Airfryer test: Topp 8 varmluftsfrityrkokere på markedet

I Norge adopterer vi stadig nye typer kjøkkenapparater som øker mulighetene for hva man kan få til på kjøkkenet.

En airfryer er nettopp en slik maskin.

Den har ikke så lang fartstid her i landet, men blir mer og mer populær og er stadig oftere å se på norske kjøkkenbenker. Det er kanskje ikke så rart når man vet hva denne maskinenen lover å gjøre. Den lar deg tilberede fritert mat på en enkel måte, som samtidig er langt sunnere enn tradisjonell fritering.

Det finnes en rekke «best i test»-artikler om airfryere på det norske markedet. Langt de fleste er – overraskende nok – skrevet av folk som aldri har vært i nærheten av en airfryer. Slik opererer ikke vi. Vi har kjøpt inn, testet og vurdert de forskjellige modellene opp mot hverandre. Etter å ha brukt flere dager på undersøkelser og matlaging, så har vi produsert den beste airfryer-testen for det norske markedet. Og det er vi stolte av.

I denne artikkelen har vi undersøkt det stadig voksende markedet for airfryere i Norge. Vi har testet noen av de mest solgte produktene for å finne de beste. Det er allerede et ganske imponerende utvalg av denne typen produkter som selges, og vi klarte å finne åtte stykker som fortjener å presenteres og anbefales for kjøp. Vi håper vi kan hjelpe til med å finne det riktige produktet for deg.

Om du skal kjøpe deg en airfryer, anbefaler vi disse nettbutikkene: Premiumtek.no, Bakeren og Kokken og KitchenTime.

Vinnere av vår airfryer-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Kyvol 7.2 Smart Crispmaster Airfryer – Best i test!
2Hamilton Beach Digital Air-Fryer – Premium modell på en god andreplass
3Princess XXL Digital Varmluftsfrityr – Plassbesparende og fin
4AeroFryer XXL – Bestselger i Norden
5Tristar Mini Crispy Fryer – Testens minste og billigste
6OBH Actifry Extra – Stilig og god variant fra OBH
7Severin 2430 Airfryer – Konkurrerer på både pris og kvalitet
8Princess Airfryer-ovn – Effektivt designet for mest mulig plass

1. Kyvol 7.2 Smart Crispmaster Airfryer – Best i test!

En komplett airfryer som leverer perfekt resultat hver gang.

Etter å ha nøye testet Kyvol 7.2 Crispmaster på eget kjøkken, så var vi ikke i tvil. Dette er den beste airfryeren på det norske markedet.

 • Nøytralt og stilig design.
 • Svært enkel å både bruke og rengjøre.
 • Middels høy pris.
 • Lager fantastisk crispy og saftig mat.
 • Kan kobles til app via mobiltelefonen eller nettbrett.
 • Enorm kapasitet med 7.2 liter (2,7 kilo).
 • Kåret til «best i test» hos en rekke ulike magasiner.
 • Oppgradering fra den tidligere airfryeren kalt «Kyvol Smart».

Mer informasjon

Testens soleklare vinner er denne stilige airfryeren fra Kyvol. Den ligger i skrivende stund i midtsjiktet når det gjelder pris på det norske markedet, men i det absolutte toppsjiktet når det gjelder kvalitet og brukervennlighet.

Premium-modellen fra Kyvol er en oppgradert modell av Kyvol Premium Smart som var superpopulær på markedet for bare noen få år siden. Vi var naturlig nok spente på om den kunne leve opp til hypen, og det kan man mildt sagt si at den gjør. Vi ble mektig imponert over hvor mye bedre dette produktet var enn alle de andre i testen.

Superenkel og behagelig å bruke

Airfryeren er kort og godt svært enkel å bruke. Et omtrent selvforklarende display på toppen gjør bruksanvisningen nesten overflødig. Et stort antall forhåndsinnstilte programmer gjør det svært lett å lage grønnsaker, kylling, pommes frites, laks eller hva det måtte være.

Og det uten å trenge å eksperimentere med steketid eller grader. Beholderen er også stor, og har kapasitet til å varme en hel familiemiddag på én gang.

En del airfryere kan til tider gi fra seg en litt brent, ubehagelig lukt under bruk. Dette gjelder ikke dette produktet. Vår erfaring er at uansett hva vi forsøkte å lage, var lukten som kom fra maskinen mildere og bedre enn de fleste andre tilsvarende airfryere. Når det gjelder lyd er den et stykke fra å være helt stillegående, men det har vi fortsatt til gode å teste en airfryer som er. Den vil uansett ikke bråke mer enn en vanlig kjøkkenvifte på lav hastighet.

Når det gjelder rengjøring, går dette veldig fort og greit. Beholderen for mat er det eneste som blir skittent. Denne består av to deler som uten problemer kan legges i oppvaskmaskin. Det ville også gått raskt og greit å vaske disse delene for hånd om man ønsker det.

Flere bilder av vi i Gourmetmat tok av Kyvol 7.2 Smart Airfryer under vår testFriterer perfekt – Hver gang

Med en del airfryere har vi noen ganger opplevd litt ujevne resultater. Dette er definitivt ikke tilfellet med Kyvol 7.2 L Smart. Bruker du de samme innstillingene på samme type mat flere ganger, får du like godt resultat hver gang. I tillegg har airfryeren en lang rekke forhåndsinnstilte stekeprogrammer for ulik type mat. Disse er så langt vi har testet fungert helt ypperlig. De gir akkurat riktig temperatur og stekelengde for den maten vi har testet.

Vi testet denne airfryeren med laks, kyllingklubber og flere ulike grønnsaker. Med ferdigprogrammene tilpasset de ulike råvarene, ble det endelige resultatet perfekt. Airfryeren bestemmer hvor lenge og varmt noe skal friteres.

I tillegg legger den inn pauser i friteringen ved behov dersom maten skal snus/vendes underveis for å bli gjennomstekt. Vi har ikke en eneste gang opplevd at det førte til noe annet enn mat som var saftig og god innvendig og crispy på utsiden. Klarer man å følge de helt enkle instruksjonene, ender man rett og slett opp med veldig god mat.

Norges beste airfryer med det lille ekstra

Displayet du har for å betjene airfryeren er veldig enkelt og greit å bruke. Med noen slike maskiner må lese en stund i bruksanvisningen for å komme i gang.

Det er strengt tatt ikke nødvendig her.

Både enkel bruk og enkel rengjøring er noen veldig viktige detaljer som gjør at man ikke har noen høy terskel for å bruke denne i hverdagen. Kyvol 7.2L Smart Crispmaster er i bunn og grunn en airfryer som kan anbefales for absolutt alle.

Lysten til å lese hele vår inngående test av Kyvol 7.2L Crispmaster Smart Airfryer? Klikk på denne lenken!

Spesifikasjoner

Høyeste temperatur220 grader
Garanti2 år
App?Ja, med over 100 oppskrifter
Kapasitet2,7 kilo eller 7,2 liter
Energi1700 Watt
MerkeKyvol

2. Hamilton Beach Digital Air-Fryer – Premium modell (multifunksjonelt produkt)

Blant de dyreste produktene i testen, men det med veldig god grunn.

Hamilton Beach er en fantastisk airfryer med en rekke gode egenskaper.

 • Toppkvalitet
 • Svært mange funksjoner
 • Gode forhåndsinnstilte programmer
 • Enkel å bruke
 • Glassvindu gjør prosessen enkel å følge med på

Mer informasjon

Dette beistet fra amerikanske Hamilton Beach er blant de klart dyreste produktene i testen, men det er såpass bra at det havner på en klar andreplass likevel. Den fungerer helt ypperlig som airfryer, og i tillegg har den en rekke andre funksjoner du kan bruke den til. For eksempel pizzaovn, panini-grill og dehydrator.

Både selve ovnen og tilleggsutstyr er av topp kvalitet, noe som ikke bør være noen overraskelse for de som kjenner til produsenten fra før. Ovnen rommer 5 liter, noe som bør være mer enn god nok plass for å lage de fleste måltider. Maten lages raskt, godt og effektivt uansett om den brukes som airfryer eller miniovn.

Seks bruksområder i én maskin

Hamilton Beach Airfryer er ikke bare enn airfryer.

Dette er et produkt som har en rekke forskjellige bruksområder. Kapasiteten på hele 5 liter er enestående i bransjen. Den store kapasiteten er naturligvis med på å gi dette produktet en fortjent andreplass.

Men vi kan likevel oppsummere hva Hamilton Beach faktisk kan brukes til:

 • Pizzaovn.
 • Dehydrator.
 • Airfryer.
 • Miniovn.
 • Paninigrill.
 • Grill.

…så her får du virkelig mye for pengene.

Video – Dette er den eminente Hamilton Beach Airfryer

Her er en svensk video det kan være verdt å ta en titt på. Videoen illustrerer godt hvor mye forskjellig mat (på forskjellige måter) man kan lage med dette produktet:Gode tilbakemeldinger fra kunder

I skrivende stund er det 24 stykker som har lagt igjen en anmeldelse om Hamilton Beach Digital Airfryer hos Bakeren & Kokken.Samtlige er positive.

Ja – samtlige.

Av 24 stykker, så er det 24 stykker som har lagt igjen en anmeldelse med 5 av 5 stjerner. Solid.

Spesifikasjoner

Høyde39,1 cm
Bredde34,4 cm
Dybde32,4 cm
Effekt1 700 W
MerkeHamilton Beach

3. Princess XXL Digital Varmluftsfrityr – Plassbesparende og fin

Rommer mye mat sammenlignet med plassen den tar

 • Kapasitet på 4,5 liter
 • Meget godt friteringsresultat
 • Fin pris
 • Justerbar temperatur
 • Luktfri prosess

Mer informasjon

Til tross for at dette er et relativt lite og lett produkt, har det plass til hele 4,5 liter, som bør være mer enn nok for de fleste måltider med frityrstekt mat. Produktet ser flott ut, og tar liten plass. Det har også en rimelig god pris. Kvaliteten på produktet er veldig bra, noe jeg antar ikke vil overraske de som kjenner godt til den hollandske produsenten Princess. De har etablert seg som de beste på markedet til å tilby høy kvalitet til en god pris, og dette er ikke noe unntak.

Denne airfryeren skal kun brukes til varmluftsfrityr og ikke annen steking. For å få fritert grønnsakene eller pommes friten trenger du bare tilsette litt olje, og får et meget flott resultat. Innstillingene styres enkelt via et stilig digitalt display. Dersom du bare trenger en enkel og liten air fryer som friterer maten perfekt hver gang, er dette ikke noe dumt valg.

God kapasitet

Med en kapasitet på hele 4,5 liter, så får du plass til mye mat i Princess XXL.

Produktet har tross alt «XXL» i navnet sitt. Dette skulle indikere at du kan lage mat til mange personer i denne airfryeren.

Ifølge produktbeskrivelsen hos Bakeren & Kokken får du lett plass til 7 porsjoner i maskinen. Dette sikrer at matlagingen går veldig kjapt og effektivt – selv hvis du har mange gjester.

Ingen lukt, os eller støy på kjøkkenet

En annen fordel er at maskinen nærmest er hermetisk tett. Princess XXL Airfryer slipper ikke ut noe lukt og os. Man skulle nærmest ikke tro at maskinen var i gang når man har slått den på.

Her får du en varmluftsfrityrer som både er billig, har god kapasitet og er stillegående.

Kan man ønske seg noe mer?

Spesifikasjoner

Diameter22,5 cm
Effekt1 500 W
Kapasitet4,5 liter
MerkePrincess

4. AeroFryer XXL – Bestselger i Norden

Et veldig fint produkt som er enkelt å bruke til en OK pris.

Det er veldig mange norske, svenske og danske kjøkken som er utstyrt med Aerofryer XXL. Og vi forstår godt hvorfor denne modellen er så populær.

 • Enkel i bruk.
 • Rommer mye mat (hele 5,6 liter kapasitet).
 • Godt priset.
 • Laget i rustfritt stål.
 • Krever kun et par dråper olivenolje.

Mer informasjon

Denne svenske frityrkokeren er svært populær i hele Skandinavia, og det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor. Det er en stilren, halvveis sirkulær maskin med en fin pris og godt volum. Den minner i stor grad om det forrige produktet i testen fra Princess, men denne frityrkokeren tar litt mer plass. Til gjengjeld kan man lage mer mat samtidig om det er behov for det.

Denne airfryeren har mange innstillinger som håndteres enkelt via berøringspanelet på fremsiden. For å få det perfekte resultatet når du varmluftsfriterer med denne maskinen, bør du bruke litt olje og snu litt på maten underveis i tilberedingen.

Stor kapasitet og godt brukergrensesnitt

Champions AeroFryer XXL lever virkelig opp til navnet sitt. «XXL» er mer enn en semi-dårlig sportsutstyrkjede i Norge. Det er også et uttrykk for at noe er stort. Veldig stort.

Og i denne sammenhengen snakker vi om en airfryer med veldig god kapasitet. Modellen har nemlig en kapasitet på hele 5,6 liter. Sammenlignet med konkurrenter, så er dette veldig høyt. Du kan derfor invitere kjente og kjære på et stort middagsselskap uten å være redd for at du/dere går tom for mat.

Panelet foran på airfryeren er lett å bruke. Her kan du enkelt trykke på et symbol som illustrerer den type mat du skal lage. Dette inkluderer blant annet biff (ku-symbol), kylling (kylling-symbol), diverse retter fra havet samt grønnsaker. Alt du trenger å gjøre er å velge det programmet du ønsker – og så fikser airfryeren et perfekt resultat. Hver gang.

Video – lage en biff med Champions AeroFryer XXLKraftig modell med godt design

Champion AeroFryer XXL ser nesten litt ut som et romskip. Det er bygget i høyden, noe som gjør at enheten ikke tar for mye plass på kjøkkenbenken. Dette er noe vi i Gourmetmat verdsetter veldig høyt.

I og med at maskinen er ganske kraftig, så bruker den også en del strøm. Med en effekt på 1800 watt, så er dette (dessverre) en av maskinene som virkelig kan gjøre en forskjell på strømregningen. Produsenten har valgt rustfritt stål som materiale. Kjøkkenmaskiner i rustfritt stål er ganske tunge, men veldig robuste.

Her får du en airfryer som virkelig tåler en støyt – og som vil holde i mange år fremover.

Kjapp rengjøring

Som med de fleste andre moderne airfryere, så er det kun kurven som skal rengjøres. Champoins AeroFryer XXL kan både vaskes for hånd, men også i oppvaskmaskinen.

Alt som skulle være av fett og matrester vil enkelt fjernes ved hjelp av litt såpe og vann.

Spesifikasjoner

Effekt1 800 W
Kapasitet5,6 liter
MaterialeRustfritt Stål
MerkeChampion

5. Tristar Mini Crispy Fryer – Testens minste og billigste

Denne lille airfryeren gjør en grei jobb til tross for meget lav pris

 • Sikker og lett å bruke
 • Enkelt å rengjøre
 • Maten brenner seg ikke under fritering
 • Kompakt og effektiv med plass
 • Meget lav pris

Mer informasjon

For mange er nok dette det perfekte valget av airfryer. Den er billig, og den er liten og tar lite plass i kjøkkenskapet. Den kan fritere 2 liter mat samtidig. For mange er dette mer enn god nok plass for deler av et måltid til seg selv eller familien. Produktet er enkelt og sikkert å bruke, og ser faktisk veldig bra ut etter vår mening.

Maskinen har ikke det samme store utvalget av innstillinger som mange av de andre airfryerne i testen. Du stiller temperatur og tid ved hjelp av to knotter, og det er egentlig det. Det er uansett det mest essensielle, og det er fullt mulig å lage meget god og sunn fritert mat med dette produktet.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
Kapasitet2 liter
MaterialePlast
MerkeTristar

6. OBH Actifry Extra – Stilig og god variant fra OBH

Dyr, men veldig god og fin moderne airfryer

 • Både stilig og funksjonelt utseende.
 • Non-stick-belagt på innsiden.
 • Relativt høy pris.
 • Uttakbare deler kan vaskes i oppvaskmaskin.
 • Laget av solide og gode materialer.
 • Maksimal temperatur på 200 varmegrader.
 • Total kapasitet på 2,2 liter (ganske liten).
 • 3 forhåndsinnstilte programmer.

Mer informasjon

Denne ganske dyre maskinen fra OBH er både stilig og har noen strålende egenskaper. Vår erfaring var likevel at det endelige resultatet på maten ikke var like regelmessig perfekt som noen av de andre dyre maskinene i testen. Airfryeren er rett og slett litt vel hardhendt med maten til tider.

Når det er sagt, er dette et meget godt produkt som du vil få god glede av om du gjør denne investeringen. Den er superenkel å bruke. I tillegg har den uttakbare deler som tåler oppvaskmaskin og innside med non-stick-belegg, noe som gjør det til den maskinen i testen som er enklest å rengjøre. Og det aller meste av mat du friterer blir veldig bra.

Interessante forhåndsinnstilte programmer og liten kapasitet

La oss først snakke om kapasiteten. For denne maskinen skal du neppe kjøpe dersom du har 6 barn du skal gi mat til hver dag. Med en totalkapasitet på 2,2 liter, så ligger OBH Actifry Extra betydelig lavere enn andre airfryere i denne testen.

Så ærlige må vi være.

Og nettopp derfor plasserer vi OBH Actifry ganske langt ned på listen.

Når det kommer til forhåndsinnstilte programmer, så er maskinen utstyrt med tre stykker. Dette er følgende: pommes frites, grønnsaker eller kjøtt. Vi mener bestemt at det er ganske stor forskjell på det å lage kylling og det å lage biff i en airfryer. Derfor mener vi at programmet «kjøtt» er for generelt, og at du neppe vil få det gode resultatet som andre modeller kanskje vil gi deg.

Dog skal det sies at du ikke TRENGER å bruke programmene for å benytte deg av enheten. Du kan selvfølgelig manuelt stille inn tid og temperatur hvis du heller ønsker det.

Innovativ teknologi: roterende kurv og mobilapplikasjon

Vi er veldig glad i at OBH har utviklet en app som kan kobles sammen med airfryeren. Dette er noe vi også så i produktet vi har gitt tittelen «testvinner». Om du går inn i Google Play og søker på «Actifry», så finner du appen i løpet av få sekunder.

Dette er en app som både er brukervennlig og kjapp.

Et annet viktig punkt å nevne er den roterende kurven. De fleste airfryere på markedet har en kurv som er stillestående gjennom hele matlagingsprosessen. OBH Actifry har en roterende kurv som gjør at maten flytter på seg. På den måten kan man være helt sikker på at samtlige av kyllingvingene blir gjennomstekt. Du trenger derfor ikke å stoppe airfryeren halvveis for å fordele maten på nytt inne i maskinen.

Dette er en teknologi vi er svært imponert over.

Videopresentasjon – OBH Actifry Extra AirfryerVår dom

Når man skal bedømme OBH Actifry, så blir det riktig å ta et godt forbehold om prisen. I skrivende stund ligger prislappen på under 2000 kroner. Derfor blir vi nødt til å spørre oss: gir OBH Actifry egentlig valuta for pengene?

Og det gjør den.

Dette er ingen dårlig airfryer.

Samtidig er vi litt skuffet over de få forhåndsinnstilte programmene. Ei heller er vi imponert over kapasiteten på 2,2 liter. Alt i alt får maskinen en godkjent dom i vår airfryer test. Vi skulle gjerne ønske å se en litt større og kraftigere modell på markedet fra OBH. For vi vet med sikkerhet at dette er en produsent som leverer kvalitet.

Spesifikasjoner

Høyde26 cm
Diameter39 cm
Vekt5 kg
Kapasitet1 kg
MerkeOBH

7. Severin 2430 Airfryer – Konkurrerer på både pris og kvalitet

En god maskin som gjør jobben godt nok for en ganske liten penge

 • Trenger ingen olje til friteringen.
 • 6 forhåndsinnstilte programmer.
 • Plass til bra med mat.
 • Meget bra kvalitet på materialene.
 • Flott utseende og passer til de fleste kjøkken.
 • Utrolig enkel rengjøringsprosess.
 • Fint LCD-display som er enkelt å navigere på.
 • Kapasitet på 3,2 liter, noe som er litt mindre enn de fleste konkurrentene.

Mer informasjon

Tyske Severin leverer en rekke kjøkkenapparater som står for god kvalitet til en akseptabel pris, og deres airfryer er ikke noe unntak. Dette produktet skiller seg ikke ut på noen spesiell måte, men gjør jobben den skal gjøre helt greit. Den har også med sine over 3 liters kapasitet plass til relativt mye mat samtidig.

Med seks forhåndsinnstilte programmer, så når ikke Severin airfryer helt opp til vår testvinner (som har 13). Men om du bruker varmluftsfrityreren ganske sjelden, så skal disse seks programmene være nok.

Ingen olje nødvendig – og hendig LCD-display

Maskinen trenger ingen olje for å varmluftsfritere maten, så det kan du droppe helt. Den styres via et LCD-display både for justering av tid og temperatur, eller å kjøre programmer med forhåndsprogrammerte innstillinger. Både den medfølgende frityrkoppen og selve maskinen er enkel å rengjøre.

Non-stick-belegg og hurtig matlaging

Severin Digital Airfryer XL har et keramisk belegg på innsiden av maskinen. Dette belegget hindrer at maten setter seg fast. Derfor blir rengjøringen utrolig enkel.

Som matentusiast og hobbykokk, så er dette en funksjon vi i Gourmetmat setter utrolig stor pris på.

Det er nesten ikke måte på hvor mange deilige matretter du kan lage med denne tyskproduserte airfryeren. Temperaturen kan justeres mellom 80 og 200 grader. Dette er et veldig vidt spenn, noe som gir mulighet til å lage en rekke forskjellige retter. Timerfunksjonen kan settes på i opptil 1 time (60 minutter er maks).

Skal du lage friterte poteter, så tar det under en halvtime. Om du skal lage kyllingvinger med Severin Digital Airfryer XL, så må du kanskje belage deg på å vente rundt en time.

De forhåndsinnstilte programmene gjør det utrolig lett å lage akkurat den maten du skal ha. Timeren på LCD-displayet gir et tydelig bilde av når maten er ferdig.

Tysk video: Slik fungerer Severin 2430 airfryer

Sitter tyskkunnskapene fra ungdomsskolen enda?

I så fall kan du dra nytte av følgende video – som viser hvordan airfryeren Severing 2430 fungerer i praksis:Rengjøring på 1-2-3

Alt som skal vaskes etter bruk er kurven hvor maten ligger i. Resten av maskinen vil ikke være i kontakt med mat, og trenger derfor ikke renses.

Men du husker kanskje at vi allerede skrev at kurven til denne airfryeren er produsert med et non-stick-belegg?

Denne kurven vaskes veldig raskt og enkelt, enten for hånd eller i oppvaskmaskinen. Vår erfaring er at det nesten ikke er noe matrester igjen i kurven etter bruk. Så du slipper å stå i flere minutter med oppvaskbørste for å skrubbe vekk rester av kyllingvinger, grønnsaker eller pommes frites.

Spesifikasjoner

Effekt1 500 W
Kapasitet3,2 liter
Automatisk slukk-funksjon?Ja
MerkeSeverin

8. Princess Airfryer-ovn – Effektivt designet for mest mulig plass

En fin hybridovn som også gjør mye annet enn airfrying

 • Ikke nødvendig å bruke olje
 • Fungerer godt som miniovn og airfryer
 • Fin pris til å være en hybridovn
 • Touch-display som fungerer fint når du lærer deg det
 • 10 automatiske stekeprogrammer etter hva du skal lage

Mer informasjon

Dette er nok en hybridversjon fra Princess som både kan fungere som airfryer og ellers en vanlig miniovn. I tillegg til å varmluftsfritere, kan du steke alt fra kylling til brødbakst. Den er i motsetning til de fleste airfryer-produkter formet som en liten stekeovn, og får plass til ulike ingredienser i måltidet som kan lages samtidig.

Maskinen er bare rundt 40 cm lang i både høyde og på begge sider, og veier rundt 10 kg. Likevel får den plass til rundt 10 liter mat. Prisen er helt OK, og er du på jakt etter en airfryer som også kan fungere som en vanlig ovn, er ikke dette nødvendigvis noe dårlig valg.

Spesifikasjoner

Høyde40 cm
Bredde38,5 cm
Dybde38,5 cm
Effekt1 500 W
MerkePrincess

Hvorfor trenger man en airfryer?

Frityrstekt mat er noe de fleste liker å spise en gang i blant. Hovedproblemet med tradisjonell frityrsteking er at det rett og slett er veldig usunt. Vanlig fritering foregår ved at maten stekes eller kokes på høy varme i fett. Det fører til en saftig innmat og en crispy utside. Det fører også til at maten tar til seg mye av fettet.

En airfryer fungerer på en helt annen måte. Den varmluftsfriterer maten, slik at man kun trenger en bitteliten mengde olje, eller ikke noe olje i det hele tatt. Maten får da en tilsvarende saftig innside og sprø utside, men er mye sunnere!

Hvordan fungerer en airfryer?

For at maskinen skal fungere som en airfryer trenger du tre ting. Et varmeelement, en vifte, og en perforert beholder.

Maten plasseres i beholderen som tillater gjennomstrømming av luft. Varmeelementet varmer opp maskinen innvendig, og viften sørger for at den varme luften blåses opp og ned blant maten som skal friteres. Denne metoden fører til at maten blir omtrent som om den hadde blitt behandlet i frityrkoker, bare uten alt fettet. Selve smaken kan riktignok for mange kjennes mer som om maten er grillet enn om den er fritert, fordi mange forbinder mye av smaken av fritering med smaken av oljen/fettet maten dyppes i ved «vanlig» fritering.

Hva burde jeg tenke på når jeg kjøper en airfryer?

Det er ikke alltid så lett å vite hva man burde se etter når man skal kjøpe en kjøkkenmaskin. Her er noen av tingene som skiller de ulike airfryerne fra hverandre, og som du burde vudere når du gjør ditt valg av produkt.

Kapasitet

En av ulempene med en airfyer sammenlignet med en tradisjonell frityrkoker er at det som oftest er betydelig mindre plass til maten.

Om du har en stor familie eller planlegger å bruke den ofte til større middager eller andre anledninger, bør du dermed passe på å skaffe et produkt som har litt større kapasitet enn de fleste.

Størrelse og design

En airfryer kommer i ulike former og størrelser. De minste er omtrent som kaffekanner, som enkelt kan lagres i kjøkkenskapet eller ta lite plass på en kjøkkenbenk.

Andre er som store mikrobølgeovner.

Det er også stor forskjell i hvordan de er designet, og hvor bra de ser ut når de står fremme. Her er det viktig å tenke på hva man egentlig har plass til, og eventuelt hvilket type design som passer til ditt kjøkken.

Rengjøring

En airfryer bør rengjøres ganske hyppig hvis den brukes ofte. Noen av modellene kan være ganske utfordrende å rengjøre, mens andre er ekstremt enkle fordi de rett og slett er konstruert for det.

Enten fordi utformingen gjør det slik, eller fordi delene som er utsatt for søl er uttakbare og kan plasseres i oppvaskmaskin. Har du planer om å bruke maskinen ofte, bør du gjøre deg en tjeneste og kjøpe en maskin med non-stick-belegg eller uttakbare deler så du kan bruke oppvaskmaskin.

Andre funksjoner

Mange gode airfryere har også innebygget mange andre funksjoner. Dette kan være for eksempel minigrill og miniovn. Har du behov for flere av disse funksjonene er det mye bedre å kjøpe en god hybrid (for eksempel vår testvinner) enn å kjøpe to store maskiner.

Da bruker du mindre plass og får mer plass i kjøkkenskapet.

Generell kvalitet

Det er stor forskjell på kvaliteten til de ulike airfryerne på det norske markedet. Noen er helt tydelige billig-varianter som har blitt produsert i en bakgate i utkanten av Shanghai. Andre er produsert av kjente merkevarer. Vi anbefaler sterkt at du holder deg unna ukjente merker.

Dette illustreres godt i vår test. Som du ser, så er listen vår fullspekket med airfryere produsert og solgt av verdenskjente produsenter. Dette er det en grunn til. Våre anbefalte modeller har både lang levetid og svært god holdbarhet.

Materialet er også viktig å legge merke til. De billigste modellene er laget av plast, og kan fort bli ødelagte. Vi verdsetter kjøkkenmaskiner som har blitt laget av rustfritt stål og/eller metall.

Smarte funksjoner

Et ord som ofte brukes i sammenheng med airfryere er «smartfunksjoner». Dette er innovative innstillinger som gjør det enklere for deg å lage perfekt mat på kort tid.

Akkurat når det kommer til smartfunksjoner, så har det nærmest vært et kappløp mellom de kjente produsentene de siste årene. De mest moderne modellene er utstyrt med mobilapplikasjon-tilkobling. Det vil si at du kan styre airfryeren med en app på mobilen. Enkelte modeller på markedet har også taletilkobling. Det vil si at du kan snakke til airfryeren for å skru seg av og på.

Sistnevnte funksjon er dog like sjelden som den er unyttig.

En smartfunksjon som er nyttig, er såkalt «roterende kurv». Dette er en teknologi som sikrer at maten roterer når den er plassert inne i maskinen. På den måten kan du være garantert at alt av kjøttet/grønnsakene blir gjennomstekt inne i airfryeren.

Programmeringsfunksjon: antall og ulike typer

En faktor som også skiller klinten fra hveten, er antall programmer en airfryer er utstyrt med. De forhåndsinnstilte programmene kan være utrolig effektive hvis man er nybegynner. I tillegg hjelper forhåndsinnstillingene med å redusere tiden du bruker på å lete opp informasjon på nettet.

La oss si at du kjøper en airfryer som ikke har «kylling» som et forhåndsinnstilt program. Det betyr ikke at du ikke kan lage vidunderlig kylling i maskinen. Men det betyr at du selv må lete opp informasjonen om hvor lang tid kyllingen skal tilberedes i maskinen.

Med andre ord: forhåndsinnstillingene sparer deg for ganske mye jobb.

Pris

Som med mye annet kjøkkenutstyr, så kan det være greit å investere i kvalitet når man kjøper aifryer. Vår airfryer-test viser at det å legge en del penger på bordet kan være en god idè. I dette segmentet må du investere litt for å få god kvalitet i retur.

Det er stor forskjell i pris på de billigste og dyreste modellene på markedet.

Samtidig er det også veldig stor forskjell i kvalitet på de beste og dårligste produktene. Om du velger å legge litt ekstra penger på bordet for en airfryer fra en kjent produsent, så vil du ikke angre. Kjøper du en billig Kina-modell fra Aliexpress, så kommer du – etter all sannsynlighet – til å angre dypt.

Det er vår dyrekjøpte erfaring.

Det å omtale produkter som «dårlige» og «gode» handler ikke bare om hvor godt smaken varer. Airfryerens levetid er et minst like viktig punkt. Kjøper du en billigmodell, så kan du nesten regne med at maskinen blir ødelagt i løpet av et par år. Men kjøper du en modell av god kvalitet fra Princess, Champion eller OBH Nordica, så kan du regne med å kunne varmluftsfritere mat i mange år fremover.

Mulighet for baking

De aller fleste mennesker vil utelukkende tenke på en airfryer som noe man bruker for å lage kjøtt, fisk og grønnsaker.

Men der tar man feil.

Vi fikk nærmest et sjokk da vi leste oss opp på hvor enkelt det var å bake i en airfryer. Her kan du både lage kanelboller, hveteboller og til og med pannekaker!

Om du søker litt rundt på nettet, så finner du en rekke fine oppskrifter til ulike boller og kaker som kan lages i disse maskinene. Vi har naturligvis prøvd å bake både kake, muffins og pannekaker. Vårt resultat kan best beskrives som «så som så». Men vi vil primært skylde på vår manglende kompetanse og mindre på airfryeren for vårt semi-gode resultat.

Hvis du ønsker å benytte airfryeren til bakst, så vil vi anbefale at du kjøper en modell av stor størrelse. Det kan være veldig vanskelig å få plass til en sjokoladekake i en maskin som har mindre enn 4 liter kapasitet.

fritert mat airfryer

Hvilken airfryer burde man kjøpe?

Dette spørsmålet kunne like godt blitt stilt på denne måten: hvilket behov har du?

Hvilken modell du skal gå for handler om hvordan du tenker å benytte deg av airfryeren. Veldig mange personer i Norge har (dessverre) ikke et altfor høyt budsjett. Blant annet gjelder dette studenter og arbeidsledige. I andre enden har du folk som både har en sterk interesse for matlaging, men også et høyt budsjett.

Disse to målgruppene vil nødvendigvis tenke ulikt når de skal handle kjøkkenutstyr.

Vi i Gourmetmat mener at vår airfryer-test viser forholdsvis små forskjeller i hvordan maten smaker til slutt. Sluttresultatet vil derfor ikke være avgjørende for hvilken maskin du skal gå for. Men det er veldig store forskjeller med tanke på kapasitet. Er du aleneboende, så trenger du ikke XXL-funksjonen med 6 liters kapasitet. Da holder det lenge med OBH Nordicas kompakte modell som «kun» har totalkapasitet på 2,2 liter. Moderne teknologi er også et punkt vi mener du skal ta hensyn til. Kjøper du en airfryer til bestefar, så vil nok han være mindre interessert i at maskinen kan kobles sammen med mobiltelefonen sin. På den andre side vil eldre mennesker kanskje være fornøyd med mange forhåndsinnstilte programmer. Disse programmene gjør at man slipper å bruke tid på undersøkelser for å finne ut hvordan man får en «crispy» kylling til middag.

Oppskrifter til airfryer

En airfryer kan brukes til å lage utrolig mye forskjellig mat. Og har du gått til det skrittet at du ønsker å kjøpe deg en airfryer selv, har du sikkert allerede gode planer og idéer for hva du skal bruke den til. Vi har likevel funnet frem til noen litt mer utradisjonelle retter å bruke airfryeren til. Kanskje du også vil la deg inspirere av noen av disse?

 • Sjekk ut denne oppskriften på hjemmelaget ravioli.
 • Hva med denne veganer-retten med fritert blomkål med sitronsaft og urter?
 • Og hvorfor ikke teste ut denne oppskriften på tortillas med friterte reker?

Pris på airfryer- hva koster det?

I mange grupper av kjøkkenmaskiner er det slik at man finner vel så gode produkter for en litt billigere penge enn de med høyest pris i markedet. I vår test for airfryere er derimot prisvinneren også en av de dyreste på markedet, og vi har generelt sett funnet en klar sammenheng mellom pris og kvalitet.

 • Under 1 000 kr: De billigste airfryerne får du til under tusenlappen. De aller fleste av disse holder OK kvalitet. Hovedforskjellen mellom disse og produktene du får ved å bevege deg litt opp i pris er stort sett kapasiteten. Skal du lage mye mat til selskaper eller større familier, må du nok ut med litt mer penger for å få en airfryer som rommer nok mat.
 • Mellom 1 000 – 2 000 kr: De fleste airfryerne ligger i denne prisklassen, og du får som regel et meget godt produkt om du betaler et sted i dette skiktet. Airfryerne på markedet er av gjennomgående god kvalitet, og for denne prisen får du stort sett også en del andre gode egenskaper. Som at de er enkle å rengjøre eller kan brukes til en del annet enn kun varmluftsfritering.
 • Over 2 000 kr: Det er noen få produkter på det norske markedet til over 2 000 kroner også, og de er veldig gode. Testvinneren vår i denne artikkelen er blant disse. Den skiller seg ut ved at den i tillegg til å være en meget god airfryer også fungerer som miniovn, pizzaovn, grill osv. Andre produkter i dette prissegmenter kan være veldig store og ha stor kapasitet, eller de kan rett og slett være av meget god kvalitet og ha lang levetid.

Trenger du flere tips til gode kjøkkenmaskiner?

Vi i Gourmetmat tester stadig ut nye produkter til kjøkkenet, og har selvsagt testet ut en rekke kjøkkenmaskiner tidligere. Sjekk ut noen av våre mest populære artikler her:

airfryer test

Tips

 • Du liker kanskje fritert mat, og lurer på om du bør kjøpe en tradisjonell frityrkoker eller en aifryer? Da bør du tenke på at i gjennomsnitt får du i deg rundt 75% færre kalorier i et måltid tilberedt med airfryer enn vanlig frityr. (kilde: Healthline.com)

 • Fritering forbindes ofte med ulike typer kjøtt, fisk og selvsagt pommes frites. Men det å fritere vanlige grønnsaker gir også et meget godt resultat. Forsøk å fritere asparges med en airfryer for eksempel. Det er en helt perfekt måte å tilberede dem på.

 • Det aller, aller beste du kan tilberede med en airfryer er etter vår mening søtpoteter du har kuttet opp selv. Dette kan brukes i et stort antall retter med både kjøtt og fisk. gjør deg selv en tjeneste og prøv det selv.

Helt til slutt

I denne artikkelen har vi forsøkt å både forklare noen av fordelene med en airfryer, å gi litt inspirasjon til varmluftsfriterte retter, og ikke minst veilede deg med tanke på å finne de beste produktene på det norske markedet. Vi håper du har fått noe godt ut av artikkelen, og i beste fall funnet ut at du skal bestille deg en maskin selv.

Om du fortsatt ikke er helt overbevist om produktet og resultatene de kan gi, anbefaler vi at du setter av noen minutter til å se videoen under. Den kjente matlagingskanalen Pro Home Cooks har gjort en test av ulike typer ingredienser i en vanlig airfryer. Og resultatet er ganske imponerende!

Ofte stilte spørsmål

👨‍🍳 Hva er en airfyer?

En airfryer er et kjøkkenapparat som lar deg varmluftsfritere mat. Dette vil si at maten oppleves som fritert uten at du trenger å dyppe dem i usunn fett eller olje i prosessen. Vi har forklart nærmere hvordan tilberedingen fungerer i denne artikkelen.

👨‍🍳 Smaker mat fra airfryer fritert?

Det smaker naturlig nok ikke nøyaktig som mat som er frityrkokt eller frityrstekt på vanlig måte. Dette fordi de store mengdene fett som brukes i vanlig fritering også setter smak på maten. Den effekten varmluftsfritering etterlikner er at maten som friteres blir saftig inni og sprø utenpå. Den beste måten å beskrive det på er kanskje at du ender opp med mat som smaker som en mellomting av grillet og fritert.

👨‍🍳 Trenger jeg en airfyer?

Dette er selvsagt ikke et produkt alle må ha på kjøkkenet sitt. Men liker du smaken av fritert mat, og gjerne vil lage dette på en sunnere måte enn med en frityrkoker, er det et helt ypperlig redskap til kokkeleringen. Mange airfryere også kommer med en del andre funksjoner, som muligheten til å grille og steke mat på vanlig måte.

👨‍🍳 Hvorfor blir airfryer sett på som et sunt alternativ?

Når du friterer mat i en frityrkoker, dypper du maten i ekstremt kaloririk væske, for eksempel frityrolje. Dette siger inn i maten og gjør i de aller fleste tilfeller at kalorimengden øker svært mye. Med en airfryer oppnår du et lignende resultat kun ved bruk av noen få dråper olivenolje, eller helt uten olje i det hele tatt. Vi har i denne artikkelen forklart i litt mer detalj hvordan dette fungerer.

👨‍🍳 Hva er sunneste av airfryer og frityrkoker?

Frityrkoking er en matlagingsprosess som inkluderer haugevis med olje. Haugevis. Mat med store mengder olje går for å være betydelig fetere og mindre sunn.

Vi vet at mat med høyt fettinnhold har en negativ effekt på folks helse. Blant annet er det veldokumentert at mange med hjerte- og karsykdommer tidligere har hatt et kosthold som består av mye fet mat.

Airfryer er en maskin som produserer mat nesten uten noen form for olje. Derfor blir maten produsert med veldig lite mettet fett.

I og med at også kaloriinnholdet i maten blir lavere, så vil airfryer definitivt kunne beskrives som «det sunne alterantiv». Frityrkoker er et mindre sunt alternativ.

👨‍🍳 Hvordan har vi vurdert produktene i testen?

Denne testen er en av de mer omfattende vi har gjort. Vi har brukt dagevis på å teste ulike airfryere. Her er våre testkriterier:

Endelig resultat. Smakte maten bra? Kunne man si at grønnsakene produsert i maskinen er bedre enn de man lager på stekepanna eller i ovnen?

Generell kvalitet. Har vi inntrykk av at maskinen er holdbar og vil vare i mange år? Er dette et høykvalitetsprodukt som vi slipper å erstatte i løpet av få år?

Pris. Hvor ligger prisen? Som tidligere nevnt er dyre modeller betydelig bedre enn billigere. Men vi ønsker samtidig å presisere at det er viktig for oss å få valuta for pengene.

Innovative funksjoner. Hvilke smartfunksjoner er airfryeren utstyrt med? Kan man bruke mobilen til å justere matlagingen? Og hvor mange forhåndsinnstilte programmer finnes?

Design og utseende. Ser produktet bra ut? Passer det inn i et skandinavisk hjem? Generelt sett er vi veldig tiltrukket av enten lyse farger (hvit) eller kjøkkenmaskiner som er helt svarte.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Har du kanskje selv kjøpt en airfryer nylig? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar