En gourmetreise gjennom alfabetet

En måte å kategorisere på er å bruke det velkjente alfabetet. På den måten kan man kanskje bli oppmerksom på nye steder hvor den kulinariske maten står i fokus på en helt ny måte. Her kommer en alfabetisk gjennomgang av noen fantastiske restauranter verden over.

A

Arzak er av mange restauranter i San Sebastian i Spania, som har fått utmerkelser i form av Michelinstjerner. Her kan man få en variert meny a la carte, med spesialiteter som for eksempel Red Space egg, med danderte kornblandinger og friterte griselabber og soppstuing. Alt serveres oppe en skjerm med bevegelige bilder. Bodegaen er full av over 100000 flasker vin.

B

Borago er en restaurant i Santiago som reflekterer den chilenske kultur og mattradisjon. Fra lokale vekster skaper sjefskokken Rodolfo Guzman nye kreasjoner med sine ferdigheter. Moderne chilensk kjøkken med Patagonisk lam som sin spesialitet, krydret med sjøgress og dill.

C

Vi holder oss i Sør-Amerika og til restauranten Central. Den peruvianske stilen har ført dem på topp flere år på rad, med sine gastronomiske og kulinariske retter. Han blander ingredienser fra Andesfjellene, Amazonas og havets delikatesser. Det er alt av lokale frukter, grønnsaker og urter blandet inn i musling, skjell, krabbe og sjøstjerne. En akkar eller to går også inn i menyen.

D

Den er en restaurant i Tokyo som presenterer små delikate retter på en tradisjonell japansk måte. I åpne lokaler vil man få kokkeleringen rett inn og man kan dra til seg sanseinntrykkene direkte. Her starter man men en forrett av bakt andelever, deretter sjømat i flere retter, så ulike kjøtt -og skilpadderetter. Sjef Hasegawa har alltid et ess å dra opp av ermet.

E

Eleven Madison Park ble kåret til den beste restauranten i 2017. Kjøkkenet kjennes for sin europeiske samtid med en tvist av New York. Honning-bakt and enten i lavendel eller honning-glasert avslutning med en blanding av nype og blåbær. Det inkluderer også en sjuretters middag som Daniel Humm regner som sin karriereomveltende kreasjon. I september åpner de etter å ha pusset opp kjøkkenet og lokalet.

F

I ingenmannsland ligger Fäviken, utenfor allfarvei. Men likevel valfarter matentusiaster den lille restauranten. Her får man servert kamskjell, kråkebolle og kuskjell. Langtidskonservert storfekjøtt er også en av delikatessene som sjefen serverer. I tillegg til mengder vin. Tar man turen hit, må man oppleve frokost. Den består av långfil, graut, skinke og brunost, samt et brød fra en annen verden. Og til det masse god kaffe.

G

Gaggan er den indo-thailandske restauranten midt i Bangkok, som kombinerer indisk gatemat med et moderne uttrykk. Her får man en reise gjennom sopp, sushi, yoghurtbaserte retter som eksploderer i munnen. Med moderne effekter, for eksempel emojier, skaper Gaggan en fargerik atmosfære med sine kreasjoner.

H

Hof Van Cleve er Belgias bidrag til verdens beste restauranter. Selv om ikke det belgiske kjøkkenet er viden kjent, blander sjefskokken tradisjon og trend. Det kan for eksempel være kamskjell med sikori, røtter og artisjokk, eller østers blandet med bergamott og agurk.

I

Imouto er en av Michelin-restaurantene i Stockholm. Her er det omakase som står i fokus, men på en forfriskende og herlig måte. En blanding av sjømat fra den svenske kysten og ris fra Japan, skapes de beste retter.

J

Jaan befinner seg i en av Asias høyeste hoteller, derfor bør man etterspørre et bord ved vinduet. Med utsikt utover Singapore kan man nyte matretter som er flydd inn fra alle verdens hjørner. På Jaan bruker de topp ingredienser i både vegetarretter og innovative retter.

K

Krachai tar oss til den spanske hovedstaden Madrid. Den kombinerer det spanske kjøkken med det thailandske, i lystige lokaler som har et moderne uttrykk. Med friske ingredienser og lokale råvarer, kan man få et måltid til langt utpå kvelden. Atmosfæren er intim og stilren.

L

Le Cinq er endelig en restaurant i Paris. Med en utsøkt spisesal i grått og gull, er alt som en gave til det legendariske hotellet. Det er nemlig det verdenskjente hotellet George V rett ved Champs Elysees at hotellet ligger, og huset tre restauranter som alle har utmerkelse av Michelin guiden.

M

Maaemo er Norges bidrag i denne kåringen. Med ingredienser fra den rå naturen, kobler sjefskokken en matopplevelse gjennom den norske naturen og spenstige matretter. Med sin tredje Michelin stjerne er den norske mattradisjonen i ferd med å slå fotfeste i et ellers traurig matfat med blant annet husmannskost.

N

Vi må tilbake til Bangkok for å finne neste restaurant. Nahm er en restaurant som satser på det thailandske tradisjonelle kjøkkenet. Det er David Thompson som styrer skuta, og gjennom utforskning og dedikert arbeid, skaper de mesterverk med sine gastronomiske retter.

O

Odette er en tostjerners restaurant med fantastisk service og matretter. Sammensetningen av måltid og vin gjøres på en enkel, elegant måte. Den er trendy på den måten at den hele tiden forsøker å skape nye kreasjoner, samtidig som den bevarer det tradisjonelle aspektet. En restaurant i særklasse.

P

Piazza Duomo er den første italienske restauranten i kåringen. Moderne italiensk kjøkken er deres spesialitet, med dine flotte kreasjoner på fatet. Med en ekte italiensk sjef, tar Enrico Crippa gjestene sine med på et eventyr i Piemonte. Her er det salatene som skiller seg ut, akkompagnert av deilige viner. Her kommer man ikke nærmere perfeksjon i de lyserosa lokalene.

Q

Quay er en restaurant som nådde langt opp på årets kåring. Med beliggenhet med utsikt over havnen og Operahuset, briljerer restauranten med det australske kjøkkenet. Det er et utstrakt fokus på kundeservice og Hospitality. På menyen står trøfler, krabbe, dampet kål, rømme, sjøgress, musling, eksperimentering med underkjeve, akkar og masse annet fra det australske matfatet.

R

Restaurant André er en av mange i Singapore, iscenesatt av André Chiang og hans to kokker Bin og Hussain. Den taiwanskfødte med inspirasjon fra det franske kjøkken, har skapt en ny fransk vri. De åtte kjerneingredienser går igjen i hans Octophilosophy, nemlig salt, tekstur, minner, renhet, terreng, sørlig, håndverker og unik. Dette blir til utsøkte retter med en fransk touch. Restauranten stenger hver gang Chiang er på reise.

S

Saison ligger i San Francisco, og er en restaurant som satser på en amerikansk tilnærming. Her er fokuset på de 18 hovedrettene og Skenes berømte Liquid toast, og langstekte grønnsaker. Med en spisesal hvor kjøkkenet er sentrert i midten som selve navet.

T

Tegui, en argentinsk restaurant kåret blant de 50 beste i år. For å skape de beste opplevelsene serverer de et åtte retters gastronomisk måltid, med grillet østers, sjø skum dandert i argentinske urter som pupusa grass, muna muna og chuno. I lokaler med svarte gulvplater og et åpent hvitt kjøkken, har Tegui satt sitt eget merke på verdenskartet.

UV

Ultraviolet by Paul Pairet, da er vi tilbake i Shanghai, Kina. Matinspirasjonen er Avant garde, og bare 10 gjester hver kveld kan smake de utroligste retter med de mest spektakulære navn som Tomato Mozza and Again. Noen matfat ser like ut, men består av en salt variant og en søt. Og det smaker vidunderlig. Lokalene skifter til stadighet, hvor gjestene entrer en kokong med et bord for ti. Etter hvert transformeres rommet, og kjøkkenet synliggjøres.

W

White Rabbit styres av Vladimir Mukhin, som representerer en ny bølge av unge russiske kokker. Her eksperimenteres det med kanin, andelever, svinefileter og østers fra de store dyp. Restauranten tilbyr en trehundreogseksti graders utsikt over den vakre byen Moskva.

XYZ blir opp til dere å finne. Kanskje er det ingen, eller kanskje det dukker opp noen restauranter man bare må oppleve.

Legg igjen en kommentar