Pizzaspade test: 5 praktiske spader for en perfekt pizza

Nordmenns pizzatradisjoner er dessverre ødelagt av frossenpizza og Grandiosa. Heldigvis har vi sett en positiv utvikling de siste årene. Nå er det slik at flere og flere nordmenn er opptatt av å lage en ordentlig god pizza hjemme. Det har til og med gått så langt at vi eksporterer tonnevis med ferdigpizza ut i Europa… så ikke kom her og si at nordmenn ikke KAN dette med pizza. 🙂

For å lage en god pizza hjemme er man avhengig av riktig utstyr. En pizzaspade er et av verktøyene som sikrer det beste resultatet. Pizzaspadene er nemlig utformet på en måte som gjør at de passer bedre til steking av pizza. Dette er fordi de både er brede og tynnere enn en vanlig stekespade. Derfor er det enkelt å få pizzaen løftet opp på spaden – og lett å dytte den inn i ovnen.

Vi har gjort grundige undersøkelser før vi skrev denne forbrukertesten. Primært har vi funnet informasjon via nettbutikker, internasjonale nettsider samt de offisielle nettsidene til leverandørene. Men vi skal heller ikke feie under teppet det faktum at vi i Gourmetmat er pizzaelskere. En nær venn av oss har eid hele fire forskjellige pizzaspader – og vi har brukt denne hobbykokken som en primærkilde i flere av våre betraktninger.

Om du skal kjøpe deg en pizzaspade, anbefaler vi disse nettbutikkene: BakerenOgKokken.no & Kitchn.no.

Vinnere av vår test av pizzaspader

Noen av dere kommer bare for å se hvilke produkter som vant vår test. Derfor har vi skrevet det i en liten tabell som du finner under. Om du ønsker å lese mer om hver spade, så kan du gjøre det ved å scrolle deg nedover i artikkelen.

#Produkt
1 Eva Solo Pizzaspade – Best i test!
2Pizzaspade fra Eppicotispai – Beste firkantede versjon
3Pizzaspade fra Holm – Med et blad laget i rustfritt stål
4Kamado Sumo Pizzaspade – Utviklet i Skandinavia
5 Pizza/Stekespade BBQ fra Dorre – Billigere alternativ

1. Eva Solo Pizzaspade – Best i test!

Som mange ganger før er det produsenten «Eva Solo» som stikker av med førsteplassen i vår test.

Denne pizzaspaden har alt du ser etter – helt garantert!

 • Håndtaket har et silikonbelegg
 • Perfekt størrelse
 • Produsert av verdenskjente Eva Solo
 • Gode kundeanmeldelser på nett
 • Lett å henge opp via et hull i skaftet

Denne praktiske pizzaspaden fra Eva Solo passer de fleste pizzaer av normal størrelse. Selve flaten er laget av rustfritt stål. I tillegg er bladet veldig tynt – noe som gjør at det er lett å få pizzaen smidig fra kjøkkenbenken/ovnen og opp på spaden.

Fin lengde på håndtaket

Vi i Gourmetmat mener at håndtaket verken er for langt eller for kort. I tillegg er det laget på en måte slik at det alltid forblir kaldt –  til tross for at det er i kontakt med varme.

Dette er en fordel for deg som er redd for å brenne deg på hendene når du baker pizza.

Ikke krok – men hull i skaftet

Veldig mange pizzaspade-produsenter legger til en ekstra krok på tuppen av skaftet. Dette kan være en OK løsning, men kroken kan noen ganger være i veien.

Eva Solo har kommet på en bedre løsning. Helt ytterst i skaftet har de laget et lite hull. På den måten kan du veldig enkelt henge opp spaden når den ikke er i bruk.

To nettbutikker

Det er også verdt å nevne at denne pizzaspaden fra Eva Solo selges hos to forskjellige nettbutikker. Dette er en stor fordel for deg som kunde. Du kan alltid velge den nettbutikken du selv har best erfaring med.

Vår mening er at du alltid bør sjekke prisen hos de to ulike nettbutikkene. På den måten er du alltid sikker på at du ikke betaler for mye.


2. Pizzaspade fra Eppicotispai – Beste firkantede versjon

Eppicotispai er et italiensk merke som har utviklet en rekke innovative og gode kjøkkenredskaper.

Denne firkantede pizzaspaden er intet unntak.

 • Helt kvadratisk
 • Passer til deg som liker å bake store pizzaer
 • Laget av bjørk
 • Høy kvalitet

Denne flotte pizzaspaden kommer med et design som helt klart passer inn i de aller fleste skandinaviske hjem. Den lyse fargen er helt klart med på å gi et «norsk design».

Produsert i Italia

Men la deg ikke lure av det lyse bjørketreet. Denne spaden er ikke produsert i Norge. Du skal nemlig til Italia for å finne fabrikkene til produsenten Eppicotispai.

Dette er et merke som i en årrekke har produsert veldig mange gode hjelpemidler til å bake pizza.

Stor og kvadratisk spade

Mange kjenner kanskje igjen en pizza i beskrivelsen «en rund matrett». Men du vil kanskje bli overrasket over hvor praktisk det er å lage kvadratiske pizzaer. Med denne pizzaspaden kan du nemlig både lage runde og firkantede pizzaer.

I tillegg må vi nevne størrelsen. Denne modellen fra Eppicotispai er hele 41 centimeter lang og 31 centimeter bred. La oss si det på den måten: det er veldig få pizzaer som ikke får plass på denne spaden. Det skal også nevnes at spaden er veldig enkel å bruke. På den måten kan du hele tiden få «løftet» pizzaen når den ligger inne i ovnen.

Dette er med på å sikre en sprø bunn – noe som er helt essensielt for at pizzaen skal smake godt.

Kan brukes til «alt»

I og med at spaden ikke har den klassiske runde «pizza-formen», så skorter det ikke akkurat på bruksområder.

Dette er en pizzaspade du helt fint kan bruke til å bake brød, scones, baguetter eller andre bakevarer.

Vi må også berømme produsenten for å velge bjørk. Dette er ikke akkurat det billigste treet å utvinne, men det sikrer en flott stil – i tillegg til at det er veldig robust.


3. Pizzaspade fra Holm – Med et blad laget i rustfritt stål

Denne bakespaden fra premium-produsenten Holm er både praktisk og flott.

Men den kommer også med en ganske høy prislapp.

 • Blad av rustfritt stål/aluminium
 • Håndtak i mørkt treverk
 • Kommer med en knagg som gjør at den kan henges på veggen
 • Veldig enkel å løfte pizza med det tynne bladet
 • God størrelse

Kjøper du denne pizzaspaden fra Holm, så gir du også et «statement» – som det heter på godt norsk. Dette er altså med på å gi et varsel til omverdenen om at du tar pizzabakingen på alvor.

Dette er et utmerket verktøy når du lager hjemmelaget pizza.

Tynt og funksjonelt blad

De aller fleste vil trekke frem det tynne bladet som den beste egenskapen til denne pizzaspaden. Det er syltynt. Og det glir godt under pizzaen – både når pizzaen ligger på kjøkkenbenken, men også når den er plassert inne i en stenovn. Tipp topp!

Dette er med på å sikre at du ikke vil ha noe deig igjen på kjøkkenbenken når pizzaen går inn i ovnen.

Stor størrelse

Også denne modellen fra Holm har en god størrelse. Her snakker vi om 35 centimeter * 30 centimeter.

Det er en størrelse som er større enn de aller fleste frossenpizzaer som selges i Norge.

For deg som vil betale litt ekstra

Dog er det umulig å skrive en anmeldelse av denne pizzaspaden uten å nevne prisen. For det er dessverre et produkt som koster ganske mye penger. Grunnen er enkel: kvalitetsmaterialer. Her får du et sterkt håndtak av tre kombinert med et tynt og slitesterkt blad.

I utgangspunktet er kanskje dette vår testvinner. Men vi i Gourmetmat er fullstendig klar over at de færreste ønsker å bruke alt for mye penger på pizzaredskaper.


4. Kamado Sumo Pizzaspade – Utviklet i Skandinavia

Den svenske produsenten Kamada Sumo er kanskje best kjent for grillutstyr. Men de har også utviklet en fryktelig god pizzaspade for deg som ikke bryr deg så mye om størrelsen.

 • Litt mindre enn konkurrentene (30 x 30 centimeter)
 • Inspirert av det napolitanske kjøkken
 • Håndtak som er ganske langt
 • Produsert i akasietre
 • Blad i aluminium

Vi føler egentlig at den overnevnte listen beskriver produktet på en god måte. Dette er en forholdsvis liten pizzaspade. Nettopp derfor vet vi at den vurderes av folk som fra før av ikke har alt for mye plass på kjøkkenet.

Men 30 * 30 centimeter bør likevel tilfredsstille de aller fleste pizzabakere.

Gode materialvalg

Svensker kan kjøkkenutstyr. Det viser de også gjennom å utstyre denne pizzaspaden med akasietre på håndtaket. Dette er en tresort som, ifølge Wikipedia, er veldig populær å bruke i hagemøbler og papirindustrien.

En av egenskapene til denne tresorten er at det er behagelig mot huden. Du kan derfor jobbe med pizzaer en hel kveld uten å skulle føle ubehag.

I tillegg er bladet laget i aluminium. Bladet er også såpass tynt at det er lett å legge en pizza oppå spaden uten at man skal være redd for å ødelegge maten.

Håndtak med god lengde

Det er èn veldig tydelig fordel med et langt håndtak på en stekespade: temperatur. Mange spade-produsenter har misforstått dette totalt. Men når man jobber med pizza, så skal man ofte måtte bevege seg i nærheten av en utrolig varm ovn.

Vi elsker at Kamado Sumo har produsert en spade som har et veldig langt håndtak. Dette er et hjelpemiddel som sikrer deg at du slipper å komme alt for nær ovnen når du putter inn og/eller tar ut pizzaen. Hendig.


5. Pizza/Stekespade BBQ fra Dorre – Billigere alternativ

Denne stekespaden fra Dorre er ikke bare billig. Den kan også brukes til å bake en rekke forskjellige matretter.

 • Behagelig håndtak
 • God lengde på håndtaket
 • Plate laget i aluminium
 • Utstyrt med krok slik at den kan henges opp
 • Treverk av høy kvalitet

Denne stekespaden fra Dorre får en fortjent femteplass. Hvis vi skulle anmeldt «generelle stekespader», så ville den nok kommet høyere opp. Men dette er nemlig ikke et produkt som utelukkende kan brukes til pizza.  BBQ pizzaspade kan nemlig brukes til brød og andre bakevarer.

Navnet «BBQ» indikerer naturligvis en forkortelse for «Barbeque».

God lengde på skaftet

Når et håndtak er langt nok, så vil det sikre pizzabakeren fra å måtte stå alt for tett inntil varmekilden (ovnen). Denne pizzaspaden fra Dorre har et langt skaft. Dette er hovedargumentet for å gå for denne modellen.

Det andre argumentet er at den har en lav pris. I skrivende stund koster den 349 kroner hos Bakeren & Kokken. Dette er veldig lavt sammenlignet med andre konkurrenter.

Perfekt gave

Kjenner du en hobbykokk som elsker å lage pizza? I så fall kan denne modellen være en perfekt gave. Ikke bare har den et utrolig «luksuriøst» designuttrykk. Den koster heller ikke for mye.

Den praktiske kroken ytterst på skaftet sikrer også at spaden kan henges opp på veggen. Dette er spesielt en fordel for de av oss med små kjøkken….du kjenner deg kanskje igjen? 🙂


Hvorfor trenger man en pizzaspade?

Vi var så vidt inne på de gode fordelene med en pizzaspade i artikkelens introduksjon. Mye handler om at det er et redskap som gjør det enklere å håndtere pizzaen før, under og etter steking.

Men vi kan gå inn på noen litt mer spesifikke punkter i listen under:

 • En pizzaspade er IKKE det samme som en stekespade. Pizzaspaden er både brede (for å få plass til en pizza) og tynnere.

 • En god spade gjør det enklere å servere pizzaen. Man får den enkelt ut av ovnen og opp på spaden – for deretter å kjapt legge den over på bordet.

 • Man ser mye mer profesjonell ut når man benytter seg av en ordentlig pizzaspade. Det kan kanskje være greit å gi gjestene et inntrykk av at man tar måltidet seriøst? 🙂

 • Med en vanlig stekespade er det nærmest umulig å se om bunnen på pizzaen er ferdigstekt. Bunnen er det viktigste på en pizza. Med en tynn pizzaspade er det lett å rotere bunnen for å sjekke om den er jevnt over ferdigstekt. I tillegg kan du gjøre dette med en god spade UTEN å rote til fyllet på toppen av pizzaen.
pizzaspade i stål

Trenger du inspirasjon til andre kjøkkenredskaper?

Vi i Gourmetmat har et veldig godt utstyrt kjøkken. Veldig godt.

Grunnen er at vi er uhyre opptatt av å velge de riktige redskapene.

Dette har ført til at vi har skrevet en rekke gode artikler hvor vi anbefaler kjøkkenutstyr. Her er noen av våre mest populære:

I tillegg har vi skrevet en egen artikkel om annet pizzautstyr:

Tips til perfekt pizzabaking hjemme

 • Sikre deg at ovnen er skikkelig varm før du setter inn pizzaen. Dette gjelder både vanlige stekeovner, men også til deg som bruker stenovn.

 • «Desto høyere temperatur, jo bedre».

 • Lag pizzaen rett på pizzaspaden. Det anbefales naturligvis at du alltid lager deigen fra bunn.

 • Vær litt kreativ med hvilket fyll du legger på. Du kan fint eksperimentere med forskjellige grønnsaker, kjøtt og sjømat. Dog er det viktig at du forstår ditt publikum. Lager du en ren sjømats-pizza til en barnebursdag, så har du kanskje ikke helt forstått konseptet.
perfekt pizza i ovn

Helt til slutt

Du har kanskje latt deg overbevise av vår fantastiske forbrukertest.

Det håper vi i hvert fall.

Det er ingen tvil om at en pizzaspade kan sette prikken over i’en på pizzabakingen. Om du ønsker å lage god og profesjonell pizza hjemme, så er du nødt til å ha riktig utstyr. Alt starter nemlig med utstyret. Du kan være verdens beste pizzakokk, men du vil alltid komme til kort dersom du har dårlig kjøkkenutstyr å jobbe med.

Som du har forstått, så er det mange viktige ting å tenke på når du skal handle. Det viktigste er at du finner en spade som passer godt til den type pizza du skal lage. I tillegg er valg av materialer noe mange tenker nøye over. Til slutt må du også være trygg på at du kjøper en pizzaspade som passer ditt budsjett.

Ofte stilte spørsmål

✅Trenger man en pizzaspade hvis man lager enkel pizza hjemme?

Ja, det kan alltid være et veldig godt redskap å bruke.

Dog må vi si at dersom du lager Grandiosa i en vanlig ovn, så holder det i massevis å bruke en enkel rist. Men steker du pizza i steinovn eller i en ordentlig pizzaovn, så anbefaler vi at du kjøper en tynn spade.

✅Hva er forskjellen på en pizzaspade og en vanlig stekespade?

Pizzaspaden har et betydelig tynnere blad. I tillegg er det bredere.

Formen på bladet sikrer at det er lett å få pizzaen inn og ut av ovnen uten at fyllet skyves til venstre, høyre, frem eller tilbake.

✅Hvordan rengjøres spadene?

De aller fleste pizzaspader må rengjøres for hånd. Mange av spadene er laget i et treverk, noe som kan ødelegges i oppvaskmaskin.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Lager du selv mye pizza hjemme? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar