4 restauranter i Asia med en blanding av smaker

Asia er verdens største kontinent og verdensdel når det gjelder areal og befolkning. Det er vanskelig å si at noe er typisk asiatisk, da det er like mange ulikheter mellom en kineser og en iraner som det er mellom en nordmann og en spanjol. Med over tretti storbyer med mer enn 5 millioner innbyggere (størst er Tokyo med 38 mill.), er Asia like mangfoldig som det er stort. Med en lang tradisjon innen mat og kultur, er det mange turister som tar turen kun for å oppleve de eksotiske og spennende matrettene. Krydder, urter, ris, fiskeretter og sjømat, fjærkre og annet er noe av det som kan trekkes fram fra de forskjellige nasjonale rettene. Dette utspiller seg blant annet i noen av verdens beste restauranter. Om man får muligheten til å prøve dem alle, er tvilsomt, men at man får muligheten til å besøke en av dem, kan være et mål i seg selv.

Gaggan

I følge en nettside kåres en rekke restauranter i Asia. Et kjært reisemål for mange nordmenn er Thailand, og her finner vi nummer 1 på listen, nemlig Gaggan i Bangkok. Måltidene her henspiller morsomt nok på indisk gatemat sammensatt av hypermoderne kokkekunst. Den indiskfødte kjøkkensjefen på Gaggan blander det indiske med det moderne asiatiske uttrykket, og skaper kulinariske opplevelser for dem som tar turen. Et eksempel er den 25 retter menyen, beskrevet kun emojier, med flamberte snacks og yoghurt-baserte småretter, fulgt av indisk sushi og friterte reker. Avslutningsvis serveres kuleis ala Gaggan. I elegante omgivelser beskyttet mot byens ståk og støy, ligger restauranten i et kalkhvitt lokale i kolonialstil.

8 ½ Otto e Mezzo Bombana

Med italiensk matkunst blandet med kinesisk overtruffen perfeksjonisme, inntar 8 ½ Otto e Mezzo Bombana fjerdeplassen på listen. Det er sjefskokken Umberto Bombana selv som står for den kulinariske opplevelsen ved restauranten midt i Hong Kong. Restaurantens navn er en hyllest til italiensk livsstil og kunst, og henspiller på den italienske storfilmen 8 ½ av Federico Fellini.

Menyen består av mollusk carpaccio, et italiensk hors d’oeuvre av tynne skiver rått kjøtt. Videre finner man hummer, Hokkaido sjømat og ytrefilet av okseskinn. Desserten består av sjokoladekake, sorbett dandert med hvit sjokolade og marinerte jordbær. I tillegg er restauranten viden kjent for sin hvite trøffel som ofte utgjør en forskjell i hans mange retter.

Florilège

På fjortende plass havner man i Tokyo, en storby hvor mange nordmenn reiser til. Restauranten Florilège styres av den gryende storkokken Hiroyasu Kawate. Og til alles overraskelse, det er ikke sushi som står i fokus på denne restauranten, men tvert imot det franske kjøkken. Med tallerkener fra det moderne franske, blander han inn japanske ingredienser i en helt unik kombinasjon. Med hasselnøtts marengs i andelever og melboller med rødvinsstekt due, tar han restauranten Florilège til nye høyder. Vinkartet består stort sett av franske dråper, men har også plass til noen av Japans beste sorter. Signaturretten består av bærekraftig økologisk kjøtt fra Miyazakikyr, dandert med rotfruktpure og eplesorbet til avslutning.

Nihonbashi

Den siste restauranten i denne artikkelen tar oss langt vekk. Sri Lankas Nihonbashi, den japanske broen, havner på 49.plass på listen, da den kombinerer de enkle tradisjonelle ingrediensene fra det singalesiske kjøkken med et japansk tankesett.

Dharshan Munidasa er mannen bak fenomenet Nihonbashi, som er et flaggskip for japansk mattradisjon i den delen av Asia. Hovedfokuset på Nihonbashi og til sjefskokken er tradisjonell japansk sjømat, hvor han selv plukker ut varene fra fiskemarkedet i Negombo. Nihonbashis spesialiteter er blant annet en 11-retter kawara med edamame, maguro carpaccio og sashimi, i tillegg til laksefileter, yakitori, tempura, temaki og andre sushi retter i sesamfrøbaserte sauser.

Dette er fire restauranter i Asia som kombinerer lokale ingredienser og de fremste kjøkken som fins. Alle ligger i byer som nordmenn ofte drar til og som det kan være verdt å besøke. Man reiser hit for først matopplevelsene. Så kan man nyte late dager etterpå.