Paiform test: 5 gode former som gjør paibakingen enklere

I Boligmag er vi opptatt av å være godt forberedt til årets paisesonger. Uansett om du skal lage en søt sommerpai med friske frukter eller en grov middagspai om høsten når soppen og rotgrønnsakene er på sitt beste, er det viktig med gode arbeidsredskaper. Vi har kjøpt inn og testet et differensiert utvalg av paiformer for å gjøre det enklere å få oversikt over hva du burde anskaffe om du selv vil prøve deg som paikokk.

I vår paiform-test har vi blant annet testet om formene sikrer en jevn temperatur i hele retten, evnen til å hindre maten i å feste seg til bunnen, i tillegg til hvor enkle de er å rengjøre . Vi har plukket ut 5 gode paiformer som vi anbefaler.

Om du skal kjøpe deg en paiform, anbefaler vi disse nettbutikkene : Bakerenogkokken.no eller Kitchn.no.

Vinnere av vår paiform-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hver enkelt form.

#Produkt
1Pillivuyt Terteform – Best i test!
2Blomsterbergs kakeform – God dansk kvalitet
3Exxent paiform – Et godt budsjettalternativ
4Gerbera rund paiform – En håndlaget kvalitetsform
5Kitchen Craft Master Class Paiform – Perfekt for sprø bunn

1. Pillivuyt Terteform – Best i test!

En klassisk og stilren ildfast paiform med gode egenskaper.

 • Flott design
 • Enkelt å rengjøre
 • Kan bestilles i syv ulike størrelser
 • Passer godt i hendene
 • Porselen som tåler både varme og støt

Mer informasjon

Denne høye og solide terteformen i ildfast porselen er spesiallaget for å tåle både store og raske temperaturendringer, samt harde støt uten å få bruddskader. Vi mener det er den beste formen i testen da den både er enkel å håndtere under matlagingen, enkel å rengjøre i etterkant, og maten ser appetittelig ut når den serveres i den. Formen kommer i størrelser helt fra 11 til 33 cm i diameter, og koster mellom ca. 150 og 550 kroner avhengig av størrelsen du er på jakt etter.

Størrelsen på formen vi testet var 24 cm i diameter.

Spesifikasjoner

MerkePillivuyt
MaterialePorselen
DiameterFra 11 – 33 cm

2. Blomsterbergs kakeform – God dansk kvalitet

En kvalitetsform utvalgt av den dyktige danske konditoren Mette Blomsterberg.

 • Enkel å håndtere
 • God kvalitet til en hyggelig pris
 • Spesielt god til kaker og terter
 • Mange ulike størrelser
 • Løs bunn

Mer informasjon

Denne aluminiumsformen er både grei å håndtere under matlagingen, og sikrer et godt sluttresultat. Avtagbar bunn er praktisk både under bruk og rengjøring i etterkant. Formen kommer i ulike størrelser, og er betydelig billigere enn testens vinner. Selv om den naturlig nok ikke er like flott å servere maten i, og ikke holder like godt på varmen som porselensformen, får du en kvalitetsform for pengene om du investerer i denne paiformen.

Spesifikasjoner

MerkeBlomsterberg
MaterialeAluminium
DiameterFra 10 – 28 cm

3. Exxent paiform – Et godt budsjettalternativ

Testens soleklare prisvinner holder i tillegg helt OK kvalitet.

 • Lavt priset
 • Må smøres godt før bruk
 • Løs bunn
 • Passer best til dessertpaier og kaker
 • Ubehandlet metall som kan ruste

Mer informasjon

Disse stålformene er langt billigere enn de andre alternativene i testen, og det er ikke til å komme utenom at det merkes på kvaliteten. Formen er langt mer avhengig av nøye smuring før steking for at pai eller terte ikke skal feste seg i bunnen. I tillegg er ikke det ubehandlede metallet formene er laget av spesielt vakkert å se på, og det gir ikke det beste inntrykket å servere paien i. Det er likevel et fullt funksjonabelt og solid alternativ som passer for deg som vil ha en enkel og billig paiform.

Spesifikasjoner

MerkeExxent
MaterialeUbehandlet stål
DiameterFra 10 – 28 cm

4. Gerbera rund paiform – En håndlaget kvalitetsform

Smakfullt designet keramikkform i typisk sør-europeisk stil.

 • Håndlaget i Portugal
 • Kommer i en rekke ulike farger
 • Tåler både å stå i ovn og fryser
 • Unikt design
 • Perfekt for både steking og servering

Mer informasjon

Disse store, keramiske paiformene kommer i to ulike størrelser og flere farger, og er håndlaget hos produsenten i Portugal. I likhet med porselensformen som ble vinner av testen gjør materialet det enkelt å forhindre at paiene brenner seg fast i formen, og den holder godt på varmen i en middagspai under hele måltidet. Testpanelet vårt hadde delte meninger om hvor vakkert designet på disse formene er, men dersom det ser ut til å kunne passe inn i ditt kjøkken eller på ditt serveringsbord, er dette et smakfullt alternativ av høy funksjonell kvalitet.

Spesifikasjoner

MerkeGerbera
MaterialeKeramikk
DiameterFra 26 – 30 cm

5. Kitchen Craft Master Class Paiform – Perfekt for sprø bunn

Denne hullete formen sikrer at hele paibunnen blir hard og sprø

 • Perforerte hull
 • Fem ulike størrelser
 • 20 års garanti
 • Kjemikaliefritt non-stick-belegg
 • Mer tidkrevende å rengjøre

Mer informasjon

Dette er den eneste formen i testen med perforerte hull over hele overflaten, noe som sikrer at bunnen blir hardere og sprøere etter steking, i motsetning til de helt solide formene som gir en fuktigere og mykere bunn. Formen er produsert av den britiske kvalitetsprodusenten Kitchen Craft, og som alltid leverer de et svært solid produkt. Metallet er av svært god kvalitet, og formen er en av de beste av de vi testet i å hindre maten i å feste seg til bunnen. Et ankepunkt er at den svært ujevne overflaten kompliserer rengjøringen. Vi anbefaler at paiformer rengjøres for hånd, og det kan være hakket mer tidkrevende for denne formen enn for de glattere formene.

Spesifikasjoner

MerkeKitchen Craft
MaterialeKjemikaliefritt metall
Diameter18 – 30 cm


Hvilke ulike paiformer finnes det på markedet?

Pai- og terteformer kan deles opp i to hovedkategorier. Du har de klassiske, solide leireformene av keramikk eller porselen, og de tynnere formene av metalliske materialer. Førstnevnte paiformer fungerer ypperlig som både steke- og serveringsform, mens metallformene stort sett er laget kun med hensyn til selve stekeprosessen og er ikke ment å servere den ferdige paien i. Det finnes et overraskende stort antall underkategorier av disse, og vi har forsøkt å dekke et utvalg med en rekke forskjellige egenskaper i vår test.

Pris på paiformer- hva koster det?

 • Under 100 kr: Pris avhenger mye av størrelse. En større paiform av samme type koster naturlig nok mer enn en mindre form. Hvis vi tar utgangspunkt i gjennomsnittlig store paiformer på rundt 20 cm, er det mulig å få enkle former av ubehandlet metall for under hundrelappen. Merk at disse mangler non-stick-belegget som gjør prosessen enklere og resultatet bedre, i tillegg til at de står i fare for å ruste.

 • Mellom 200-300 kr: Går du litt opp i pris fra de aller billigste produktene på markedet kan du få svært gode paiformer med de egenskapene du måtte ønske. Disse formene krever som regel mindre grad av smøring for å hindre pai og terter som fester seg. Har du først skaffet deg en paiform skal den holde i flere tiår, så vi anbefaler absolutt å investere noen kroner ekstra for en kvalitetsform når man først skal gå til anskaffelse av en.

 • Rundt 500 kr: Ønsker du en porselensform med et flott design er det mulig å få meget gode former til rundt femhundrelappen. Disse har ikke nødvendigvis noe bedre stekeegenskaper enn former til halvparten av prisen, men dersom du finner en designform du tenker ville passet perfekt inn på ditt kjøkkenbord kan det selvsagt være verdt de ekstra kronene. Som beskrevet tidligere skal en paiform vare i svært lang tid, og det er ikke noe galt i å velge en smakfull premium-variant du vil få glede av i mange år fremover.

Er du ute etter flere tips til kjøkkenutstyr?

Vi spesialiserer oss på alt av utstyr til boligen, herunder alt av kjøkkenartikler. Se om noen av våre andre kjøkkenutstyrstester kan være av interesse for deg:

Tips

 • Investér i en god paiform. Den skal vare i mange tiår, og det gjør jobben enklere og resultatet bedre hver gang!
 • Rengjør alltid paiformen for hånd med mindre du er helt sikker på at det er en type form som tåler maskinvask.
 • En god metallform kan være ypperlig til dessertbakst, men bruk keramikk eller porselen til middagspaier.

Helt til slutt

Det finnes alltid en god unnskyldning for å bake pai. Sommerpaiene med søte frukter og høstpaiene med gresskar eller kantareller er klassikerne, men både middagspaier og dessertpaier er like gode også resten av året.

Internett er full av spennende paioppskrifter som bare venter på å prøves. En av oppskriftene vi fulgte i vår test av paiformene var denne svært populære oppskriften på kyllingpai fra Trines Matblogg. Den anbefales på det sterkeste!

Ofte stilte spørsmål

✅Jeg har opplevd at bunnen ofte blir deigete når jeg har laget pai i en vanlig springform ment for kaker. Er det fordi jeg ikke bruker former spesielt laget for baibaking?


Det er mulig å lage pai i vanlige kakeformer også, men det er flere gode grunner til å gå for en form spesiallaget for paier og terter.
Den vanligste grunnen til at problemet med deigete bunn kan oppstå vil jeg tro er at du ikke har forstekt bunnen. I en del paier krever bunnen en del mer steketid enn fyllet, og det er da vanlig å steke bunnen litt på forhånd for at den skal få den konsistensen du ønsker til slutt. Dersom du følger en oppskrift, burde anbefalt tid for forsteking stå beskrevet i den.

Vil du gjøre det veldig enkelt for deg selv, kan du også investere i denne formen som er spesiallaget for å sikre en hard og sprø bunn.

✅Burde jeg velge en porselensform eller en vanlig stålform?


De største forskjellen på disse formene er at ved bruk av keramikk- og porselensformene kan paien serveres i formen og holde meget godt på varmen etter steking, samtidig som disse formene ofte ser veldig bra ut og gjør maten mer appetittlig. Dersom du skal servere en middagspai som skal holdes varm gjennom et helt måltid, ville jeg ha valgt porselen eller keramikk hver eneste gang.

Metallformene har imidlertid også noen gode egenskaper som kan gjøre dem til et bedre alternativ for andre typer paier. De er som regel ikke spesielt tunge, de er enkle å håndtere, de tåler som regel både svært høye og svært lave temperaturer, og de tar mindre plass, noe som kan være kjærkomment om du skal lagre paien i en hylle i fryseren.

Hva du burde velge er med andre ord helt avhengig av hva slags type pai du skal lage. Jeg anbefaler minst en porselensform og i tillegg en god non-stick metallisk form om du skal være best mulig forberedt på å lage både middagspaier og dessertpaier.

✅Kan paiformene rengjøres i oppvaskmaskinen?


Paiformer kommer i et stort antall ulike materialer, både leirematerialer og metaller, og det er derfor vanskelig å gi et generelt svar på dette. Noen typer former er det helt uproblematisk å vaske i oppvaskmaskin. Det er derimot veldig viktig at du undersøker på forhånd om paiformen du har anskaffet deg er egnet for oppvaskmaskin. Har du kjøpt en design-form av keramikk eller en god aluminiumsform, kan en runde i oppvaskmaskinen gjøre at produktet får falmende farge eller rett og slett oppløses.

Dersom du ikke er hundre prosent sikker på at den tåler maskinvask, anbefaler vi at paiformen håndvaskes og tørkes godt rett etter vask dersom det er laget av metall som ikke er rustfritt. Det er som regel noen sekunder det er verdt å bruke!

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar