Kjøkkenmaskin test: De 20 beste som selges på nett i Norge

En kjøkkenmaskin er for mange det desidert viktigste og mest brukte kjøkkenapparatet de har. Den kan brukes til både middager, desserter og har en rekke nyttige funksjoner som gjør matlagingslivet enklere. For de fleste brukes den i hovedsak til å lage og behandle deiger, men den kan også ha andre bruksområder vi skal komme tilbake til i artikkelen.

Det finnes et ekstremt stort og spennende utvalg av kjøkkenmaskiner på det norske nettmarkedet. Vi har derfor gjennomført en ekstra stor test for å få med noe som passer for alle. Vi endte opp med hele 20 ulike produkter som vi kan stå inne for å anbefale av ulike grunner. Testvinneren scorer bra på alle kriterier, og kan anbefales for de aller fleste. Har du derimot noen spesielle krav, eller for eksempel bare ønsker en maskin som er så billig som mulig, har vi et differensiert utvalg av produkter i ulike prisklasser nedover på listene. Vi har blant annet inkludert tre fine budsjettalternativer for de som først og fremst er opptatt av å betale minst mulig for et OK produkt.

I gjennomføringen av vår test har vi gjort grundig research for hvert enkelt produkt, og i tillegg lyttet til andre forbrukeres erfaringer når det gjelder de ulike maskinene. Vi er stolt over å ha laget en dyptgående og kvalifisert oversikt over de beste kjøpene du kan gjøre på internett akkurat nå. Vi håper du også kan få nytte av den.

Om du skal kjøpe deg en kjøkkenmaskin, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken, Kitchn.no, og Tilbords.

Vinnere av vår kjøkkenmaskin-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Artisan 175 Kjøkkenmaskin – Best i test!
2Ankarsrum AKM 6230 – Deluxe-pakke med mange bruksområder
3Kenwood KVL8361S Chef – Et sikkert og solid valg
4Smeg Kjøkkenmaskin 4.8L – Italiensk retrostil
5Ariete Kjøkkenassistent – Svært enkel og fin modell
6KitchenAid Classic K45SS – Klassiker fra KitchenAid
7Kenwood KVC3100S – God maskin til en grei pris
8Artisan XL 7580XEBK – Stor og effektiv maskin
9Bosch MUM6 – Enkel maskin med lokk på toppen
10Kenwood KVL8470S Titanium XL – Stor kapasitet og lavt støynivå
11Smeg Dolce & Gabbana – Et kunststykke for de kresne
12Electrolux Kjøkkenassistent PRO Designer – Klassisk maskin som gir mye for prisen
13Kenwood KMX750BK – En litt enklere Kenwood-maskin
14Sage The Bakery Boss – Flott design og en god maskin
15KitchenAid Stand Mixer Mini – Mini-modell som tar lite plass
16Bosch MUM48A1 – Budsjettalternativ Nr. 1
17TRISTAR MX-4817 – Budsjettalternativ Nr. 2
18Champion Kjøkkenmaskin 700W – Budsjettalternativ Nr. 3
19Bjørn Teddy Kjøkkenmaskin – Populær dansk kvalitetsmaskin
20Royal 1800 Megapack – Stor og kraftig kjøkkenmaskin

1. Artisan 175 Kjøkkenmaskin – Best i test!

En liten og effektiv kjøkkenmaskin som er den beste allrounderen i vår test.

 • Flott design
 • Enkel å bruke og rengjøre
 • Middels høyt priset
 • Kommer i mange ulike farger
 • Mye ekstra tilgjengelig tilbehør

Mer informasjon

Denne maskinen fra KitchenAid er den beste allrounderen i testen. Til en helt OK pris får du en meget god kjøkkenmaskin med en hel rekke bruksområder. Kvaliteten på produktet er det heller ikke noe å si på. Den leveres med en garanti på 5 år, men er designet og testet for å holde i 30 år. Betjeningen av maskinen går lekende lett, og alle prosessene har vitnet om meget god kvalitet under vår test.

Maskinen kommer med en del ekstra tilbehør. Den leveres med to skåler i ulike størrelser, og fire ulike visper til ulike formål. Maskinen kan kjøpes i svært mange ulike farger. Maskinen har et lavt energiforbruk sammenlignet med de fleste andre i testen, men har likevel bra med kraft og sliter ikke med å behandle vanskelige deiger.

Det er i tillegg mulig å kjøpe en lang rekke ekstra tilbehør til maskinen. Alt fra pastapresser til kjøttkvern kan kjøpes for å gjøre dette til et multiverktøy som kan gjøre nesten alt på kjøkkenet ditt. Skal du ha deg en skikkelig god kjøkkenmaskin og er villig til å betale noe mer enn for de aller billigste, anbefaler vi at du går for denne modellen.

Spesifikasjoner

MaterialeRustfritt stål
Effekt300 W
Volum4,8 liter

2. Ankarsrum AKM 6230 – Deluxe-pakke med mange bruksområder

En kjempegod komplett pakke med kjøkkenmaskin og en rekke ekstrautstyr

 • Enormt mange funksjoner til matlagingen
 • Kraftig motor
 • Høy kvalitet på tilbehøret
 • God pris med tanke på hvor mye du får
 • Stilig og moderne design

Mer informasjon

Det svenske selskapet Ankarsrum produserer noen av de mest velprøvde kjøkkenmaskinene på markedet. Disse tradisjonsrike og lett gjenkjennelige modellene ble tidligere produsert av Electrolux, men det er nå Ankarsrum som har overtatt produksjonen.

Vi ble bergtatt av denne flotte pakken med både kjøkkenmaskin og en ypperlig tilbehørspakke som gjør utrolig mye av matlagingen til en drøm. I tillegg til å behandle alt av deiger på en meget god måte, følger det med en rekke utstyr som kan monteres på maskinen og utføre helt andre oppgaver. Du har kjøttkvern, grønnsakskutter, pastapresser, rivjern og mye annet. I tillegg følger det med både en blender og sitruspresse så man for eksempel kan lage juice, milkshake eller smoothie. Utseendemessig passer maskin og tilbehør godt sammen. Maskinen er også tilgjengelig i flere ulike farger.

Rent funksjonelt fant vi ikke mye å klage på her. Selv om det er mye monterbart tilbehør, passer alt godt sammen på maskinen og fungerer greit å bruke. Maskinen går relativt stille og er lett å styre. I tillegg er den smart, og dersom du ønsker det, justerer den blant annet hastighet selv etter hvor hard deigen eller røra som skal behandles er. Alt i alt er dette en meget god kjøkkenmaskin med tilbehørspakke. Ankepunktet er at den bruker en del strøm under bruk sammenliknet med de mest effektive maskinene. I tillegg er dette et av de dyrere produktene i testen, noe som for så vidt er naturlig med den store tilbehørspakken. Ønsker du å kjøpe maskinen uten tilbehørspakken, er dette selvsagt også mulig.

Spesifikasjoner

Høyde36 cm
Bredde26,8 cm
Dybde40 cm
Effekt1 500 W
Kapasitet7 liter

3. Kenwood KVL8361S Chef – Et sikkert og solid valg

En kraftfull og klassisk maskin fra en produsent du kan stole på.

 • Svært kraftig motor
 • Stor maskin med stor kapasitet
 • Relativt høy pris, men inkluderer mye tilbehør
 • Elegant, klassisk design
 • Kommer med 10 års motorgaranti

Mer informasjon

Denne kraftfulle Kenwood-maskinen er en av klassikerne på markedet for kjøkkenmaskiner. Det er en av de største maskinene i testen, og bollen har en kapasitet på litt under 7 liter. I tillegg har den en svært kraftig motor. Den gjør jobben uten problemer selv med tykke, harde deiger. Den kommer med 10-årsgaranti for motoren, og det er ingen tvil om at dette er en robust kjøkkenmaskin av godt håndverk som er bygget for å vare lenge.
Maskinen har et klassisk gråmetallfarget utseende som passer godt på et kjøkken med rustikk stil.

Prisen på maskinen er rimelig høy, men den kommer til gjengjeld med mye meget godt tilbehør. I tillegg til to ulike blandeboller og fem ulike røreredskaper, følger det med både en blender og en food-processor. Det vil si at omtrent alle typer matblandinger, både i hard form og væskeform, er det mulig å lage med denne maskinen. Dette er overhodet ikke noe dårlig valg om du vil ha en stor og kraftig kjøkkenmaskin med lang levetid og mange bruksområder.

Spesifikasjoner

Høyde35,6 cm
Bredde38 cm
Dybde28,5 cm
Effekt1 700 W
Kapasitet6,7 liter

4. Smeg Kjøkkenmaskin 4.8L – Italiensk retrostil

God og effektiv kjøkkenmaskin med det lett gjenkjennelige Smeg-designet

 • Relativt lavt strømforbruk
 • Middels stor maskin
 • En rekke nyttig tilbehør tilgjengelig
 • Leveres med deigkrok, visp og blander
 • Kommer i en rekke ulike farger du kan velge mellom

Mer informasjon

Det er alltid en sann glede å sjekke ut produkter fra det italienske designmerket Smeg. Smeg er kjent for å lage highend kjøkken-produkter i en meget lett gjenkjennelig retrostil. Det prisbelønte designet går igjen i alle deres kjjøkkenapparater. I motsetning til noen andre produsenter som satser veldig mye av identiteten på den utseendemessige stilen, er Smeg også kjent for å lage produkter som er funksjonelt gode. Dette er definitivt også tilfellet med denne kjøkkenmaskinen.

Dette er en kjøkkenmaskin med veldig enkle og velkjente funksjoner, og som har en lettvint og smidig måte å benyttes på. For de som kjenner Smegs andre kjøkkenprodukter, er det nok ikke noen overraskelse at fokuset her ikke ligger på å ha så mange ulike funksjoner som mulig. Man går for et veldig stilrent, godt designet produkt som fungerer bra til sitt bruk. Den har tre ulike røreredskaper, som alle fungerer fint. Motoren er også god, og krever ikke spesielt mye strøm. Maskinen kommer i et utall forskjellige farger. Synes du denne kjøkkenmaskinen med 50-talls-design hadde passet perfekt på ditt kjøkken, er dette absolutt et godt valg.

Se produsentens egen introduksjon av produktet her:

Spesifikasjoner

Høyde37,8 cm
Bredde40,2 cm
Dybde22,1 cm
Effekt800 W
Kapasitet4,8 liter

5. Ariete Kjøkkenassistent – Svært enkel og fin modell

En klassisk og enkel kjøkkenmaskin til en hyggelig pris.

 • Retro-utseende
 • Enkel i bruk
 • Meget god pris
 • Kraftig motor som bruker en del strøm
 • Bråker en del

Mer informasjon

Arietes kjøkkenmaskin er et helt enkelt produkt for de som kun ønsker de mest grunnleggende funksjonene når det gjelder blanding og røring. Maskinen er middels stor, og kommer med fire ulike røreredskaper. Den har ikke veldig mange funksjoner, men den fungerer helt fint for å bearbeide både deiger og grønnsaksmoser. Den har også et plastikklokk med hellemulighet som fungerer godt under bruk. Du kan bestille maskinen i tre ulike farger.

Kjøkkenmaskinen er en del av Arietes Vintage-kolleksjon, og har et passende retroutseende i pastellfarger. Til å være en såpass billig maskin, er det imponerende hvor solid og godt den fungerer synes vi. Selv om den kommer med minimalt med tilleggsfunksjoner, og man ikke kan kjøpe tilleggsprodukter som passer i maskinen, gjør den de viktigste jobbene en kjøkkenmaskin skal gjøre. Noen ankepunkter er at den bruker ganske mye strøm, og at den ikke er blant de mest stillegående i testen. Vil du ha et godt produkt som er hakket over de billigste i testen, kan dette uansett være kjøkkenmaskinen for deg.

Spesifikasjoner

Vekt7,7 kg
Effekt2 400 W
Kapasitet5,5 liter

6. KitchenAid Classic K45SS – Klassiker fra KitchenAid

Maskinen som minner om den aller tidligste kjøkkenmaskinen fra tidlig 1900-tall.

 • Stilig, klassisk design
 • Svært lang levetid
 • Ganske fin pris
 • Velg mellom svart og hvit farge på maskinen
 • Mye ekstra tilbehør tilgjengelig for kjøp

Mer informasjon

Denne klassikermodellen fra KitchenAid er en moderne versjon av en kjøkkenmaskin de har hatt på markedet siden 1930-årene. Forskjellige versjoner av nettopp denne kjøkkenmaskinen er solgt i mange tiår over hele verden. Den kommer i svart eller hvit farge, og inkluderer tre ulike røreredskaper. I tillegg til redskapene som følger med, kan man bestille en mengde ulikt tilbehør som passer til maskinen og gjør den til en altmulig-maskin på kjøkkenet.

Dette er en liten maskin som ikke tar for stor plass på kjøkkenet, og den er i tillegg meget effektiv når det gjelder strømbruk. Selv med en effekt på bare 275 watt, elter den deigen like godt som de mest bråkete eller mest strømspisende maskinene på markedet. Kvaliteten på slitematerialene virker også meget gode, og dette er en kjøkkenmaskin som antagelig vil holde i mange år. Når det gjelder prisen, ligger den godt under midtsjiktet blant modellene som er tilgjengelig i Norge i dag. Det er ingen tvil om at dette er et produkt verdig en av de øverste plasseringene i testen.

Spesifikasjoner

Høyde36 cm
Bredde23 cm
Dybde36 cm
Effekt275 W
Kapasitet4,2 liter

7. Kenwood KVC3100S – God maskin til en grei pris

Blant de billigste Kenwood-maskinene på markedet, og holder god kvalitet.

 • Kraftig og solid
 • Tradisjonelt utseende
 • God pris
 • Kommer med tre røreredskaper
 • Enormt mye ekstra tilbehør tilgjengelig

Mer informasjon

En av de billigere Kenwood-modellene fortjener også plass på denne lista. Til tross for sin realtivt lave pris, er det et produkt som oser soliditet og kommer til å kunne være et nyttig innslag på kjøkkenet ditt i årevis. Den er meget enkelt å bruke, og uten at den har de mest toppmoderne funskjonene, har den de klassiske egenskapene du trenger.

Som med de fleste andre Kenwood-produkter skorter det ikke på muligheten til å fylle på med tilbehør. Selv om du ved kjøp av kun kjøkkenmaskinen ikke får mer enn tre røreredskaper, er det et enormt antall ekstraprodukter du kan anskaffe for å bruke maskinen til nesten hva du måtte ønske av matlagingsoppgaver. Dette er perfekt for de av oss som både liker å lage pasta og kverne kjøtt, men ikke nødvendigvis har plass til en hel kjøttkvern eller pastamaskin i kjøkkenskapene. Dette er et godt valg om du ønsker en maskin som holder lenge uten at du må betale skjorta for den, og kanskje vil oppgradere med noen tilleggsdeler.

Spesifikasjoner

Høyde30 cm
Bredde38 cm
Dybde28 cm
Effekt1 000 W
Kapasitet4,6 liter

8. Artisan XL 7580XEBK – Stor og effektiv maskin

KitchenAid er kjent for sine små og slanke kjøkkenmaskiner, men de tilbyr også denne XL-modellen.

 • Stålbolle med nesten 7 liters kapasitet
 • Tre røreredskaper inkludert
 • Høy pris, men svært god kvalitet
 • Velg mellom fem ulike farger
 • Kraftig motor til tross for lavt strømforbruk

Mer informasjon

Denne modellen fra KitchenAid likner ved første øyekast mye på testvinneren, og det er ikke så veldig rart. De er en del av samme produktserie, og dette er seriens XL-versjon som er størst og har kraftigst motor. I og med at den tilhører samme produktserie som testvinneren, har den også flere av de samme gode egenskapene. Den både ser stilig ut og er lett å bruke, og er åpenbart laget av godt materiale som vil holde lenge. Du kan velge mellom fem ulike farger på maskinen.

Maskinen blir levert med krok, buet visp og flatvisp som standardtilbehør, i tillegg til plastskjerm under bruk. I likhet med testvinneren har du mulighet til å kjøpe et helt arsenal av tilleggsutstyr som kan gjøre vanvittig mange forskjellige oppgaver for deg på kjøkkenet. Dette er en kjøkkenmaskin som tar en del plass, og prisen er i absolutt øverste sjiktet når det gjelder denne typen produkter. Om du er på jakt etter en stor kjøkkenmaskin og er villig til å betale for topp kvalitet, kan dette være riktig valg for deg.

Spesifikasjoner

Høyde41,9 cm
Bredde28,7 cm
Dybde37,1 cm
Effekt500 W
Kapasitet6,9 liter

9. Bosch MUM6 – Enkel maskin med lokk på toppen

Kraftig og annerledes kjøkkenmaskin med innvendig blanderotor

 • Kraftig motor
 • Flere blanderedskaper tilgjengelige
 • Fint og lavt priset
 • God kapasitet og tar ikke for stor plass
 • Blender følger med i tillegg til blandebolle

Mer informasjon

Denne stilige modellen med et litt spesielt design kan i utgangspunktet se mer ut som en lav blender eller mixmaster enn en kjøkkenmaskin. Den er likevel først og fremst laget for å behandle deiger, og er absolutt ikke noe dårlig produkt. Dette er en mer plasseffektiv løsning enn de mer tradisjonelle kjøkkenmaskinene. Den har stor kapasitet, og kan lage mye deig samtidig. Til gjengjeld har den ikke de samme fleksible løsningene for å montere på en stor mengde ekstrautstyr, slik mange av de andre modellene har.

Maskinen kommer med flere røreredskaper og en plastikk-blender med kapasitet på 1,5 liter i tillegg. Denne er ikke av ypperste kvalitet, men fungerer greit til å lage væskeblandinger. Maskinen har en kraftig motor som ikke har noe problem med å elte store deiger. Den kan imidlertid bråke en del mer enn de mest stillegående maskinene på markedet. Prisen er det ikke noe å si på. Selv om produktet er solid, legger det seg på nedre del av pris-skalaen. Dersom du vil ha en solid kjøkkenmaskin med stor kapasitet, og ikke bryr deg om å få med allverdens tilleggsfunksjoner, er dette helt klart et fint valg.

Spesifikasjoner

MerkeBosch
Hastighetstrinn4
Effekt1 000 W
Kapasitet6, 2 liter

10. Kenwood KVL8470S Titanium XL – Stor kapasitet og lavt støynivå

Fin, stor Kenwood-maskin med svært mye bra tilbehør inkludert.

 • Kraftig motor
 • Inkluderer blant annet kjøttkvern og blender
 • God pris til å inkludere så mye tilbehør
 • Svært populær blant skandinaviske forbrukere
 • Stilig aluminiumsfarget design

Mer informasjon

Denne klassiske XL-maskinen fra Kenwood er en av de mest solgte kjøkkenmaskinene i Norge. Den har meget god kapasitet, og en kraftig motor. Til tross for dette, er den overraskende stillegående til en kjøkkenmaskin å være. De enkle og store overflatene gjør den også meget lett å rengjøre for hånd. Bollen kan selvsagt også rengjøres i oppvaskmaskin. Utseendet og design er moderne og stilig til tross for den klassiske utformingen, og den grå aluminiumsfargen passer godt inn på de aller fleste kjøkken.

Prisen på maskinen er godt over gjennomsnittet i testen, men når du tar i betraktning hva som er inkludert, vil jeg si du får en veldig god deal. I tillegg til de vanlige røreredskapene, får du blant annet saftpresser, kjøttkvern og rivjern som kan monteres til maskinen. Maskinen har et imponerende antall funksjoner, og alt virker å være av høy kvalitet. Dersom du er villig til å bruke såpass mye penger på en kjøkkenmaskin, er jeg ganske sikker på at du blir fornøyd med det du får. Dette er en kjøkkenmaskin vi anbefaler for de som liker det tradisjonelle designet og er villig til å betale for meget god kvalitet.

Spesifikasjoner

MerkeKenwood
MaterialeAluminium
Vekt25 kg
Effekt1 700 W
Kapasitet6,7 liter

11. Smeg Dolce & Gabbana – Et kunststykke for de kresne

En nydelig del av kjøkkenapparat-samarbeidet mellom Smeg og Dolce & Gabbana

 • Fantastisk og unikt design
 • Tre røreredskaper og hellelokk er inkludert
 • Rimelig høy pris
 • En del av «Sicily is my love»-kolleksjonen
 • Alt tilbehør tåler oppvaskmaskin

Mer informasjon

Det italienske designmerket Smeg og det italienske motehuset Dolce & Gabbana inngikk for noen år siden et samarbeid om en helt ny produktserie med en lang rekke kjøkkenredskaper. Med håndlaget design fra utvalgte kunstnere fra Sicilia har de laget en utrolig iøynefallende rekke med kjøkkenapparater som har solgt som varmt hvetebrød i hele Europa. Liker du designet på denne kjøkkenmaskinen, er det også en rekke andre liknende produkter fra samme produsent tilgjengelig på det norske markedet.

Selv om hovedfokuset her er på designet, og at dette er et kunstverk like mye som en kjøkkenmaskin, er det ikke mye å si på det funksjonelle heller. Maskinen har en god motor, mange innstillinger som fungerer fint, og kommer med en bolle med god kapasitet. Den kommer med fire ulike røreredskaper som alle fungerer bra. Både bolle og røreredskaper vaskes greit i oppvaskmaskin. Det skal imidlertid sies at selv om dette er en god maskin, er det designet du betaler for her. Prisen er definitivt stiv, og om det kun er det funksjonelle du bryr deg om, finnes det bedre alternativer i denne testen.

Er du interessert i designet til dette produktet, anbefaler vi denne korte videon som introduserer deg til samarbeidet mellom Smeg og Dolce & Gabbana. Den viser hvordan designet til deres kjøleskap i samme serie ble utformet:

Spesifikasjoner

Høyde37,8 cm
Bredde40,2 cm
Dybde22,1 cm
Effekt800 W
Kapasitet4,8 liter

12. Electrolux Kjøkkenassistent PRO Designer – Klassisk maskin som gir mye for prisen

En fin og velfungerende maskin fra den svenske produsenten Electrolux.

 • Innebygget LED-belysning
 • Høy maskin med hev/senk-funksjon
 • Helt midt på treet prismessig
 • Stilig design og LCD-display
 • Kan brukes med KitchenAid-ekstrautstyr

Mer informasjon

Electrolux er kjent for å levere kjøkkenprodukter i god kvalitet til lav pris, noe som har blitt et kjennemerke for mange store svenske forbrukerprodusenter. Det var derfor ingen overraskelse at deres klassiske kjøkkenmaskin både virker å ha vært utført av godt, solid håndverk, men samtidig legger seg relativt lavt på prisskalaen. Denne store maskinen med kraftig motor vil kunne være et produkt du vil kunne ha glede av i mange år etter kjøp.

Til tross for sitt klassiske utseende, er dette faktisk en av de mer avanserte maskinene i testen vår. Den har LCD-display der informasjonen vises, mange hastighetsinnstillinger, og en rekke andre egenskaper som pulsfunksjon og løftesystem. Den leveres med fire ulike røreredskaper, og i tillegg passer faktisk alt av monterbart ekstrautstyr for fronten til KitchenAid-maskinene også til denne maskinen. Det er faktisk en kjempefordel for de som ønsker å bruke sin kjøkkenmaskin som altmulig-maskin, med tanke på hvor ekstremt mye ekstratilbehør til maskinene KitchenAid har på markedet. Er du på utkikk etter en stor allrounder-kjøkkenmaskin til en grei pris, kan dette være noe for deg.

Spesifikasjoner

Høyde40,5 cm
Bredde29,4 cm
Dybde42 cm
Effekt1 200 W
Kapasitet5,7 liter

13. Kenwood KMX750BK – En litt enklere Kenwood-maskin

En av de billigste og enkleste Kenwood-maskinene på markedet.

 • Bråker ikke for mye
 • God kapasitet
 • Rimelig lav pris
 • Passer inn i nordiske hjem
 • Enkel å bruke

Mer informasjon

Vi har allerede presentert de Kenwood-maskinene vi likte best lenger opp i testen. Om du har god erfaring med merket og er villig til å ofre litt kvalitet og effektivitet for en betydelig bedre pris, kan derimot denne maskinen kanskje være noe for deg. Det er en stor maskin med god kapasitet, men vår erfaring er at den bråker en del. I tillegg er den ikke blant de mest krafteffektive maskinene. Strømforbruket er rimelig høyt.

Du får med to røreredskaper som tilbehør, en vanlig eltekrok og en ballongvisp. I tillegg får du med et plastlokk med åpning for helling under bruk. Det finnes i tillegg annet tilbehør som kan bestilles ved siden av og monteres til maskinen. Du har færre hastighetsinnstillinger enn maskinene som ligger i en høyere prisklasse, men maskinen er veldig enkel og grei å bruke. Designet er veldig klassisk og tradisjonelt, som med Kenwood-maskiner flest, og tar seg greit ut på de fleste kjøkkenbenker. Selv om vi mener det er bedre Kenwood-maskiner på markedet, er dette absolutt ikke noe dårlig valg om denne passer bedre inn i ditt budsjett.

Spesifikasjoner

Vekt9,3 kg
MerkeKenwood
Effekt1 000 W
Kapasitet5 liter

14. Sage The Bakery Boss – Flott design og en god maskin

En av de flotteste maskinene på markedet, fra en av de mest respekterte produsentene.

 • Pen og stilren kjøkkenmaskin
 • Kommer med både stålbolle og glassbolle
 • Fire ulike røreredskaper følger med
 • 5 års motorgaranti
 • Mange hastighetsmuligheter

Mer informasjon

Sage er et moderne britisk luksusmerke som er kjent for kjøkkenprodukter med nydelig design, høyteknologiske innovasjoner, og ofte en rimelig stiv pris. Etter å ha forsøkt deres kjøkkenmaskin, har ikke inntrykket endret seg betydelig. Dersom du har sansen for produsentens kjøkkenprodukter med deres distinkte rene utseende med runde kanter, er ikke dette noe unntak. I tillegg har den akkurat det ekstremt gode grensesnittet for innstillinger som man forventer av et Sage-produkt. Det å endre på avanserte funksjoner går rett og slett lekende lett med denne maskinen.

Motoren er meget kraftig og relativt stillegående til kjøkkenmaskin å være, men vi kan ikke skryte av at den er veldig energieffektiv. Det går med mye strøm i forhold til andre produkter på markedet. Det følger med tre ulike røreredskaper, og faktisk også to boller. En gjennomsiktig glassbolle, og en mindre bolle i rustfritt stål. Som med de fleste Sage-produkter er det ikke vanskelig å la seg imponere over kvaliteten totalt sett. Om du ønsker et highend-produkt til en relativt høy pris og er villig til å satse på et av de nyere, hotteste navnene i markedet for tiden, er ikke denne maskinen fra Sage det dummeste valget du kan ta.

Spesifikasjoner

Høyde47,4 cm
Bredde36,6 cm
Dybde29,8 cm
Effekt1 200 W
Kapasitet4,7 liter

15. KitchenAid Stand Mixer Mini – Mini-modell som tar lite plass

Denne lille amerikanske maskinen passer flott om du har litt begrenset plass på kjøkkenbenken.

 • Liten og slank
 • Kommer i en rekke ulike farger
 • Effektiv motor med lavt strømforbruk
 • Mye valgfritt tilbehør tilgjengelig
 • Laget av solid stål av god kvalitet

Mer informasjon

Dette er faktisk det fjerde KitchenAid-produktet som får en av topp 20-plasseringene i denne testen, og det sier en hel del om hvor godt det amerikanske merket fortsatt leverer produkter i toppklasse. Denne spesifikke KitchenAid-modellen har stort sett like gode kvaliteter og egenskaper som de andre. Den er også imponerende energieffektiv, med en kraftig nok motor som bruker lite elektrisitet. Har du litt mindre plass på kjøkkenbenken og ikke behov for de aller største bollene til deigen, kan dette være maskinen som passer best for deg.

De store mengdene tilbehør som passer og kan kjøpes ekstra til de andre KitchenAid-maskinene passer selvsagt også her. Det vil si at alt fra monterbar pastapresse til kjøttkvern kan bestilles enkeltvis til denne maskinen om ønskelig. Det følger i utgangspunktet med tre røreredskaper uten at du trenger å bestille noe ekstra. Som de andre KitchenAid-maskinene er også denne maskinen og delene som hører med svært enkle å rengjøre og vedlikeholde. Alt tas enkel og smidig fra hverandre og settes raskt sammen igjen.

Spesifikasjoner

Høyde31,2 cm
Bredde19,8 cm
Dybde31,2 cm
Effekt250 W
Kapasitet3,3 liter

16. Bosch MUM48A1 – Budsjettalternativ Nr. 1

Er du ute etter et billigere og enklere alternativ, er dette en maskin du kanskje bør vurdere nærmere.

 • Enkel og sikker å bruke
 • Grønnsakssnitter følger med
 • Praktisk sprutdeksel som hindrer søl
 • Ekstra tilbehør tilgjengelig
 • Veldig fin pris

Mer informasjon

Vi vet det er mange som er interessert i å gjøre kupp blant de aller billigste produktene vi tester. I denne store kjøkkenmaskin-testen har vi derimot valgt å ta med tre fine kjøkkenmaskiner som er betydelig billigere enn de andre. Først ut er denne fine maskinen fra Bosch. Den er enkelt designet, har ikke like dyrt materiale som noen av de mer kostbare maskinene, og bråker en del under bruk. Likevel er det i aller høyeste grad en solid maskin du får her. Bollen har kapasitet til 3,9 liter, som bør holde for de fleste, og motoren er kraftig nok til alle normale eltejobber.

Til å være såpass billig, følger det med imponerende mye bra ekstrautstyr. I tillegg til flere røreredskaper, får du også tre ulike snitteskiver til hhv. rasping, riving og snitting av grønnsaker eller annet. Det følger også med et sprutdeksel til enkel helling under bruk uten at du søler. Originalt nok får du også med en DVD full av oppskrifter og instruksjoner. I tillegg til tilbehøret som medfølger, er det også mulig å bestille ekstra tilbehør og sett fra Bosch til denne kjøkkenmaskinen.

Spesifikasjoner

MerkeBosch
MaterialePlast
Effekt600 W
Kapasitet3,9 liter

17. TRISTAR MX-4817 – Budsjettalternativ Nr. 2

En enkel, klassisk og billig kjøkkenmaskin fra Tristar som er et godt budsjettalternativ.

 • Variabel hastighetskontroll med 6 trinn
 • Lokk med åpning for helling under bruk
 • Veldig god pris
 • Klassisk og enkelt utseende
 • Visp, deigkrok og flatvisp følger med

Mer informasjon

Det nestet produktet på listen over budsjettalternativer er denne veldig enkle maskinen fra Tristar. Tristar er et selskap kjent for å levere husholdningsprodukter til lave priser og fin kvalitet. Dette er også tilfellet her. Maskinen er omtrent så lite fancy du får en kjøkkenmaskin på dagens marked, men den gjør jobben den er laget for. De seks ulike hastighetsalternativene er egentlig den eneste formen for innstillinger maskinen har.

Den leveres med tre utskiftbare røredeler. Visp, deigkrok og flatvisp. Selve bollen holder høy kapasitet. I tillegg til at maskinen bråker en del under bruk, bruker den også en del strøm. Bollen inkluderer lokk for sprutbeskyttelse, og tilbehøret kan vaskes i oppvaskmaskin. Trenger du bare en helt enkel maskin til behandling av deiger, vaffelrøre/pannekakerøre eller liknende, kan dette være et greit valg da du får en av de billigste og enkleste maskinene på markedet.

Spesifikasjoner

MerkeTristar
FargeHvit
Effekt1 200 W
Kapasitet5 liter

18. Champion Kjøkkenmaskin 700W – Budsjettalternativ Nr. 3

Det billigste produktet i testen kan vurderes om pris er det desidert viktigste kriteriet for deg.

 • Distinkt rosa utseende
 • 10 hastigheter
 • Billigst i testen
 • Tre røreredskaper følger med
 • Sprutlokk for å unngå søling under bruk

Mer informasjon

Det tredje budsjettalternativet i testen kommer fra det svenske billigmerket Champion. Det er det soleklart billigste produktet i testen, og det er viktig å påpeke at det er den eneste grunnen til at maskinen er på vår topp 20-liste. Plastikken den er laget av oppleves billig og av dårlig kvalitet. Sammensetningen av konstruksjonen virker også rimelig amatørmessig. I tillegg er det denne maskinen som bråker mest av samtlige i testen under bruk.

Hva du synes om den pastell-aktige rosafargen og resten av utseendet får du nesten bedømme selv ut fra bildet over, men det falt ikke noe spesielt i smak hos vårt testpanel. Når det gjelder røreredskapene som følger med fungerer de for så vidt OK, selv om vi har sett bedre håndverk også på denne fronten i bedre produkter i testen. Hellelokket av gjennomsiktig plastikk fungerte derimot helt fint. Uansett er dette et produkt som det er lett å merke er det klart billigste vi har testet. Kvaliteten er så som så. Men hvis pris er det desidert viktigste kriteriet for deg, så ta gjerne sjansen selv så lenge du vet hva du får.

Spesifikasjoner

Høyde31 cm
Bredde31 cm
Lengde41 cm
Effekt700 W
Kapasitet5 liter

19. Bjørn Teddy Kjøkkenmaskin – Populær dansk kvalitetsmaskin

Kraftig og stilig kjøkkenmaskin av høy kvalitet og med mye tilbehør.

 • Skyhøy dansk kvalitet på materialene
 • Stilig design
 • En god del ekstra tilbehør tilgjengelig
 • Effektiv motor med lavt strømforbruk
 • Intelligent motorstyring som tar vare på maskinen

Mer informasjon

Fra budsjettalternativene i testen, går vi til motsatt ende av skalaen. Denne store kjøkkenmaskinen fra danske Bjørn er blant de dyreste vi har testet. Likevel har den opparbeidet seg høy popularitet spesielt i Danmark, men også i resten av Skandinavia. Du må nesten se maskinen i levende live for å oppleve hvor høy kvalitet det er på materialene her, og så lenge motoren holder, vil nok denne kunne vare ekstremt lenge. Og motoren virker også veldig god og effektiv. Selv med svært lavt strømforbruk, har den en kraftig og god effekt. Maskinen har ogå en intelligent motorstyring som sikrer avkjøling til rett tid og at motoren skånes mot overbelastning og overoppheting.

Vær oppmerksom på størrelsesmålene om du vurderer denne maskinen, for den krever ganske mye plass. Designet ser for øvrig eksklusivt og gjennomtenkt ut, og vi likte det godt. Tilleggsutstyret som følger med er tre røreredskaper, lokk av plast, og påfyllingsbrett. Alt er av god og profesjonell kvalitet. I likhet med de større internasjonale merkene, tilbyr også Bjørn noe ekstra tilbehør til montering på kjøkkenmaskinen. Blant annet en kjøttkvern. Alt i alt ble vi imponert over dette produktet fra våre danske venner. Det store ankepunktet her er prisen, som så ofte ellers hos litt mindre produsenter av kvalitetsprodukter. Både hovedproduktet og tilbehøret de tilbyr må du ut med en god del penger for. Om penger ikke er noe problem for deg, og du liker designet ut fra bildene over, skal du derimot ikke se bort fra at dette er den rette maskinen for deg.

Spesifikasjoner

Høyde40 cm
Bredde22,2 cm
Dybde46,2 cm
Effekt300 W
Kapasitet5 liter

20. Royal 1800 Megapack – Stor og kraftig kjøkkenmaskin

En stor og kraftig maskin av grei kvalitet til en veldig fin pris.

 • Kjøttkvern inkludert
 • Kraftig motor
 • Hyggelig pris
 • Sort farge og tradisjonelt design
 • Seks ulike hastigheter

Mer informasjon

Vi avslutter testen med en liten outsider fra Royal som tilbyr en helt fin kjøkkenmaskin til en god pris. Maskinen er blant produktene i testen med klart størst kapasitet i bollen. I tillegg har den en god og kraftig motor, som riktignok bruker mye energi. Den har få og enkle innstillinger for hastighet, men fungerer likevel helt fint til de oppgavene en kjøkkenmaskin skal gjøre. Maskinen bråker en del på de høyeste hastighetene, men ikke uvanlig mye til et slikt produkt å være. Utseendemessig er den også ganske stilig, og kan passe inn på alle vanlige kjøkken.

Med på kjøpet følger det imponerende mye tilleggsutstyr til tross for den lave prisen. Flere røreredskaper og snittredskaper, og til og med en monterbar kjøttkvern. Alt fungerer godt og virker å være laget av god kvalitet. Ut fra tilbakemeldinger vi har sett fra andre kunder rundt omkring på nett, virker som om de aller fleste har samme inntrykk som oss. Skal du lage en svær deig til en stor mengde rundstykker for eksempel, er denne store kjøkkenmaskinen veldig fin. Om du ikke vil bruke altfor mye penger på ny kjøkkenmaskin, men likevel ønsker å ta steget opp fra det aller billigste på markedet, er ikke dette noe dårlig valg.

Spesifikasjoner

MerkeRoyal
FargeSvart
Effekt1 800 W
Kapasitet6,8 liter

Hvorfor trenger man en kjøkkenmaskin?

En kjøkkenmaskin regnes som regel som det viktigste kjøkkenapparatet, og det første man går til innkjøp av når det gjelder elektroniske apparater til kjøkkenet. Den er fantastisk å ha hvis du lager mye bakverk eller deiger til pizza, pasta eller annet. I tillegg gjør den jobben utrolig mye enklere når du lager for eksempel pannekakerøre eller vaffelrøre. I tillegg til at det går mye raskere å lage en deig med kjøkkenmaskin enn for hånd, blir resultatet som regel også mye bedre og du får en luftigere deig. Det er selvsagt ikke bare deiger og rører som kan behandles med kjøkkenmaskinen. Det er mye matlaging som skal blandes, eltes og røres, så det er bare fantasien som setter grenser for bruksområdene.

I tillegg til de helt tradisjonelle funksjonene til en kjøkkenmaskin, kommer veldig mange av dagens modeller med en rekke andre funksjoner og muligheter. Du kan få med monterbart utstyr til å kverne kjøtt, lage pasta, snitte grønnsaker og en rekke andre ting hos veldig mange av de mest populære kjøkkenmaskinene. En moderne kjøkkenmaskin kan rett og slett være en nærmest komplett altmulig-maskin til matlagingen.

De mest populære merkene

Markedet for kjøkkenmaskiner er preget av ekstremt høy konkurranse, men det er noen merker som skiller seg ut når det gjelder popularitet. Her går vi gjennom noen av de mest populære blant våre favoritter.

KitchenAid

Dette tradisjonsrike amerikanske selskapet må sies å være den store markedslederen for kjøkkenmaskiner i vesten akkurat nå. Det kan ikke sies å være ufortjent. De lager kjøkkenmaskiner av svært høy kvalitet, og alle deres produkter er testet og konstruert for å vare i 30 år. De har over 100 års erfaring siden oppstarten i Michigan på starten av 1900-tallet. I dag lager de maskiner med et flott stilrent design, og svært effektive motorer med høy kraft og lavt strømforbruk. I tillegg har de en kjempestor mengde tilbehør til sine kjøkkenmaskiner, som lar deg utføre de fleste tenkelige matlagingsoppgaver på kjøkkenet.

Sage

Det britiske merket Sage er ikke like tradisjonsrikt, men satser på høyteknologiske og moderne produkter. Produktseriene fra Sage er som regel ganske dyre, men du kan også være rimelig sikker på at de er blant de beste på markedet. De tilbyr produkter innenfor de fleste vanlige kategorier blant elektroniske kjøkkenapparater, og de fleste av disse er tilgjengelige på det norske markedet. Motorene i kjøkkenmaskinene til Sage er kraftige, og de tilbyr 5 års motorgaranti på de fleste maskiner.

Smeg

Smeg er en italiensk produsent av kjøkkenprodukter som startet opp offisielt i Guastalla i 1948, men har sine røtter helt tilbake til 1800-tallet. Merket er først og fremst kjent for sitt helt unike og lett gjenkjennelige design, og har alltid fokusert på at et husholdningsapparat eller en hvitevare skal være et kunstverk like mye som en funksjonell gjenstand. Deres produktserier kombinerer det aller nyeste innen teknologi med en strømlinjeformet retrostil. Selv om produktene er av høy kvalitet, er de ofte ganske funksjonelt enkle og er ikke de på markedet med flest spesialfunksjoner.

Kenwood

Kenwood-produktene er noen av de tryggeste valgene man kan gå for når det gjelder kjøkkenmaskiner. Det britiske selskapet har vært en av pionerene for produksjon av kjøkkenmaskiner i Europa, og startet allerede på 1940-tallet med dette. Designet er veldig enkelt og tradisjonelt, og maskinene er store og robuste. Motorene er kanskje de kraftigste og beste på markedet, og de kommer i flere tilfeller med 10 års motorgaranti, som er svært høyt. I likhet med KitchenAid-maskinene kommer også Kenwoods maskiner med svært mye valgritt ekstra tilbehør, som gjør at du kan gjøre omtrent hva du vil med den av matlagingsoppgaver.

Pris på kjøkkenmaskin- hva koster det?

 • Rundt 1 000 kr: De aller billigste maskinene får du til rundt 1 000 kroner. Dette er som regel veldig enkle maskiner med en begrenset motor og materialer som ikke er av topp kvalitet. Som regel er disse maskinenes bruksområder begrenset til de mest grunnleggende oppgavene, som visping og elting av deiger. Maskinene i denne prisklassen har sjelden en veldig lang forventet levetid.
 • Mellom 2 000 – 6 000 kr: De fleste maskinene finner du i denne prisklassen. Dette gjelder også de vi vil anbefale de aller fleste å kjøpe. Om du gjør et godt kjøp i dette segmentet, kan du få en maskin som ikke bare er av god kvalitet og holder lenge, men også kommer med svært mange ulike matlagingsfunksjoner.
 • Mellom 6 000 – 12 000 kr: For denne prisen får du selvsagt også svært gode kjøkkenmaskiner, men de er ikke nødvendigvis så mye bedre enn de i forrige prisklasse. De har derimot ofte mye bra tilbehør som følger med i tillegg til de helt tradisjonelle røreredskapene. I tillegg finnes det noen produsenter som satser knallhardt på kunstnerisk design, og det koster også mye for forbrukeren.

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet ditt?

I Gourmetmat tester vi utstyr til kjøkken og matlaging stadig vekk. Kanskje noen av disse testene kan være av interesse for deg?

Tips

 • Produsentene oppgir ofte Watt-effekt for å vise motorkraft. Vi anbefaler å ikke se så mye på dette, da det kan være veldig misvisende. En maskin med lavt Watt-forbruk kan være like kraftig som en med dobbelt så høy forbruk, men utnytte kraften mer effektivt. Det eneste tallet med sikkerhet forteller deg er at strømforbruket er høyere med høyere Watt-forbruk.
 • Hvilket merke man bør gå for, avhenger for mange av hvor stor plass man har på kjøkkenbenken. Maskinene til Kenwood for eksempel, er ofte ganske store og robuste, og krever at du har god plass på benkeplaten. Smeg og Sage derimot, lager mindre og slankere modeller som kan passe bedre om du ikke har så mye plass.
 • Vær bevisst på hva du ønsker å bruke maskinen til før du gjør et valg om hvilken du vil kjøpe- Noen av merkene tilbyr bare de helt grunnleggende funksjonene, mens med andre maskiner har du sjansen til å utvide med et helt sett av ekstra tilbehør som gir deg langt flere muligheter.
 • Rengjøring av bolle, røreredskaper og annet ekstrautstyr til en kjøkkenmaskin kan som regel enkelt gjøres i oppvaskmaskinen. Selve maskinen bør du også gå jevnlig over med en klut med rent vann og uten vaskemidler. Pass på at det gjøres mens stikkontakten er trukket ut.

Helt til slutt

Vi håper denne artikkelen har hjulpet deg til å navigere i labyrinten av kjøkkenmaskiner på det norske markedet. En kjøkkenmaskin er for mange det dyreste frittstående kjøkkenapparatet man investerer i, og da er det greit å gå inn i valget som en opplyst forbruker. Finn ut på forhånd hva du faktisk har tenkt til å bruke kjøkkenmaskinen til. Deretter hvor mye du er villig til å betale for maskinen. Vår guide gir deg forhåpentligvis hjelpen du trenger til å plukke ut riktig maskin i ditt prissegment og til ditt bruksområde. Vi ønsker deg i hvert fall lykke til med både innkjøp og bakst!

Helt avslutningsvis legger vi ved en video-oppskrift på deig for søt gjærbakst fra Trines Mat. Dette er en flott første oppgave for din nye kjøkkenmaskin som gir deg en deig du kan bruke til en rekke ulike former for bakverk. Alt du trenger er en kjøkkenmaskin med eltekrok. 🙂

Ofte stilte spørsmål

Hvilken kjøkkenmaskin er best?

I denne artikkelen har vi kåret denne KitchenAid-maskinen til den beste maskinen på det norske markedet akkurat nå. Dette er en allrounder som vil kunne passe for de fleste. Om du har spesielle ønsker angående prisklasse, design, størrelse, funksjoner eller andre ting, presenterer vi også en rekke andre kjøkkenmaskiner i denne testen.

Hvilken visp skal jeg bruke i kjøkkenmaskinen?

De aller fleste kjøkkenmaskiner i dag blir levert med de tre vanligste formene for visper; En ballongvisp, K-visp og en deigkrok/eltekrok. Ballongvispen er den ballongformede vispen av ståltråder med hulrom i midten. Denne brukes til lette blandinger som skal være luftige, som marengs og kremfløte. K-vispen er en flat visp med en K-formet stålfigur i midten. Denne brukes i litt fastere blandinger, som vannbakkels og kransekake-«deig». Deigkroken brukes rett og slett til å kna deiger.

Hva kan man gjøre med en kjøkkenmaskin?

Hovedfunksjonen til en kjøkkenmaskin er å lage blandinger og deiger til ulike bakverk og desserter. I tillegg finnes det utrolig mye ekstrautstyr til mange kjøkkenmaskiner som lar deg kutte og strimle matvarer, kverne kjøtt, lage pasta, og mye annet.

Er de dyreste kjøkkenmaskinene bedre?

I noen markeder for kjøkkenprodukter er det slik at pris ikke har så mye å si for kvaliteten. Når det gjelder kjøkkenmaskiner, vil vi generelt påstå det er en veldig klar sammenheng mellom hva du betaler og hvor mye eller hvor god kvalitet du får. Det er selvsagt mulig å gjøre kupp, men det er som regel mulig å gå opp i kvalitet om du er villig til å betale litt mer.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar