Hvitvinsglass test: 6 lekre og gode glass til hvitvin

Det er ingen tvil om at det å drikke hvitvin av ordentlige hvitvinsglass fremhever vinopplevelsen. Derfor skal du velge glass etter hva slags type vin du tenker å servere. I denne testen har vi gjort grundige undersøkelser for å finne de beste hvitvinsglassene på markedet.

Våre testkriterier er veldig tydelige. Vi har funnet frem til glass som:

 • Har høy kvalitet
 • Har lav pris*
 • Passer til de fleste typer hvitvin
 • Har en god og naturlig utforming

*= Kombinasjonen av lav pris og høy kvalitet er naturligvis vanskelig å finne. Men vi mener bestemt at vi har funnet frem til seks produkter som absolutt innehar denne “umulige” kombinasjonen.

For å kunne gi våre lesere best mulig informasjon, så har vi utført en rekke undersøkelser på nett og i det “virkelige liv”. Dette har blant annet vært å snakke med en italiensk sommelier som jobber i Bangkok. Han kunne virkelig gi mye nyttig informasjon om hvilke hvitvinsglass man bør velge. I tillegg er mye av omtalen basert på kundeanmeldelser, tilgjengelig informasjon hos produsenter samt artikler som ligger på internasjonale nettsider.

Om du skal kjøpe deg hvitvinsglass av høy kvalitet, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken , Kitchn.no og NordicNest.no.

Vinnere av vår test av hvitvinsglass

Vi starter med en tabell som viser våre anbefalte glass. Har du et behov om å lese mer om hver av dem, så kan du finne den informasjonen lengre ned i artikkelen.

#Produkt
1 Spiegelau Authentis Hvitvinsglass – Best i test!
2Orrefors More Hvitvinsglass 48 cl – For maksimal duft
3Essence Hvitvinsglass fra Iittala – Med en kraftig kropp
4 Riedel Vinum Riesling – Jubileumsglass fra Riedel
5Spiegelau Style – Hvitvinsglass som ikke koster skjorta
6 Holmegaard Cabernet Hvitvinsglass – Tradisjonelt utformet

1. Spiegelau Authentis Hvitvinsglass – Best i test!

Spiegelau er en verdenskjent produsent av vinglass i aller høyeste kvalitet. Vi i Gourmetmat bedømmer Authentis til å være det beste hvitvinsglasset på markedet.

 • Rommer hele 42 centiliter
 • Mulig å vaske i oppvaskmaskin
 • Blir solgt i 4-pakning
 • Meget fornuftig pris
 • Laget i ekte tysk kvalitet
 • Krystallglass

Dette er et glass som både treffer de profesjonelle sommelierene, men også den “vanlige” vinentusiast. Spiegelau er en produsent som er kjent for å levere god kvalitet til en lav pris. Som du allerede kan se fra bildet, så har dette hvitvinsglasset en tydelig profil. De avrundede kantene kunne likeså godt være portrettert i en 70-tallsfilm som i en moderne Hollywood-produksjon.

Det viser bare at denne type glass virkelig holder tidens tann.

God aroma og enkel rengjøring

Utformingen av glasset er litt bredere enn andre typer hvitvinsglass. Spiegelau Authentis kan kanskje nærme seg kroppen til et rødvinsglass.

Samtidig fungerer det utmerket til hvitviner som ikke er av det aller syrligste slaget. En stor omkrets øverst på glasset vil fremheve smaksopplevelsen.

Vi gir også produsenten tommel opp når det kommer til rengjøring. Disse glassene kan fint vaskes i oppvaskmaskin. Når du også ser at du får en 4-pakning med gode glass, så mener vi at dette er markedets beste modell akkurat på nåværende tidspunkt.

Oppsummering

Skal du ha et praktisk og allsidig hvitvinsglass, så mener vi at du bør gå for Authentis. Dette er et ypperlig valg som du neppe kommer til å angre på. Disse glassene kan både brukes til ekstravagante begivenheter som bryllup.

I tillegg er de ikke dyrere enn at du kan servere hvitvin i dem når gutte- eller jentegjengen skal kose seg på verandaen om sommeren.


2. Orrefors More Hvitvinsglass 48 cl – For maksimal duft

Noen mener at mye aroma er bra når man drikker hvitvin. Andre hater det.

Hvis du er i førstnevnte kategori, så skulle vi tro at More er et godt hvitvinsglass for deg.

 • God kapasitet på 48 cl
 • Designet av Erika Lagerbielke
 • Forholdsvis lett glass
 • Slankt på toppen
 • God høyde
 • Kan også brukes til rødvin
 • Selges i 4-pakninger

Alt i alt kan vi si at Orrefors har laget et hvitvinsglass som fungerer godt for å skjule aromaen i vinen. Dette gir deg en enda sterkere smaksopplevelse. «More» er derfor et glass du skal ha hvis du ønsker en litt distinkt og rolig opplevelse når du nyter hvitvin.

Fin størrelse, men høy pris

Det skal også nevnes at glasset kommer med en kapasitet på 40 cl. Fra topp til bunn måler vi 24,5 centimeter.

Når det kommer til prisen, så er den høy. Ofte er det vanlig å kjøpe 2- eller 4-pakninger når man kjøper hvitvinsglass. Orrefors More selges i 4-pakninger. Når man ser på prislappen per glass, så er det helt tydelig at dette er et premium produkt.

Samtidig kan man også snu på det og si at man skal grave ganske dypt i lommene for å få råd til dette glasset.

Dette er vel det man kaller et premium-produkt?


3. Essence Hvitvinsglass fra Iittala – Med en kraftig kropp

Iittala Essence har et design som skiller seg fra mange andre hvitvinsglass.

Dette er glass som er perfekt til deg som ønsker å servere en litt mildere vin som ikke har alt for skarp aroma.

 • Et design som det skriker “Italia” og “Sør-Europa” av
 • Passer utmerket til litt milde hvitviner
 • Godt håndtak
 • Vaskes rett i oppvaskmaskinen

Iittala har produsert disse vinglassene på bakgrunn av “bestilling” fra kunstneren Alfredo Häberli. Ingen kan si noe på designet. Det er lekkert.

Men det er ikke bare slik at vinglass skal være fine å se på. Minst like viktig er det at de fremhever smaken på en ypperlig måte.

Elegant, men også praktisk

Det handler ikke bare om design når man skal beskrive hvorfor Essence er godt hvitvinsglass. For det første er de veldig enkle å holde i. Stammen i glasset føles utrolig behagelig mot fingrene. Dette er selvfølgelig viktig hvis du (eller gjestene dine) skal drikke vin i mange timer.

I tillegg er det verdt å nevne at disse glassene kan vaskes i oppvaskmaskinen. Dette sparer deg for veldig mye tid når du skal rydde opp etter festen.

Passer mildere viner

Igjen kan vi ikke få sagt dette ofte nok: skal du servere hvitvin i disse glassene, så bør du gå for en vin med lite aroma. Med andre ord: du skal holde deg unna de aller syrligste og fruktige vinene. Kjøp gjerne inn en Riesling.

Om du skulle finne på å servere champagne i dette glasset, så vil nesen din nærmest få et sjokk.

Det er også verdt å merke seg at glassene selges i 2-pakninger og at hvert glass har en kapasitet på 33 cl.


4. Riedel Vinum Riesling – Jubileumsglass fra Riedel

Da verdenskjente Riedel glassblåseri feiret 265-års-jubileum, så slo de på stortromma. De skapte en ny og innovativ versjon av sine mest solgte produkter: Vinum Riesling hvitvinsglass.

Og for et resultat det ble!

 • Laget som følge av et jubileum
 • Tysk kvalitet
 • Krystallglass
 • Gir en god opplevelse på både smak og aroma

Vinum Riesling er, som navnet tilsier, et glass som fungerer utmerket til å drikke Riesling. Riesling går jo naturligvis for å være en av de mildere vinene med lav aroma. Med andre ord: den tyske vintypen gir fra seg veldig lite duft.

Og når du ser på utformingen til disse glassene, så forstår du hvorfor. De er nemlig utstyrt med en ganske stor omkrets, noe som gjør at de slipper løs mye aroma.

Anerkjent produsent

Riedel er ikke akkurat “hvilken som helst” produsent av vinglass. Den tyske bedriften har holdt det gående i nær 300 år. Dette har ført til at det er flere ledende restauranter i Europa, Nord-Amerika og Asia som utelukkende bruker Riedel som sin glassleverandør.

Hvis du spør enhver vinkjenner i Norge om Riedel, så kan vi nærmest garantere at de kommer til å nikke anerkjennende.

God smaksopplevelse

Det er verdt å merke seg at glassene har blitt utviklet spesielt for å balansere syrenivået i vinen. Dette sikrer deg en god opplevelse når du drikker vin.

Men du er nødt til å betale en god del for å få tak i denne kolleksjonen. Den er ikke akkurat gratis. For seks glass skal du i skrivende stund ut med litt over 1500 kroner. Det er forholdsvis dyrt.


5. Spiegelau Style – Hvitvinsglass som ikke koster skjorta

Når det kommer til vår anbefaling for dere som er på et stramt budsjett, så kan “Style” fra Spiegelau være midt i blinken.

 • Høy kvalitet
 • Passer godt til milde hvitviner
 • Mulig å vaske i oppvaskmaskinen
 • Lav pris. Perfekt for studenter?
 • Lite særpreg

Til tross for at “Style” ikke er av den dyre sorten, så får du fire gode glass i samme pakke. Spiegelau er en produsent vi har beskrevet tidligere i artikkelen – og som også stakk av som testvinner. Med andre ord: dette er glass av høy kvalitet.

En fordel er at de er laget på en måte som gjør at de er kompatible til å vaskes i oppvaskmaskin.

Klassisk design

Det er mye med disse vinglassene som skriker “klassisk design” og veldig lite som skriker “innovativt”. La oss være ærlig. Dette er ikke akkurat noen nyskapende hvitvinsglass som man aldri har sett før.

“Style” er rett og slett bare noen gode hvitvinsglass som fungerer til de aller fleste typer vin. I tillegg kan de skaffes for en billig penge. Og ikke minst slipper du å vaske dem for hånd. Skal vi være ærlige, så høres det kanskje ut som drømmeproduktet for mange studenter som vil innrede studenthybelen sin?


6. Holmegaard Cabernet Hvitvinsglass – Tradisjonelt utformet

Holmegaard er en av de mest kjente glassverkene i hele Nord-Europa. Med sitt hvitvinsglass “Cabernet” kommer de inn på en trygg sjetteplass i vår test.

 • Produsert i Skandinavia
 • Passer godt for viner med mye aroma
 • Utmerket design
 • Produsert av Holmegaard

“Cabernet” er et hvitvinsglass som rett og slett kan brukes til alle anledninger. Det gjelder både om du skal avholde et bryllup, men også hvis du bare skal slappe av hjemme i sofaen foran TVen.

Peter Svarrer er designeren bak dette glasset som har vist seg å være svært populært blant norske forbrukere. I skrivende stund har det nemlig full score (5 av 5 stjerner) hos den anerkjente nettbutikken Bakeren & Kokken.

Det betyr noe.

Tåler oppvaskmaskin

Også Cabernet hvitvinsglass kan vaskes i oppvaskmaskinen. Dog må du passe på at temperaturen ikke holder mer enn 55 grader når det vaskes.

I tillegg er det helt tydelig at designet er ment for å kunne brukes både til hverdag og fest. I og med at omkretsen øverst er liten, så fungerer disse glassene utmerket til fruktig hvitvin.


Hvorfor har man behov for glass som utelukkende brukes til hvitvin?

Mange “vanlige mennesker i gata” tenker nok kanskje at det er litt snobbete å kjøpe egne glass til å drikke hvitvin. Men det er feil. Selv vi i Gourmetmat som kun drikker et par ganger i måneden, innser at det kan være en stor fordel.

Egne hvitvinsglass har følgende fordeler:

 • Gir en betydelig bedre smaksopplevelse
 • Forskjellige glass gir ulik aroma og smak
 • Det ser mye mer profesjonelt ut hvis du får gjester

De aller fleste gjester i et bryllup eller annet selskap vil ikke merke om du serverer rødvin i et hvitvinsglass – eller vice verca.

Så ærlige må vi være.

Men dersom du ønsker å heve smaksopplevelsen til gjestene dine, så kan det være et triks å ha i ermet.

Video: Forskjell på rødvinsglass og hvitvinsglass

Denne amerikanske vineksperten klarer på en utmerket måte å forklare forskjellen på de to ulike vinglasstypene:flott vinglass til middag

Hvordan skiller man rød- og hvitvinsglass?

Man trenger ikke være en profesjonell sommelier for å forstå forskjellen på rød- og hvitvinsglass. Det er faktisk ganske enkelt å se.

Hvitvinsglass ser nesten ut som en tulipan. Det vil si at de har en betydelig mindre diameter på toppen (altså en mindre “åpning”). Rødvinsglass er betydelig rundere og har en større diameter.

Grunnen er enkel: med rødvin skal man slippe løs aromaene i mye større grad. Hvitvin er som regel litt “surere” og dermed skal man også dufte mindre.

Du vet kanskje at champagneglass er enda mindre igjen. Det er fordi champagne og Brut ofte er betydelig “surere”. Sånn. Nå fikk vi forklart det på en veldig folkelig måte.

fyller på med vin

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet?

Vi har skrevet en rekke forbrukertester som vi er helt overbevist om at du kommer til å sette pris på.

Her er noen av våre mest populære artikler:

Helt til slutt

I vår test har vi gjennomgått nærmest hele det norske markedet. Deretter har vi funnet de hvitvinsglassene vi mener er best.

Dette bygger på en rekke kriterier. Først må vi nevne at det er ufattelig stor forskjell i pris på de ulike glassene. Noen får man helt ned til 20-30 kroner per glass. Andre kan fint koste det ti-dobbelte.

Samtidig er smaks- og duftopplevelsen utrolig viktig. Et godt hvitvinsglass skal fremheve de friske aromaene. I tillegg skal det være enkelt å drikke fra – uten at man nødvendigvis heller i seg for mye. Som du kanskje vet, så skal hvitvin nytes i ganske små slurker.

En totalvurdering har gjort at vi har kommet frem til seks eminente produkter. Disse glassene kan varmt anbefales og anses å være “best i test” i denne forbrukertesten fra Gourmetmat.

hvitvinsglass fylt perfekt

Ofte stilte spørsmål

✅Hvor mye har det å si å velge riktig glass til hvitvin?

Hvis du spør profesjonelle vinsmakere, så vil de si at det er ufattelig viktig. For folk flest har det ikke SÅ mye å si. Det øker kanskje sannsynligheten for en god opplevelse med 10-20 %.

✅Er det forskjell på hvilke glass man skal servere til ulik hvitvin?

Ja, det er det. Desto mer syrlig en vin er (som Champagne), desto mindre omkrets bør glasset ha.

På den måten minimerer man risikoen for at smaksopplevelsen skal bli ødelagt av en veldig kraftig duft.

✅Kan man vaske hvitvinsglass i oppvaskmaskinen?

Ikke alle hvitvinsglass kan gå i oppvaskmaskinen. Noen krever at du gjør rengjøringen på den gamle måten: med hendene, en god oppvaskkost og Zalo.

De tynnere krystallglassene er spesielt skjøre.

Det er vanlig at produsenten oppgir tydelig hvilke glass som kan og ikke kan vaskes i oppvaskmaskin.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Er du kanskje forvirret over at man ikke skal bruke samme glass til hvitvin og rødvin? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar