Dehydrator test: 6 effektive dehydratorer for tørket mat

Har du lyst på proteinrikt og tørket kjøtt? Eller hva med noen deilige tørkede jordbær som du kan putte i drinken? Har du noensinne smakt deilig tørket sopp som snacks til gullrekka på NRK?

I så fall har du to valg. Du kan enten dra på matbutikken og kjøpe overpriset “beef jerky” og “tørkede jordbær” til 400 kroner kiloen.

Eventuelt kan du kjøpe en dehydrator og gjøre hele jobben selv. Det er kanskje en litt bedre løsning.

I denne artikkelen skal vi vise deg de beste dehydratorene på markedet. Kort sagt er en dehydrator en liten “mini-ovn” som er ment for å gi et perfekt resultat. Det finnes alt for mange dehydratorer på markedet. Søker man på Amazon, så får man opp hundrevis av dem.

Og de aller fleste mangler gode og nyttige funksjoner. Derfor valgte vi å skrive denne artikkelen. vi har gått igjennom alle maskinene som selges på det norske markedet. Deretter har vi hentet inn andrehåndsinformasjon om kapasitet, effektivitet, pris samt ekte brukeranmeldelser.

Dette har vi satt sammen til Norges største test av dehydratorer.

Om du skal kjøpe deg en dehydrator, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken og Kitchn.no.

Vinnere av vår test av dehydrator

I tabellen under ser du en oversikt over våre seks anbefalte produkter. Ønsker du å lese mer om hvert produkt, så kan du finne ytterligere informasjon nedover i artikkelen.

#Produkt
1 Steba ED5 – Best i test!
2Graef GRDA 510 Dehydrator – Populært andrevalg
3 Severin Frukt- og Sopptørker – God til frukt og sopp
4Princess Dehydrator Tørkeovn – Energieffektiv & billig
5Excalibur Modell 9 – Testens flotteste design
6Excalibur EXC 10ELF – Størst kapasitet

1. Steba ED5 – Best i test!

Vår test viser at det ikke alltid handler om pris.

ED5 er en dehydrator produsert av Steba som passer best til de aller fleste husholdninger i Norge.

 • Fornuftig pris
 • God størrelse (liten og kompakt)
 • Kan brukes til å tørke all mulig mat
 • Lett å bruke, også for gamle mennesker
 • Energieffektiv

Du vil nok se i andre forbrukertester at langt dyrere modeller stikker av som testvinner. Det er på mange måter forståelig. Vi i Gourmetmat ønsker dog å være et nettmagasin som appellerer til folket. Derfor anbefaler vi den dehydratoren som folk flest vil ha mest mulig glede av.

Og det er flere grunner til at Steba ED5 er den beste modellen på det norske markedet.

Gir deg akkurat det du trenger

La oss være ærlige. De fleste familier i Norge har ikke et behov for å tørke nøtter, frukt, grønnsaker og annen mat hver eneste dag. Hvis du er ute etter en dehydrator, så er det stor sannsynlighet for at den bruker en gang i uken – maks. Så enkelt er det.

Da trenger du en helt OK modell som kommer til en billig pris. Steda ED5 kan lage alt fra snacks av grønnsaker og frukt til potetgull og muslibarer. I tillegg har den mulighet til å gi deg temperaturer på mellom 40 og 70 grader. Det er mer enn varmt nok til å lage alt det du skulle ønske.

Liten og kompakt

En av de beste tingene med ED5 er størrelsen. I og med at den knapt veier 2,5 kilo, så kan du enkelt bære den til og fra boden. Mange ønsker ikke å fylle opp kjøkkenskapene sine med alle mulige maskiner. Det forstår vi.

I tillegg er dehydratoren veldig energieffektiv. Med en effekt på 250 watt, så bruker du veldig lite strøm. Det vil med andre ord slå veldig positivt ut på strømregningen din.

Til tross for at størrelsen er liten, så får du altså fem hyller hvor du kan plassere ingrediensene. For vanlig bruk er dette mye mer enn nok. Skulle du ha behov for å tørke mer mat, så kan du selvfølgelig gjøre det i flere runder. Det gjør ingenting å la denne maskinen gå lenge – den tar jo nesten ikke strøm!

Produktspesifikasjoner

ProdusentSteba
Effekt250 Watt

2. Graef GRDA 510 Dehydrator – Populært andrevalg

Denne toppmodellen fra Graef er en av de mest solgte dehydratorene i Norge. Det er det mange grunner til.

En fortjent andreplass til en meget habil maskin.

 • Veldig populær
 • Lager all type tørket mat
 • Enkel i bruk
 • Veier seks kilo

Det skal sies at man får plass til veldig mye mat i denne dehydratoren. På tross av det, så er ikke størrelsen alt for stor. Den er med andre ord kompakt, men har en stor kapasitet.

Derfor passer Graef GRDA510 til de som ønsker å produsere store mengder med tørket mat.

Snacks, blåbær eller potetgull?

En av fordelene med å kjøpe denne dehydratoren er at den er like god til “alle” matvarer. Enkelte modeller på markedet spesialiserer seg på èn eller to ting. For eksempel frukt og sopp.

Sånn er det ikke med denne. Denne modellen gir deg mulighet til å tørke alt fra frukt til grønnsaker og kjøtt – så mye du vil. I tillegg holder den en veldig jevn temperatur over lengre tidsperioder. Det gjør at næringsstoffene i maten beholdes. I tillegg får maten en crispy overflate som følge av at det varmebehandles på lik temperatur over en lang periode.

Flere produktbilder – GRDA510 dehydratorVeldig enkel å bruke

Av alle dehydratorene i denne testen, så er kanskje denne modellen den enkleste og mest intuitive. Det betyr at selv bestemoren din kan klare å bruke den. Skulle du ha noen problemer, så er det bare å “Google” seg frem til svaret. Men knappene er såpass enkle å forstå at det neppe skulle være nødvendig.

Vekten er et lite problem. I og med at den veier over 6 kilo, så er den over dobbelt så tung som vår testvinner. Det betyr at den også tar mer plass i boden eller på kjøkkenet. Dette er noe du er nødt til å vurdere før du bestemmer deg for hvilken modell du skal ha.

Produktspesifikasjoner

ProdusentGraef
Effekt630 Watt

3. Severin Frukt- og Sopptørker – Best til frukt og sopp

Hvis du utelukkende skal tørke sopp og frukt, så kan denne modellen fra Severin passe rett inn på kjøkkenet ditt.

 • Liten størrelse (noe som er positivt)
 • Gjennomsiktig
 • Lav pris
 • Totalt fem brett
 • Gode brukeranmeldelser på nett

Severin frukt- og sopptørker skiller seg litt ut fra de andre dehydratorene i testen. Dette er en modell som ligger lavt i pris. Allikevel må vi også si at bruksområdet er ganske begrenset.

Så hva er det egentlig som skiller denne dehydratoren fra andre modeller på markedet?

Jo, la oss se.

 • Varmeelementet fungerer på en annen måte. Severin har nemlig utstyrt produktet med en vifte-motor, noe som er ulikt fra de andre.

 • Gjennomsiktig. Du kan følge med på at soppen og frukten tørkes. Samtlige av de fem hyllene er gjennomsiktige, så du kan selv se om bananene dine er crispy nok til å spises.

 • Prisen. Severin er en produsent som er nærmest kjent for å lage kjøkkenutstyr av høy kvalitet. De klarer også å kombinere den høye kvaliteten med en lav pris, noe som er nærmest unikt.

Vår dom

Vår dom er som følger: kjøp denne maskinen om du utelukkende skal lage sopp eller frukt. Da holder den i massevis.

Men hvis du på et senere tidspunkt skulle ønske å tørke kjøtt, fisk eller nøtter – ja, så vil du kanskje angre på kjøpet. Vi ser i hvert fall at veldig mange er enige med oss. Etter å ha tittet rundt på forskjellige nettsider, så ser vi at tidligere kunder nærmest har hyllet denne maskinen.

Produktspesifikasjoner

ProdusentSeverin
EffektIkke oppgitt

4. Princess Dehydrator Tørkeovn – Energieffektiv & billig

Princess tørkeovn er en dehydrator som både er populær, energieffektiv og billig.

Et godt valg for deg som bare skal tørke mat “en gang i blant”.

 • Hele seks stekebrett
 • Gjennomsiktig
 • Bruker lite strøm
 • En rekke gode og smarte funksjoner

Denne tørkeovnen fra Princess er en veldig rask og effektiv dehydrator. I tillegg er den bygget på en smart måte.

I og med at den har et vindu på alle sidene av maskinen, så kan du enkelt følge med på maten din.

Gode funksjoner

Har du behov for å beholde vitaminene og næringsstoffene i maten mens du tørker de – ja, så kan du trygt kjøpe Princess dehydrator. Her får du med hele seks ulike moduser. Temperaturen kan også justeres på mellom 40 og 70 grader.

Det er heller ingen begrensning på hvilke ingredienser som kan tørkes. Denne modellen fungerer til alt fra frukt og grønnsaker til potetgull og nøtter. Med andre ord: vi kan trygt bruke ordet “allsidig” om princess tørkeovn.

Produktspesifikasjoner

ProdusentPrincess
Effekt350 Watt

5. Excalibur Modell 9 – Testens flotteste design

Med sitt tidløse, svarte design vil Excalibur Modell 9 vinne manges hjerter. Denne modellen har et design som rett og slett passer inn i “alle” hjem.

 • Flott estetikk
 • Består av totalt 9 brett
 • Koster ganske mye penger
 • Størrelse på hele 42 x 31 x 48 centimeter
 • Høyeste kvalitet

Skal du ha en dehydrator som passer inn i nordiske hjem, så er denne varianten fra Excalibur perfekt for deg. Har du en svart eller mørk farge på kjøkkenet ditt, så glir den rett inn. Perfekt.

Men det er ikke bare utseende vi elsker med Excalibur 9. Den kan mye mer enn som så.

Gode funksjoner

For her snakker vi virkelig om en lekkerbisken som hobbykokker kan legge sin elsk på. Mange vil nok mene at kapasiteten er denne dehydratorens største fordel. Med ni (9!) brett kan du lage ufattelig mye mat på en gang. Det inkluderer blant annet tørket kjøtt (beef jerky), tørkede grønnsaker, nøtter og grønnsakschips.

Du kan bare tenke deg til alle de deilige rettene du kan få laget. Og naturligvis er Excalibur 9 utstyrt med en timer-funksjon som gjør at du slipper å manuelt skru av maskinen.

Flott design & høy prislapp

Det er ofte sånn at de mest estetiske produktene også er de dyreste. Sånn er det dessverre også i denne testen. Vi kommer ikke unna den høye prislappen. I skrivende stund koster maskinen i underkant av 5000 kroner.

Det er en prislapp som utelukkende kan forsvares dersom du har tenkt til å bruke dehydratoren veldig ofte.

Vi mener at det er den estetisk flotteste. Men vi ser også at dette er en modell som ikke passer for alle hobbykokker der ute. Til det er prisen rett og slett alt for høy.

Merk at du får med 2 års garanti på kjøpet. Det er da noe.

Produktspesifikasjoner

ProdusentExcalibur
Effekt600 Watt

6. Excalibur EXC 10ELF – Størst kapasitet

EXC 10ELF fra verdenskjente Excalibur er en dehydrator med ufattelig stor plass.

Har du behov for å lage tørket frukt til hele nabolaget, så vet du hvilken maskin du skal ha.

 • Premium kvalitet
 • Hele 10 brett som du kan fylle med mat
 • Bruker veldig lite strøm
 • Temperaturbegrensning på mellom 35 og 74 varmegrader
 • Ufattelig dyr

Ja…vi avslutter kanskje med det viktigste punktet. For denne toppmodellen fra Excalibur er ikke akkurat billig. I skrivende stund koster den over 10,000 kroner – noe som er helt spinnvilt. Det er rett og slett utrolig dyrt.

Men til den prisen får man altså en utrolig god dehydrator. Her er det veldig mye å sette fingrene på. 

Stor størrelse

Det finnes ingen dehydrator på markedet nå som har like god plass som Excalibur EXC10ELF. Med hele 10 brett, så får du plass til all den maten du skulle ønske å tørke. Og mer enn det.

Derfor mener vi også at denne dehydratoren kan passe like godt til profesjonelle kokker som til familier.

Timeren er også veldig nyttig slik at man ikke manuelt er nødt til å skru av maskinen. Designet er flott og ser nesten ut som en moderne ovn.

Lett å lage snacks

La oss si det sånn: det finnes nesten ikke begrensninger med denne dehydratoren. Du kan lage muslibarer, tørket frukt og forskjellige grønnsaker på 1-2-3. Det smarte designet gjør også at man lett kan ha maskinen stående fremme på kjøkkenbenken uten at det ser rart ut.

Det kan man ikke si for alle maskiner på markedet.

Alt-i-alt er EXC10ELF for deg som ønsker det aller ypperste på markedet. Har du et førsteklasses kjøkken du ønsker å utstyre med de beste redskapene, så kan den passe for deg. Dette er også en dehydrator som vil være gunstig for de som driver med salg av matvarer.

Med andre ord: en modell for deg som har mye penger – eller skal tjene mye penger på å selge tørket mat.

Produktspesifikasjoner

Produsent Excalibur
Effekt600 Watt

Hvorfor trenger du en dehydrator på kjøkkenet?

Alle disse moderne kjøkkenmaskinene kan virke både irriterende og bidra til kjøpepress. Det skjønner vi. Derfor er vi også veldig forsiktige når vi omtaler behovet folk flest har for en dehydrator.

De aller fleste klarer seg helt fint uten. Men det er likevel et kjøkkenredskap som har en rekke gode fordeler. Her er noen av dem:

 • Du får ikke renere mat enn med en dehydrator. All maten kommer blir produsert uten kjemikalier og tilsetningsstoffer.

 • Til tross for at maten ikke går igjennom noen kjemisk prosess, så vil alle næringsstoffene i maten bli vedlikeholdt.

 • Tørket frukt (og annen mat) er så ufattelig godt. Du vet det nesten ikke før du har prøvd det.

 • Dehydratoren vil ikke ta mye strøm. Dette er en av de mest energieffektive kjøkkenmaskinene du kan investere i. På tross av det, så er den uhyre effektiv.

 • Maten vil holde seg lengre. Har du noe frukt som nesten har gått ut på dato, så kan du forlenge levetiden ved å tørke dem.

Funksjoner og andre ting du må tenke på

Størrelse

Det aller beste vil være om du finner en forholdsvis liten dehydrator som har plass til mye mat. Kompakt, men fyldig. Den kombinasjonen er ganske sjelden, men den finnes.

En av våre viktigste kriterier er at maskinen får plass på kjøkkenbenken. Det er så ufattelig mange kjøkkenredskaper man skal ha plass til på et moderne kjøkken. Derfor spiller kapasitet en utrolig stor rolle.

Tørkeprosessen

Når råvarene tørkes, så er det to ting som er viktig å legge merke til.

 • Hvordan blir sluttresultatet? Smaker maten like godt som det man hadde regnet med?
 • Hvor lang tid tar det?

Finner man en maskin som både tørker kjapt og beholder en god smak, så faller man ofte pladask.

Avansert tidsinnstilling

Kjøper du de billigste dehydratorene, så vil du kjapt oppdage at du ikke kan stille inn tiden på dem. De fungerer som et vaffeljern: de skrus på når stikkontakten står i – og skrus av når den trekkes ut.

Går du litt opp i pris, så slipper du denne problematikken. De fleste moderne maskiner har både en manuell tidsinnstilling, men også en sensor som automatisk skrur av dehydratoren.

Det vanligste er at maskinene har en funksjon som gjør at du kan skru de på i intervaller på 30 og/eller 60 minutter.

Endelig resultat

Så … hvordan blir maten til slutt? Blir den seig? Tørr?

Eller får man den ultimate konsistensen samtidig som råvarene smaker både fortreffelig og er rike på sunne næringsstoffer?

Slutteresultatet er det du egentlig bør bry deg om. For det er det gjestene dine kommer til å bry seg om. Mange eksperter mener at det å kjøpe en dehydrator med mange skuffer vil være med på å sikre et godt resultat. Grunnen er at du kan justere plasseringen av maten, noe som igjen vil gi ulikt resultat.

Fysikk – Hvorfor fungerer en dehydrator til å tørke mat?

Hvis du ikke skulket fysikktimen på videregående, så skal det mye til for at du ikke forstår denne ganske enkle forklaringen.

En dehydrator fungerer på samme måte som en ovn. De viktige funksjonene er:

 • Konstant varme.
 • En vifte som sirkulerer varmen rundt omkring i maskinen.

Det som skiller en dehydrator fra en ovn er to ting. For det første består en dehydrator av mange skuffer som står oppå hverandre. Disse “skuffene” er naturligvis laget slik at det er her du skal legge maten.

I tillegg ligger maksimal varmegrad på mellom 60 og 100 grader. Det er akkurat nok til at maten (ofte frukt) tørker i løpet av et par timer. Men du må selvfølgelig justere tørketiden basert på de ulike typene av mat.

Det finnes veldig mye god informasjon på internett om hvor lenge du bør varme forskjellig type mat. Epicurious.com har en veldig god artikkel som omhandler dette.

7 tips for bedre tørket mat

Videoen under er en veldig god innføring for de som aldri har tørket mat tidligere. Den gir deg syv knallgode tips til hvordan du skal lykkes:Vi mener i hvert fall at videoen var smekkfull med god og nyttig informasjon.

Har du behov for ytterligere oppgradering av kjøkkenet?

I så fall har du kommet til rett sted. Vi har tidligere skrevet en rekke nyttige artikler om forskjellig kjøkkenutstyr.

Her er de mest populære artiklene:

dehydrator test

Konklusjon

Vi håper du har funnet en dehydrator du har lyst på. Det har i hvert fall vært vårt klare og tydelige formål med denne artikkelen.

Testkriteriene våre har vært veldig tydelige. Vi har gjort timevis med research for å finne de de beste maskinene basert på resultat, hvor lang tid prosessen tar samt størrelse. Dette er ting vi har lagt til grunn når vi har kåret vinneren.

I tillegg har prisen ganske mye å si. Det er ingen som ønsker å betale mer enn de må for kjøkkenutstyr. Det vet vi alt om. Dehydratorene i vår liste har vært gjennom et nåløye hvor vi har gjort det tydelig at de må gi mye kvalitet for pengene.

Og det gjør de i veldig stor grad.

Ofte stilte spørsmål

✅Kan man spare på den tørkede maten?

Det avhenger helt av hvilken type mat det er. Frukt vil ikke ha særlig lang oppbevaringstid uavhengig av om det er tørket eller ferskt. Dessverre.

Men du kan helt klart spare på den tørkede maten. Vi anbefaler dog at du ikke tørker en hel masse mat med tanke på å spare det. Fordi det vil rett og slett bli dårlig etter en viss periode. Skal du lagre tørket mat over en lengre periode, så er du avhengig av at de vakuumpakkes.

✅Hvorfor kan man ikke bare bruke en ovn til å dehydrere maten?

Mange vil nok stille seg dette spørsmålet: hvorfor bruker jeg ikke bare ovnen min til tørking av frukt?

Svaret er: det kan fungere. Dessverre er det slik at dehydratorene er laget for at man kan bruke de i timesvis. I tillegg er disse maskinene MYE bedre til å holde på en stabil, lav varme sammenlignet med ovner. Husk på at ovner er laget for å gjennomsteke ting – akkurat som en pizza Grandiosa.

✅Hva er vanlige matvarer å tørke i en dehydrator?

Det vanligste er frukt.

Men det er også mange som velger å tørke grønnsaker. Når man tørker grønnsaker, så kan de veldig ofte brukes til snacks.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar