Fonduesett test: 7 knallgode fonduesett for hyggelige middager

Noen av våre mest elskede måltider har vært laget på det som heter «grillspyd». Det er et konsept hvor man bruker en bordgrill til å lage sine personlige spyd av kjøtt og grønnsaker. I tillegg har man ris og salat ved siden av. Fantastisk.

Men vi i Gourmetmat ønsket å ta det et steg videre. Denne type «bordgrill» var dessverre mest populært på 80-tallet, og selges ikke lengre på det norske markedet. Så vi fant ut at vi måtte ha et nytt redskap for å samle familien til hyggelige og sosiale måltider. Vi har tidligere skrevet om paellapanner, men de fungerer ofte best utendørs. Nå ønsker vi å kjøpe inn et fonduesett.

På veien mot å finne det beste fonduesettet, så har vi gjort en rekke undersøkelser. Vi har blant annet:

 • Kontaktet naboer og venner som allerede har erfaring med enkelte modeller.
 • Lest oss opp på diverse utenlandske tester (det fantes ingen gode på norsk..)
 • Sett på Youtube-videoer.
 • Hør med en profesjonell kokk som jobber i Oslo angående tips og triks til å lage et godt fondue-måltid.

Og resultatet?

Det finner du hvis du scroller deg litt nedover.

Om du skal kjøpe deg et fonduesett, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken og Kitchn.no.

Vinnere av vår test av fonduesett

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hver enkelt modell. Scroll deg nedover for å finne mer informasjon og vår dom over de ulike produktene.

#Produkt
1Severin Fondue Elektrisk – Vår testvinner!
2Princess Fonduesett – For deg som trenger skåler til tilbehøret
3Princess Pure – Med gryte i aluminium
4WMF Lono Fonduesett – Testens lekreste modell
5Staub Fonduesett – i god tradisjonell stil
6Kitchen Craft Fonduegryte – Populær blant det norske folk
7Caso Fondue – Med induksjonstopp og høy pris

1. Severin Fondue Elektrisk – Vår testvinner!

Valget falt til slutt på Severin Fondue som vår klare testvinner. Dette fonduesettet har rett og slett alt vi ser etter – og litt til.

 • Varmes opp utrolig raskt
 • Fungerer til både sjokolade og ost
 • Krever strømtilgang
 • God temperaturstyring (hvor høyeste nivå er virkelig varmt)
 • Hele åtte fonduegafler inkludert i prisen
 • Svært lav pris

Da vi først så prisen på Severins fonduesett, så tenkte vi…er det virkelig mulig? Er den så billig? I så fall: hvorfor?

Og vi prøvde desperat å grave etter et svar på hvorfor denne herligheten knapt koster 700–800 kroner (i skrivende stund). Vi fant veldig kjapt ut at det egentlig ikke var noe grunn til det. Gryten er veldig effektiv og enkel å rengjøre. I tillegg fungerer det nesten til alle forskjellige anledninger – enten om du skulle ønske å smelte sjokolade eller ost.

Elektronisk fonduegryte med temperaturstyring

Severin har laget en fonduegryte som krever stikkontakt-tilgang. Vi er ikke helt sikre på hvor lang ledningen er (cirka 1 meter?), men den er ikke FRYKTELIG lang. Derfor kan det være at du må ha skjøteledning opp mot spisebordet hvis du ikke har noen stikkontakt i nærheten.

Heldigvis er det veldig lett å justere temperaturen underveis. Noen oster krever betydelig høyere temperaturer enn andre. I tillegg gir det deg muligheter til å utforske en rekke spennende middager. Du kan bruke gryten til å koke kjøtt, grønnsaker og andre råvarer.

Godt tilbehør

Med tilbehør, så mener vi ikke «ris og salat». Vi mener: det er helt utrolig at dette fonduesettet også kommer med hele åtte gafler/spyd. Det er nesten mer enn noen annen modell i testen. Og det åpner også opp for at du kan ha hele storfamilien eller vennegjengen på fondue-middag.

Det som også er veldig hendig er at gaflene har unike farger. Hvis hver gjest får utdelt hver sin farge, så vet man alltid hvilket kjøttstykke/loffbit som tilhører de forskjellige middagsgjestene. Veldig praktisk.

Beskyttende filter

Severin fonduesett kommer også med et filter som motvirker søl ut av gryten. Dette trenger du neppe å bruke når du lager oste-middag eller sjokolade-dessert. Men det er fryktelig praktisk hvis du tenker å fylle gryten med varm olje.

To nettbutikker

På nåværende tidspunkt er det to forskjellige nettbutikker som selger dette fonduesettet i Norge. For deg betyr det at du enkelt kan sjekke prisen hos både Kitchentime og Bakeren & Kokken. Det sikrer deg at du betaler minst mulig for produktet som kommer på en klar førsteplass i vår test.

Spesifikasjoner

ProdusentSeverin
Makskapasitet på gryten1,4 liter
TemperaturjusteringJa
VakesFor hånd

2. Princess Fonduesett – For deg som trenger skåler til tilbehøret

Princess fonduesett er et veldig godt valg for deg som ikke ønsker å vaske fonduegryten for hånd. Her kan alt gå i oppvaskmaskinen.

 • Oppvaskmaskin-vennlig
 • Med nyttige skåler på siden av gryten
 • Fungerer både til ost og sjokolade
 • Maks antall som kan bruke settet: 8 middagsgjester
 • Åtte fonduegafler inkludert

Dette fonduesettet fra Princess er en veldig god «nummer to». En av fordelene er at det står fritt på bordet, noe som gjør at det passer til enhver anledning. I tillegg har den praktiske skåler på siden. Disse kan man enten fylle med kjøtt og grønnsaker (i påvente av koking). Ellers er det også mulig å fylle de med annet tilbehør av typen snacks/potetgull.

Fargerike gafler

Også Princess har tenkt på at alle gjestene bør ha hver sin fargekode. Fonduegaflene er nemlig utstyrt med ulike farger. På den måten blir det veldig lett å identifisere sin egen mat. Skulle man gå en tur på toalettet og komme tilbake, så trenger du ikke huske på gaffelens posisjon.

Robust og praktisk

Hele settet er produsert i rustfritt stål. Dette er et materiale som både ser stilig ut, men som også tåler å bli brukt over mange år.

Et annet praktisk perspektiv handler om rengjøring. Etter å ha lest ufattelig mange tester på internett, så forstår vi kjapt at rengjøring er et stort problem hos folk som eier et fonduesett. Et virkelig stort problem. Derfor kan vi heldigvis avsløre at Princess har laget en modell som kan vaskes i oppvaskmaskinen. Du skal dog ta delene fra hverandre før du putter dem inn.

Dette er noe vi vet at mange har ønsker seg.

Spesifikasjoner

ProdusentPrincess
Makskapasitet1,2 L
Oppvaskmaskin-vennlig?Ja

3. Princess Pure – Med gryte i aluminium

Princess Pure er et annerledes fonduesett. Kombinasjonen av aluminium og treverk er noe man sjelden ser hos andre modeller på markedet.

 • Fungerer til både ostemiddager og desserter med sjokolade
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin
 • Gaflene kommer i ulike farger
 • Elektrisk
 • Kan justere temperaturen på den

Valg av materialer

Det som skiller Princess Pure fra andre modeller på markedet er materialvalget. Aliminium er et sterkt materiale som tåler å bli vasket i oppvaskmaskin. Derfor forstår vi godt at veldig mange velger denne modellen utelukkende basert på at man slipper å vaske for hånd.

Men det er også sånn at det er et gjennomgående tema med mye treverk. Bunnen/håndaket på fonduegaflene er bygget i treverk. I tillegg kommer gryten med et stativ som er laget i 100 % tre. Miljøvennlig, praktisk og holdbart. Tommel opp fra oss i Gourmetmat.

Gode anmeldelser i Norge og internasjonalt

I skrivende stund har Princess Pure toppscore hos Bakeren & Kokken. Det vil si at det er fire brukere som har anmeldt produktet. Samtlige har gitt toppscore.

Det har faktisk veldig mye å si. Folk er ikke akkurat sjenerte for å si fra når de har kjøpt et produkt de ikke er tilfreds med.

Vi kan også nevne at vi fant dette produktet på Amazon UK. Her er det ikke bare nesten full score blant brukere som har kjøpt produktet. Dette skjermbildet taler for seg selv. Ikke bare står Princess Pure oppført som «Bestselger». Den har også en rekke flotte beskrivelser fra folk som har kjøpt og brukt den i en årrekke:


Skjermbilde: Amazon.co.uk

God ledningslengde

I tillegg må det nevnes at lengden på ledningen er hele 2 meter. Dette er perfekt hvis du har et kjøkken- eller spisebord langt unna nærmeste stikkontakt.

Det betyr også at du kan eksperimentere litt med å tilberede fonduesettet ulike steder i huset eller på hytta.

Enkel temperaturkontroll

Det å kontrollere hvor varmt det skal være i gryten er veldig enkelt. Princess Pure har en enkel dreie-funksjon som du kan skru frem og tilbake. Derfor kan du både skru opp og ned varmen så mye du bare ønsker. Ikke bare er det sånn at sjokolade og ost smelter på forskjellig temperatur.

I tillegg er det sånn at grønnsaker krever litt mindre varme enn for eksempel kjøtt.

Spesifikasjoner

MerkevarenavnPrincess
BordskånerInkludert
Volum1,5 liter

4. WMF Lono Fonduesett – Testens lekreste modell

En lekker fonduegryte i stål som har en unik hvileposisjon for spydene.

 • Klassisk design
 • Fungerer både til hytta og hjemme i byen
 • Testens beste «hvileposisjon» på spydene
 • Selges over hele Europa
 • Rustfritt stål

Inviter familie og venner over for et ordentlig festmåltid med WMF Lono Fonduesett. Dette er en modell som virkelig gjør at du enkelt kan dele spesielle måltider med de menneskene du elsker.

Settet kommer med 8 skarpe og fine gafler samt en gryte som kan romme hele 1,5 liter. I tillegg har den en variabel temperaturkontroll – og kjører på hele 1400 watt. Dette er med andre ord et ganske kraftig kjøkkenredskap. Men vi mener absolutt at den kan være verdt energien den bruker på å varme seg opp.

Ingen gafler kommer i veien for hverandre

Det som skiller WMF Lono fra konkurrerende produkter er hvileposisjon. Ingen gafler kan noensinne røre hverandre.

Et problem når man lager fondue er at gaflene enten sklir ned på skrå – eller at de faller helt ned i gryten. Bommert. Men med WMF Lono, så unngår du dette. Det er nemlig plassert en rekke «stativ» øverst på gryten som du kan putte spydene dine ned i.

Spesifikasjoner

Antall fonduegafler8 stk
MerkeWMF CE
MaterialeRustfritt stål

5. Staub Fonduesett – i god tradisjonell stil

Skal du ha et fonduesett med rustikk stil, så er det ingenting som taler for at du IKKE skal velge Staub.

 • Kan brukes til både sjokolade og ost
 • «Kun» 4 fonduegafler kommer med i pakken
 • Veldig stor kapasitet
 • Tradisjonell stil med «LA FONDUE» påskrevet gryten
 • Godt håndtak på gaflene

Man skulle nesten tro at man sto og kikket på en gryte fra det gamle Hellas!

Dette fonduesettet er virkelig med på å gi kjøkkenet ditt en rustikk og gammeldags stil. Og det er det ikke noe galt med. Men du skal også vite at denne gryten fra Staub er så mye mer enn bare et lekkert design.

Her kan man skrive mer info om skostativet

Her kan man skrive mer info om skostativet

For oss vil fondue alltid være en samlingsplass for hele familien. Vår familie teller fem mennesker. Derfor vil det være litt synd å kjøpe et fonduesett hvor man kun får med fire gafler.

Det tror jeg også gjelder veldig mange andre familier og vennegrupper i Norge.

Vi sitter også med en følelse av å være litt forvirret. Gryten har en totalkapasitet på hele 2,35 liter – men kun fire gafler?

Så sultne er det vel sjelden at folk er. Hvis man hadde lagt på fire gafler ekstra, så skulle denne modellen fra Staub kommet betydelig høyere opp i vår forbrukertest.

Spesifikasjoner

MerkevarenavnStaub
Størrelse20 centimeter
Volum2,35 liter
Antall gafler medfølger4 stk

6. Kitchen Craft Fonduegryte – Populær blant det norske folk

Kitchen Craft har laget et fonduesett som virkelig har blitt tatt godt imot av norske forbrukere. De positive tilbakemeldingene har nærmest haglet inn.

 • Gode anmeldelser
 • Lekkert design
 • Seks gafler
 • Passer inn i nordiske hjem

Seks gafler

Til denne emaljerte gryten medfølger det seks gafler. Det bør være nok til at man får et godt redskap som kan skape hygge for hele familien.

Veldig gode anmeldelser

Igjen er vi nødt til å påpeke at andre er veldig fornøyd med denne gryten. Kitchen Craft har virkelig fått gode tilbakemeldinger på sitt fonduesett. Med en gjennomsnittsrating på 4,8 (av totalt 5), så er det veldig mange som er veldig fornøyde.

Vi referer naturligvis til Bakeren & Kokkens egen nettside når vi omtaler disse tilbakemeldingene.

Spesifikasjoner

MerkevarenavnKitchen Craft
Antall gafler6 stk

7. Caso Fondue – Med induksjonstopp og høy pris

Et utmerket fonduesett med 8 gafler. Anbefales sist i denne artikkelen på grunn av sin høye pris.

 • Får med induksjonstopp på kjøpet
 • Kan også brukes til å varme opp andre sauser, gryter, m.m.
 • Selges internasjonalt
 • Vunnet tester i Tyskland
 • Veldig høy pris

2-i-1

Dette er både en induksjonstopp som kan brukes for «vanlige» gryter. I tillegg er det et fonduesett. Nettopp derfor er det at prisen er betydelig høyere enn konkurrerende modeller. Vi må også nevne det fantastiske displayet. Det er vel ingen andre produkter i denne testen som har et like godt og tydelig display som Caso.

Caso har virkelig satset på å lage en premium versjon av et fonduesett. Noen vil kanskje mene at prisen er litt for høy. Andre vil vel kaste seg over produktet og mene at det er verdt hver eneste krone.

Selges internasjonalt

Mange av fonduesettene har sitt opphav utenfor Skandinavia. Det er kanskje ikke så rart: dette er tross alt er sveitsisk tradisjon.

Men det er uansett gledelig å se at de modellene vi anbefaler har kommet godt ut i forbrukertester internasjonalt. Og det har nemlig denne varianten fra Caso gjort.

Vi har kun skole-tysken å støtte oss på, men ifølge dette skjermbildet fra tyske Amazon, så har dette fonduesettet blitt kåret til best i test hos ETM Testmagasin. Det høres da ganske imponerende ut?


Skjermbilde: Amazon.de

Spesifikasjoner

MerkevarenavnCaso
Induksjonstopp?Ja
Antall gafler8 stk medfølger

Hva kjennetegner et godt fonduesett?

Det er en rekke faktorer som spilte en rolle da vi vurderte fonduesettene på det norske markedet. Og det var overraskende stor forskjell på dem. Noen har vi rett og slett måtte vurdere på «avstand». Det vil si at vi ikke har testet dem fysisk.

Allikevel har vi klart å gjøre oss opp en mening om hvert og ett produkt på bakgrunn av ekspertuttalelser, kokker vi kjenner, naboer og undersøkelser på internasjonale nettsider.

Vurderingene ble gjort på bakgrunn av faktorene under.

Størrelse og kapasitet

Det er ikke sånn at «større er alltid bedre». Primært trenger du en gryte som er stor nok til å dytte maten ned i sjokoladen eller den smeltede osten.

I tillegg handler det om at vi har forskjellige behov. Et par som bor to stykker sammen, trenger en liten gryte. Men skal du invitere hele storfamilien på fondue-fest, så trenger du naturligvis noe større.

Pris

Vi ble egentlig ganske overrasket over hvor billige fonduesettene er i Norge. Kjøper man de på nett, så får man til og med de mest avanserte modellene til under tusenlappen. Det både imponerte og overrasket oss.

Allikevel er det noen som er betydelig dyrere enn andre. Vår mening er at det er en sammenheng mellom høy pris og høy kvalitet. Og, dessverre, også en sammenheng mellom lav pris og dårlig kvalitet. Sånn er det ofte med kjøkkenutstyr.

Varmekilde

Elektriske fonduesett er veldig effektive og er veldig lett å justere varmen på. Problemet er naturligvis at de er nødt til å være tilknyttet en stikkontakt i nærheten. De er ikke like lett å bruke utendørs.

Andre sett gir deg muligheten til å bruke åpen flamme (som telys) under gryta. Det er naturligvis mer koselig. Samtidig er det en mindre miljøvennlig løsning da du hele tiden er nødt til å bruke nye lys. I tillegg er det alltid en risiko tilknyttet det å bruke åpen flamme når man lager mat.

Materiale

Fonduegryter er laget i en rekke forskjellige materialer. De alle vanligste er nok keramikk og metall. Det handler like mye om funksjonalitet som det gjør om design. Noen produsenter mener at kjøkkenutstyret deres også skal være like lekkert å se på.

Problemet med enkelte av keramikkgrytene er at de nærmest er umulige å rengjøre. Du kan selv tenke deg at oppvarmet ost kan ha en tendens til å sitte godt fast i gryta. En kamerat av oss omtalte det å kjøpe en keramikkgryte som hans «verste påfunn noensinne».

Sterke ord.

Har du behov for nytt elektronikk på kjøkkenet?

I så fall har du kommet til riktig sted.

Vi har tidligere skrevet en rekke gode forbrukertester om elektroniske produkter som gjør matlagingen mye enklere:

Når ble fondue populært i Norge og resten av verden?

Skal vi tro den anerkjente nettsiden Foodandwine.com, så går historien til dette måltidet langt tilbake i tid. Vi skal nemlig vestover i Europa for å finne fonduesettets spede begynnelse. Det var sveitserne som begynte å lage fondue på 1700-tallet. Primært var det en form for å utnytte osten til det fulle. De brukte nemlig gryten til å smelte hard ost – og serverte brød til.

På den måten kunne de mette hele familiens sin.

Skru tiden 100 år fremover – og så hadde franskmennene lagt sin elsk på denne måten å tilberede ost på. Etter at fondue hadde begynt å bli en god tradisjon i hele Europa, så begynte amerikanerne å få smaken av det. På slutten av 60-tallet begynte restauranter i New York å servere fondue til gjestene sine.

Og resten er historie.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan lager man fondue?

Det vanligste er å bruke en sveitsisk ost. I Norge får du disse ostene enten på spesialforretninger eller i større og litt dyrere matbutikker (Meny, Jacobs, m.m.). I tillegg bør du ha en liten klunk med hvitvin i gryta for å gjøre smaken litt skarpere.

Deretter må du frem i krydderskapet. Hakk gjerne opp små biter av hvitløk, få i noe salt og pepper – og avslutt med å skru på fonduesettet. Så er det bare å sette seg tilbake og vente til det er varmt.

✅Hva er det man kan dyppe i sjokolade- og ostefonduen?

Når du lager fondue med ost, så er det vanligst å dyppe brød eller grønnsaker. Vårt tips er å gå for et veldig lyst brød (gjerne en loff). Mange liker også å ta måltidet et steg lengre og bruke kjøtt eller skalldyr. I så fall må du huske på at du bør la spydet ligge såpass lenge i gryten at det blir ordentlig varmt og gjennomstekt.

Skal du lage sjokoladefondue, så er det andre ingredienser som gjelder. Jordbær, bananer, pærer og andre søtsaker er veldig populære. Hvis du ELSKER å gjøre det ekstra søtt, så kan du også klinke til med en marshmallow eller to.

✅Kan man bruke fonduesettet til andre oppgaver på kjøkkenet?

Vi har hatt stor suksess med å bruke fonduegryten til å holde sauser varme.

I tillegg har vi lest at andre har brukt grytene til kinesisk «hot pot». Det har vi selv ikke prøvd.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Liker du godt å spise fonduemåltider med gode venner og familiemedlemmer? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar