Barneservise test: 8 beste barnebestikk til småbarn

Er du på utkikk etter et nytt barneservise til barnet ditt? Det kan være mange ulike modeller og typer ute på markedet. Og det er fullt forståelig at småbarnsforeldre sliter med å velge riktig bestikk når det finnes så mange ulike typer der ute.

Det viktigste er at du kjøper et servise som er lett å servere med, som barnet liker å spise av – og som er enkelt å rengjøre. Finner du den kombinasjonen, så har du kommet veldig langt i jakten på det perfekte produktet.

Vi i Gourmetmat tenkte å hjelpe deg litt på veien. Derfor har vi skrevet denne forbrukertesten. Vi har sett på ulike matsett til barn – og spesielt de som selges hos ulike nettbutikker i Norge. Før vi har skrevet denne testen har vi nøye vurdert informasjon fra tredjeparts-kilder slik som produsenter og nettbutikker. I tillegg har vi sett nøye på hvilke brukeranmeldelser som ligger der ute.

Og selvfølgelig: vi kjenner veldig mange småbarnsforeldre som har egne erfaringer. Gourmetmat har naturligvis innhentet informasjon fra folk som kjenner produktene selv – fra et forbrukerperspektiv.

Om du skal kjøpe deg barnebestikk, anbefaler vi disse nettbutikkene: Jollyroom og Mimmis.

Vinnere av vår barneservise-test

Nedenfor ser du en tabell som gir en kjapp oversikt over våre favoritter. Ønsker du å lese mer om hvert produkt, så har du to valg. Enten kan du klikke på lenken og gå direkte til nettbutikken. Eller så kan du scrolle deg lengre ned og lese mer informasjon om hvert barneservise.

#Produkt
1 Babybjörn Middagssett – Best i test!
2 Ole Brumm Matsett Barn – En ekte Disney-klassiker
3 Rätt Start Melaminsett – Med mummitrollet-design og mange deler
4 Bamse Servise fra Rätt Start – For barn som vil «tilbake til jungelen»
5 Babblarna Melaminsett 5 deler – Med bestikk i rustfritt stål
6 Done By Deer First Meal – Beste budsjettalternativ
7 Done by Deer Happy Dots Toddler – Praktisk barneservise med bilde av små dyr på
8 «Little Foodie» fra Miniware – Premium modell i plantebaserte ingredienser

1. Babybjörn Middagssett – Best i test!

Et servise som er uhyre innovativt utviklet. Gode funksjoner. Enkelt å rengjøre. Svært praktisk for både foreldre og barn.

Etter en totalvurdering var vi i Gourmetmat aldri i tvil. Denne modellen fra Babybjörn er markedets beste!

 • Fungerer for barn fra 4-måneders-alderen
 • Kommer i en lekker gaveeske
 • Intuitivt for barnet
 • Gripevennlig håndtak på både skje og gaffel
 • Glasset er utrolig robust og laget for å ikke falle

Når barnet ditt er klart til å begynne å spise på egenhånd, så er det helt perfekt å utstyre han eller henne med dette barneserviset fra Babybjörn. Til tross for navnet «middagssett», så mener vi i Gourmetmat at de fleste (om ikke alle…) måltider kan nytes med denne.

Kommer i flere deler – og alle har gode funksjoner

La oss se på hva du får i denne flotte gavepakken fra Babybjörn.

Det første du får er en gaffel og skje. Disse er utrolig gode å holde i for barnet. Lengden er perfekt – og skjeen er utformet slik at den inneholder akkurat passe mengde mat for en baby. Både gaffelen og skjeen er produsert med et identisk ergonomisk grep.

Du får også med en tallerken på kjøpet. Den er «hjerteformet» på to steder. Dette har blitt gjort slik at barnet har enklere med å få opp maten fra tallerkenen UTEN å søle.

Glasset du får med er svært stødig. Det er liten sjanse for at barnet klarer å velte glasset (ved et uhell…) og lar saft og vann flyte utover bordet.

Til slutt kommer vi til rosinen i pølsa. Smekken. Den ganske store smekken hindrer barnet i å søle mat og drikke utover seg selv. Produktet er også utformet slik at maten eventuelt vil bli liggende nederst i smekken – slik at mor og far kan tørke det bort og kaste restene etter måltidet.

Enkel rengjøring

Har du ikke allerede blitt overbevist om at dette er barneserviset du vil kjøpe?

I så fall kan vi gi deg litt flere argumenter. Samtlige av delene kan nemlig vaskes i oppvaskmaskin – inkludert smekken. Det vil si at du slipper å bruke masse tid på å rengjøre for hånd.

Video – se Babybjörn bli brukt av barnVår dom

En totalvurdering har gjort at vi føler at Babybjörn i aller høyeste grad fortjener førsteplassen. Vi har tatt en god runde rundt i markedet og vurdert ulike barneservise opp mot hverandre. Dette middagssettet sikrer først og fremst at barnet får en enkel jobb med å spise selv.

Men det sikrer også at foreldrene slipper å bruke masse tid på å rydde opp og vaske etter hvert måltid. Tommel opp fra oss i Gourmetmat .


2. Ole Brumm Matsett Barn – En ekte Disney-klassiker

Ole Brumm, Disney-figuren som er utrolig lik Kinas formann Xi Jinping, er portrettert på dette flotte barneserviset.

En fin pakke med en haug rekke gode produkter inkludert i pakken.

 • Veldig praktisk
 • Fungerer fint for de minste barna
 • Bilder av Ole Brumm, Nasse Nøff og andre karakterer fra 100-metersskogen
 • Følger også med en bordbrikke

Det er designet som skiller seg mest fra andre produkter. Her har Disney virkelig vært «på ballen» og laget et barneservise som appellerer til de yngste. For det er ingen tvil om at Ole Brumm og vennene hans er veldig populære hos små barn.

Men det handler ikke bare om Disney eller hvor bra designet ser ut. Dette er også et barnebestikk med en rekke gode egenskaper.

Fint sett

For det første har du en sølefri kopp. Denne koppen er laget med to håndtak – et på hver side. Dette gjør det mye enklere for de minste barna å få ut drikke.

Smekken er forholdsvis liten. Problemet med smekken er også at den er laget i et veldig lyst stoff. Hvis du søler mye spaghetti bolognese på denne, så kan det være vanskelig å få det vekk.

Ole Brumm Matsett kommer også med en plast-skje og en dyp tallerken. Dette er hjelpemidler som hjelper barnet med å få i seg «all slags» mat.

Bordbrikke

Rosinen i pølsa er bordbrikken som legges under den type tallerkenen. Dette er en bordbrikke som har et bilde av alle hovedkarakterene fra 100-metersskogen. Med andre ord: barnet ditt kommer til å elske den.

Brikken er naturligvis også svært høyt verdsatt hos mange småbarnsforeldre. Grunnen er at den hindrer barnet i å søle rett på bordet.


3. Rätt Start Melaminsett – Med mummitrollet-design og mange deler

Rätt Start er en svensk produsent som har utviklet et barneservise i hele syv deler. Et svært populært valg blant småbarnsforeldre i hele Skandinavia.

 • Smekke medfølger (med borrelås)
 • Utviklet av en svensk produsent
 • Laget i melamin
 • Kan både vaskes i oppvaskmaskin og varmes opp i mikrobølgeovn
 • Flott design!

Dette barneservise består av hele syv deler. La oss være ærlige: det er mer enn de fleste konkurrentene kan stille opp med. Men mer enn nok til å sikre at måltidet med babyen din blir både rent og effektivt.

Inneholder melamin

Melamin er et stoff som har mange gode egenskaper. For det første kan det vaskes i oppvaskmaskinen (men ikke på mer enn 45 grader). I tillegg tåler dette mummi-serviset mikrobølgeovn på 800 W i opptil 1 minutt.

Smekke er med i pakken

Smekken er veldig enkelt å ta på barnet. Låsemekanismen er laget med en borrelås. På den måten kan du enkelt både ta av og på barnet smekken før og etter måltidet. Og størrelsen er naturligvis god nok til at du er trygg på at klærne blir beskyttet mot søl.

De syv delene

Så hva er det som følger med i pakken når du kjøper dette settet?

Det kan vi gi deg svaret på nå.

 • 2 stykk skjeer av lik lengde
 • En tallerken med sugekopp under for ekstra sikkerhet
 • En smekke som er Oeko-Tex-sertifisert
 • Kopp med ergonomisk håndtak
 • En lengre skje som kan brukes av foreldrene til å mate ungen
 • En ganske vanlig skål

Med andre ord: her får du alt man skulle trenge for å få et rent og smakfullt måltid med sitt yngste familiemedlem!


4. Bamse Servise fra Rätt Start – For barn som vil «tilbake til jungelen»

Bamse er et litt annet type barneservise fra den svenske produsenten Rätt Start. Her er nemlig kniven, gaffelen og skjeen laget i rustfritt stål.

Dette er med andre ord et servise som passer bedre for litt eldre barn.

 • Kan vaskes i oppvaskmaskin
 • Ingen materialer brukt i produksjonen inneholder giftstoffer
 • Tåtekoppen som medfølger har et sølefritt lokk
 • Inneholder melamin og silikon
 • Tuppen på skje, kniv og gaffel er laget i rustfritt stål

Det flotte bamsemotivet er nok det første man legger merke til når man ser dette serviset. Detneste man legger merke til er at det er laget i mange friske farger. Barnebestikk er mange ganger laget litt for «kjedelig» til at barn virkelig setter pris på det.

Her mener vi at den svenske produsenten Rätt Start absolutt har truffet blink.

Godt materialvalg – for litt eldre barn

Man bør naturligvis ikke gi en kniv laget i rustfritt stål til barn under 2 år. For det første vil de ikke ha de motoriske ferdighetene til å kunne klare kombinasjonen av kniv og gaffel. For det andre kan det by på noen utfordringer når det kommer til sikkerhet.

Men bestikket er laget slik at det føles veldig godt i små barne-hender.

Solid konstruksjon på tallerken, skål og kopp

Vi kjenner oss igjen. Alle småbarnsforeldre har vel følt på vreden over å måtte tørke opp etter et måltid. Det vet også de som har utviklet BAMSE barneservise. Koppen er laget med anti-gli-ringer på undersiden. I tillegg har koppen et praktisk lokk som sikrer at saft og vann ikke faller ut.

Samtidig er tallerkenen laget med en sugekopp som kan festes til bordplaten. På den måten kan du sikre deg at barnet ikke klarer å velte tallerkenen når han eller hun spiser.


5. Babblarna Melaminsett 5 deler – Med bestikk i rustfritt stål

Dette er et barneservise som er inspirert av NRK-suksessen Babblarna. Passer nok for de litt eldre barna på grunn av material-valget til produsenten.

 • Gaffel og skje i rustfritt stål
 • Både en skål og tallerken følger med
 • Kopp som hindrer barnet i å søle
 • Design som både er fargerikt og gjenkjennbart for de fleste barn
 • BPA-fri

Babblarna Melaminsett er et fint måltids-sett for barn. De flotte motivene kommer barnet ditt garantert til å sette stor pris på. Gjør måltidet til en fest!

Brukervennlig

Skjeen og gaffelen er laget for at små barnehender skal kunne gripe om dem på en enkel måte. Den dype tallerkenen kommer også med en ganske kraftig sugekopp. På den måten kan du sette tallerkenen fast til bordet mens måltidet foregår.

Vaskes for hånd

Det som er litt unikt (og dårlig) med dette settet er at produsenten anbefaler håndvask. Som du kanskje vet, så er det sånn at barn liker å søle litt når de spiser. Det er derfor veldig deilig å kunne bruke oppvaskmaskinen til hjelp.

Det kan du altså ikke hvis du kjøper dette Babblarna-serviset.


6. Done By Deer First Meal – Beste budsjettalternativ

I skrivende stund kan du få kjøpt «First Meal»-settet fra Done By Deer til under 200 kroner. Det er så billig at man nesten ikke har råd til å unngå det.

 • Kommer i tre forskjellige deler
 • Simpelt elefant-design
 • Praktisk
 • Produsert i melamin-plast
 • Tåler oppvaskmaskin

«First Meal» er et veldig enkelt sett å forholde seg til. Man får det man ser på bildet:

 • En skje.
 • En ganske dyp skål som kan servere de herligste retter.
 • En kopp med gode håndtak og et lokk på toppen.

Denne kombinasjonen er egentlig alt du trenger for å lære barnet ditt til å bli selvstendig når han eller hun skal spise.

Holdbart

Serviset er laget i et veldig sterkt materiale som holder lenge. Til tross for en lav pris, så er dette et barnebestikk som kan vare i flere år.


7. Done by Deer Happy Dots Toddler – Praktisk barneservise med bilde av små dyr på

Vet du hva som får små barn til å nærmest gå helt bananas av glede?

Illustrasjoner og bilder av dyr. Det har «Done by Deer» tenkt på når de har utviklet dette smarte og billige barneserviset.

 • Enkelt utformet
 • Forholdsvis lav pris
 • Laget med en stor tallerken hvor foreldrene kan porsjonere forskjellige matretter
 • Kan IKKE brukes til oppvarming i mikrobølgeovn
 • Inneholder både kniv og gaffel i rustfritt stål

Ved første øyekast kan du kanskje identifisere at både kniv og gaffel er laget i rustfritt stål. Med andre ord: dette er et barneservise som ikke er laget for de absolutt yngste barna. Når barnet har fått god nok motorikk til å lære seg å skjære opp sin egen mat.

Kan vaskes i oppvaskmaskin – men ikke varmes opp i mikro

Overskriften sier egentlig det meste. I og med at settet består av deler i melamin og rustfritt stål, så er det ikke noe problemer med å vaske det i oppvaskmaskin. Produsenten har heller ikke satt noen grense på hvor varmt vannet i oppvaskmaskinen kan være.

Men når det kommer til mikrobølgeovn, så er det noen begrensninger. Det er IKKE anbefalt å sette tallerken (og i hvert fall ikke bestikk!) inn i ovn eller mikrobølgeovn.

Vår dom

Happy Dots Toddler er et ganske enkelt, men veldig smart middagssett for litt eldre barn. Kniven og gaffelen i rustfritt stål er nok det som skiller seg mest ut fra konkurrerende produkter. I tillegg kommer vi heller ikke unna den smarte oppdelingen av forskjellige matretter som kan legges på tallerkenen.

Dette er nok et sett som er perfekt for barn som har fylt 2 eller 3 år og ønsker å lære seg å bli mer selvstendige når de spiser.


8. «Little Foodie» fra Miniware – Premium modell i plantebaserte ingredienser

Hvis du er veldig opptatt av at barnet ditt ikke skal være i nærheten av noen «kunstige stoffer», så finnes det et barneservise for deg også.

«Little Foodie” er forholdsvis dyrt, men garanterer deg 100 % naturlige ingredienser.

 • Laget i flere fine farger
 • Et rent og «klassisk» utseende
 • Du får med kopp, bestikk, tallerken og skål
 • Inkluderer også en sugekopp slik at du kan feste tallerkenen i bordet
 • Du får også med lokk

Det virker som at «Little Foodie» er et barneservise som har tenkt på alt. Dette er rett og slett premium-modellen. Den eneste grunnen til at «Little Foodie» ikke kommer på førsteplass er… prisen. For det er dyrt. I skrivende stund koster dette serviset rundt 800 kroner, noe som er betydelig mer enn konkurrerende produkter.

100 % naturlig

Den største grunnen til at mange foreldre velger dette barnebestikket er at det er miljøvennlig. Det er nemlig laget av 100 % naturlige og plantebaserte ingredienser. Dette har to fordeler.

For det første unngår man å kjøpe et produkt som kan ødelegge kloden. Og for det andre sikrer det deg at ungen din ikke er i nærheten av ftalafater, BPS, BPA eller PCV.

Vaskes enkelt

Rengjøring foregår i oppvaskmaskin uten noen problemer

I tillegg er «Little Foodie» er servise hvor ALLE delene enkelt kan varmes opp i mikrobølgeovn. Hendig.

Kan også brukes som matboks

Hvis du velger å gå for denne premium-modellen, så får du også en matboks med på kjøpet. Det vil si: både skålen og koppen kommer med lokk. Du kan fylle skålen med mat og koppen med drikke – og ta med serviset ut på søndagstur.

Det er både en billig og enkel måte å ta med seg niste på.

Praktisk sugekopp

Til slutt kan vi også nevne en funksjon som veldig få andre produsenter har tenkt på. På undersiden av tallerkenen er det nemlig festet en sugekopp. Denne sugekoppen er laget for å festes til bordet under måltidet.

På den måten kan du unngå at barnet kaster tallerkenen ned på gulvet. Dette er rett og slett et barneservise som sikrer et hyggelig og rent måltid for både foreldre og barn!


Funksjoner og andre viktige ting å tenke på

Design

Hva er det barnet ditt finner spesielt gledelig? Trær og skog? Mummitrollet? Lyse farger? Sterke farger? Kontraster?

Du kjenner ditt barns preferanser best. Og det er jo ingenting som er bedre enn om det lille barnet får servert maten fra et servise som er relatert til hans/hennes interesser. Som du allerede kan se fra våre anbefalte produkter, så finnes det ufattelig mange ulike design på markedet. Det gjelder bare å finne et som ditt barn setter pris på.

Melamin

Noen barnebestikk inneholder det ganske kontroversielle stoffet melamin. Dog skal du være påpasselig med å dra konklusjonen av at du SKAL holde deg unna det. Melamin i barnebestikk er ikke veldig bra hvis du har tenkt til å varme opp maten i mikrobølgeovnen.

Men ellers er det et ganske ufarlig stoff. Det er ikke slik at norske myndigheter ville godkjent bruken av melamin dersom det ikke var trygt for barnet.

Culina har en god og dyptgående artikkel om dette emnet.

Hva er inkludert?

Noen produsenter velger å selge kniver og gafler separat. Andre gir deg alt sammen i èn pakke:

 • Kniv
 • Gaffel
 • Kopp
 • Skål
 • Tallerken

Spør deg selv: hvor mye trenger du? Hvor mye har du allerede hjemme? Og tror du at barnet ditt er godt nok utviklet til å drikke av en egen kopp – eller skal h*n fortsette med tåteflasken noen måneder til?

Ergonomisk design

Dette er noe de aller færreste vil bruke alt for mye tid på å forstå. Men det handler rett og slett om hvor enkelt det er for barnet å bruke bestikket.

For det første er det viktig at både kniv, gaffel og skje er enkelt for barnet å holde fast i. Samtidig må lengden være tilpasset en liten hånd. Og skaftet på skjeen/gaffelen må være utformet slik at den ikke er for tynn. Da vil både skje og gaffel havne på gulvet litt for ofte.

Friske farger og barnevennlighet

Vi fokuserte også en del på sannsynligheten for at et barn liker bestikket. Dette handler ikke bare om design, men også form og farge. Har produsenten klart å lage et produkt som appellerer til barn?

Som du kanskje vet, så har barn en større sannsynlighet for å like maten hvis det er bilde av en søt koalabjørn på skålen.

barneservise baby

Helt til slutt

Det å finne riktig barnebestikk er ikke like enkelt som å finne riktig bestikk til oss voksne. Når barnet vokser seg stort, så er det å sitte stille ved bordet og bruke en gaffel til å løfte maten mot munnen en del av utviklingsprosessen. Selv om vi alle vet at gaffelen kommer til å ende opp på gulvet minst et par ganger daglig.

Men når barnet skal lære seg å fylle magen ved hjelp av sitt eget bestikk, så hjelper det å finne riktig produkt. Det er så mange produsenter på markedet.

Nettopp derfor har vi utført denne testen. Vi håper at vi har hjulpet deg på vei med å finne et produkt som både du og barnet ditt er fornøyd med. Og så ønsker vi deg selvfølgelig lykke til med opptrening av god bordskikk! 🙂

Ofte stilte spørsmål

Det er noen spørsmål som er veldig vanlige å stille når det kommer til barneservise. I oversikten under har vi besvart de vanligste spørsmålene.

✅Bør man kjøpe produkter som inneholder melamin?

Melamin er en type plast som flere av produsentene av barnebestikk bruker i sine produkter. Dette er et stoff som gir ekstra styrke til plasten.

Mange er av den (ukorrekte) oppfatning av at melamin i barneservise er giftig eller farlig. Det er det ikke. Melamin er et stoff som er bundet sammen med plasten. Med andre ord: det er ingen fare for at stoffet «faller vekk» fra skjeen, skålen eller gaffelen og kommer inn i barnets munn.

✅Hvordan rengjør jeg barnebestikk?

Som med alt annet bestikk, så finnes det to muligheter. Du kan enten vaske det i oppvaskmaskin – eller ta jobben for hånd.

Etter å ha sjekket rundt på markedet, så vil vi anta at rundt 95 % av alle barnebestikk helt fint kan vaskes i oppvaskmaskin.

✅Kan man ta barnebestikket (inkludert skåler og tallerken) i mikrobølgeovn?

Det kommer an på stoffet. Hvis serviset du har kjøpt et rikt på melamin, så er det ikke kompatibelt til å varmes opp i mikrobølgeovn.

Vi anbefaler sterkt at du varmer opp maten ved hjelp av andre skåler/tallerkener, og deretter fører maten over på barnebestikket i ettertid.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar