Potetpresse test: 5 potetpresser som gir utsøkt potetmos

Skal man tro Norgeshistorie.no, en nettside laget av Universitet i Oslo, så var poteten en av de viktigste kildene til at mange nordmenn overlevde 1800-tallet.

Poteten er en av de viktigste kildene til at vi har en befolkning i Norge på nærmere fem millioner mennesker. Vi i Gourmetmat er veldig opptatt av å variere måten vi tilbereder poteten på. Her i gården er det ikke bare valgene mellom “kokt potet” og “pommes frites”.

Et av våre favorittmåltider er nemlig pølse og potetmos. For at man skal lage den hjemmelagde potetmosen på en ordentlig måte, så trenger man en god potetpresse. Det finnes veldig mange dårlige potetpresser på det norske markedet. Dessverre.

Derfor følte vi at det var på sin plass å utføre en test av potetpresse. Vi har brukt timesvis på å utføre undersøkelser før vi har skrevet denne artikkelen. Det har bestått i å sjekke kundeanmeldelser på nett, snakke med folk som har kjøpt forskjellige produkter samt lest hva de ulike produsentene har skrevet om produktene sine. I tillegg har vi naturligvis sjekket ut en del internasjonale nettsider.

Det har ført til denne artikkelen – levert til deg av Norges beste nettmagasin innenfor kjøkkenutstyr: Gourmetmat .

Om du skal kjøpe deg en potetpresse, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakerenogkokken.no & Kitchn.no.

Vinnere av vår test av potetpresser

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon bla bla bla (tror denne bør være kort for at google skal fange opp tabellen og putte den i snippets)

#Produkt
1Chef’n FreshForce Potetpresse – i en klasse for seg selv!
2Westmark Potetpresser – Premium kvalitet med lang arm
3WMF Gourmet – En outsider laget i rustfritt stål
4Exxent Potetpresse – For deg som vil og kan betale litt mer
5Funktion Potetmoser Spenstig – Manuelt arbeid for en billig penge

1. Chef’n FreshForce Potetpresse – i en klasse for seg selv!

Dette er markedets beste potetpresser. Så enkelt er det.

Dette produktet er rett og slett best i test. Og vi skal bruke noen avsnitt på å forklare deg hvorfor.

 • Laget i rustfritt stål
 • Fornuftig pris
 • Selges hos to av Norges største nettbutikker innenfor kjøkken-markedet
 • Enkel rengjøring
 • Det krever lite kraft for å presse harde poteter

FreshForce er en fantastisk potetpresse laget i et sterkt materiale. Det rustfrie stålet tåler oppvaskmaskin, noe som også gjør rengjøringen til en drøm. Det er verdt å merke seg at selve presskålen kan fjernes fra produktet før rengjøring.

På den måten sikrer man at alle elementene er helt frie for potetrester før man legger den bort i skuffen.

Enkel å bruke

Mange potetpresser krever at man bruker ufattelig mye kraft. Dette er et tegn på at produktets kvalitet ikke er godt nok. En ordentlig god potetpresse skal nærmest gjøre jobben for deg.

Chef’n har laget et produkt som nærmest kutter gjennom poteter slik en varm kniv kutter igjennom smør. Joda – vi overdriver litt. Men det er veldig mange som føler det på akkurat denne måten når de benytter seg av produktet.

Her får du en virkelig kraftig potetpresse som kan brukes av både store og små. Det å lage en utmerket potetmos på en kjapp og effektiv måte har aldri vært enklere. I tillegg er det helt åpenbart at markedet har snakket for seg: dette er et svært populært produkt!

Video: Slik fungerer FreshForce potetmoserTo nettbutikker å velge mellom

Det er èn veldig klar grunn til at dette er den eneste potetpressen som både selges hos Kitchentime og Bakeren & Kokken: den selger bra. Dette er et produkt som veldig mange kunder ønsker seg. Nettopp derfor ligger den konstant på varelageret til to av Norges største nettbutikker innenfor kjøkkenutstyr.

Og dette er noe som gir fordeler til deg som kunde. For det første, så vil nettbutikkene konkurrere om pris. Dette gjør at du alltid kan sikre deg at du ikke betaler for mye. I tillegg kan du etter all sannsynlighet få kjøpt samme potetpresse hvis den gamle skulle bli borte under flytting – eventuelt om den skulle bli ødelagt. Praktisk.


2. Westmark Potetpresser – Premium kvalitet med lang arm

Westmark har laget en potetpresser som er laget i aluminium.

Denne er både kraftig og god – men koster en god del penger.

 • Høy kvalitet (produsert i Tyskland)
 • Forholdsvis høy pris
 • Kraftig arm
 • Storselger internasjonalt

Hvis du besøker en hvilken som helst kjøkkenbutikk nedover i Europa, så er det en stor sannsynlighet for at de fører Westmark-produkter. Dette er et firma som har over 30 års erfaring med å utstyre vanlige mennesker med gode produkter.

Men det koster.

For med en prislapp (i skrivende stund) på nærmere 800 kroner, så er dette den helt klart dyreste potetpresseren på det norske markedet.  Og så kan man naturligvis spørre seg hva man får hvis man går for Westmark potetpresser.

Det kan vi fortelle deg.

Fordeler

 • Svært lang arm (hele 40 centimeter!)
 • En av de lengste potetpresserne på det norske markedet – garantert!
 • Laget i aluminium
 • Veldig god til å knuse selv de hardeste potetene

Summert opp, så kan vi si at Westmark helt klart har laget et godt redskap. Spørsmålet er om du har lyst til og budsjett nok til å betale så mye. Mange vil nok rynke litt på nesten når de ser prisen.

På den andre siden: mange vil nok bli svært imponert når de har prøvd å lage potetmos med denne lille rakkeren.


3. WMF Gourmet – En outsider laget i rustfritt stål

Hvis man skal tegne opp en “helt 100 % standard potetpresse” som en skoleoppgave, så ville nok de fleste tegningene være veldig like denne varianten.

Et veldig god og enkel modell som passer de fleste hjem.

 • Klassisk design
 • Laget i rustfritt stål
 • Produsert av anerkjente WMF
 • Enkel rengjøring i oppvaskmaskin
 • Lett å bruke
 • 26,5 centimeter i lengden

Håndtaket til WMF Gourmet må vi snakke litt om. Dette er et håndtak som føles veldig godt mot hånden din selv om du bruker en god del kraft. I tillegg er potetskålen såpass stor at du også får muligheten til å presse gjennom store og mellomstore poteter.

Dette vet vi er noe veldig mange hobbykokker setter pris på.

Rustfritt stål og krever lite kraft

Det at potetpressen er laget i rustfritt stål gir en rekke fordeler. For det første kan man rengjøre produktet enkelt i oppvaskmaskinen. Alt du trenger å gjøre er å skylle pressen kjapt under kaldt vann for å få vekk det aller verste. Deretter putter du den inn sammen med resten av bestikket.

Men stål er også et veldig sterkt materiale. Dette hjelper på når harde poteter skal presses gjennom små hull. Det er ingen tvil om at «Gourmet» er en potetpresse som virkelig er enkel å bruke – også for de som ikke har så store muskler.

Reklame: kjøkkenutstyr fra WMF Gourmet

Potetpresseren er en del av en større produktserie fra WMF.

Her er en smakebit på hva du kan forvente deg av kvalitet og matopplevelser hvis du inveisterer i førsteklasses kjøkkenutstyr:God til å mose både grønnsaker og poteter

Det er også verdt å nevne at «Gourmet»kan brukes både til grønnsaker og poteter. I tillegg kan den fint brukes til frukt.

Du har kanskje drømt om å presse frem din egen fruktjuice fra eksotiske frukter? Med dette redskapet, så er du i hvert fall på god vei allerede.


4. Exxent Potetpresse – For deg som vil og kan betale litt mer

Det handler kanskje ikke alltid om å “ville” betale litt mer.

Men om hvorvidt det er verdt å betale litt ekstra for å få ordentlig kvalitet på kjøkkenutstyret man kjøper.

Skulle du være villig til å legge en del penger på bordet for et produkt av høy kvalitet, så kan Exxent potetpresse være midt i blinken for deg.

 • Laget i rustfritt stål
 • Gode brukeranmeldelser fra ekte tidligere kunder
 • Kan håndtere store poteter
 • Ergonomisk og langt håndtak
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin

Hvis du liker å bruke store og litt harde poteter når du lager potetmos, så kan denne potetpresseren fra Exxent være noe for deg. For det første er den laget i rustfritt stål.

Det er et kvalitetstegn i seg selv.

Stor størrelse

Men den er også laget av en størrelse som passer de aller fleste poteter. Med en diameter på 11 centimeter, så får du til og med presset inn de største potetene.

Det kan være en fordel. Vi i Gourmetmat har kjøpt en ganske liten potetpresse (for mange år siden) som rett og slett er for liten. Det fører til at vi må kutte opp potetene før vi legger dem inn i pressen. Og joda – det er like lite effektivt og irriterende som det høres ut som.

Hvis du ønsker å unngå dette problemet, så kan denne modellen fra Exxent være noe for deg. Det lange håndtaket er også med på å redusere kraften man trenger for å presse potetene.

Enkel rengjøring

Som med mange andre kvalitetsprodukter på denne listen, så kan også dette produktet vaskes i oppvaskmaskinen. Det sparer deg mye tid.

Vi vil dog anbefale at du skyller vekk de verste potetrestene før du putter den i maskinen.


5. Funktion Potetmoser Spenstig – Manuelt arbeid for en billig penge

Bare ved å se på produktets utseende, så forstår du nok at Funktion skiller seg veldig ut fra konkurrentene.


Når du ser på prislappen, så forstår du at denne potetpresseren skiller seg VELDIG ut fra de andre konkurrentene.

 • Uhyre lav pris
 • Laget i rustfritt stål
 • Tar en del tid og energi å få most potetene skikkelig sammen
 • To nivåer
 • Kan både brukes i en større kjele, men også i en plastikk-skål

Bare man hører ordet “Funktion”, så tenker man umiddelbart på setningen “kvalitet til lav pris”. Dette er et firma som rett og slett lever av å produsere kjøkkenutstyr av høy kvalitet – uten at det skal koste for mye.

Derfor har vi stor glede av av presentere Funktion potetpresser. Hele produktet er laget av rustfritt stål. I tillegg må vi vel si at det har et lekkert design. Dessverre opptar det en del mer plass på kjøkkenet enn andre potetpresser.

Lite energieffektiv

La oss være ærlige: det er en grunn til at Funktion potetmoser ikke koster like mye som de andre modellene i denne testen. Den er ikke like effektiv. Skal du ha potetmos til middag, så ønsker du at man knuser sammen potetene på en veldig effektiv måte. Det gjør ikke denne.

Ikke bare blir bitene litt ekstra store (noe som er en ulempe). I tillegg tar det kanskje 7-10 minutter før man får knust nok poteter til å mette en hel familie.

Det er også betydelig vanskeligere å få en jevn konsistens når man manuelt må knuse potetene med en potetmoser.

Oppsummering

Til tross for at vår anmeldelse av Funktions potetpresser kan virke litt negativ, så er dette et produkt som passer mange hjem. For eksempel de som liker å spise potetmos med litt mer fylde og hvor mosen ikke er så “bløt og myk”.

I tillegg er jo prisen nærmest kriminelt lav. Så hvis du ønsker å kjøpe inn en rekke kjøkkenredskaper på budsjett, så bør du absolutt sjekke ut produktene fra Funktion.


Funksjoner og andre ting man skal se etter

Endelig resultat

En god potetpresser vil gi et godt og smakfullt sluttresultat. Det vil si at poteten har god tekstur, er forholdsvis “lett” og glir enkelt inn i en god potetmos. Når poteten først har kommet seg gjennom presseren, så skal man lett kunne behandle det med en sleiv eller for hånd slik at det blir en ordentlig potetmos.

Og ja – man er nødt til å legge til melk, salt og smør for å få en godt kremet potetmos.

Kvaliteten på materialene

Det er to ting som spiller ganske stor rolle fra produsentens side. For det første handler det om at kvaliteten på materialene er ordentlig gode. På den måten vet du at du ikke kjøper et kjøkkenredskap som blir ødelagt i løpet av få måneder.

I tillegg er designet veldig viktig. Og med “design”, så mener vi egentlig ikke hvordan potetpresseren ser ut – men hvordan den er laget. Produktdesign handler i veldig stor grad om å øke brukervennligheten. Det skal være veldig lett å få presset potetene gjennom uten at man skal bruke unødvendig mye kraft i hendene.

Størrelsen på hullene

“Størrelsen teller!”. Er det ikke det man sier?

Ikke bare gjelder det å ha små nok hull til at man får syltynne potetstriper ut på andre siden av presseren. Det er også viktig at potetpresseren har mange hull – slik at det også er plass til forholdsvis store poteter. Hvis man er nødt til å kutte opp potetene før man legger de i presseren, så blir det mye ekstra jobb på kjøkkenet.

Pris

Ingen ønsker å betaler for mye for kjøkkenredskaper. Vi nordmenn er prisbevisste. I følge en VG-artikkel fra 2003 (jepp, gammelt nytt!), så er nordmenn det mest prisbevisste folkeslaget i Norden.

Det har vi tatt hensyn til i denne testen. Vi i Gourmetmat har utelukkende anbefalt produkter som vi mener er verdt pengene. Tro oss: det er mange overprisede produkter der ute som vi aldri kunne tenke oss å anbefale, men som vi selv har kjøpt for å utføre grundige undersøkelser.

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet?

Vi i Gourmetmat jobber kontinuerlig med å pumpe ut fantastiske artikler. Det tar fryktelig mye av fritiden vår.

Og vi har skrevet en rekke gode artikler relatert til kjøkken. Noen av artiklene er «best i test»-artikler. Andre er rene informasjonsartikler.

Produkttester kjøkken

Flott video – verdens beste potetmos

Hvordan går det når en hobbykokk prøver å etterligne verdens mest eksklusive potetmos?

Denne potetmosen blir utelukkende servert på en 3-stjerners Michelin-restaurant.

Vel. Resultatet er en svært underholdende og 12 minutter lang Youtube-film….kos deg! 🙂Konklusjon

Vi håper at denne artikkelen har hjulpet deg med to ting:

 • At du forstår viktigheten av å bruke poteten på en variert måte. På den måten unngår du å gå lei.

 • I tillegg håper vi selvfølgelig at vår test har hjulpet deg med å finne et produkt som du kan hjelpe deg med å lage perfekt potetmos.

Våre tester bygger alltid på gode journalistikk-prinsipper. Vi i Gourmetmat utfører alltid en rekke undersøkelser før vi anbefaler noen produkter. På den måten kan du være sikker på at våre lister utelukkende består av kvalitet. Vi er også veldig presise i våre gjengivelser av produktene, noe som vi vet at veldig mange setter pris på.

En potetpresse er et fantastisk redskap for å lage smakfull potetmos. Dette kjøkkenutstyret presser poteter inn i små partikler, noe som gjør det lettere å behandle potetene i ettertid. Potetene får en mykere og mer “gummiaktig” konsistens.

Ofte stilte spørsmål

✅Kan man legge pressene i oppvaskmaskinen?

Ja, de aller fleste kan legges i oppvaskmaskinen. Men du vil kanskje se at en potetpresse ikke blir helt ren etter at den har blitt kjørt gjennom en maskin. Dette er fordi potet er laget av stoffer som veldig lett fester seg til diverse kjøkkenredskaper.

Derfor anbefaler vi at du skyller grundig av potetpressen før du legger denn inn i oppvaskmaskinen. Et annet alternativ er naturligvis at du gjør hele vaskingen for hånd – det tar tross alt ikke så alt for lang tid.

✅Kan potetpresser også brukes til å presse grønnsaker?

Jada – det kan den. I vårt hjem er det veldig vanlig å bruke potetpressen til å “knuse” squash.

Det er også verdt å nevne at du kan presse forskjellig frukt for å få ut saften. Det kan være deilig med litt nypresset fruktjuice om sommeren. Høres ikke det ut som en god idè?

✅Hva er den beste pressen til poteter?

Det svaret kan du finne ut av hvis du scroller oppover i artikkelen. 🙂

Vår testvinner er både enkel å bruke, men kan også rengjøres i oppvaskmaskinen. Du vil elske den.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar