Kaffetrakter test: De 6 beste kaffetrakterne som selges på nett i Norge

Mange av oss er helt avhengige av å få i oss av en god kopp kaffe både til frokost og flere ganger utover formiddagen. Det er rett og slett ikke mulig å fungere uten. Det er ikke tilfeldig at det nærmest blir opprør på arbeidsplasser rundt omkring når kaffemaskinen streiker.

Det å kunne lage skikkelig kvalitetskaffe hjemme er en undervurdert måte å løfte hverdagen på. De fleste er glade i en god kopp kaffe, men de færreste er eksperter på kaffebrygging. Med en god kaffetrakter kan derimot hvem som helst lage en perfekt kaffekopp.

I denne artikkelen har vi gått nøye til verks og trålet det norske markedet for kaffetraktere. Det var ingen liten jobb, for dette er et ettertraktet produkt med mange konkurrenter. Vi har endt opp med seks strålende kaffetraktere som har gått til topps i vår test.

Om du skal kjøpe deg en kaffetrakter, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchn.

Vinnere av vår kaffetrakter-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Hamilton Beach The Scoop – Best i test!
2KitchenMinis Kaffetrakter – Liten og smart
3Bodum Pebo Kaffebrygger – Stilig vakuumbrygger
4Smeg Retro – Italiensk luksustrakter
5Moccamaster KB952AO  – Klassisk og solid
6Aerobie Aeropress – For de som vil styre bryggingen selv

1. Hamilton Beach The Scoop – Best i test!

Den perfekte kaffetrakteren på en norsk kjøkkenbenk

 • Tar ikke for stor plass
 • Kan trakte i både kaffekopp og kanne
 • Svært god pris
 • Timer og autostart-funksjon
 • Enkel og rask å bruke

Mer informasjon

Dette er for tiden en av de mest populære kaffetrakterne blant forbrukerne, og det er det god grunn til. I tillegg til å trakte god kaffe, gjør denne kaffetrakteren det på en rask og enkel måte.

Det følger selvsagt med en kaffekanne for trakting av større porsjoner, men denne trakteren har i tillegg en funksjon for trakting av enkeltporsjoner rett i koppen. Dette er genialt når du bare skal ha én kopp kaffe, så du slipper å lage det i en kanne. Trakteren har en timer du kan stille inn for brygging på forhånd. Det vil for eksempel si at du kvelden i forveien kan stille inn trakteren til å brygge kaffe på samme tid som vekkerklokka ringer neste morgen. Slik kan du våkne til nybrygget kaffe hver morgen uten å måtte vente et sekund. Perfekt når man prøver å være effektiv før jobb eller skole.

Trakteren kommer med to filter. Ett som brukes hvis du skal trakte i den store kanna, og en hvis du skal trakte rett i koppen. Begge filterne er gjenbrukbare, og vaskes enkelt og greit i oppvaskmaskin.

Se denne kaffetrakteren i aksjon i produsentens demonstrasjonsvideo:

Spesifikasjoner

Høyde35,3 cm
Bredde31 cm
Dybde28 cm
MaterialePlast og stål
MerkeHamilton Beach

2. KitchenMinis Kaffetrakter – Liten og smart

En liten og meget praktisk termos-kaffetrakter

 • Tar liten plass
 • Meget hyggelig pris
 • 24 timers timerfunksjon
 • Kommer med både termoskanne og termoskopp
 • Enkel å bruke

Mer informasjon

Et alternativ som også er svært populært hos norske forbrukere er denne termostrakteren. Denne kaffetrakteren tar relativt lite plass på kjøkkenbenken, og lager kaffe i en termokanne som rommer cirka fem kopper kaffe. Termokannen kan holde på varmen i kaffen svært lenge. Det følger også med en hendig termoskopp dersom du vil ta med deg kaffen ut på tur.

Dette er en kaffetrakter som ikke produserer de største porsjonene om gangen, men passer perfekt om det bare er et par stykker som skal ha kaffe samtidig. Denne trakteren har også en 24-timers timerfunksjon som gjør det mulig å klargjøre frokost-koppen allerede kvelden før.

Det er verdt å nevne at lokkene på termokoppen og termokannen som følger med fungerer ypperlig, og heller kaffen uten å søle. Dette er dessverre ingen selvfølge for alle produkter. Selve trakteren er enkel å bruke, og påfyll av filter, kaffe og vann går sømløst og raskt.

Se produsentens demonstrasjon her:

Spesifikasjoner

Høyde32,4 cm
Bredde20,3 cm
Dybde12,6 cm
MaterialeStål og kunststoff
MerkeWMF

3. Bodum Pebo Kaffebrygger – Stilig vakuumbrygger

En unik, men enkel måte å brygge kaffe på.

 • Flott design
 • Meget stilig bryggeprosess
 • Relativt lavt priset
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin
 • En favoritt blant forbrukere

Mer informasjon

Denne stilige og spesielle kaffetrakteren har vært på markedet i over 25 år, og holder fortsatt koken. Det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor. I tillegg til å se meget stilig ut, spesielt når trakteren er i bruk, fungerer den veldig enkelt og greit.

De to hoveddelene i trakteren er to glassbeholdere som står oppå hverandre. Den nederste fylles med vann, og den øverste med kaffepulver. Filteret ligger mellom de to beholderne. Når beholderen med vann varmes opp, dannes et overtrykk i denne beholderen. Vannet presses da opp i den øverste beholderen og blander seg med kaffepulveret. Når varmen skrus av, vil kaffen suges tilbake gjennom filteret. Den er da klar til servering.

De fleste moderne kaffetraktere inneholder elektronikk, og skal holdes langt unna oppvaskmaskinen. En fordel med denne kaffebryggeren er at glassbeholderne enkelt kan demonteres og vaskes i oppvaskmaskin etter bruk.

Se denne kaffebryggeren demonstrert her:

Spesifikasjoner

Høyde27,5 cm
Bredde14,8 cm
Dybde22,5 cm
MaterialeGlass
MerkeBodum

4. Smeg Retro – Italiensk luksustrakter

Meget stilig produkt fra den italienske designprodusenten Smeg.

 • Flott og internasjonalt anerkjent design
 • 50-talls retrostil
 • Ganske dyr
 • Kanne med plass til ca. ti kopper kaffe
 • Enkel å betjene

Mer informasjon

Om du har sansen for kjøkkenapparater med spesielt og unikt design, burde Smeg være et kjent produsentnavn for deg. Den italienske produsenten er spesielt kjent for kjøkkenapparater i retrostil. I det siste har de også gjort fullt inntog på det norske markedet.

Du kan egentlig aldri trå feil når det gjelder å gå til innkjøp av et Smeg-produkt. Prisen kan være stiv, det er den også for denne kaffetrakteren. Kvaliteten er det derimot som vanlig ingenting å si på. Rent praktisk fungerer den som de aller fleste moderne kaffetraktere. Du fyller på vann, filter og kaffepulver. Deretter stiller du inn kaffen akkurat slik du vil ha den. Det følger med et gjenbrukelig plastfilter, så du trenger ikke kjøpe egne filtere.

Denne kaffetrakteren har de fleste moderne funksjoner man kan tenke seg, blant annet en veldig hendig «hold varm»-funksjon som sørger for at kaffen ikke blir kald i kanna. Det er imidlertid verdt å nevne at det ikke er mulig å kun trakte én kaffekopp om gangen med dette produktet. Det kan nok trekke en del ned for mange, da dette er en veldig nyttig funksjon i mange tilfeller.

Se produsentens presentasjon av produktet her:

Spesifikasjoner

Høyde36,1 cm
Bredde24,5 cm
Dybde25,6 cm
MaterialeMetall og plastikk
MerkeSmeg

5. Moccamaster KB952AO  – Klassisk og solid

Den mest kjente og mest solgte kaffemaskinen i Norge

 • Tradisjonsrik
 • Svært høy kvalitet
 • Relativt dyr
 • 10 års garanti
 • Kommer i fire ulike farger

Mer informasjon

Moccamasteren er en klassisk kaffetrakter veldig mange nordmenn har et forhold til. Historisk har Moccamaster vært den soleklart vanligste kaffebryggerne i norske hjem. Dette produktet lager rett og slett veldig god kaffe, og er enkel å betjene.

Prisen er relativt høy, og trakteren kommer ikke med de mest moderne tilleggsfunksjonene. Du vet til gjengjeld at det du får fungerer helt ypperlig. Trakterne blir fortsatt håndlaget i Holland, og hvert produkt blir manuelt kontrollert før de selges. Moccamaster har rykte på seg for å være blant de mest solide og pålitelige produktene i bransjen, og det legger de sin stolthet i å bevare. Det reflekteres i at du får 10 års garanti ved kjøp. Noe som er langt høyere enn både andre kaffetraktere og kjøkkenapparater generelt gir. Pass på at du må registrere maskinen på produsentens hjemmeside etter du har fått den tilsendt for at 10-årsgarantien skal gjelde.

Moccamasteren vi har testet hadde manuelt dryppstopp, som betyr at du selv må sørge for å stenge åpningen fra filterholderen når kaffen er ferdig traktet med en spak. Det er også mulig å få tak i modeller med automatisk dryppstopp.

Spesifikasjoner

Høyde35,5 cm
Bredde35,5 cm
Dybde17 cm
MaterialeAluminium
MerkeMoccamaster

6. Aerobie Aeropress – For de som vil styre bryggingen selv

En manuell pressbryggemetode i et enkelt produkt.

 • Ingen elektronikk
 • Betjenes manuelt
 • Godt priset
 • Kan styre bryggingen selv i stor grad
 • Kan brygge kaffen ute på tur

Mer informasjon

De fleste av oss ønsker en kaffetrakter som gjør det aller meste av jobben for oss. Det å trykke på en knapp og la en maskin gjøre bryggingen automatisk er en luksus mange setter pris på. Det er imidlertid fordeler med en mer manuell løsning, og det sørger dette produktet for.

Aeropress-bryggeren er en meget enkel innretning uten noe elektronikk. Den går også veldig raskt å bruke. Du fyller kaffepulver og varmt vann i beholderen mens den stå over en kopp med filter mellom, og presser kaffen gjennom filteret.

Merk at du trenger egne filter, og at du selvsagt også trenger å varme opp vannet. Denne innretningen varmer ikke opp noe vann for deg, så det må gjøres i en egen kjele. I tillegg følger det ikke med noen kopp, så dette må du også stille med selv. Det er kun selve trakteprosessen som tas hånd om av dette produktet. Den er imidlertid så liten og hendig at du kan ta den med deg ut på tur og nyte nytraktet kaffe der om du har med deg kaffepulver og varmt vann i termos.

Se en demonstrasjon av hvordan bryggeren brukes her:

Spesifikasjoner

FargeSvart
MaterialeBPA-fri plast
MerkeAeroPress

Hvorfor trenger man en kaffetrakter?

For noen er det kanskje tilstrekkelig å varme opp vann i en vannkanne og helle rett oppi en kopp med litt vanlig kaffepulver og røre rundt. De fleste kaffedrikkere som har hatt en skikkelig kaffetrakter i hjemmet, vil derimot etterhvert se på det som nærmest en nødvendighet.

En nytraktet kopp kaffe om morgenen, av perfekt kvalitet, kan knapt nok overvurderes. En kaffetrakter sørger ikke bare for at kvaliteten på kaffen blir like god hver gang, den gjør hele prosessen raskere og enklere. Er du en ivrig kaffedrikker, slik veldig mange er, kan vi anbefale på det sterkeste å investere i en skikkelig kaffetrakter.

Hvilke funksjoner har en moderne kaffetrakter?

Vi har etterhvert fått et veldig variert utvalg av kaffetraktere på det norske markedet, men hovedfunksjonene er naturlig nok ganske like. Her er et knippe funksjoner som ikke er tilgjengelige i alle traktere, men som du kan se etter dersom de hører ut som noe som passer perfekt for deg og ditt bruk:

 • Autostart: En del traktere i dag kommer med en autostart-funksjon som lar deg forhåndsinnstille maskinen til å lage en kopp eller kanne kaffe på et tidspunkt i fremtiden. Vil du våkne til en nytraktet kaffekopp? eller kanskje du har hjemmekontor og tar lunsj i det du hører kaffemaskinen din gjøre i klar koppen? Da er nok en slik funksjon perfekt for deg.
 • Trakting i enkeltkopp: Den vanligste måten å trakte kaffe på i hjemmet er til kaffetraktere med flere porsjoner. En del moderne kaffetraktere til hjemmet inkluderer også muligheten for å trakte én kopp av gangen. Det er ikke vanskelig å tenke seg at dette er en hendig funksjon, og kan føre til langt mindre sløsing med kaffepulver.
 • Gjenbrukbart filter: Det er ikke spesielt miljøvennlig å bruke nye filtere for hver gang man skal koke en ny kanne med kaffe. Det kan også være irriterende når man finner ut at man har gått tom akkurat når man virkelig trenger en kaffekopp. Det blir nå vanligere og vanligere at en kaffetrakter kommer med gjenbrukbare filtere i plast som vaskes i oppvaskmaskin og brukes om igjen.
 • «Hold varm»-funksjon: Kald kaffe er ikke noen stor smaksopplevelse, så alle kaffedrikkere vet hvor viktig det er å holde kaffen varm. En god kaffekanne skal ha termiske egenskaper som holder kaffen varm en god stund. Men en del moderne kaffetraktere har en enda bedre løsning. En funksjon som holder kaffen i kanna like varm hele tiden mens den er koblet til maskinen.
 • Antidrypp-funksjon: De fleste elektroniske kaffetraktere i dag kommer med en antidrypp-funksjon som forhindrer at det skal dryppe varmt vann eller kaffe når du fjerner kaffekannen fra posisjonen sin på trakteren. Det gjør både at en kaffetrakter er sikrere og søler mindre, men også ofte at du kan helle oppi en kopp kaffe før hele bryggeprosessen er ferdig.

Hvilke typer kaffe finnes?

Kaffe er et eget fag, og det finnes ufattelig mange måter å lage kaffe på. I tillegg er det mange måter å modifisere kaffen med andre ingredienser etter den er laget. Om man virkelig går inn får å lære seg kunsten om god kaffebrygging, tar det lang tid å bli utlært. Her skal vi gå gjennom noen av de vanligste kaffetypene du får. Det finnes selvsagt langt flere kaffetyper enn disse, men de er blant de vanligste man får på kaffebarer i Norge.

 • Vanlig filterkaffe: Dette er den vanligste formen for kaffe du lager i hjemmet ditt. Kaffetraktere fungerer ved at det inneholder et filter du fyller med kaffepulver. Varmt vann vil deretter enten trekke eller presses gjennom filteret og ta til seg kaffepulveret. Slik får du en vanlig svart kaffe du kan tilberede med f.eks sukker eller melk om du ønsker.
 • Espresso: Dette er også en meget vanlig kaffetype i Norge. Det lages ved at relativt lite vann renner gjennom en relativt stor mengde kaffepulver i rundt et halvt minutt. Resultatet blir en ganske sterk og distinkt kaffetype med tykk konsistens. De fleste andre kjente kaffetyper er laget med espresso eller filterkaffe som base.
 • Americano: En americano er i utgangspunktet bare en fortynning av espressoen. Du tilsetter en del varmt vann i en ferdig espresso. Du får dermed mye av den samme smaken, men langt mindre sterk og tykk.
 • Capuccino og caffè latte: En capuccino eller caffè latte består av enten filterkaffe eller espresso blandet med varm melk og melkeskum. Drikkene er veldig like, den eneste forskjellen er at capuccinoen skummer mer da den inneholder mer melkeskum.
 • Espresso Macchiato og latte macchiato: En macchiato er en blanding av espresso og steamet melk. En espresso macchiatto består hovedsaklig av espresso og litt melk, mens for en latte macchiato er det motsatt. Denne består hovedsaklig av melk med litt espresso.
 • Caffè Mocca: Denne drikken består av vanlig kaffe eller espresso, blandet med både melk, melkeskum og sjokolade. Sjokoladen tilsettes som oftest som saus etter kaffen er fylt med varm melk. Denne serveres ofte med sjokoladestrø på toppen.

Pris på kaffetrakter – hva koster det?

 • Under 500 kr: Som med så godt som alle andre kjøkkenapparater, får du ulike kaffetraktere til et stort spenn av ulike priser. I denne prisklassen kan du faktisk få noen helt enkle elektroniske kaffetraktere. De vanligste kaffetrakterne i denne prisklassen er likevel manuelle presskanner eller andre smarte, manuelle filterløsninger.
 • Mellom 1000 – 3000 kr: De fleste kaffetrakterne på markedet i disse dager befinner seg i denne priskategorien. Her finner du elektroniske kaffetraktere med alle mulige funksjoner. Tidsinnstilt kaffetrakting, kaffetraktere som holder varmen på nytraktet kaffe, og flere måter for å stille inn kaffestyrke. Du finner de største klassikerne og mest pålitelige merkevarene for denne prisen. Om du har bestemt deg for å investere i en skikkelig kaffetrakter, men ikke helt vet hva du skal gå for, anbefaler vi at du sikter deg inn på dette prissegmentet.
 • Over 5000 kr: Det er mulig å betale veldig mange penger for en kaffetrakter. Også langt over 5000 kroner. Noen av disse produktene er designprodukter fra spesielt anerkjente produsenter. Andre er bare veldig avanserte. De fleste dyre kaffetraktere er derimot maskiner som er innebygget i kjøkkeninnredningen, og dermed koster en del mer.

Er du på jakt etter mer kjøkkenutstyr?

I Gourmetmat tester vi kjøkkenapparater stadig vekk, og vi har skrevet noen andre tester som kanskje vil være av interesse for deg:

Tips

 • Hold kaffekannen ren, og bruk alltid rent vann! Dette er det viktigste å sørge for dersom man ønsker å lage kaffe av god kvalitet. Gamle rester i kaffekannen setter sitt preg på smaken, og det er ikke noe du ønsker skal skje. I tillegg består kaffe i hovedsak av vann, og da er det viktig at vannet du bruker er av beste kvalitet. I Norge er det heldigvis ikke noe stort problem, da de aller fleste av oss har et sunt og velsmakende springvann.
 • Det er mest vanlig å bruke ferdigmalt kaffepulver når du skal trakte kaffe. Det er selvsagt ingenting galt i det, og god ferdigmalt kaffe i norske dagligvarehandler er av ypperlig kvalitet. Men gjør deg selv en tjeneste og forsøk å kjøpe hele kaffebønner som du både rister og maler selv. Tro meg, smaken av nykvernet kaffe er noe helt annet! Bønner begynner nemlig sakte men sikkert å miste noe av smaken så snart de er kvernet.
 • Bruker du en kaffetrakter som tar de vanlige kaffefilterne av papir? Husk at papir også avgir smak. om du skyller papiret før du plasserer det i kaffetrakteren, vil dette eventuelle problemet bli mye mindre.
 • Pass på at kaffen er skikkelig varm ved servering. Kaffe i en vanlig kanne bør serveres innen 15-20 minutter etter varmen er skrudd av. Mange kaffetraktere kommer i dag med funksjoner for å holde på varmen, eller termokanner som holder på varmen mye lenger. Dette gjør det enklere å sørge for jevn påfyll av kaffe over en lengre periode.

Helt til slutt

Det er fullt mulig å skrive en lang avhandling om ulike kaffetraktere på markedet, om hvilke funksjoner de har, og hva som er viktig for å brygge en god kopp kaffe. I denne artikkelen har vi bare forsøkt å kort presentere det beste markedet har å by på av kaffetraktere for øyeblikket. Dette for å gjøre valget enklere for deg som forbruker.

Det er fullt mulig å gå i feller når man skal kjøpe en kaffetrakter. Det er rett og slett en del dårlige produkter der ute. Vi har derfor presentert traktere som vi mener passer for ulike forbrukere. Både med tanke på vilje til å betale mye penger for produktet, men også hva man egentlig trenger av funksjoner.

Og helt til slutt: Du synes kanskje alt dette snakket om at kaffe skal være så avansert og vanskelig å lage perfekt er litt opphausset? Det er du tydeligvis ikke alene om. Sjekk ut denne populære parodien på snobbete kaffereklamer og pretensiøst kaffesnakk:

Ofte stilte spørsmål

Hvilket kaffepulver bør jeg bruke?

Som vi så vidt har nevnt tidligere i artikkelen, er det aller beste å kjøpe hele, uristede kaffebønner. Kaffebønner som ristes og males rett før bruk gir faktisk en langt bedre smak.

Vi skjønner veldig godt at det ikke er noe alle verken er interessert i eller har tid til. Når det gjelder kaffepulver du får kjøpt i vanlige dagligvarehandler i Norge, er det vanskelig å gi noe riktig svar på hva som er best. Hva du liker avhenger både av smak og behag, samt hva du er vant til. Vi i Gourmetmat er stor fan av Friele, men her er det helt lov å være uenig.

Kan for mye kaffe være farlig?

For de aller fleste er moderat kaffedrikking ikke noe helseproblem.

Men som med de aller fleste andre mat- og drikkevarer, er det lurt å innta kaffe med måte. Kaffebønner inneholder koffein, som kan gi høyere blodtrykk ved høyt inntak. I tillegg kan det for enkelte personer gi mageproblemer, da koffein øker produksjonen av magesaft. Siden mange drikker kaffe rutinemessig hver dag, kan kroppen også utvikle en slags fysisk avhengighet. Dette fører til at vi kan få abstitenssymptomer dersom man i en periode ikke har tilgang til kaffe. Les mer om effekter av koffein hos Folkehelseinstituttet.

Kan kaffebønner gå ut på dato?

Kaffebønner mister kvalitet og smak etter hvert som tiden går. De bør helst brukes i løpet av to måneder etter du har åpnet en pose med dem. Når bønnene er malt og blitt til pulver, mister de smaken raskere. Du kan bevare mest mulig av kaffebønnenes kvaliteter ved å oppbevare dem riktig. Dette gjør du best ved å bevare dem mørkt, tørt og i en temperatur som tilsvarer normal romtemperatur eller litt lavere.

Er kaffetraktere brannfarlige?

Vi skjønner at det blir spurt om dette, da kaffetraktere faktisk er blant de kjøkkenapparatene som forårsaker flest branner hvert år. Dette gjelder riktignok som regel eldre typer kaffetraktere med langt dårligere brannsikring enn nyere modeller.

Moderne, elektriske kaffetraktere skal inkludere en termostat som sikrer at apparatet skrur seg av ved for høy temperatur. I tillegg har det kommet internasjonale lover som stiller krav til at produktene skal slå seg av automatisk etter en viss tid. De skal også ha lysbrytere som viser at trakteren er påskrudd i tilfelle du har glemt å skru den av.

Det er imidlertid alltid en god idé å trekke ut støpselet fra kaffetrakteren i de periodene den ikke må være plugget inn, som med alle andre elektroniske apparater.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar