Salt – og pepperkvern test: 7 gode krydderkvern for ditt kjøkken

Da vi skulle ha nytt salt- og pepperkvern til kjøkkenet vårt, så tenkte vi som vi ofte gjør.

«Hvorfor ikke skrive en lengre artikkel om alt det vi har lært?»

Vi i Gourmetmat er nemlig litt i overkant interessert i kjøkkenutstyr. Derfor gjør vi alltid vårt ytterste for å sikre oss at vi utelukkende kjøper produkter av høyeste kaliber. Det går med mange timer før vi bestemmer oss for hva vi skal kjøpe. Og de timene bruker vi til èn ting: grundige undersøkelser. Når læringskurven blir bratt, så sitter vi igjen med haugevis av kunnskap om de ulike produktene.

Over de siste par dagene har vi brukt alt for mye tid på å lære oss mye om salt- og pepperkvern. I denne artikkelen skal vi lære deg alt vi har lært – inkludert en liste over de 7 beste krydderkvernene på det norske markedet.

Om du skal kjøpe deg en salt- og pepperkvern, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken og Kitchn.no.

Vinnere av vår test av salt- og pepperkvern

Under finner du en tabell som, etter våre kriterier, viser de beste salt- og pepperkvernene på det norske markedet. Scroller du deg lengre ned, så finner du mer informasjon om hvert produkt.

#Produkt
1Peugeot Paris U’ Selected – Best i test!
2Hamburg Salt- og Pepperkvern – Premium modell
3Grand Cru Sett Salt & Pepper – Beste budsjettalternativ
4Champion Elektrisk Salt- og pepperkvern – For deg som utelukkende tenker pris
5Georg Jensen Cobra – Dansk design med unikt utseende
6Alaska Duo Elektrisk fra Peugeot – Med lyspære inklu
7Mannerströms Salt-og Pepperkvern – Perfekt som gave (bursdag & jul)

1. Peugeot Paris U’ Selected – Best i test!

Dette er en salt- og pepperkvern fra Peugeot som snart har vunnet flere internasjonale priser enn Jack Nicholson har vunnet Oscar-statuetter. Et fremragende produkt som hører hjemme på «alle» kjøkken.

 • Laget i høykvalitets treverk
 • Produsert av Peugeot (ja, de som også lager biler…)
 • Kommer i mange forskjellige størrelser
 • Kan knuse pepperkornene i seks forskjellige størrelser – fra grovkornet til finhakket
 • Internasjonal bestselger

Vi i Gourmetmat endte opp med å gjøre en bestilling av Peugeot Paris U’ Selected. Det er en beslutning som kom etter en helhetsvurdering av alle de fantastiske funksjonene som denne salt- og pepperkvernen har å by på.

La oss se på noe av det den kan by på.

Forskjellige størrelser og farger

Noen foretrekker en veldig stor og høy pepperkvern med stort volum. Andre har en litt liten kjøkkenbenk og foretrekker noe mindre.

Heldigvis for deg kan denne modellen både kjøpes i høyere (34 centimeter) og lavere (18 centimeter) modeller. Selv gikk vi for en litt mindre modell.

I tillegg har Peugeot tenkt på at «alle» har sitt unike særpreg på kjøkkeninventaret sitt. Paris U’ Selected kommer derfor i forskjellige farger. Skal du ha den mørkeste varianten, så bør du kjøpe den som heter Sjokolade. Men «Natur» er en favoritt blant nordmenn; den er farget i nydelig og lyst treverk.

Vinner av en rekke internasjonale tester

Vi kan skrive side opp og side ned om hvorfor vi gikk for nettopp denne modellen. Men det er ingenting som sier mer om kvaliteten enn at den har fått god anerkjennelse av noen av de største nettsidene i verden. La oss ta en rask oppsummering for å se på hvilke priser den har vunnet.

Med andre ord: dette er et produkt med mange internasjonale meritter.

To nettbutikker

Som du kan se, så selges Paris Salt- og Pepperkvern både hos Kitchentime og Bakeren & Kokken. Det er en fordel for deg som forbruker.

Når du har funnet størrelsen og fargen du ønsker, så kan du enkelt sammenligne priser. Vi har handlet veldig mye hos begge nettbutikker og er fornøyd med frakt, priser, utvalg og kundeservice.

Spesifikasjoner

ProdusentPeugeuot (Frankrike)
HøydeFra 18 cm til 34 cm
Antall innstillinger6 stk

2. Hamburg Salt- og Pepperkvern – Premium modell

Hvis du er villig til å betale litt ekstra for flott design, estetikk og gode funksjoner – ja, så kan Hamburg Salt- og Pepperkvern være det du skal ha stående på kjøkkenbenken.

 • Tysk kvalitet
 • Trinnløs maling
 • Eksklusivt design
 • Brukes av proffe kokker

Dette krydderkvernet er oppkalt etter Nord-Tysklands største by. Alle oss som har feriert i Hamburg vet dog at byen kanskje ikke er særlig god på estetikk. Men dette salt- og pepperkvernet er noe av det mest fasjonable vi har sett innenfor kjøkkenutstyr.

Her har virkelig produsenten Zassenhaus skapt en modell som brukes av profesjonelle kokker over hel verden.

Enkel justering – grovhakket eller finkornet

En funksjon som kjennetegner de beste krydderkvernene er muligheten for å endre hvor godt malt krydderet skal bli. Med denne modellen fra Zassenhaus kan du enkelt endre størrelsen på pepperet som kommer ut fra bunnnen.

Denne funksjonen, og øvrig informasjon om selve produktet, kan du finne ved å se Youtube-filmen som en av Sveriges beste kokker har lagt ut:Vi ble veldig imponert over hva vi leste om denne salt- og pepperkvernen. Allikevel var det èn ting som gjorde at vi ikke kjøpte den.

Prisen.

Høy pris og internasjonal anerkjennelse

Med en pris på rundt 1000,- norske kroner, så valgte vi heller å gå for Peugeot. Men for deg som ønsker testens mest moteriktige produkt, så skal det ikke være noe i veien for å gå for Hamburg. I følge Kitchentime blir den også brukt av det svenske kokkelandslaget. Det må da vel bety noe?

Spesifikasjoner

Garanti25 år
ProdusentZassenhaus (Tyskland)
MaterialeTreverk

3. Grand Cru Sett Salt & Pepper – Beste budsjettalternativ

Grand Cru er et godt salt- og pepperkvern for deg som er redd for å søle krydder på kjøkkenbenken.

 • To forskjellige justeringer («Fin» eller «Grov»)
 • God pris
 • Lekkert design med gjennomsiktig kropp
 • Keramisk kvern

Grand Cru representerer et design som ikke går av moten. Dette er salt- og pepperkverner som du kan ha stående fremme på kjøkkenbenken i generasjoner. Det gjennomsiktige designet skaper dog et lite «press» på at du hele tiden skal fylle opp salt og pepper.

Dette er dog noe som også kan fungere som en fin påminnelse for de av oss som ofte glemmer å kjøpe krydder når vi er på butikken.

Kvern plassert på toppen

Det unike med denne krydderkvernen fra Grand Cru er hvor pepperet og saltet kommer ut. I 99 % av alle kvern vi har sett, så kommer de ut på bunnen.

Problemet er at det noen ganger kan søle litt. Du har helt sikkert sett at det kan være krydderrester på kjøkkenbenken eller stuebordet etter et godt middagsmåltid. Sånn er det ikke med Grand Cru. Man vender den på hodet, får ut krydderet – og vipps – så vender man den tilbake igjen. Det er en sikker måte på å unngå at krydder litt henslengt på stua eller kjøkkenet.

Gode produktanmeldelser

En av grunnene til at vi anbefaler Grand Cru er på grunn av de mange positive tilbakemeldingene fra tidligere kjøpere. Både hos Kitchentime og Bakeren & Kokken finner du en rekke fine produktanmeldelser.

Det er et veldig godt tegn.

Spesifikasjoner

ProdusentRosendahl (Danmark)
Høyde20 centimeter

4. Champion Elektrisk Salt- og pepperkvern – For deg som utelukkende tenker pris

Dette var en av de første salt- og pepperkvernene vi i Gourmetmat kjøpte i «gode gamle dager». Perfekt for studenter og andre på stramt budsjett.

 • Elektrisk
 • Kjøpes hos to nettbutikker (sammenlign pris)
 • Veldig fornuftig pris
 • Utviklet og solgt av et svensk firma
 • Ser ikke billig ut

Skal du ha det billigste av det billigste, så er Champions salt- og pepperkvern for deg. For knapt 200 kroner, så får du denne herligheten. Eller rettere sagt: disse herlighetene. For joda – du får med både en saltkvern og en pepperkvern til den prisen.

Det er nesten ikke til å tro.

God holdbarhet

Dette settet fra Champion er laget i rustfritt stål (med alle sine fordeler). Det gjør at det er holdbart, at det ikke ruster – og at du kan få glede av det i mange år fremover. I tillegg ser det veldig fasjonabelt ut. Hvis du skulle tippe ut fra utseende, så ville man neppe tenkt at dette er noe som kunne bli ditt for knapt et par hundre kroner.

Automatisk & med hendig knapp på toppen

Det å fylle på kvernene er veldig enkelt. Og det er enda enklere å få kvernet salt og pepper. Alt du gjør er å holde inne knappen på toppen. Og vipps – så kommer det ut salt eller pepper i bunnen.

Dessverre er det ingen funksjoner for å justere hvor grove pepperkornene skal være, men det bør man heller ikke forvente til denne prisen.

Spesifikasjoner

ProdusentChampion (Sverige)
PrisRundt 200 kroner
ElektriskJa

5. Georg Jensen Cobra – Dansk design med unikt utseende

«Cobra» fra Georg Jensen er et premium-produkt. Denne passer kanskje ikke inn i alle hjem – eller for alles lommebok. Men den har i hvert fall et design som er ufattelig appellerende og luksuriøst.

 • Laget av verdenskjente Georg Jensen
 • Erke-klassisk skandinavisk design
 • Innebygget «Crush Grind»-funksjon
 • Ergonomisk håndtak

Skal du ha «alt i ett», så kan Cobra være for deg. Dette er en salt- og pepperkvern som har utrolig mange gode funksjoner.

For det første er designet utrolig stilig. Lekkert. Klassisk dansk design som har blitt produsert av prisvinnende Georg Jensen. I tillegg er det lett å velge mellom ulike størrelser i selve grinden. Man har både mulighet til å velge finmalt og grovmalt. Produsenten har valgt å kalle denne teknologien for «Crush Grind».

Flere nettsider rapporterer også om at «Cobra» ligger veldig godt i hånden. Med et flott, ergonomisk håndtak er det lett å både salte og pepre middagsrettene dag etter dag etter dag….

Forvirrende design

Dog er det en ting vi helt klart ikke liker. Georg Jensen har skapt en modell som kanskje er litt for «fancy», noe som skaper utfordringer. Det er vanskelig å få øye på hva som er salt- og hva som er pepperkvernen.

Alt som skiller de to er en tynn stripe som ligger ganske langt ned på kverna. Dette skal illustrere pepper (svart) og salt (hvitt).

Problemet er at linjen er så tynn at det for oss (som bare har sett den på bilder) er litt vanskelig å skille mellom de to.

Spesifikasjoner

ProdusentGeorg Jensen (Danmark)
MaterialeRustfritt stål
Total høyde20 centimeter

6. Alaska Duo Elektrisk fra Peugeot – Med lyspære inkludert

Alaska Duo er en lekker og funksjonell salt- og pepperkvern fra Peugeot. En vinner blant de som elsker flott, skandinavisk design.

 • Flotte avrundede former
 • Produsert av verdenskjente Peugeot
 • Elektrisk
 • Med gjennomsiktig beholder
 • Lyspære nederst på produktet – veldig nyttig

Hvorfor vurderte vi denne salt- og pepperkvernen?

Denne flotte varianten kom på vår radar på grunn av tre ulike faktorer.

 • Vi vet at den er produsert av vår favoritt: Peugeot.
 • Den har en lyspære på bunnen som gjør at det er lett å se hvor mye pepper/salt som kommer ut.
 • De avrundede formene ville passet veldig godt på kjøkkenet vårt. Vi har nemlig et IKEA-kjøkken med klassisk skandinavisk design.

Men vi må også innrømme at prisen er litt i høyeste laget. Her betaler man nærmere tusen kroner for en salt- og pepperkvern som ikke er like god som vår testvinner. Derfor sto vi over. Men vi må innrømme at vi er veldig forståelsesfulle for de som

Gjennomsiktig beholder

Alaska Duo har også en flott gjennomsiktig beholder som gjør at du kan se hvor mye salt eller pepper som er igjen i kvernen. Dette er noe man veldig ofte mangler på de krydderkvernene som er laget av treverk.

I og med at mange glemmer å kjøpe inn salt og pepper før det er for sent, så må dette sees på som en veldig nyttig faktor for mange.

Spesifikasjoner

ProdusentPeugeout (Frankrike)
BatteritypeAAA

7. Mannerströms Salt-og Pepperkvern – Perfekt som gave (bursdag & jul)

Prisen for testens flotteste gaveeske går til….Mannerströms!

 • Elegant design
 • Buet designmønster
 • Total høyde på 20 centimeter
 • Bra volum
 • Godt ergonomisk håndtak

En av grunnene til at vi ble fristet av Mannerströms salt- og pepperbøsse er designet på gaveesken. Dette er typisk det perfekte produktet for deg som ikke vet hva du skal kjøpe i gave. Nå vet du det.

Gode anmeldelser

Hos Bakeren & Kokken har produktet, i skrivende stund, full score. 5 av 5 stjerner. Etter å ha analysert en rekke modeller, så kan vi slå fast at det er svært få produkter som er så godt rangert. Spesielt når de har flere anmeldelser av ulike brukere.

Det må da bety noe.

Det betyr i hvert fall at du kan skaffe deg en veldig billig salt- og pepperbøsse som ser uhyre profesjonell ut. Vi har ikke selv kjøpt inn denne modellen, men må erkjenne at vi er veldig fristet til å trykke på «KJØP»-knappen…

Spesifikasjoner

ProdusentMannerströms
Gaveeske?Ja
Høyde20 centimeter

Hvorfor er det viktig å kjøpe et godt salt- og pepperkvern?

Det å velge en salt- og pepperbøsse høres egentlig ut som noe som ikke krever alt for mye avansert tankegang. Man går vel ofte i butikken og tenker at man skal kjøpe «det første og beste». I veldig mange av tilfellene ender nordmenn opp med å kjøpe små ferdig-fylte krydderbøsser som står i hver dagligvarehylle.

Og kanskje er dette det riktige valget for deg. Men vårt poeng er at du er nødt til å kjøp et produkt som er ideelt for dine bruksområder og preferanser.

Det er mange krydderkvern på markedet. Da vi begynte å gjøre undersøkelser, så ble vi veldig overrasket over de mange mulighetene vi hadde. Men vi begynte også å se at det å kjøpe den riktige modellen kunne være en god investering for kjøkkenet vårt i mange år fremover.

Hvordan fungerer mekanismen bak salt- og pepperkvern?

Selve mekanismen på disse krydderkvernene er veldig enkel. De består av et par bevegelige elementer.

Hoveddelen er kvernets «kropp». Denne består av et lager som man kan fylle med salt eller pepperkorn. På toppen av kvernet er det et lokk som man kan rotere med hånden sin. Dette er den delen som faktisk utgjør hele prosessen. Når toppen skrus på, så vil kvernemekanismen på innsiden av bøssen starte.

Når du starter prosessen med å rotere, så vil pepperkornene dyttes ned i et lite lager helt nederst i modellen. Og deretter vil de også dette ned gjennom noen små filtrerte hull. Slik går du fra å ha hele pepperkorn til å få gode, tynne lag med salt eller pepper når du lager mat.

Video med 3D-animasjon

Hvis du også ønsker en grafisk illustrasjon av hvordan disse produktene fungerer, så har vi det for deg også. Vi fant en flott video laget av det som heter «Animations Xplaned». Denne videoen vil mest sannsynlig være mer treffsikker en vår (noe keitete) forklaring i tekst.Ting du skal tenke på når du kjøper salt- og pepperkvern

Når du skal bestemme deg for en enkelt modell, så er det en rekke ting du bør vurdere. Alt handler om å spisse ned utvalget slik at du kun står igjen med det produktet som passer dine behov. Det tok oss veldig lang tid å sette opp noen kriterier i denne testen. Men vi klarte det til slutt.

Dette er noen av spørsmålene vi vurderte:

 • Hvor skal det brukes? Hjemme på kjøkkenet? Skal det også stå til pynt på stuebordet til enhver tid? Hvor mye salt og pepper er det egentlig du bruker når du lager mat?

 • Skal det kjøpes inn til en restaurant? Og kanskje enda viktigere: er effektivitet viktigere enn design?

 • Skal du utelukkende bruke modellene for salt og pepper? Eller skal det være et generelt krydderkvern som kan brukes til alt mulig?

 • Har du ambisjoner om å kjøpe noe som går i ett med resten av kjøkken- eller stueinventaret ditt?

Det er nemlig en rekke ting du må ta hensyn til. «Generell kvalitet og pris» holder ikke. Du er nemlig nødt til å gå litt dypere og se på de ulike faktorene. Vi skal prøve å hjelpe deg på vei.

En god kvernemekanisme

Det viktigste er egentlig at de salt- og pepperkornene som kommer ut på undersiden er skåret i riktig størrelse. Og det er viktig at denne mekanismen holder seg stabil og god i mange år fremover.

Hvis du kjøper et salt- og pepperkvern med en dårlig kvernemekanisme, så vil de bli ødelagte rimelig kjapt. Vi hadde dessverre ikke muligheten til å teste de aller billigste, men eksperter vi snakket med var veldig tydelige på dette.

Hvor grove salt- og pepperflak skal ut fra bunnen?

Hvis du kjøper de absolutt mest avanserte salt- og pepperbøssene, så kan du nemlig selv velge grovhetsgrad. Dette er veldig hendig hvis du er en hobbykokk som har et stort arsenal av forskjellige retter.

For eksempel: en stor svinestek bør være dandert med forholdsvis tykke flak med pepper og salt. Men i en lasagne, så ønsker du knapt nok at pepperet skal verken synes eller smakes.

Enkle å bruke

Vi har vært bortpå krydderkverner som det må kjempes hardt med for å brukes. Hvis man kjøper utelukkende med tanke på budsjett, så vil man også se at noen kverner er veldig ustabile. Den ene dagen er det kjempelett å få ut pepperet. Dagen etter kan det nesten være umulig – både fordi mekanismen har låst seg, men også fordi et pepperkorn kan sette seg fast i bunnen.

Det er faktisk ganske store forskjeller på de billige og dyrere salt- og pepperkvernene når det kommer til hvor enkle de er å bruke.

Stor eller liten kapasitet

Ingenting er verre enn å hele tiden måtte ned på butikken og kjøpe nytt salt og pepper. Dette er tross alt krydder som nesten aldri går ut på dato. Og det blir brukt såpass mye i norske retter at du helt sikkert kommer til å bruke kvernene hver dag.

Vi vil derfor sterkt anbefale deg å kjøpe en av de større variantene. Det er et hett tips fra oss i Gourmetmat.

Valg av materiale

Kvernene kommer i en rekke forskjellige materialer. Noen er flotte – andre er stygge. Noen er lette – andre er veldig tunge.

Som regel er det tre kategorier som selges på det norske markedet:

 • Treverk.
 • Metall.
 • Plastikk.

La oss begynne med treverk først. Dette er en av de mest populære materialene å lage salt- og pepperkvern i. For det første vil det ikke bli ødelagt hvis du kaster det litt rundt (eller har en form for uhell på kjøkkenet). Men vi må også si at det er lett for treverk å rengjøres.

Kjøper du et kvern i metall, så vil du nesten være sikker på at det holder seg i mange generasjoner fremover. Men det er helt klart at metall også er et fryktelig tungt materiale. Hvis du kjøper en modell som er i stor størrelse, så vil mange kokker mene at det er fryktelig slitsomt å forholde seg til et metall-kvern hver dag.

Plast er, til tross for sine ulemper når det kommer til miljøvern, et fantastisk materiale. Det er veldig lett. I tillegg er det enkelt å rengjøre. Men det er også en sannhet i at kjøkkenutstyr av plast blir ødelagt i mye større grad enn hvis du kjøper noe i tre eller metall.

Trenger du inspirasjon til boligen din?

Vi har tidligere forfattet en rekke nyttige forbrukertester. Mange av dem handler om å velge riktig kjøkkenutstyr:

  Klar til å gjøre innkjøp?

  Nå som du har blitt foret med (forhåpentligvis) god informasjon, så er det på tide å fornye kjøkkenet sitt. Kast den gamle salt- og pepperkverna som har stått på kjøkkenet ditt siden midten av 80-tallet. Forny deg. Tenk nytt og nyskapende.

  Mange tror at salt- og pepperkvern er en bitteliten del av et kjøkken. Men det er på mange måter symbolet på hvor moderne og godt kjøkkenutstyr du har. Når du også ser at det er helt klare fordeler med å investere litt i et godt krydderkvern, så er det vel ingen tvil om at du oppgraderer kjøkkenet ditt.

  Når du først har begynt å kokkelere med friske pepperkorn og saltflak, så vil du aldri gå tilbake til «krydderboksene fra Rema». Det må du bare tro oss på.

  Ofte stilte spørsmål

  ✅Hva er forskjellen på en salt- og pepperbøsse?

  Den største forskjellen på en salt- og pepperbøsse er mekanismen som sitter nederst på produktet. Denne «møllen» er mye kraftigere på en pepperbøsse rett og slett fordi pepperkorn er vanskeligere å knuse. I tillegg er det ofte forskjellige farger.

  Det er vanlig at pepperbøssen er svart og saltbøssen er hvit.

  ✅Er det noe poeng i å «knuse» salt?

  Mange velger å bruke vanlige, små saltkorn. Dette kan man helt fint gjøre i retter hvor saltet «blir borte» i smaken, slik som i en suppe. Men hvis man danderer et kjøttstykke med friskt salt, så vil smaken bli bedre og sterkere – for lik mengde salt.

  Så… ja. Det er noe poeng i å bruke ferskt salt i en krydderkvern.

  ✅Hvilke salt- og pepperbøsser anbefaler dere?

  Scroll deg litt oppover i artikkelen, så finner du svaret på det.

  Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

  Legg igjen en kommentar