Belgiske vaffeljern: Vi har plukket ut de 5 beste på det norske markedet

Om du besøker et moderne konditori, er det som regel få bakverk som ser så fristende og stilige ut som de belgiske vaflene.

Denne vaffelvarianten som er tykkere og med dypere hull enn vaflene vi får fra de tradisjonelle vaffeljernene vi er vant til i Norge, er det også fullt mulig å lage i ditt eget hjem med riktig utstyr.

For å hjelpe deg å navigere blant produktene som finnes i norske nettbutikker, har vi testet fem av de mest populære belgiske vaffeljernene. Vi har blant annet tatt hensyn til pris, hvor raske og enkle de er å bruke, kvaliteten på vaflene de lager, og hvor smertefritt rengjøringen i etterkant går.

Om du skal kjøpe et belgisk vaffeljern, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchn.

Vinnere av vår belgiske vaffeljern-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1Cloer Belgisk vaffeljern – Best i test!
2Sage The Smart Waffle – Luksusvarianten
3Champion Belgisk vaffeljern– Enkelt, men billig
4Åviken Belgisk vaffeljern – Svensk bestselger
5Wilfa BW-1000B – Et solid norsk produkt

1. Cloer Belgisk vaffeljern – Best i test!

Et effektivt og enkelt vaffeljern som lager svært gode vafler.

 • Laget av solide materialer
 • Lager to vafler om gangen
 • Enkel og rask i bruk
 • Praktisk temperaturinnstilling
 • Ikke for stor og tung

Mer informasjon

At det eneste produktet som kommer fra Belgia ble denne testens vinner, burde kanskje ikke være noen overraskelse. Dette er verken det dyreste eller mest fancy jernet vi testet ut, men det var ekstremt enkelt å bruke, det gikk ekstremt raskt å lage vaflene (dette vaffeljernet lager to vafler for hver stekerunde), og viktigst av alt; Resultatet ble meget bra hver eneste gang. Innsiden av jernet er belagt med et meget godt non-stick-belegg som gjør at vaflene ikke fester seg, og rengjøringen i etterkant er veldig enkel. Det var rett og slett lekende lett å lage gode belgiske vafler med dette produktet.

Spesifikasjoner

Effekt 930 W
ProdusentCloer (Belgia)
Justerbar temperaturJa

2. Sage The Smart Waffle – Luksusvarianten

Meget stilig vaffeljern av aller ypperste kvalitet.

 • Meget flott design
 • Materialer av høy kvalitet
 • Mange nyttige funksjoner
 • Lager vaffelen akkurat slik du ønsker den
 • Svært dyr

Mer informasjon

Det er egentlig ingen av de praktiske egenskapene til dette vaffeljernet som står tilbake for testvinneren. Du kan lage fantastisk gode vafler med dette jernet, og du vil på ingen måte ha noen utfordringer med å få det til. Dette er et belgisk vaffeljern med strålende stekeegenskaper og en hel rekke valg for hvordan du ønsker at sluttproduktet skal bli. I tillegg er det uten tvil det stiligste produktet i denne testen. Mens de fleste produktene i testen er vaffeljern du tar frem akkurat når du trenger det, og ellers stuer det godt unna langt inne i et kjøkkenskap, vil dette jernet overhodet ikke gjøre seg bort på et stilrent, dyrt kjøkken.

Grunnen til at dette produktet ikke vinner vår test er rett og slett på grunn av at prisen er omtrent tre ganger så høy som det nest dyreste jernet vi testet. Dette er med andre ord ikke noe fattigmanns vaffeljern, men har du evne og vilje til å betale for det, kan vi garantere at pengene ikke går til spille.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
ProdusentSage (England)
Justerbar temperaturJa

3. Champion belgisk vaffeljern – Enkelt, men billig

Dette Stockholm-produserte jernet er et solid og billig alternativ.

 • Ingen spesialfunksjoner
 • God stekeeffekt
 • Lysindikator under steking
 • Stabile gummiføtter
 • Lav pris

Mer informasjon

Fra det desidert dyreste produktet i testen går vi til det billigste. Dette meget enkle vaffeljernet lager to vafler om gangen, men bortsett fra det er det ikke spesielt mange spesialegenskaper å snakke om. Ikke at det gjør noe, til å være det billigste produktet på markedet i skrivende stund, holder Champion-jernet mer enn god nok kvalitet.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
ProdusentChampion (Sverige)
Justerbar temperaturNei

4. Åviken Belgisk vaffeljern – Svensk bestselger

Et enkelt vaffeljern av svensk kvalitet.

 • Godt non-stick-belegg
 • Enkelt å oppbevare
 • Ingen spesialfunksjoner
 • Lysindikator under steking
 • Jevn varmefordeling

Mer informasjon

Dette lille vaffeljernet er strengt tatt ikke spesielt forskjellig fra det billigste alternativet i testen. Begge jernene er svenske, og det virker som at både plastikken og non-stick-materialet er omtrent identisk. Helt OK kvalitet, og veldig enkelt. Fungerer som et vanlig, ukomplisert vaffeljern med en indikatorlampe som lyser når det har gått så lang tid at vaflene burde være ferdige. Det er ingenting alvorlig galt å utsette på dette produktet, men om det bare er et helt grunnleggende vaffeljern du er ute etter, kan du like gjerne gå for testens billigste.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
ProdusentÅviken (Sverige)
Justerbar temperaturNei

5. Wilfa BW-1000B – Et solid norsk produkt

Et bra norskprodusert alternativ

 • Håndtak med låsemekanisme
 • Justerbar temperatur
 • Enkel frakt og lagring
 • Kvalitetsmaterialer
 • Norskprodusert

Mer informasjon

Dette lille, norskproduserte alternativet er kanskje det mest praktiske å få pakket ned. Det tar liten plass når det er lagret i kjøkkenskapet, eller om du skal frakte det med bil for å ha det med på en hytteferie for eksempel. I tillegg er det ingenting galt med stekeegenskapene og vaflene det lager, dette vaffeljernet gjør den jobben det lover å gjøre! Vaffeljernet inkluderer i tillegg en termostat som lar deg velge hvor godt stekt du ønsker vaflene, noe som gjør dette produktet hakket mer sofistikert enn de aller enkleste i testen. Det er samtidig noe dyrere enn de aller billigste alternativene, men ikke veldig mye.

Spesifikasjoner

Effekt1 000 W
ProdusentWilfa (Norge)
Justerbar temperaturJa

Hvorfor trenger man et belgisk vaffeljern?

Det korte svaret på dette er at det trenger man selvsagt strengt tatt ikke. Det går fint an å klare seg med tradisjonelle skandinaviske vafler, eller uten hjemmelagde vafler i det hele tatt.

Men dersom du nå og da er sulten på en mektig frokostvaffel en rolig helg, eller rett og slett vil unne deg en dessert som både er rask å lage og passer med en rekke ulikt tilbehør og dermed kan varieres mye, er belgiske vafler et ypperlig alternativ. I tillegg er det noe av det mest iøynefallende man kan lage av bakst. Er du klar for dessert og får øynene på en perfekt stekt belgisk vaffel, løper tennene i vann.

Pris på belgisk vaffeljern- hva koster det?

 • Rundt 300 kr: Det går an å få veldig enkle belgiske vaffeljern til bare noen få hundrelapper. Dette er helt enkle jern med plastbelegg og uten noen form for tilleggsfunksjoner. Det er ingen tvil om at det blir vafler av det, men du har ikke nødvendigvis så god kontroll på akkurat hvordan de ender opp.

 • Mellom 500 – 800 kr: Om du vil lage vaflene helt perfekte, eller er veldig opptatt av at de skal ha en spesiell sprøhet og konsistens, burde du gå til anskaffelse av et jern med innebygget termostat og muligheter til å stille inn steketid. Da må du i så fall opp i denne prisklassen, og det er her de fleste belgiske vaffeljern ligger.

 • Over 2 000 kr: Det dyreste vaffeljernet i vår test koster i skrivende stund mer enn 2 500 kroner. Dette er Rolls Royce-varianten av belgiske vaffeljern, og har alt du måtte drømme om av funksjoner, i tillegg til at jernet ser akkurat like stilig og dyrt ut som det er. Kanskje ikke en nødvendighet for hvermannsen, men for ekte vaffel-feinschmeckere eller dere som liker å unne dere det beste til kjøkkenet deres, er dette prisklassen å legge seg på.

Andre tester av kjøkkenutstyr:

Vi tester jevnlig kjøkkenutstyr til boligen. Kanskje noen av disse artiklene kan være av interesse:

Tips

 • Belgiske vafler er tykke og kompakte, og det kan være en utfordring om du ønsker dem luftige og myke utenpå. Pass på at du velger et vaffeljern som lar deg justere steketid om du liker myke vafler bedre enn sprø vafler.
 • Vaflene ser helt magisk gode ut med passe mengde «bling» på toppen. Dryss bittelitt melis over vaflene før servering, i hvert fall om de skal serveres som dessert.
 • Belgiske vafler smaker fantastisk med eple- eller mangobiter på toppen. Gjør deg selv en tjeneste og gi det et forsøk.

Helt til slutt

Vi håper selvsagt at du har blitt klokere når det gjelder hvilket belgisk vaffeljern du skal anskaffe deg etter å ha lest denne artikkelen, men like viktig er det at du har blitt inspirert når det gjelder å steke og servere vafler.

En fin oppskrift på belgisk vaffelrøre som kan få deg i gang umiddelbart er denne tradisjonelle varianten. Vil du bruke mindre tid på selve røra, har den dyktige kakebloggeren fra Det Søte Liv også delt en oppskrift for belgiske vafler uten gjær.

Ofte stilte spørsmål

✅Er vafler fra Belgia de originale vaflene?

Historikerne kan fortelle oss at vafler har blitt laget i mange århundrer, og noen av de første gjenkjennelige originale vaffeljernene stammer fra området som er dagens Belgia for nesten 1 000 år siden. Belgia er også det landet i verden som har bevart vaffeltradisjonen best, og det produseres en enormt stor variasjon av ulike vafler i Belgia i dag.

Det vi kaller «belgiske vafler» i dag er derimot ikke noen lang tradisjon i Belgia, men heller en amerikansk adopsjon av den belgiske vaffeltradisjonen. Den ligner ikke veldig mye på de fleste av vaflene som i dag selges på gatehjørner i belgiske storbyer.

✅Hvordan unngår jeg at vaflene blir tørre?

Vaflene som lages i de runde, flate vaffeljernene som tradisjonelt har vært vanlig i Norge, skal gjerne være myke og luftige, mens belgiske vafler er en del tykkere, og som regel lages slik at ytterkantene blir sprø og harde. Det er tilbehøret til de belgiske vaflene som har mye av ansvaret for at vaflene ikke skal oppleves tørre når de spises.

Når det er sagt, er det fullt mulig å lage belgiske vafler som er like myke og luftige som de tynnere vaffelvariantene. Måten å bestemme konsistensen til vaflene på er ved å regulere steketiden. I vår test har vi inkludert noen belgiske vaffeljern som lar en termostat gjøre jobben for deg så du får vaflene akkurat slik du ønsker hver gang. Dette er et norskprodusert belgisk vaffeljern med denne funksjonen.

✅Hva passer som tilbehør til belgiske vafler?

Da vi i Boligmag gjennomførte vår test av vaffeljernene, prøvde vi å variere en del på tilbehøret for ikke å bli lei av vafler underveis, og vi fikk noen favoritter. Det enkle er ofte det beste også her. Om du skal lage vafler til en lang søndagsfrokost, passer det ypperlig med enten brunost eller oppskårede eplebiter. Til en dessert går vaflene godt med vaniljeis og søte bær.

Men når det gjelder tilbehør til vafler er det nesten bare fantasien som setter grenser. Vi har inkludert en del oppskrifter og bilder for inspirasjon i denne artikkelen. Ikke vær redd for å eksperimentere!

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar