Mandolin test: De 7 beste mandolinene til kjøkkenet ditt

Tiden har kommet for å finne Norges beste mandolin. Men om det er noen som tror de har kommet til en test av dette nydelige italienske strengeinstrumentet, må vi nesten skuffe dere. Mandolinene vi har testet i denne artikkelen er nemlig kjøkkenredskapet du bruker til å raspe opp matingredienser på en god og effektiv måte.

En mandolin er definitivt et redskap der de beste produktene skiller seg fra de dårligste med svært stor margin. En mandolin med dårlige skjæreegenskaper (og tro meg, de finnes det haugevis av der ute) er omtrent ubrukelig.

Derfor tenkte vi det var viktig å undersøke det norske markedet for å hjelpe forbrukere å unngå de verste fellene der ute. Vi har kommet frem til syv ulike produkter vi mener det er verdt å presentere. Vi anbefaler selvsagt testvinneren for de fleste, men du kan være sikker på at du ikke kjøper katta i sekken uansett hvilket av produktene du velger.

Om du skal kjøpe deg en mandolin, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchn.

Vinnere av vår mandolin-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1OXO Chef’s Mandolin 2.0 – Best i test!
2Mandolin Du Chef Gourmet – Flott fransk mandolinsett
3Kitchen Craft Mandolinjern – Solid produkt til en fin pris
4MasterClass Mandolinjern 7 blader – Svært gode skjæreblader
5De Buyer Mandolin Vantage – Klasse og kvalitet for en høy pris
6Heirol Mandolin – Et greit budsjettalternativ
7Mannerströms Mandolinjern – Solid svensk produkt til en fin pris

1. OXO Chef’s Mandolin 2.0 – Best i test!

Gjør alt av snitte- og kuttearbeid meget hurtig og enkelt.

 • Svært godt materiale
 • Pent design
 • Non-slip-håndtak
 • Mange innstillinger og funksjoner
 • Meget gode blader

Mer informasjon

Denne mandolinen var totalt sett den beste av de vi testet. Det nyeste produktet fra OXO havner i midtsjiktet prismessig, men helt i toppsjiktet når det gjelder det funksjonelle. Det er også verdt å nevne at den får svært gode anmeldelser av forbrukerne som har kjøpt den, så de fleste virker veldig fornøyd med kvaliteten.

Materialet er godt og solid, og bladene i mandolinen holder seg skarpe over tid. Du kan stille den inn til hele 21 forskjellige snittstørrelser med intervaller på en halv millimeter. Det å endre innstillinger går raskt, og du finner enkelt den snittstørrelsen som passer til jobben du skal gjøre.

Selve bruken av mandolinen går også meget enkelt. Den er svært godt konstruert, og står stødig og fint selv under relativt hardhendt bruk. Sklisikker underflate og det gode non-slip-håndtaket sørger for dette. Ikke at hardhendt bruk skal være nødvendig for øvrig, de gode bladene løser kuttingen på en svært lett måte. Dette er rett og slett en mandolin som kan anbefales for de aller fleste. Det eneste ankepunktet er at den er hakket dyrere enn noen av de billigste produktene i testen, men det tar den i aller høyeste grad igjen i kvaliteten.

Spesifikasjoner

Vekt1.5 kg
Snitt-tykkelser1-9 mm
MaterialeRustfritt stål
MerkeOXO

2. Mandolin Du Chef Gourmet – Flott fransk mandolinsett

En original mandolin av profesjonell kvalitet fra Frankrike.

 • Meget gode mandolinblad
 • God mandolinslede
 • En rekke ulike innstillinger
 • Fire ulike strimlerblad
 • Solid og stødig

Mer informasjon

Dette franske mandolinsettet er av meget høy og profesjonell kvalitet. Den er enda noe dyrere enn testvinneren, men det er ingen tvil om at det er en årsak til den relativt høye prisen. Det solide rustfrie stålmaterialet gjør dette til en mandolin som gjør kutte- og strimlejobben svært godt og holder seg skarp over tid.

Mandolinsettet kommer med fire ulike blad for strimling, som lar deg strimle mat med en bredde på hhv. 2, 4, 7 og 10 millimeter. I tillegg kan du justere tykkelsen på skiving ved å stille inn dette på siden av mandolinen. Skivene kan stilles fra å være løvtynne (nærmest 0 millimeter) til 12 millimeter. Alt av blader og skjæreoverflater holdt seg sylskarpt gjennom hele vår test, og overflatene var enkle og greie å rengjøre.

Det følger også med en mandolinslede som fører til sikker bruk, og som lar deg strimle også den siste resten av matbiten uten å ødelegge fingrene dine. Du har muligheten til å kutte skiver med både glatt og ruglete overlate, og denne mandolinen er blant annet perfekt for å lage pommes frites. Mandolinen kommer med god sklisikker gummiunderlag og gummihåndtak. Den kan håndteres enten med eller uten stativ som lar den stå skrått på benken eller bordoverflaten.

Se en demonstrasjon av produktet fra produsenten her:

Spesifikasjoner

Lengde40 cm
Bredde5,5 cm
Høyde13,5 cm
MaterialeRustfritt stål
MerkeBron Coucke

3. Kitchen Craft Mandolinjern – Solid produkt til en fin pris

Enkel mandolin av plast som er enkel å håndtere

 • Enkel å bruke
 • 3 ulike strimlerblader
 • Godt priset
 • Laget av plast med blader i rustfritt stål
 • Mandolinslede for sikker bruk

Mer informasjon

Det neste produktet på listen er betydelig rimeligere enn de to foregående, men kvaliteten er fortsatt rimelig bra. Selve mandolinen er laget av plast, mens skjærebladene er laget i rustfritt stål. Som de fleste andre mandoliner kan den ikke vaskes i oppvaskmaskin på grunn av stålet.

Mandolinen leveres med tre ulike blader for strimler, slik at du får de i ulike størrelser og former. Disse er skarpe og av god kvalitet dersom de blir godt behandlet og vedlikeholdt. Produktet er enkelt å bruke, og kuttingen kan utføres raskt uten at det går ut over sikkerheten med den medfølgende plastsleden.

Dette er langt fra den aller beste mandolinen i testen, men til å være et budsjettalternativ holder den meget bra kvalitet. Den har færre innstillinger og funksjoner enn de foregående på listen, men gjør selve kuttingen enkelt og godt. Mandolinen leveres med 12 måneders garanti.

Spesifikasjoner

Lengde32,5 cm
Bredde10 cm
Høyde5 cm
MaterialePlast
MerkeKitchen Craft

4. MasterClass Mandolinjern 7 blader – Svært gode skjæreblader

Premium-modellen fra Kitchen Craft er av høy kvalitet og har en rekke gode funksjoner.

 • Meget funksjonelt godt design
 • Bred nok til å kunne behandle det meste av grønnsaker
 • 5 års garanti
 • Mandolinslede der grønnsakene passer godt
 • 7 skjæreblader med ulike funksjoner

Mer informasjon

Dette er nok en av mandolinene i testen med svært god kvalitet på materialene, og en relativt høy pris. Som den forrige mandolinen i testen er denne produsert av Kitchen Craft, og dette er produsentens premium-modell. Produktet kommer med syv forskjellige skjæreblader som kan byttes for å få det snittet man ønsker. Disse oppbevares i en beholder som holder dem fri for slitasje når de ikke er i bruk. I løpet av vår test ble det klart at stålbladene er meget gode, og virker å ville holde seg lenge. Mandolinen kommer også med hele 5 års garanti ved kjøp.

Mandolinen er bred og enkel å bruke. Uansett om du vil kutte, skjære, eller strimle maten, gjør den jobben på en lett måte. Alle de medfølgende bladene gir deg svært mange muligheter for å skjære opp maten i en rekke forskjellige former og størrelser. Mandolinsleden og det stødige underlaget gjør at den alltid kan håndteres på en sikker måte.

Spesifikasjoner

Lengde48 cm
Bredde21 cm
Høyde21,5 cm
MaterialeRustfritt stål
MerkeKitchen Craft

5. De Buyer Mandolin Vantage – Klasse og kvalitet for en høy pris

Den klart dyreste mandolinen i denne testen holder både høy funksjonell kvalitet og har et flott design.

 • Pent retro-design
 • Enkelt å rengjøre
 • Rimelig høy pris
 • Ergonomisk pusher av plast
 • Kommer med 4 ulike skjæreblader

Mer informasjon

Det franske merket de Buyer er et av de mest tradisjonsrike high end-produsentene av kjøkkenredskaper i Europa. Ethvert produkt de slipper på markedet oser både klasse og kvalitet. Dette reflekteres også som regel i prisen. Alt dette gjelder også denne mandolinen. Den klart dyreste mandolinen i testen, men en som virkelig vil være en Rolls Royce på kjøkkenet ditt.

Materialet er svært robust og laget for å vare lenge. Den stilige V-formen er ikke bare utseendemessig flott, det er også en løsning som fungerer godt rent funksjonelt. Med en god motstandsdyktig overflate, kutter den både harde og myke grønnsaker lekende lett. Det er for eksempel ikke noe problem å lage pommes frites med den. Dette er for øvrig den største mandolinen i testen, og kan håndtere større grønnsaksbiter enn de andre produktene.

Mandolinen kommer med blad i fire ulike størrelser fra 2-10 millimeter. Den har rivjern i to størrelser, for finere og grovere riving. I tillegg inkluderer den trancheringsjern for fine kutt og juliennejern for strimling av mat. Den sorte mandolinsleden gjør at mandolinen alltid kan brukes raskt og sikkert.

Se en nærmere presentasjon av produktet fra produsenten her:

Spesifikasjoner

Lengde50 cm
Bredde15 cm
Høyde20 cm
MaterialeRustfritt stål
Merkede Buyer

6. Heirol Mandolin – Et greit budsjettalternativ

En enkel plastmandolin som er det beste av billigalternativene der ute.

 • Liten og lett
 • Grei å rengjøre for hånd
 • Meget lav pris
 • Mandolinslede som er litt kronglete
 • Tykkelse på skiver mellom 1 -3,5 mm

Mer informasjon

De aller fleste mandolinene vi har presentert så langt har vært i midterste til øvre prisklasse på markedet, og dewt er det en god grunn til. Det er ekstremt stor forskjell på gode og dårlige mandoliner, og pris henger ganske tett sammen med kvalitet her. Denne mandolinen er den klart billigste vi har testet, og er den beste vi fant blant billigvariantene der ute.

Dette er en finsk plastmandolin med stålblad. Den inneholder kun ett blad, men dette er justerbart om du vil endre tykkelsen på strimlingen. Mandolinen inneholder ikke noe stativ, men var rimelig enkel å bruke. Litt mer kronglete er det å bruke den medfølgende mandolinsleden, men det fungerer også på et vis.

En av de positive tingene med denne typen mandoliner er at de er rimelig enkle å rengjøre for hånd. Hvor godt bladet holder seg skarpt er litt vanskelig å si etter vår test, men det fungerte greit så lenge vi testet den. Alt i alt kan vi si at selv om dette er langt unna å være den beste mandolinen i testen, får du overraskende mye for pengene.

Spesifikasjoner

Lengde32 cm
Bredde13 cm
Høyde4 cm
MaterialePlast
MerkeHeirol

7. Mannerströms Mandolinjern – Solid svensk produkt til en fin pris

Et mandolinjern som gir deg mye for den lave prisen.

 • Solid materiale
 • Tre ulike innstillinger
 • Meget fin pris
 • Justerbart stålblad
 • Går raskt å rengjøre for hånd

Mer informasjon

Denne mandolinen er den billigste av de rene stålproduktene i denne testen. Selv om den ikke når helt opp til de aller beste, er den også av høy kvalitet. Den har ikke like mange funksjoner som de beste heller, men kommer med tre ulike innstillinger. Når det gjelder skivetykkelsen, justeres denne med en knott på siden mellom 1-9 millimeter.

Det at den ikke har like mange funksjoner som de mest avanserte mandolinene gjør den for øvrig mye raskere å rengjøre enn noen av de mest avanserte modellene. Den er ikke noe problem å bruke, og mandolinsleden som følger med fungerer godt. Dette er definitivt ikke noe dårlig alternativ om du vil ha en rimelig god mandolin til en relativt lav pris.

Spesifikasjoner

Antall stålblader for strimling3
Skivetykkelse1 – 9 mm
MaterialeRustfritt stål
MerkeMannerströms

Hvorfor trenger man en mandolin?

En mandolin er et redskap enhver kokk har tilgjengelig når de skal utføre arbeidet sitt. Og den kan selvsagt også være uvurderlig på et hjemmekjøkken. Det å effektivt kunne strimle, kutt og rive frukt og grønnsaker er en egenskap som kommer til kjempenytte i en rekke matretter. Det er også en del retter som krever presise kutt eller strimler der du vil spare en evighet av tid på å bruke en god mandolin fremfor en kniv, skreller eller andre kutt- og strimleredskaper. For eksempel pommes frites, potetgull eller agurksalater.

Mandolin er ikke bare tidsbesparende. Det å kunne kutte frukt og grønnsaker raskt i perfekte strimler og med spesielle mønstre, eller løvtynne skiver, er det som ofte setter prikken over i-en i en salat, en dessert eller annen tilberedt mat. En mandolin er rett og slett noe du burde ha i ditt kjøkkenarsenal, uansett om du er en profesjonell kokk eller ei. Med ekstra julienneblader til mandolinen, har du et hav av muligheter til å finstrimle maten nøyaktig slik du ønsker den.

Hva er julienneblader?

Julienneblader er et vanlig begrep å se i forbindelse med kjøkkenmandoliner. Dette er avtakbare ekstrablader som kan plasseres på tvers av mandolinen, og dermed hjelper til med å lage strimler av ulike størrelser og former. Det er disse som gjør det mulig å lage for eksempel pommes frites (rett eller ruglete). Vi anbefaler å gå for en mandolin med denne muligheten, for det øker både bruksområdet til mandolinen og muligheten til å være kreativ.

Hva bør jeg tenke på med en mandolin?

Det er en del ting å tenke på når man skal gjøre valg av mandolin. Noen er helt essensielle, mens andre ting er viktigere for noen enn de er for andre. Her har vi listet opp noen av tingene du bør tenke på.

Det helt essensielle

 • Skarphet: Det aller viktigste med en mandolin er at den er skarp, og at den holder seg skarp over tid. Du skal kunne stole på at du får presise og forutsigbare snitt i maten ved bruk til enhver tid så du får ønsket resultat. Det er dessverre relativt stor forskjell fra produkt til produkt når det gjelder dette punktet, til tross for at det kanskje er det viktigste. I vår test har vi sørget for å anbefale gode mandoliner som holder på skarpheten ved riktig lagring og vedlikehold.
 • Innstillinger: En god mandolin kommer med en myriade av funksjoner og innstillinger som lar deg strimle, kutte, skjære, rive og skive opp råvarene nøyaktig slik du ønsker dem. Gjerne i forskjellige mønstre og tykkelser. De enkleste mandolinene har til gjengjeld langt færre muligheter, og lar deg kanskje kun lage enkle skiver i ulike tykkelser.

Andre ting

 • Stødighet og sikkerhet: En mandolin skal være sylskarp, og samtidig kutte maten raskt. Det er i utgangspunktet en farlig kombinasjon for fingrene dine. Heldigvis er de fleste mandoliner konstruert på en måte som gjør det mulig å betjene dem effektivt uten noen fare for egen sikkerhet. I tillegg kommer de aller fleste mandoliner vi har anbefalt i vår test med en «mandolinslede» av plast som brukes til å slepe matbiten mot mandolinen uten at du trenger å ha fingrene i nærheten.
 • Rengjøring: Skarpe stålbalder og oppvaskmaskin er en dårlig kombinasjon. De kraftige oppvaskmidlene er definitivt ikke noe knivbladene har godt av om de skal holde seg skarpe. Derfor anbefales det at alle mandoliner rengjøres for hånd. De som er enklest å rengjøre er som regel de helt enkle plastmandolinene med liten og glatt overflate.
 • Pris: I tillegg til dette er selvsagt prisen noe som kan påvirke din avgjørelse for hvilken mandolin du velger. Det er kanskje ikke nødvendig å velge en mandolin helt i toppklassen dersom du kun skal bruke den et par ganger i året. I neste avsnitt ser vi på hva du kan forvente å få i de ulike prisklassene mandoliner selges i.

Pris på mandolin- hva koster det?

Pris og kvalitet henger ofte sammen, og for mandoliner vil vi påstå at det er en spesielt tett sammenheng.

 • Rundt 200 kroner: For en meget lav pris kan du få helt enkle mandoliner laget av plastikk, som regel kun med en helt enkel mulighet for å skive opp maten. Kvaliteten på bladene er som regel ikke spesielt gode i disse mandolinene, og anbefales ikke for de som planlegger å bruke den jevnlig. Husk at i disse billige plastmodellene er det som regel ikke mulig å løsne knivbladet fra plastikken, og det blir dermed umulig å slipe. Det forkorter levetiden mye.
 • Mellom 500 – 1 000 kroner: Disse mandolinene har ofte enten litt flere funksjoner eller er laget av litt mer solid materiale enn de aller billigste. Det går definitivt an å finne en god mandolin til denne prisen, men for å få tak i de aller beste må man som regel ut med enda litt mer.
 • Over 1 000 kroner: Det er ganske sjelden vi anbefaler folk flest å gå for de dyreste alternativene på markedet i våre tester, da disse ofte er for spesielt interesserte og ikke veldig mye bedre enn betydelig billigere alternativer. For mandoliner vil vi derimot anbefale de fleste som planlegger å bruke mandolinen relativt ofte å velge en av toppalternativene i vår test, som alle er i den dyreste prisklassen. Forskjellen når det gjelder kvalitet og holdbarhet er rett og slett svært stor.

Trenger du mer inspirasjon til kjøkkenet?

Vi i Gourmetmat har testet en lang rekke kjøkkenutstyr og redskaper tidligere. Kanskje noen av disse testene kan være av nytte for deg?

Tips

 • Ikke oppbevar mandolinen løst i en skuff på kjøkkenet full av andre kjøkkenredskaper. En mandolin må behandles forsiktig for å holde seg skarp. Man bør derfor utsette den for minst mulig slitasje og kontakt med andre gjenstander. På mange kjøkken er det vanlig å ha et sted å henge mandolinen, og de er den absolutt foretrukne måten å lagre den på.
 • Rengjør mandolinen etter hver gang du har brukt den, og pass på å gjøre det for hånd dersom det ikke er spesielt spesifisert at den tåler oppvaskmaskin. Skarpe blader av høy kvalitet bør som regel ikke i oppvaskmaskinen.
 • En mandolin er farlig om du ikke håndterer den riktig. Den er konstruert for å snitte harde grønnsaker raskt og med letthet, så det kan gå kraftig ut over fingrene dine om du ikke er forsiktig. Pass på at du vet hvordan du bruker den på riktig måte før du setter i gang. Og pass på at den alltid står stabilt når den er under bruk.
 • Kutt grønnsakene opp i håndterbare biter før du slipper løs mandolinen på dem. Da blir det mye enklere å jobbe med å få riktige snitt eller skiver.

Helt til slutt

Vi håper denne artikkelen har gitt deg noen tips til både hva du trenger å tenke på når du skal velge riktig mandolin, og i beste fall hvilken mandolin du selv ønsker å kjøpe. Om du så bare vil ha en enkel og rask måte å kutte opp grønnsaker på, eller forsøker deg på hakket mer avanserte prosjekter som pommes frites eller hjemmelaget potetgull, er en mandolin akkurat det kjøkkenredskapet du ønsker.

Vi avslutter denne artikkelen med en oppskrift som er den perfekte for å teste ut den nye mandolinen din. I den franske bonderetten Ratatouille er det de flotte finskivede grønnsakene som spiller hovedrollen. Sjekk ut hvordan du får til dette i denne videooppskriften:

Ofte stilte spørsmål

Hvilken mandolin er best?

Når det gjelder kjøkkenredskaper, er det ofte mulig å gjøre gode kupp med billigere varianter som er like gode som de dyreste produktene på markedet. Når det gjelder mandoliner, har vi derimot erfart at det er premium-produktene som er soleklart best over hele linja. Som du kan se av vår testvinner i denne artikkelen, er denne blant de mer kostbare i testen, til tross for at vi vurderer pris som et viktig kriterie når vi anbefaler produkter.

Det beste valget av mandolin på markedet akkurat nå er etter vår mening OXO Chef’s Mandolin 2.0.

Kan jeg la barnet mitt bruke en mandolin?

En god mandolin er sylskarp, og ved feil bruk kan det føre til ulykker for fingrene. Dersom du skal la et yngre barn bruke mandolinen, bør du passe på at det læres bort skikkelig først. De aller fleste mandoliner leveres for øvrig med en gjenstand som brukes til å plassere maten i og dra den opp og ned langs mandolinen. Har du en slik «slede», er det veldig trygt å bruke den og du kan fint la barnet ditt forsøke seg.

Hvorfor kalles det en mandolin?

Mandolinens historie er fascinerende. Den ble oppfunnet som kjøkkenredskap på slutten av 1700-tallet i Frankrike. Oppfinneren er den samme som oppfant henrettelsesmaskinen som er mest kjent fra den franske revolusjonen, guillotinen. Årsaken til navnet er omstridt, men man tror det kommer av likheten med instrumentet av samme navn, og de skarpe «strengene» som brukes til å skjære og strimle maten.

Bør alle ha en kjøkken-mandolin?

Det er mange kjøkkenapparater og kjøkkenredskap vi tester som det ikke er nødvendig for alle å ha. Mandolinen er kanskje en av dem, men det er i så fall under tvil. De aller fleste som gjør litt mer på kjøkkenet enn å steke ferdigpizza og varme opp halvfabrikat burde ha en mandolin på kjøkkenet sitt. Det gjør rett og slett en stor mengde matlaging mye enklere og mer presis.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar