Brødrister test: De 5 beste brødristerne på det norske markedet

For mange er en god søndagsfrokost helt avhengig av brødristeren. Den kan få brødet du kjøpte tre dager tidligere til å smake rykende ferskt, og det på bare noen få minutter. Dette apparatet kan utgjøre forskjellen mellom et måltid som smaker som tørr, gammel brødmat, og noe nærmere en perfekt hotellfrokost.

I Boligmag legger vi sjela vår i å teste ut husholdningsprodukter som er viktige i norske hjem. Det hadde vært tjenesteforsømmelse å ikke omtale brødristeren, da våre erfaringer tilsier at dette er noe av det kjæreste mange nordmenn har på kjøkkenbenken. Nå har vi endelig fått ut fingeren og laget en artikkel som viser vei blant det store antallet brødristere som selges på nett i Norge.

I denne artikkelen har vi testet noen av de mest solgte brødristerne på det norske markedet. Vi har plukket ut de fem beste som vi presenterer nærmere under.

Om du skal kjøpe deg en brødrister, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchn.no.

Vinnere av vår brødrister-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt

#Produkt
1KitchenAid Artisan – Best i test!
2Viceversa TIX Pop-up – Et italiensk kunstverk
3Severin 2234 – Billig, men god
4Toaster Kimis Longslot – Tar liten plass
5Adexi Mummi – Velkjent nordisk design

1. KitchenAid Artisan – Best i test!

En estetisk flott brødrister som rister brødet ditt perfekt

 • Nydelig utseende
 • Enkel å bruke
 • En rekke nyttige tilleggsfunksjoner
 • Svært solid materiale
 • Autosensor som holder brødet varmt

Mer informasjon

Denne brødristeren har ikke bare et elegant utseende, den er en fryd å riste brød med. Nærmest uansett utgangspunkt og ønsket resultat. Denne brødristeren leverer toasten din akkurat slik du ønsker den. Til tross for mange muligheter og innstillinger, er den veldig enkelt og intuitiv å bruke.

I tillegg til at det er enkelt å lage brødet perfekt med dette produktet, kan den brukes til å holde brødet varmt så lenge du ønsker etter det er ristet. Brødet heves og senkes skånsomt helt automatisk.

Det funksjonelle fungerer altså som smurt for denne brødristeren. Det er likevel også verdt å nevne hvor flott den er designet. Med sitt nydelig utformede utseende og amerikanske 50-talls retrostil, er det en brødrister som fortjener en plass på de fleste moderne kjøkken. Det eneste ankepunktet med denne brødristeren er at den ikke inkluderer noe smulebrett. Det gjør rengjøringen hakket mer komplisert.

Video: Slik fungerer KitchenAid Artisan

Se produsentens egen presentasjon av produktet her for en kort demonstrasjon:

Vår dom

KitchenAid Artisan er en av de beste på markedet. Denne brødristeren har mange funksjoner, og er svært enkel å bruke. Rettere sagt: vi mener at dette er den soleklart beste modellen på markedet i dag.

Modellen er laget av høykvalitetsmaterialer, noe som gjør den svært robust og holdbar. Aluminium er både et materiale som er lett i vekt, men som også gjør at maskinen holder i generasjoner.

KitchenAid Artisan brødrister gir deg perfekt resultat hver gang. Den har et automatisk slå-av-funksjon etter oppvarming, slik at du kan spare energi. Den er også utstyrt med en varmluftsfunksjon, som sørger for at brødet blir jevnt brunet på alle sider.

Spesifikasjoner

Lengde33 cm
Bredde18 cm
Høyde22,5 cm
MaterialeAluminium
Vekt5 kg

2. Viceversa TIX Pop-up – Et italiensk kunstverk

En fargerik brødrister av topp kvalitet

 • Helt unik design
 • Kommer i en rekke farger
 • Smulebrett for enkel rengjøring
 • Meget god ostesmørbrød-funksjon
 • God pris til å være et premium-produkt

Mer informasjon

Testens vinner har et stilig retrodesign, og det kan man også si om denne flotte brødristeren. Den italienske produsenten Viceversa er kjent for sin meget spesielle visuelle stil på kjøkkenprodukter. Denne brødristeren er ikke noe unntak.

Stikkontakten kan rulles inn i brødristeren når den ikke brukes, omtrent som en støvsuger. Slik tar den lite plass, og kan stå og imponere med sitt tiltalende utseende på kjøkkenbenken også når den ikke er i bruk. Brødristeren kommer i en lang rekke ulike farger. Det er med andre ord gode muligheter til å plukke ut den varianten som passer ditt kjøkken best.

Rent funksjonelt er det også svært lite å si på denne brødristeren. Den lager ostesmørbrød like godt som den rister vanlige enkle brødskiver. Den har noen færre innstillinger enn testens vinner, men er like enkel å bruke.

Ønsker du å se denne røveren i aksjon? Se hvor enkelt det er å lage et ostesmørbrød med denne brødristeren her:

Oppsummering

Viceversa TIX Pop-up brødrister er en innovativ brødrister som du kan bruke hjemme eller på farten. Den er laget av et holdbart og slitesterkt materiale, og har et smart design som gjør at den kan foldes sammen slik at den tar liten plass når den ikke er i bruk. Med «foldes sammen» mener vi at stikkontakten kan gjemmes inne i risteren.

Med Viceversa TIX Pop-up brødrister kan du enkelt og greit lage perfekt brød til frokost eller til lunsj. Denne italieneren passer på at du alltid er kun få minutter unna brødskiver med brun, deilig skorpe…

Her snakker vi om en ekte elegant modell som passer perfekt på kjøkkenet ditt. Men … kanskje den passer ekstra godt for dere som har en retro-stil hjemme? 🙂

Spesifikasjoner

Lengde33,3 cm
Bredde20,3 cm
Høyde19 cm
MaterialeKrombelagt stål
Vekt2,5 kg

3. Severin 2234 – Billig, men god

En stor, enkel brødrister med plass til fire brødskiver.

 • Plass til mange og store brødskiver
 • Smulebrett
 • Lav pris
 • Funksjon for å holde varmen på brødet
 • Tar en del plass på kjøkkenbenken

Mer informasjon

De to brødristerne som havnet øverst i vår test er i en egen klasse, og de var vanskelig å skille. Det betyr på langt nær at de andre brødristerne i testen ikke har egne styrker som de to på topp har. Denne brødristeren har i hvert fall et par egenskaper de to andre kan se langt etter.

Det første som er verdt å nevne er prisen. Dette produktet koster under halvparten av det testvinneren gjør. Du får til gjengjeld en del færre funksjoner og muligheter for reguleringer. I tillegg skal det sies at designet ikke er i samme klasse. Denne brødristeren har et rimelig traust utseende. Men det skal ikke være tvil om at til tross for den lave prisen, er dette et produkt av god kvalitet. Det er det tyske selskapet Severin som er produsenten, og de lager produkter som er solide og holder i årevis.

En annen god egenskap med denne brødristeren er lengden. Det er nemlig plass til fire brød som ristes samtidig. I enkelte familier som spiser frokost, lunsj eller kveldsmat samtidig, kan det være en ettertraktet egenskap. Det gjør selvsagt også at den tar en del plass på kjøkkenbenken eller på ønsket lagringsplass. Vær oppmerksom på å sjekke målene før du kjøper den.

Spesifikasjoner

Lengde39 cm
Bredde18,5 cm
Høyde18 cm
MaterialeRustfritt stål
Vekt1,6 kg

4. Toaster Kimis Longslot – Tar liten plass

Avlang brødrister med plass til lange brødskiver

 • Stilig metallisk design
 • Enkle, men gode funksjoner
 • Lav pris
 • Følger med rist for større bakverk
 • Smulebrett

Mer informasjon

Denne stilige varianten kan minne litt om den forrige. Den er avlang og med plass til to brødskiver i lengden. Hovedforskjellen er at den kun har én riståpning. Den tar svært liten plass i bredden, og veier lite.

Produktet har en god pris, og inneholder de vanligste funksjonene til en god brødrister. Om du ikke har planer om å bruke brødristeren din særlig ofte, kan dette være et veldig godt valg. Det finnes også flere liknende kjøkkenapparater med samme design fra produsent WMF. Dersom du vil gå for et stilrent kjøkken der det er en rød tråd blant alt av apparater, vet du at du i hvert fall får kvalitet om du går for denne produsenten.

I tillegg til den vanlige brødrister-funksjonen, kan du også varme større bakverk på en medfølgende rist. Rengjøring gjøres enklere med smulebrettet som dras ut og tømmes etter bruk.

Vår dom

Denne elegante brødristeren fra Kimis har et langt toast- spor, som gjør at du kan toaste brødskiver av alle typer – enten det er tynt eller tykt brød. Med en kapasitet på to brødskiver samtidig, er den perfekt for familier hvor mange skal mettes. Risteren har også en praktisk av/på-knapp, slik at du kan styre hvor mye varme den skal ha.

I tillegg får du med en klype på kjøpet. Denne klypen skal hjelpe deg med å få opp tynne skivet som kan legge seg helt i bunnen.

Det er også verdt å nevne at toasteren kommer med hele 7 forskjellige varme-innstillinger. Dette gir deg den ultimate muligheten til å få brødet akkurat så godt stekt som du vil ha det.

Spesifikasjoner

Lengde36,6 cm
Bredde11 cm
Høyde15,6 cm
MaterialeRustfritt stål

5. Adexi Mummi – Velkjent nordisk design

Nordisk brødrister med Mummi-design i kjeramikk

 • Unikt håndlaget keramikkdesign
 • Tradisjonell brødrister
 • Detaljer laget av tre
 • Plass til oppbevaring av ledning på undersiden
 • Få og enkle funksjoner

Mer informasjon

Denne veldig sjamrerende Mummi-brødristeren er en av de mest populære i hele Norden. Den er håndlaget i keramikk med motiv fra Tove Janssons Mummitroll-univers. Detaljene på utsiden er laget i tre.

Du får knapt et mer typisk nordisk kjøkkenapparat enn dette. I tillegg til den distinkte visuelle stilen er det heller ingenting å si på det funksjonelle. Den fungerer helt fint som en vanlig brødrister. Den har ikke spesielt mange innstillinger, men to tykke brødskiver kan ristes på samme tid, og resultatet blir bra. På grunn av at den er laget i kjeramikk, er denne brødristeren for øvrig betydelig tyngre enn de fleste andre av samme størrelse.

Ledningen kan lagres inne i brødristeren på undersiden når den ikke er plugget inn. Det er for øvrig verdt å nevne at Adexi har flere kjøkkenprodukter av keramikk til salgs med Mummi-motiv på det norske markedet. Det er med andre ord enkelt å lage et koselig kjøkken med Mummi-tema om det skulle være ønskelig.

Spesifikasjoner

Lengde27,2 cm
Bredde17,8 cm
Høyde19,5 cm
MaterialeKjeramikk
Vekt3 kg

Hvorfor trenger jeg en brødrister?

De fleste kjenner til hvordan det å riste en kjedelig brødskive kan heve maten betraktelig. Det å riste brød er en perfekt måte å få noe litt gamle brødskiver til å smake langt bedre. Eller et litt billig, kjedelig brød til å bli litt mer spennende. I kombinasjon med for eksempel litt smør eller ost som smelter litt på toppen, kan en ristet brødskive være akkurat det du trenger for å virkelig nyte frokosten. Ristet brød gjør ikke bare frokosten, lunsjen eller kveldsmaten bedre. Et mellommåltid om sommeren med reker for eksempel, passer perfekt med litt lettristet loff.

Det er mulig å riste brød både i ovnen og stekepannen, men det er selvsagt både raskere og enklere å bruke en brødrister. Med de aller fleste brødristere kan du også stille inn ganske nøyaktig hvordan du vil ha brødet.

Hvilke egenskaper har dagens brødristere?

Det er ikke så lenge siden det bare var et lite knippe brødristere å velge fra. De fleste av dem var i tillegg nesten identiske, både når det gjaldt utseende og egenskaper. Nå i dag er det en veldig variert samling brødristere på markedet. Her er noen av forskjellene du burde tenke på når du går til anskaffelse:

 • Materialer: De fleste brødristere kommer med overflate av enten plast eller metall. Plast er som regel billigere, uten at det har så mye å si for det funksjonelle. Selve brødristeren kan fungere like godt uansett. Metall er likevel mer solid, og holder som regel lenger på utseendet uten å få blassere farger. Brødristere kan selvsagt komme i andre materialer enn plast og metall også. Se for eksempel den flotte Mummi-brødristeren i keramikk i vår test.
 • Form og størrelse: Klassiske brødristere har som regel plass til to standard brødskiver i hvert sitt hull. Det har imidlertid blitt vanligere og vanligere med mer avlange brødristere. Noen av dem har fortsatt to hull, slik at fire standard brødskiver kan ristet på samme tid. Det finnes også noen nyere varianter med bare ett langt hull. Det er et par fordeler med denne formen. Det ene er at det kan spare litt plass på kjøkkenbenken. I tillegg får du ikke bare plass til to standard brødskiver i en lang brødristeråpning. Du kan i stedet riste en lang brødskive fra et rundt bondebrød eller liknende. Det er ikke mulig med to små brødristerhull.
 • Smulebrett: Dette er en genial funksjon som heldigvis er vanlig i de fleste moderne brødristere. Det er få kjøkkenapparater som blir så skitne under bruk, og likevel kan være så kronglete å rengjøre som brødristere. Et smulebrett gjør jobben din ekstremt mye lettere. Det er i praksis bare en enkel plate i bunnen av brødristeren som kan dras ut og tømmes for brødsmuler. På denne måten kan du fjerne det aller meste av brødrester som søles for hver eneste gang du bruker brødristeren.
 • Diverse tilleggsfunksjoner: Så godt som alle moderne brødristere lar deg stille inn grad av varme og steketid på en god måte. Premium-variantene gjør dette på en veldig god måte. Brødristere i dag kommer i tillegg ofte med en rekke moderne innstillinger og ekstra funksjoner. En av de mer tradisjonelle egenskapene i tillegg til vanlig brødristing er muligheten til å dra opp en rist på toppen av brødristeren. Dette kan brukes til å varme muffins, boller, eller andre større bakverk. Noen brødristere kommer også med «klyper» som lar deg plassere to tynne skiver sammen med ost i midten for å lage ostesmørbrød.

Hva skal jeg ha på det ristede brødet?

Har du perfeksjonert kunsten med å riste brød, men ønsker inspirasjon for å lage en sunn og god sandwich av resultatet? Sjekk ut denne videoen med 13 kreative sandwich-oppskrifter der ristet brød er et perfekt utgangspunkt:

Pris på brødristere – hva koster det?

 • Mellom 300-600 kr: De enkleste brødristerne får du til godt under tusenlappen. Det finnes en del av dem på det norske markedet, og de er ganske like når det gjelder egenskaper. Dette er helt tradisjonelle produkter med enkle muligheter for å justere varme og stekelengde. De er som regel omgitt av plastomslag, og er ikke alltid brødristerne med lengst levetid. Dersom en brødrister er noe du bruker sjeldent og stort sett har stuet bort i et kjøkkenskap, er det ikke noe i veien for å gå for et produkt i denne prisklassen.
 • Mellom 1 000 – 3 000 kr: Dette er en vanlig prisklasse for brødristerne på hyllen over de billigste i Norge. Noen av disse brødristerne er også relativt enkle, men har et spesielt design mange er villig til å betale ekstra for. Normalt er de derimot også utstyrt med en del av tilleggsfunksjonene som de enkleste produktene mangler. Som regel kan du stille inn brødristeren til å lage et perfekt resultat for deg hver gang. Spesielt etter du har blitt kjent med brødristeren din og funksjonene som følger med. De er som regel laget i solide materialer, og holder i en god del flere år enn de billigste brødristerne. De aller fleste som bruker brødristerne sine ofte, eller er nøye på akkurat hvordan det ferdige produktet blir, burde sikte mot dette prissegmentet.
 • Over 5 000 kr: De aller, aller fleste brødristerne i Norge får du til en pris på 3000 kroner eller billigere. Brødristere til rundt 1000-3000 kroner er premium-modeller som bør gi deg de beste funksjonene på markedet. Som med mange andre kjøkkenapparater, finnes det likevel enda et nivå for de spesielt interesserte. Og da må du som regel gjøre enda et hopp i pris. Disse produktene er som regel av aller ypperste kvalitet når det gjelder det rent funksjonelle. Men det du betaler mest for er designet. I denne prisklassen finner du kun helt unikt utseende produkter fra velrenommerte designere. Se for eksempel denne fancy brødristeren fra Smeg og Dolce & Gabbana til en pris som vil få deg til å gispe.

Er du på jakt etter mer kjøkkenutstyr?

Vi tester jevnlig kjøkkenapparater, produkter til matlanging, og annet tilbehør til kjøkkenet. Kanskje noen av disse artiklene kan være av interesse:

Tips

 • Risting av brød fører til en del smuling fra brødskivene, og brødristere bør rengjøres jevnlig. Dette er mye enklere med smulebrett i bunnen som kan dras ut og tømmes for smuler. Uansett er det viktig å ikke slurve med rengjøringen selv i brødristere som ikke er like enkle å rengjøre. Det kan utvikle seg lukt og i verste fall bli brannfarlig om smulene får ligge og svi lenge. Lenger ned i artikkelen har vi noen generelle tips for rengjøring av disse brødristerne.
 • Veldig mange brødristere kommer med et opptrekkbart stativ på toppen for risting av litt større ting som ikke passer i brødskivehullene. Det er ikke så mange som tar i bruk disse, men det anbefaler vi at dere forsøker. Skal dere varme opp pizzarester gir dette et langt bedre resultat enn for eksempel ved bruk av mikrobølgeovn. Det var i hvert fall vår erfaring!
 • Brødristeren kan også brukes på andre kreative måter. I stedet for brød, kan du for eksempel forsøke å riste skiver av kålrabi eller søtpotet. Vi tror du vil bli overrasket over hvor godt resultatet kan bli! Om du eksperimenterer slik, pass på å være forsiktig med å riste ting som kan smelte og svi seg til innsiden av brødristeren.

Helt til slutt

Ristet brød kan brukes både til frokost, kveldsmat, og i flere middagsretter. I tillegg til å løfte flere måltider, er det en ypperlig måte å få brukt halvgammelt, tørt brød på uten å måtte kaste det.

Vi har saumfart det store norske markedet for brødristere for å finne de beste. Vi mener vi har endt opp med å presentere et knippe brødristere som alle er svært gode i sin prisklasse. Hvilken du bør velge handler selvsagt om hva du liker av estetikk og hva du ønsker av funksjoner. Generelt kan du også si at dersom du sjelden bruker brødristeren, er det ikke noe galt i å kjøpe de billigste produktene til rundt 500 kroner. Er brødristeren derimot et hyppig brukt kjøkkenapparat i ditt hjem, anbefaler vi at du velger et premium-produkt til minst det dobbelte. Pris og kvalitet henger ofte sammen, og det gjelder definitivt også for brødristere.

Og for å runde av: Du trodde kanskje ikke det var så komplisert å riste brød at det trenger en egen instruksjonsvideo? Det populære matnettstedet food.com er uenige. Sjekk ut deres litt spesielle steg-for-steg-video for hvordan du rister brød her:

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg smøre brødskiven med smør før jeg rister den?

Nei! Det er noen som tenker dette kan være en god idé for å sikre at smøret smelter og toasten blir myk og god. Det kan imidlertid være både skadelig for brødristeren og i verste fall brannfarlig. Smør inneholder fett, og når det smelter ned i toast-åpningen, kan det begynne å svi seg og skape farlige situasjoner.

Hvordan rengjør jeg brødristeren?

Som vi har vært inne på i denne artikkelen, blir rengjøringen mye enklere om det er et uttakbakbart smulebrett i bunnen. Pass på å tørke smulebrettet godt før det settes inn igjen etter tømming. Rengjøring er likevel mulig for alle typer brødristere, men krever noen ganger litt mer jobb. Det kan være vanskelig å komme til, og det beste redskapet å bruke er en tynn rensebørste, eller til og med en tannbørste. Fukt børsten med litt vann, og gå gjennom hele innsiden av brødristen. Det er veldig viktig at du kun bruker vann her. IKKE bruk noen form for oppvaskmiddel, da dette kan skade mange brødristere.

Det burde være unødvendig å nevne, men vi gjør det likevel: Pass alltid på at brødristeren er plugget ut og kald før du rengjør den!

Hvilket pålegg er best på ristet brød?

Noen av de vanligste variantene når det gjelder toast er de helt enkleste med kun smør eller hvitost. Dette er ikke så vanskelig å forstå. Både smøret og osten smelter på den varme toasten og tilfører en deilig fuktighet og smak til det tørre, ristede brødet. Det enkleste er ofte det beste!

Ellers er det bare fantasien og din egen smak som setter grenser. Et tips fra oss i Boligmag er å forøke seg på en toast med noen avokadoskiver, dynket med litt limejuice eller sitronsaft for fuktighet og smak, og litt pepperdryss på toppen. Er du glad i avokado, tror vi du vil elske dette like mye som oss!

Hvilke typer brød passer best til toast?

Vår erfaring er at alle typer brød kan ristes med ypperlig resultat. Forskjellige typer brød har derimot forskjellige egenskaper, og det innvirker hvor lenge og varmt de bør ristes. Lette, hvite brødtyper som loff tåler lite varme før de blir svarte. Man bør være varsom med innstillingene om man ønsker en halvstekt lofftoast.

Grovere brød tåler mye mer varme før de blir svidd. Ofte blir surdeigsbrød sett på som det beste toastbrødet, fordi det er enklere å halvsteke dem uten at de blir helt tørre på innsiden. Det vil si at du kan oppnå den distinkte toast-smaken og likevel holde på noe av den myke teksturen i brødet.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar