Karaffel test: 5 flotte karafler til vann & annen drikke

De aller fleste kjenner til konseptet karaffel, men det er overraskende få nordmenn som bruker disse glassbeholderne til skjenking av drikke på daglig eller ukentlig basis.

Men skal vi være ærlige, så finnes det ikke noe bedre hjelpemiddel for å servere kald drikke. Og det beste av alt er at de fungerer til en lang rekke forskjellige væsker. Typisk serverer man vann, isvann, saft, vin og fruktjuice i karafler. Noen velger også å servere varme eller lunke drikker – men dette advarer vi sterkt mot. Det er nemlig ikke alle karafler som tåler å bli utsatt for høye temperaturer over en lengre periode.

Vi skal også innrømme at det å kjøpe en karaffel er delvis et luksus-objekt. Man TRENGER ikke å helle juicen fra en kartong til en glasskonstruksjon. Vi innrømmer det. Men det er heller ingen tvil om at det å ha en ordentlig karaffel på frokostbordet er med på å gi et mer luksuriøst og hyggelig preg.

Problemet er at det er alt for mange produkter å velge mellom der ute. Etter å ha gått igjennom en rekke forbrukertester, lest oss opp hos ulike nettbutikker og leverandører – samt satt vårt personlige preg på artikkelen – så har vi kommet opp med fem favoritter. Vi har funnet karafler som både er funksjonelle, flotte og innehar en forholdsvis rimelig pris.

Om du skal kjøpe deg en karaffel, anbefaler vi disse nettbutikkene: Kitchn.no og Bakeren&kokken.no.

Vinnere av vår test av karafler

I tabellen under finner du våre favoritter. Om du skulle ønske å lese mer om hver modell, så kan du enkelt gjøre det ved å scrolle deg nedover.

#Produkt
1 Eva Solo Glasskaraffel med Dryppfri Kant – Best i test!
2Eva Solo Kjøleskapskaraffel – For deg som vil ha det ekstra kaldt
3Broste Copenhagen Bubble – Designet med flotte bobler
4Bitz Karaffel – Laget i fantastisk miljøkrystall
5WMF Dekanteringskaraffel – For deg som ønsker å servere (mye) vin

1. Eva Solo Glasskaraffel med Dryppfri Kant – Best i test!

Det var aldri noen tvil hos oss i Gourmetmat. Eva Solo stikker av med nok en «best i test»-pris for sin fantastiske vannkaraffel i glass!

 • Karaffelens kropp er laget i flott estetisk glass
 • Krage og «topp» i rustfritt stål
 • Silikongummi hjelper til for å unngå drypp
 • Kan brukes til alle typer drikker – også vin!
 • Skandinavisk design og kvalitet
 • Tåler også varm drikke som kaffe, te og gløgg

Eva Solo har laget en glasskaraffel som har alt. Og med «alt», så mener vi «alt».

Først og fremst har den et ganske klassisk og enkelt utseende. Men ikke la deg lure. Denne modellen skiller seg ut fra konkurrentene på ganske mange områder.

Dryppfri kant

En av de verste tingene med en karaffel er at man får konstante drypp nedover kanten etter at man har servert drikken. Man skulle nesten tro at det var uunngåelig.

Men neida. Eva Solo har produsert en flaskehals som består av rustfritt stål og silikongummi. Denne konstruksjonen sikrer at det ikke drypper fra glassbeholderen etter bruk. Veldig praktisk.

Fungerer også til varme drikker

Har du lyst til å servere kaffe til frokost, iskaldt vann til lunsj og vin til etter middag? Og du har lyst til å gjøre dette i èn og samme karaffel?

Bra. Da trenger du ikke vurdere andre modeller. Eva Solo Glasskaraffel tåler nemlig både varme og kalde drikker. Det gjør at du kan servere store porsjoner te og kaffe uten at du trenger å servere det i en termoskanne.

Og med «store porsjoner»; så mener vi naturligvis maks-kapasiteten på 1 liter.

Gode anmeldelser

I skrivende stund har fem tidligere brukere anmeldt denne modellen hos nettbutikken Bakeren & Kokken. Samtlige har gitt produktet fem av fem stjerner.

Vi er enige med folket. Dette er rett og slett det beste produktet på markedet innenfor denne nisjen. Et utmerket produkt som folk virker å være utrolig fornøyd med.

Spesifikasjoner

ProdusentEva Solo
Volum1 liter

2. Eva Solo Kjøleskapskaraffel – For deg som vil ha det ekstra kaldt

Denne lekre karaffelen fra Eva Solo passer utmerket i de fleste kjøleskap. Omkranset av et «pledd» som sikrer at temperaturen innvendig er stabil.

 • Kan brukes til både varme og kalde drikker
 • Dryppfri kant
 • Kommer med et «pledd» eller en «drakt» om du vil
 • Plasseres fint i kjøleskapet
 • Vaskes effektivt i oppvaskmaskin

Eva Solo tar ikke bare førsteplassen i denne testen. De sikrer seg også andreplassen med denne kjøleskapskaraffelen.

Det er en veldig tydelig ting som gjør dette produktet unikt: «drakten» som er plassert utenpå glasset. Denne drakten er plassert der med et veldig tydelig formål: å sikre at væskens temperatur holder seg stabil. På den måten kan du sikre at isvannet holder seg kaldt i mange timer. Om du skulle ønske å servere kaffe, så kan du også være sikker på at kaffen ikke går fra «varm» til «lunken» etter få minutter.

Sånn sett kan man nesten si at dette produktet fungerer på samme måte som en termokanne.

Høyde – passer den i ditt kjøleskap?

Det kan være verdt å nevne at Eva Solo Kjøleskapskaraffel er hele 27 centimeter høy. Om du planlegger å ha den stående i skapet eller kjøleskapet, så kan det være greit å få frem målebåndet.

Om du skulle ha et lite kjøleskap, så kan det nemlig hende at du ikke får plass. Det vil være en stor feil.

To nettbutikker – finn beste pris

Vi i Gourmetmat elsker når kjøkkenproduktene selges hos flere nettbutikker samtidig. Det er med på å gjøre at vi alltid kan sammenligne prisene for å finne det beste tilbudet.

Kitchentime samt Bakeren & Kokken er to nettbutikker hvor vi har handlet MYE. De er uhyre effektive til å sende ut varene kjapt – og begge butikker har lave priser. Vi anbefaler derfor at du sjekker begge nettbutikkene før du bestemmer deg for hvor du ønsker å handle.

Spesifikasjoner

ProdusentEva Solo
Volum1 liter

3. Broste Copenhagen Bubble – Designet med flotte bobler

Det er verdt å merke seg at «Bubble» fra Broste Copenhagen rommer hele 0,8 liter.

Men det er også verdt å merke seg at den er utrolig flott og praktisk.

 • Perfekt for deg som ønsker en karaffel til en hel familie.
 • Kan kun brukes til kald drikke
 • Håndlaget
 • Har unike bobler på undersiden av karaffelen
 • Rundt 25 centimeter høy

Så hva er egentlig grunnen til at vi anbefaler denne store karafellen fra Broste Copenhagen?

Den er flott. Og den er helt utmerket for deg som ikke har særlig mye skapplass. Denne 24,5 centimeter høye glassbeholderen vil nok kanskje spesielt passe familier som består av fire personer eller flere. Når du ser på den lave prisen, så kan du være glad for at du får ekte dansk design til lave priser.

Munnblåst og unik

Designet i seg selv er grunnen til å kjøpe denne modellen. I og med at hver karaffel er munnblåst, så får hvert produkt et helt unikt særpreg.

Særpreget dannes i bunnen av produktet hvor du ser forskjell i «boblene». Produktet heter naturligvis «Bubble».

Et veldig godt alternativ for deg som planlegger å få besøk av mange mennesker.

Spesifikasjoner

ProdusentBroste Copenhagen
Volum0,8 liter

4. Bitz Karaffel – Laget i fantastisk miljøkrystall

Bitz har utviklet en veldig standard karaffel med svært gode egenskaper. Et utmerket redskap for deg som har behov for å servere mer enn 1 liter drikke om gangen.

 • Laget i miljøkrystall
 • Fungerer til alle anledninger
 • Fullstendig gjennomsiktig karaffel
 • Myke former
 • Sterkt materiale

Bitz har utviklet en karaffel som har en god størrelse. Med hele 1,2 liter, så trenger du neppe å «fylle på» drikke mange ganger i løpet av måltidet. Det elsker vi.

I tillegg er modellen laget av det som heter miljøkrystall. Skal vi tro BITZ sin egen nettside, så er dette et mer miljøvennlig alternativ sammenlignet med konkurrentene. Kanskje finnes det en liten motivasjon i å redde miljøet ved å kjøpe mer økovennlige produkter?

Fullstendig gjennomsiktig

Det var en kommentar hos Bakeren & Kokken som indikerte at karaffelens bunn kan se litt mørk ut. Men ikke la deg lure av bildene. Dette er en vannkaraffel som er 100 % gjennomsiktig.

Spesifikasjoner

ProdusentBitz
Volum1,2 liter

5. WMF Dekanteringskaraffel – For deg som ønsker å servere (mye) vin

Etter vår mening er denne dekanteringskaraffelen fra WMF det ultimate verktøyet til å servere god rødvin. Flott, bred bunn og et ellers nydelig utseende.

 • Passer utmerket til vin
 • Bred bunn
 • Lufter vinen din på en helt optimal måte
 • Svært gode brukeranmeldelser på nett
 • Selges over hele verden

Når du skal servere rødvin, så gjelder det å tenke på hvilken aromatisk opplevelse gjestene skal få. Mye av jobben gjøres ved å servere vin i riktig glass.

Men om du skal gi rødvinen litt ekstra «lufting», så kan det anbefales å kjøpe en ordentlig karaffel.

Flott form og fasong

Denne modellen fra verdenskjente WMF er et ypperlig produkt til mange severdigheter. Spesielt hvis det er rødvin involvert.

I utgangspunktet anbefaler vi ikke at du bruker karaffelen til noe annet enn vin. Skal du servere juice, vann eller melk, så finnes det bedre alternativer på markedet. Den eneste grunnen til at man går for denne modellen er fordi man ønsker å få en karaffel med utrolig bred bunn og tynn hals. Det sikrer at aromaen kan sirkulere i glasset mens den samtidig beholder smak og farge.

Rommer mye vin

1,5 liter høres kanskje ikke mye ut. Men når vi sier at det er hele to vinflasker, så begynner du kanskje å forstå hvor mye rødvin du kan fylle karaffelen med.

Om du inviterer til et stort selskap hvor det skal serveres vin, så anbefaler vi dette produktet på det varmeste. Et ypperlig redskap til å gjøre vinopplevelsen til en innertier.

Spesifikasjoner

ProdusentWMF
Volum1,5 liter

Funksjoner og andre viktige ting å tenke på

Vi i Gourmetmat tipper at rundt 90 % av alle karafler blir kjøpt på grunn av sitt utseende. Men det er ganske mange andre funksjoner du bør ta hensyn til. Husk at dette er et produkt som kan brukes i mange sammenhenger.

Vi snakker naturligvis ikke bare om noe som skal stå fremme på frokostbordet. En fin karaffel kan naturligvis også brukes når du får gjestebesøk – eller når du skal ha en lengre vinkveld med venner eller venninner.

Her er noen av de tingene vi mener at du bør vurdere når du skal kjøpe handle karaffel. Punktene våre er i nedadgående rekkefølge basert på hvor viktige vi mener at de er.

Prislapp

Du kan få karafler helt ned til 100 kroner. Og du kan få lignende produkter helt opp til 2500 kroner (ja, seriøst!).

Skal vi være ærlige, så er det ingenting som tilsier at du bør befinne deg i det øverste prissjiktet. Det er ikke nødvendigvis slik at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Ofte er det bare merkevarenavnet som av en eller annen grunn er litt mer «fancy» – og gir produsenten en følelse av at de kan ta 300 % mer for produktet sitt enn produsenten.

Nei. Hold deg unna de dyreste modellene. Det er vår ærlige anbefaling.

Form og design

Du skal like interiøret i boligen din. Det er vi i Gourmetmat naturligvis svært opptatt av. Du bør aldri gå på kompromiss med verken form, farge eller fasong.

Kjøp en karaffel som passer godt sammen med de andre stue- og kjøkkenproduktene du har i hjemmet ditt. Åpne kjøkkenskapet og ta en titt. Tenk på hvilken karaffel som muligens kan brukes til å servere lunsj og frokost sammen med det serviset du allerede har.

Kvalitet

Det kan kanskje være vanskelig å vurdere kvaliteten på kjøkkenredskaper du kjøper på nett. Men det er tross alt det viktigste punktet. Ingen ønsker å kjøpe en karaffel som går i stykker om et par måneder.

La oss være helt ærlige. 95 % av alle karafler som selges i Norge er laget av glass. Dette gjør at de bokstavelig talt kan holde i generasjoner uten at de blir ødelagt.

Om du velger å kjøpe en modell som er laget i et annet materiale, så bør du vurdere risikoen for slitasje nøye.

karaffel med vin

De ulike typene karafler

Det er ingen tvil om at de aller fleste karafler har samme formål: å servere kald drikke til familiemedlemmer, venner og gjester. Det er vi alle enige om. Men det finnes en god del ulike TYPER karafler på markedet.

I denne kjappe oversikten går vi igjennom de forskjellige typene som finnes på markedet.

 • Vannkaraffel (også kalt «vanlig karaffel»): Dette er den klassiske modellen du finner i veldig mange norske husholdninger. Disse produktene gjenkjennes ofte ved at de har en ganske tjukk kropp, noe som ender opp i en tynn hals. Det er veldig sjelden at de har en form for propp eller lokk på toppen. I tillegg er det vanlig at de finnes i størrelsesorden 0,75 liter – 1,25 liter.

 • Vinkaraffel: Som navner tilsier, så er disse ment for å brukes til vin. Da snakker vi primært om rødvin. Det er veldig sjelden at hvitvin, som skal serveres kjølig, serveres i karafler. En vinkaraffel er typisk veldig tjukk nedentil og innehar en lang hals. I tillegg varierer størrelsen veldig. Du kan få modeller helt ned til 0,4 liter – og opp mot 3 liter.

Dette er de to hovedtypene som finnes. Du vil også finne noen andre varianter som for eksempel «kjøleskapskaraffel». Men dette er et begrep som primært blir brukt av enkelte produsenter for å fremheve det faktum at de kan brukes til å holde drikken ekstra kald.

Hvis du kjøper en vanlig vannkaraffel, så trenger du ikke en egen modell for å plassere i kjøleskapet.

karaffel vann

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet?

Vi har skrevet en rekke gode artikler for deg som ønsker å kjøpe noen nye produkter til kjøkkenet:

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan skal man rengjøre en karaffel mest mulig effektivt?

Desto tynnere halsen til karaffelen er, desto vanskeligere er den naturligvis å rengjøre. Vårt tips er å prøve å rengjøre de aller fleste i oppvaskmaskinen. Dette gjelder spesielt om du har servert noe «lukt-fritt» som vann, isvann eller mild saft.

Dog er det veldig vanlig å servere både rødvin og fruktjuice. I disse tilfellene kan det være greit å rengjøre med zalo, såpe og en god børsteklut.

Vi anbefaler først at du fyller hele karaffelen med vann og oppvaskmiddel. Deretter lar du den stå på kjøkkenbenken et par timer. Etter en stund kan du prøve å få fjernet de siste restene med oppvaskbørsten. Husk å skrubb godt – men ikke FOR godt. Disse karaflene er tross alt laget av glass.

✅Hvordan tørke en karaffel?

Du kan helt fint bruke et vanlig kjøkkenhåndkle.

Et annet alternativ er å la karaflen stå «opp ned» på kjøkkenbenken. Da sikrer du at selv de siste dråpene detter ut i løpet av natten – og om morgenen kan du bruke samme karaffel til å servere gode drikker ved frokostbordet.

✅Hvilken karaffel anbefale dere til hverdagslig bruk?

Scroller du deg opp i artikkelen, så kan du finne våre fem favoritter.

Disse produktene har nøye blitt valgt ut på bakgrunn av følgende kriterier: pris, kvalitet og design/form.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar