Pizzaovn test: De 3 beste pizzaovnene på det norske markedet akkurat nå

Det er i aller høyeste grad på tide at vi tar en titt på det norske pizzaovn-markedet. Nordmenn blir aldri lei av pizza, og det med god grunn. Denne italienske retten kommer i et utall ulike varianter. Fra de tynne, tradisjonelle vedovnsbakte pizzaene fra Italia, til de amerikanske variantene med større, luftig deig. Og de aller fleste setter pris på den velkjente smaken, fra små barn til profesjonelle matkjennere.

Her i Norge har vi trykket pizzaen til vårt bryst lenge, men vi blir stadig mer krense når det gjelder utførelsen. Det er stor forskjell på hva som ble servert da pizzaen først kom til landet og hva du får nå. Dette gjelder ikke bare i frossendisken eller på pizzarestauranter, men også hjemme bruker vi mer avansert og spesialisert utstyr for å lage pizzaen så perfekt og god som vi kan få den.

Et av produktene som blir vanligere og vanligere i Norge er pizzaovn. Skal du oppnå det samme resultatet som i en vedfyrt steinovn i en italiensk pizzeria hjemme hos deg selv, er en pizzaovn beste løsning. Det finnes flere typer pizzaovner, fra de små transportable ovnene til de større uteovnene som er ment å stå på fast plass i hagen eller på terrassen. Vi presenterer i denne testen det beste produktet i hvert av disse segmentene. Slik finner du forhåpentligvis uansett et godt produkt som passer til ditt behov.

Om du skal kjøpe deg en pizzaovn, anbefaler vi denne nettbutikken: Bakeren og Kokken

Vinnere av vår pizzaovn-test

Vi presenterer én vinner for hver av de ulike segmentene av pizzaovner på markedet. Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Sage SPZ820  – Beste innendørs mini-pizzaovn
2Morsø Forno – Beste utendørsovn av liten størrelse
3Clementi Pulcinella – Beste utendørsovn av stor størrelse

1. Sage SPZ820  – Beste innendørs mini-pizzaovn

En innendørsovn med elektrisk oppvarming som imiterer ekte pizzaovner på imponerende vis.

 • Tar lite plass i hjemmet
 • Enkelt å rengjøre
 • Når høye temperaturer og lager god pizza
 • Kommer med passende pizzastein og pizzaspade
 • Flott design

Skyhøy temperatur

Den vanligste, enkleste og billigste løsningen når man skal kjøpe en pizzaovn er de små flyttbare ovnene som i det siste har blitt så vanlig. Det er veldig mange mindre gode produkter i dette segmentet, men definitivt også noen som er veldig gode. Denne lille pizzaovnen er definitivt blant dem, og det var det klart beste produktet vi fant blant små pizzaovner.

Den britiske produsenten Sage er kjent for skyhøy kvalitet når det kommer til både det funksjonelle og det utseendemessige designet på sine kjøkkenmaskiner. Forventningene var derfor store da vi skulle teste ut denne ovnen, og vi ble definitivt ikke skuffet. Et vanlig problem blant de mindre, flyttbare pizzaovnene er ofte at de ikke blir varme nok. I tillegg er det dessverre vanlig at varmen ikke er jevnt eller riktig fordelt inne i ovnen. Disse tingene er helt essensielle for å få et godt resultat. Ingen av disse problemene gjelder heldigvis denne pizzaovnen. Den markedsføres med at det er den første minipizzaovnen som når temperaturer på opp til 400 grader. Det er antageligvis det viktigste kriteriet for at resultatet blir så bra som det blir hver gang.

Imponerende resultat

I tillegg til selve ovnen, følger det med en passende pizzastein og pizzaspade. Ovnen er programmert med 7 forhåndsinnstilte programmer, og de virket å gjøre det de lovet. Uansett er det også mulig å stille inn alt av innstillinger manuelt. Reklamen for ovnen lover oss ekte napolitansk pizza på to minutter. Vi skal ikke påstå at den blir SÅ fantastisk som i ekte steinovner eller noen av de større ovnene vi presenterer lenger nede, men det er faktisk ikke så langt unna.

Ikke la deg lure av at ovnen ser ganske liten og slank ut. Du kan steke ganske store pizzaer i denne. Kapasiteten er på 30 cm i diameter. Til sammenligning skal en standard Grandiosa-pizza ha en diameter på ca. 28 cm. I tillegg tar selve stekingen ekstremt kort tid, så det å steke mange pizzaer rett etter hverandre er gjort på et blunk. Er du ute etter en god pizzaovn til bruk innendørs og som ikke tar så stor plass i hjemmet ditt er dette et meget godt kjøp.

Se en presentasjon av produktet fra produsenten her:

Spesifikasjoner

Høyde27,3 cm
Bredde47,2 cm
Dybde46,5 cm
Effekt1 975 – 2 350 W
MerkeSage

2. Morsø Forno – Beste utendørsovn av liten størrelse

En flott og solid støpejernsovn som lager god pizza og kan brukes til mye annet

 • Spesielt og fint design
 • Vedfyrt utendørsovn
 • Kan stå ute hele året
 • Har god plass inne i ovnen
 • Kan brukes til røyking av mat

Solid og massiv

Den neste typen pizzaovn vi har forsøkt oss på er utendørsovnene av mindre størrelse. Den beste vi fant er denne danske støpejernsovnen som er ment å plasseres på et bord eller et form for platå utendørs. Selv om selve ovnen er relativt liten, er den veldig massiv og tung. Med sine nesten 100 kg er det en ovn som nok først og fremst er ment å stå på sin faste plass hele året, og ikke for å frakte rundt. Ovnen er uansett utrolig solid, og har ikke noe problem med å tåle å stå ute. Produsenten av ovnen er det tradisjonsrike selskapet Morsø, som blant annet er dansk hoffleverandør. De ble stiftet i 1853, og produserer fortsatt kjøkken- og grillutstyr av toppklasse.

I motsetning til innendørsovner med elektrisk oppvarming, er dette en klassisk jernovn der du steker eller griller ved åpen flamme. I den ene enden av ovnen tennes vedbålet for oppvarming. På undersiden er det innfelt en keramisk stein som ved oppvarming kan nå over 500 grader. Det er nettopp dette som er hemmeligheten for å lage den perfekte italienske vedovnspizzaen. Dette fungerte helt flott for oss, ovnen ble varm nok selv utendørs på en litt kjølig vårdag.

Anvendelig og lager svært god pizza

Denne ovnen kan selvsagt brukes til andre ting enn pizza. Den kan brukes til å steke eller grille det meste, men den ypperlige kjeramikkplaten gjør den ypperlig til gjærbakst. I tillegg passer den godt til å bake pitabrød, tortillalefser, nan-brød og liknende deigprodukter som likner på pizza. Ovnen er også bygget for å kunne holde røyken inne om det er ønskelig, så du kan også varmrøyke maten med den.

For å få god nytte av denne ovnen som pizzaovn, bør du anskaffe deg en god pizzaspade. Dette følger ikke med. Når du eventuelt anskaffer pizzaspade, anbefaler vi på det sterkeste at du anskaffer en i metall og ikke i tre. Det er langt sikrere i ovner med åpen flamme tett inntil der maten ligger. Pizzaene blir så nydelige som de kun blir i glovarme ovner med åpen flamme av denne typen. Ovnen har plass til både større pizzaer og flere små pizzaer samtidig. Om du tror denne ovnen kunne passet inn et sted i hagen, på balkongen eller terrassen din, er dette absolutt en god investering.

Spesifikasjoner

Høyde60 cm
Diameter70 cm
Vekt94 kg
MaterialeStøpejern
MerkeMorsø

3. Clementi Pulcinella – Beste utendørsovn av stor størrelse

En frittstående premium-pizzaovn fra Italia som gjør det enkelt å steke perfekt pizza

 • Enkel å jobbe med
 • Flott design
 • Vedfyrt utendørsovn
 • Plass til 5 pizzaer samtidig
 • Air Plus-system for riktig luftgjennomstrømming

Fin frittstående ovn

Dersom du har plass (og råd) til en egen frittstående, stor pizzaovn i hagen, er det en luksus det kan være verdt å unne seg. Denne modellen fra den italienske utendørsovn-produsenten Clementi er etter vår mening den beste du får tak i på det norske markedet per nå. Merk at Clementi har ganske mange ovner på markedet av ulike størrelse og form, men som alle har omtrent de samme funksjonelle egenskapene. Ønsker du en god utendørs pizzaovn, men ikke synes stilen eller formen på denne passer så godt for deg, kan du sjekke utvalget nærmere her: https://bakerenogkokken.no/clementi/

Ovnen kan stå ute hele året, men bør plasseres på jevnt underlag som en platting eller betong. Den bør også kunne beskyttes mot vind i værharde områder. Ovnen har hjul som gjør den relativt enkel å flytte. Dersom du har plass til å sette den inn i for eksempel en bod om vinteren, er derfor ikke det noe problem. Du kan få denne pizzaovnen i tre ulike fargenyanser. Kobber, antracit eller stålfarget.

Steker helt perfekt pizza

Selve ovnen vedfyres for oppvarming. Den ildfaste steinen som bunnen av selve ovnen er laget av, gir det perfekte resulatet for pizza da temperaturen kommer opp i 400-500 grader. Oppvarmingen tar over et kvarter, men pizzaen er ferdig på under to minutter etter den er satt i ovnen. Vår erfaring var at pizzaen ble perfekt hver eneste gang, med god sprø bunn og saftig fyll. Ovnen har svært god plass, og du kan steke mange pizzaer samtidig.

Dette er en ganske avansert pizzaovn til å i utgangspunktet være en enkel vedfyringsovn. Den er spesialdesignet for luftsirkulasjon som alltid gir ildstedet god tilgang på oksygen og sikrer jevn temperatur i ovnen. Med termometeret og spjeldsystemet har du god kontroll på temperaturreguleringen. Det gjør det enkelt å få det resultatet du ønsker, uansett om det gjelder pizza eller annen mat du vil steinovnsbake.

Spesifikasjoner

Dybde80 cm
Bredde100 cm
Kapasitet5 stk pizza
MaterialeRustfritt stål
MerkeClementi

Hvorfor trenger man en pizzaovn?

For å lage den perfekte italienske pizza, kreves svært høy temperatur og at pizzaen stekes på underlag av riktig materiale og med riktig tekstur. Dette er pizzaovnene spesiallaget for. De aller beste ovnene er utendørsovnene som vedfyres. Ved å steke pizzaene på stein foran åpen ild oppnår man svært høy temperatur. I tillegg får pizzaene den spesielle smaken man kun oppnår ved å steke dem foran flammer.

En slik pizzaovn har også et mye bredere bruksområde enn det å bare lage pizza. Det er mye mat som kan bli fantatisk godt av å stekes foran åpen flamme på varmt underlag. Denne typen ovn gir også lang ettervarme, og er fin å bruke for å langtidsvarme kjøtt. I det siste er også spesiallagde elektriske pizzaovner blitt laget. Disse kan oppnå svært høye temperaturer og dermed etterlikne effekten man får ved en ekte steinovn.

Hvordan lage den perfekte pizza?

Du har kanskje kjøpt en pizzaovn, og nå vil du bruke den til å lage den perfekte pizzaen? Det er faktisk utrolig enkelt. Vi skal her gi deg en veldig enkelt oppskrift på en herlig Pizza Margherita, som er den enkleste form for pizza med tomatsaus og ost. Denne kan du bruke som base og legge til alt du eventuelt ønsker av annet fyll.

Dette er oppskriften til én stor eller to små pizzaer:

 1. Løs opp 8 gram tørrgjær i 1,5 dl med lunkent vann. Bland 250 gram Tipo 00-mel i dette vannet sammen med en spiseskje olivenolje. Da har du grunnlaget for en meget god pizzadeig, og kan kna denne godt til den blir en fast masse. Dette kan gjøres i kjøkkenmaskin om du ønsker
 2. Smør en liten bolle inn med olivenolje, og la deigen heve i to timer i bollen under enten plastfolie eller et fuktet håndkle. Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to dersom du ønsker å lage to pizzaer. Hver av delene knar du forsiktig til en ball uten å fjerne luften i deigen. Deretter kjevles de rolig ut til to flate pizzaer.
 3. For å lage tomatsausen koker du opp en boks finhakkede tomater, litt basilikumkrydder eller opphakkede basilikumblader, og tre spiseskjeer olivenolje. Ha gjerne også oppi littegrann finhakket løk eller hvitløk. Sausen er ferdig etter ca. 5 minutters koking. Dersom du ønsker den helt fin, kan du stavmikse den etter den er ferdig kokt.
 4. Har du en egen favorittost til pizza, kan du selvsagt bruke den som topping. Vi anbefaler det klassiske valget, to mozzarellaoster som rives opp og fordeles på pizzene etter tomatsausen.

Deretter skal pizzaen i en pizzaovn:

Nå er grunnlaget lagt, og det er viktig å steke pizzaene riktig. I en innendørs, elektrisk pizzaovn er dette veldig enkelt, og du følger bare instruksjonene som følger med ovnen. For en utendørs pizzaovn med vedfyring er det viktig at du er tålmodig og lar ovnen varme seg opp i 15-20 minutter etter bålet er tent før pizzaen settes inn. Pizzaen eller pizzaene skal bare stekes i 1-2 minutter. Hele prosessen er ekstremt enkel og du vil få et fantastisk resultat dersom du følger oppskriften til punkt og prikke.

Tips: Om du vil lage pizzaen sunnere enn den tradisjonelle italienske pizzaen, kan du bruke annet mel enn det anbefalte Tipo 00-melet. For eksempel kan du bruke en blanding av grov sammalt hvete og vanlig hvetemel. Merk at dette gjør deigen noe vanskeligere å jobbe med og at du må bruke noe mer innsats for å kna den om du ikke har en kjøkkenmaskin.

Pris på pizzaovn – hva koster det?

Du må regne med å måtte investere en del tusenlapper for å kjøpe en skikkelig pizzaovn, selv om du går for de billigste alternativene. Det er imidlertid ikke nødvendigvis slik at de billigste modellene her er de dårligste. Det handler mye om hva slags type ovn du er ute etter. Folk har forskjellige behov og forskjellig smak. Her gir vi en oversikt opver hvilke typer ovner du kan få i de ulike prisklassene.

 • Rundt 10 000 kr: For denne prisen får du gode innendørs pizzaovner med elektrisk oppvarming som når svært høye temperaturer. De fleste av disse krever at du bruker pizzastein under stekingen. Som regel følger en pizzastein av passende størrelse med ovnen. Du får også noen mindre utendørsovner til denne prisen.
 • Mellom 10 000 – 20 000 kr: I denne prisklassen finner du de fleste av de mindre utendørsovnene som fyres med ved. Dette kan være massive støpejernsovner eller lettere ovner i stål. De kan plasseres på bord eller andre opphøyninger, og gir et meget godt grunnlag for pizzasteking. Det finnes også enkelte frittstående ovner med ben til denne prisen, som kan stå direkte på terrasse eller betonggrunn.
 • Mellom 30 000 – 50 000 kr: De aller fleste gode, frittstående pizzaovner for utendørsbruk må du betale ganske mye penger for. Disse fyres effektivt opp med ved, og har veldig god plass for steking av både pizza og annen mat. Disse ovnene kommer som regel med gode spjeld og muligheter for temperaturregulering. Det er heller ikke uvanlig med tilbehør som gjør det mulig å stenge inne røyken og røyke mat ved hjelp av disse ovnene.

Trenger du mer inspirasjon til matlagingen?

Vi i Gourmetmat tester stadig nye produkter til matlaging. Kanskje du kan være interessert i å sjekke ut noe av dette?

Tips

 • Har du lyst til å lage autentisk italiensk pizza, men synes en egen pizzaovn blir en litt for stor investering? Det nest beste er å investere i en pizzastein. Disse kan som regel brukes både over grill og i stekeovn. De blir glovarme ved oppvarming, noe som er viktig for pizzabunnen. Vi har anbefalt de beste pizzabunnene i Norge i denne artikkelen.
 • Du kan perfeksjonere pizzaen ved å la den steke noen sekunder i glovarm pizzaovn (et halvt minutt ca) med kun tomatsaus, deretter ta den ut, strø over osten og resten av toppingen du ønsker, før du legger den inn og lar den steke i halvannet minutt til.
 • Invester i en god pizzaspade dersom du har en pizzaovn med vedfyring. En pizza skal kun stå inne i en slik ovn i et par minutter, og det er viktig å få den effektivt inn og ut på riktig tidspunkt. Dersom du bruker mye penger på en pizzaovn, er det dumt å ikke bruke noen kroner på en god pizzaspade.
 • Ikke fall for fristelsen å bruke ferdigdeiger fra butikkene fremfor å lage din egen pizzadeig. Verken de halvstekte eller de ustekte deigene fra butikken kommer i nærheten av en fersk pizzadeig du lager raskt og enkelt i ditt eget hjem. En deig skal være fersk ved steking for å gi ordentlig smak. I tillegg inneholder ferdigdeigene altfor mye salt fordi de må konserveres over tid.

Helt til slutt

Det er umulig å anbefale en enkelt pizzaovn som passer for alle. Noen bor i leiligheter i et bysentrum og har ikke plass til vedfyrte ovner som må stå utendørs med god plass for å kunne benyttes. Vi har derfor valgt å ta hensyn til dette i vår test, og anbefale forskjellige typer ovner der alles forutsetninger er tatt hensyn til. Vi håper alle dere som ønsker å investere i en god pizzaovn finner en som passer for deg blant de vi har anbefalt.

Det er stor forskjell på god og dårlig pizza. Det å lage virkelig god pizza er derimot veldig enkelt med det rette utstyret. Selv uten noe erfaring tar det ekstremt få forsøk å bli en god pizzakokk dersom du har en god pizzaovn og følger gode oppskrifter. Vi har allerede gitt et forslag til en grunnleggende pizzaoppskrift i denne artikkelen. Det er imidlertid ingen bedre måte å lære på enn å se ekspertene gjøre jobben og prøve å gjøre det samme selv. La oss derfor avslutte med en video som viser noen ekte napolitanske pizzakokker gjøre det de kan best. Her er det bare å la seg inspirere:

Ofte stilte spørsmål

Hvilken pizzaovn er best?

Det finnes flere ulike typer pizzaovner. Du har innendørsovner og utendørsovner. Du har ovner med elektrisk oppvarming og oppvarming ved flammer. Blant utendørsovnene har du helt tradisjonelle støpejernsovner og mer moderne ovner i rustfritt stål med flere muligheter for å justere varme. I vår test har vi valgt å anbefale de beste pizzaovnene i flere kategorier. Hvilken du bør velge avhenger helt av ditt eget behov. Sjekk ut våre testvinnere for å se hva som passer best i din bolig.

Kan en pizzaovn brukes innendørs?

Noen pizzaovner kan brukes innendørs i et helt vanlig hjem. Dette er de som bruker elektrisk oppvarming, og et av produktene vi anbefaler i vår test gjør nettopp dette. De aller beste pizzaovnene drives derimot av åpen flamme fra vedfyring, og er ikke egnet for innendørs bruk med mindre man har installert en egen pipe til ovnen i hjemmet sitt.

Hvor lenge bør pizzadeigen heve?

Vår anbefaling er at du elter pizzadeigen skikkelig og lar den heve under et fuktig tørkle eller under plastfolie i to timer før du kjevler den ut til en pizzabunn. Dette kan variere etter hva slags oppskrift du bruker og hva slags resultat du ønsker. Men med en vanlig, fin pizzadeig vil du oppnå en luftig og deilig pizza på denne måten.

Kan en pizzaovn brukes til annet enn pizza?

Ja, i aller høyeste grad. Så godt som alt av gjærbakst kan stekes i pizzaovn med godt resultat. Utendørs pizzaovner med vedfyring tillater også ofte røyking av kjøtt eller fisk, eller langtidsgrilling av kjøtt fordi varmen kan holde seg så lenge etter ovnen er ferdig oppvarmet.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar