvalitetsstein i rund form

Et annet Gourmetstål-produkt som fungerer både til steking og servering

 • Fås i to ulike størrelser
 • Kan brukes som serveringsfat
 • Ganske god pris
 • Skandinavisk bestselger
 • Håndtak for enkel håndtering og servering

Mer informasjon

Dette runde pizzastålet er også av ypperste kvalitet og vil holde lenge. Det er ment å kunne brukes i både ovn og på grill. Det har en rund form, og skal også kunne fungere som serveringsfat.

Produktet er laget i Sverige og er blitt en favoritt i hele Skandinavia. Og det med god grunn. Vår dom er at det fungerer helt flott. Pizzastålet kan bestilles i to ulike størrelser fra nettbutikken vi lenker til. For den største størrelsen trenger du en relativt bred stekeovn for å få plass.

Spesifikasjoner

Diameter (stor)49 cm
Diameter (medium)33 cm
MaterialeVarmrullet stål
MerkeGourmetstål

6. Weber Pizzastein Original – Fint budsjettalternativ

En liten, billig pizzastein som er populær blant norske forbrukere

 • Enkel å bruke og håndtere
 • Bestselger i Norge
 • Meget god pris
 • Inkluderer eget serveringsbrett
 • Kun plass til en liten pizza

Mer informasjon

Denne leiresteinen er en av de mest solgte pizzasteinene i Norge. Det er fullt forståelig, da den både er billig og fungerer helt fint som pizzastein. Den inkluderer også et serveringsbrett i aluminium. Dette mener vi er en bedre løsning enn de steinene som har dobbelfunksjon som serveringsbrett. Man skal være ganske forsiktig med å skjære opp en pizza på en pizzastein. Dette fordi mye av egenskapene til en god pizzatein ligger i overflatens tekstur.

Det store ankepunktet mot denne pizzasteinen er at den er veldig liten. En pizza av standard frossenpizza-størrelse ville for eksempel ikke fått plass, så du kan bare lage små, runde pizzaer på den.

Spesifikasjoner

Diameter26 cm
MaterialeStentøy
MerkeWeber

7. Funktion Pizzastein – Inkluderer flott spade i tre

En pizzastein som ser bra ut og fungerer overraskende bra

 • Stilrent og fint produkt
 • Tåler kun varme opptil 250 grader
 • Lav pris
 • Inkluderer flott pizzaspade i tre
 • Fin størrelse for norske stekeovner

Mer informasjon

Man skulle tro at en pizzastein som ikke tåler de høyeste temperaturene er den mest hensiktsmessige løsningen, da en av de viktigste funksjonene til steinen er at den skal bli veldig varm i kontaktflaten med bakverket. Og det er for så vidt riktig. Denne steinen tåler langt lavere temperaturer enn de andre produktene i testen, og du bør være forsiktig med dette både ved bruk i ovn og på grill.

Det er likevel et av de flotteste produktene i testen. I tillegg kommer det med en vakker pizzaspade i tre som også fungerer som skjærefjøl. Størrelsen og prisen er det definitivt ikke noe å si på heller. Et fint produkt dersom du kan akseptere den åpenbare svakheten med en bakestein som ikke tåler særlig høy varme.

Spesifikasjoner

Lengde38 cm
Bredde35,5 cm
MaterialeStein
MerkeFunktion

8. Big Green Egg Bakesten – Stor og solid

En amerikansk pizzastein av meget god kvalitet

 • Solid og gjør jobben den skal
 • Kommer i tre ulike størrelser
 • Relativt dyr
 • Passer meget godt på grill
 • Kjeramisk stein i høy kvalitet

Mer informasjon

Denne ypperlige pizzasteinen fra den populære amerikanske grillinnovatøren Big Green Egg kommer i tre ulike størrelser – og den største av dem er den største pizzasteinen i testen. Med sin diameter på 54 cm får du plass til pizza for hele familien samtidig. Dette krever selvsagt at du har plass på grillen eller i ovnen. Du skal ha en stor stekeovn for å få plass til denne.

Materiale og den funksjonelle kvaliteten er det ingenting å si på. Prisen er relativt stiv, men du kan være sikker på at du får en førsteklasses pizzastein om du går for dette produktet – uansett hvilken størrelse du velger.

Spesifikasjoner

Diameter (XL)54 cm
Diameter (stor)36 cm
Diameter (medium)30 cm
MaterialeKeramikk
MerkeBig Green Egg

Hvorfor trenger man en pizzastein?

Med en pizzastein kan du steke en pizza perfekt uansett om du gjør det i stekeovn, over grill, eller over åpen ild. Hovedforskjellen ved å steke en pizza direkte på stein og over et mellomleggspapir på rist er at du får en sprøere bunn. Det gir også den fantastiske grillsmaken mange elsker til pizzaen.

I de tradisjonelle italienske pizzeriaene ble pizzaer selvsagt alltid stekt over åpen flamme i stenovner. En pizzastein gir bunnen den samme behandlingen ved at temperatur i overflaten mellom stein og deig blir ekstremt høy. Fuktigheten forsvinner, og du får en sprø, knasende bunn samtidig som toppingen ikke blir stekt ihjel.

Har du smakt ekte italiensk pizza fra steinovn vet du hvor unikt det er sammenlignet med det meste som blir servert i Norge. En pizzastein er den enkleste måten å oppnå det samme resultatet på i ditt eget hjem.

Husk pizzaspade!

Når du kjøper en pizzastein, følger det som regel ikke med noen pizzaspade. Dette er et redskap som gjør det langt enklere for deg å benytte deg av pizzasteinen ved steking eller grilling. En pizzastein skal helst ligge i ro under både oppvarming og avkjøling, og pizzaen skal plasseres på den i den korte tiden stekeprosessen skal skje.

Den desidert beste måten å legge en pizza på pizzasteinen og fjerne den derfra når den er ferdigstekt, er med en god pizzaspade. Da vil du være skånsom mot pizzasteinen, og sørge for at selve pizzaen også blir behandlet uten å falle fra hverandre før steking eller går i stykker etter den er stekt.

Hvilket materiale bør spaden ha?

Mange pizzaspader som selges er i tre, mens andre er i stål. Det fungerer stort sett helt fint med tre dersom du kun skal steke pizza i vanlig stekeovn. Om den skal brukes over grill eller i pizzaovn med åpen flamme, anbefaler vi på det sterkeste at du skaffer en pizzaspade av stål for sikkerhets skyld.

Nettbutikkene vi har anbefalt for kjøp av pizzastein, selger også pizzaspader. Dersom du kjøper en pizzastein, kan du også bestille pizzaspade og få den levert den samtidig.

Lær deg å lage en perfekt pizzadeig

Har du anskaffet en pizzastein, ville det være synd å ikke gi den en pizzabunn av beste kvalitet å jobbe med. De ferdige, ustekte deigene/bunnene man kan kjøpe i butikken er som regel både altfor fulle av salt, og omtrent blottet for luftighet. Vi ønsker en bunn som blir sprø og knasende på undersiden, og som bobler opp med fyllet på oversiden når den stekes. Heldigvis er det enkelt å lage en god pizzadeig.

Du finner selvsagt et utall gode oppskrifter på pizzadeig på nettet, men her er noen av våre tips for å gjøre deigen perfekt:

 • Bruk pizzamel og ikke vanlig hvetemel. Gjerne Tipo 0 eller Tipo 00.
 • Ikke kna deigen for hardt før heving. Gjør det gjerne for hånd, og vært forsiktig med å bruke lav hastighet om du bruker kjøkkenmaskin.
 • Vær ekstra skånsom med deigen etter den har hevet slik at du bevarer luftigheten i deigen
 • Drypp litt olivenolje over pizzaen etter du har tilsatt tomatsaus og ost. Du kan også pensle dette over kanten.

Dersom du vil ha en steg-for-steg-oppskrift på den enkle prosessen av noen som kan det, så får du en rask gjennomføring i denne videoen:

Hvordan bruke en pizzastein riktig?

Det er overhodet ikke vanskelig å ta i bruk en pizzastein, men det er ikke til å komme unna at det er nytt for veldig mange. Her er en steg-for-steg-guide for hvordan man benytter seg av pizzasteinen i ovn eller på grill:

I Stekeovn:

 1. Legg pizzasteinen i ovnen før du har varmet opp ovnen. Den bør som regel varmes opp relativt sakte, og skal derfor ikke settes i en varm ovn. Noen pizzasteiner skal plasseres på en rist i ovnen. Andre har håndtak som passer til ovnens størrelse og settes rett inn.
 2. Varm steinen i 30-40 minutter før du setter inn pizzaen.
 3. Plasser den ustekte pizzaen på pizzasteinen og la den steke. Det tar som regel under ti minutter å steke en hjemmelaget pizza på pizzastein, men det kan selvsagt variere.
 4. Når pizzaen er ferdig, tar du den ut med en pizzaspade og legger den på en egnet fjøl eller liknende for oppskjæring.
 5. La pizzastålet ligge i ovnen til ovnen og steinen er avkjølt. Da sikrer du at den ikke blir utsatt for så rask avkjøling at den kan bli ødelagt.

Over grill:

 1. Tenn opp grillen, og legg pizzasteinen på grillen FØR den har blitt ordentlig varm
 2. Gi pizzasteinen god tid til å bli så varm som mulig. Har du en grill med lokk som kan lukkes, bruk det ved oppvarming av steinen!
 3. Når temperaturen har nådd minst 230 grader, kan du plassere den ustekte pizzaen på steinen. Du får det beste resultatet om du steker kun deig, tomatsaus og ost i noen minutter før du legger på en ekstra toppingen.
 4. Etter et par minutter tar du ut igjen pizzaen og strør raskt på det du vil ha av topping. For ekstra god smak kan du også dryppe på litt olivenolje av god kvalitet jevnt over.
 5. Når du legger pizzaen på grillen igjen skal den stå urørt på makstemperatur. Du bestemmer selv hvordan du ønsker pizzaen og dermed hvor lenge den skal stå, men så lenge osten har smeltet skal bunnen være god.
 6. Når pizzaen er ferdig lar du pizzasteinen ligge på grillen til den har blitt kald, slik at steinen får avkjøles jevnt.

Pris på pizzastein – hva koster det?

 • Under 500 kr: Det finnes en del pizzasteiner på markedet til under 500 kroner. Disse er ofte ikke av like høy kvalitet som de aller beste på markedet. De kommer ofte med 2-3 års garanti, i motsetning til de beste som kan gi deg opp mot 30 års garanti. Andre ganger er de av høy kvalitet, men er rett og slett mindre enn de største pizzastenene, og har kun plass til små pizzaer.
 • Rundt 1 000 kr: Dette er en vanlig prisklasse for pizzasteiner av stor størrelse og høy kvalitet. For de aller fleste vil vi anbefale en pizzastein i denne prisklassen. Da får du et solid produkt som fungerer godt, og sannsynligvis vil gjøre det i en mannsalder.
 • Over 2 000 kr: Rent funksjonelt er det sjelden noen stor forskjell på en pizzastein til 1 000 kroner og en til 2 500 kroner. De som er betydelig dyrere enn 1 000 kroner er som regel det på grunn av anerkjent design fra kjente merker. Og dersom man ønsker et ekstra vakkert produkt, er det selvsagt ikke noe galt i det.

Trenger du mer inspirasjon til matlagingen?

Å steke en pizza på pizzastein i grillen i hagen din, er starten på en perfekt grillfest. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du lykkes med grillfesten. Kanskje det kan være av interesse for deg?

Vi har også testet mer utstyr til matlagingen som vi håper kan være av interesse for enkelte. Sjekk ut noen av dem her:

Tips

 • En pizzastein kan brukes til annet enn å steke pizza. Liker du å bake ditt eget brød eller tortillalefser for eksempel? Eller har du lyst til å prøve? Det ferdige resultatet blir himmelsk med bruk av pizzasteinen.
 • Aldri bruk pizzasteinen som underlag når du skjærer opp pizzaen. Det ødelegger overflaten. Det å beholde riktig tekstur i overflaten på steinen er viktig for å opprettholde produktets funksjon.
 • Om du planlegger å bruke pizzasteinen i stekeovnen din bør du passe på å ta en rask sjekk av størrelsen på ovnen før du går til innkjøp. Det er heldigvis ganske standard størrelse på komfyrer i Norge, så det er god sjanse for at stenen vil passe. Men det er likevel irriterende å kjøpe et produkt som viser seg å ikke passe. I vår test har vi passet på å oppgi størrelse på alle produktene vi anbefaler.
 • Gi pizzasteinen god tid i ovnen før du setter inn pizzaen slik at den får varmet seg opp skikkelig. Etter den er ferdig og du tar den ut, lar du steinen ligge en stund i ovnen for å avkjøle seg.

Helt til slutt

Enten du var på jakt etter informasjon om hvilken pizzastein som er best, eller eventuelt bare etter tips for hvordan man bruker produktet best mulig, håper vi denne artikkelen har gjort deg litt klokere. Det er ikke spesielt vanskelig så lenge man velger riktig produkt og kjenner til det grunnleggende.

Med det takker vi for oss for denne gang. Vi ønsker deg lykke til i jakten på den perfekte pizzaen!

FAQ – Ofte stilte spørsmål om pizzasteiner

Hvordan rengjør man en pizzastein?

Rengjøring av pizzastein avhenger av om det er en vanlig pizzastein eller en «stein» laget av stål (et pizzastål). Ingen av delene bør vaskes i oppvaskmaskin, og man bør heller ikke bruke olje eller rengjøringsmiddel.

For pizzasteiner av stein anbefaler vi kun rent vann og bruk av børste eller svamp for rensing. For pizzastål kan du som regel også bruke stålull uten å skade produktet.

På hvilken temperatur skal en pizza stekes?

Om du skal utnytte en pizzastein best mulig i stekeovn, bør du forvarme ovnen og steinen til så høy temperatur som mulig. Ofte er dette rundt 280 grader. Når du da plasserer den ustekte pizzaen på steinen, vil kontaktflaten mellom bunn og stein nå nesten 350 grader. Da vil du best simulere effekten av en ekte italiensk steinovn. Da bør pizzaen kun være i ovnen i 5-7 minutter.

Resultatet blir enda bedre hvis du lar pizzaen stå i ovnen med kun tomatsaus og ost til deigen begynner å boble, og først tilsetter den ekstra toppingen når det gjenstår et par minutter av steketiden.

Kan alle typer pizza stekes på pizzastein?

Alle typer pizza kan stekes på pizzastein, men det er viktig å ha en god deig for at resultatet skal bli ordentlig bra. Det er ikke noe poeng å steke en frossenpizza med industribunn på pizzastein for eksempel.

Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å lage en god og luftig pizzadeig og dermed få en perfekt pizzabunn. Se lenger opp i artikkelen for tips til oppskrift.

Kan pizzastein brukes til annet enn pizza?

Absolutt! For flattbrød, tortillalefser, nan-brød, pitabrød, forskjellige typer gjærbakst, og til og med paier der du ønsker en crispy bunn, kan en pizzastein hjelpe deg med å få et bedre resultat. Husk at en pizzastein fungerer ved å gi kontaktflaten mellom stein og deig meget jevn og høy temperatur, og det er noe de fleste bakverk setter pris på.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar