Whiskyglass test: 7 klassiske whiskyglass med tradisjonelt preg

Har du noen gang opplevd at noen har ødelagt en god whiskey ved å servere den i en kaffekopp? Når det kommer til whiskey, så handler veldig mye om riktig presentasjon. Vi i Gourmetmat har opplevd at høykvalitets-whiskey har blitt helt ødelagt – og at edle dråper av medium kvalitet har blitt vekket til live. Alt dette på grunn av hvilket glass de ble servert i.

Så hva er de beste whiskeyglassene du kan enkelt få tak i på det norske markedet?

Vi satt oss ned med en god flaske Arrans The Explorer og en rekke forskjellige glass. Deretter fant vi de beste produktene på det norske markedet – og under finner du en oversikt over de 7 beste whiskeyglassene i Norge.

Om du skal kjøpe deg whiskeyglass, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken.no og Kitchn.no.

Vinnere av vår whiskyglass-test

Under finner du en tabell som viser til de glassene som vant vår test. De er rangert etter en rekke kriterier du kan lese mer om lengre ned i artikkelen. Scroller du nedover, så vil du også finne mer utdypende informasjon om hvert produkt.

#Produkt
1Eva Solo Whiskyglass 27 cl- Best i test!
2Orrefors City– 4-pack i høy kvalitet
3Riedel Bar Whisky Fire 2 pack– Laget av en av verdens beste vinprodusenter
4Riedel Bar Whisky Louis 2-pack– Franskinspirert design
5Orrefors Intermezzo Blå– Testens største glass
6Frederik Bagger Crispy Lowball 2stk– Dansk design
7Glencairn 2-pakning– Det offisielle whiskeyglasset

1. Eva Solo Whiskeyglass – Best i test!

Dette glasset fra Eva Solo er testvinneren. Et elegant glass som er en nytelse å drikke whisky fra – og som ser svært pent når det står utstilt.

  • Håndlaget
  • Enkelt å rengjøre
  • Tynn, men solid glassramme
  • Skandinavisk design
  • Fremhever aroma på en særs god måte

Unikt design og fyldig aromatisk fremhevelse

Det karakteristiske skjevkuttet i dette whiskeyglasset fra Eva Solo er ikke noen tilfeldighet. Faktisk har det en helt spesiell funksjon: det fremhever aromaen på en utrolig god måte. Glasset kan nemlig heves inn mot nesen uten at det treffer ansiktet – rett og slett på grunn av at glassveggen er lavere på den ene siden.

Glasset har en totalkapasitet på 27 centiliter, noe som mer eller mindre er gjennomsnittet for denne type glass. I pakken kommer det kun ett glass, og prisen varierer mellom 250 og 350 kroner – avhengig av hvilken nettbutikk du velger å handle fra.


2. Orrefors City– 4-pack i høy kvalitet

City-serien fra Orrefors tilbyr estetisk vakre og forholdsvis rimelige whiskeyglass. Dette er et svært godt alternativ for deg som ønsker å kombinere høy kvalitet med forholdsvis lav pris.

  • Flotte detaljer i den uregelmessige skjæringen i glasset
  • Designet av verdenskjente Martti Rykönen
  • Kommer i 4-pakninger
  • Totalkapasitet på 24 cl
  • Kan også brukes til andre drinker

Uttrykk fra storbyen

City-kolleksjonen fra Orrefors er designet for å gi en urban og klassisk følelse til produktene. Du kan kanskje se for deg en skotsk adelsfamilie som drikker whiskey i dress rundt 1950-tallet? Da er det nettopp denne type whiskeyglass de ville bruke.

Designeren Rytkönen forsøker alltid å skape en historie rundt produktene han designer. Dette glasset er intet unntak – og samtlige i Gourmetmat-teamet mente at det er en velfortjent andreplass.


3. Riedel Bar Whisky Fire 2-pack– Laget av en av verdens beste vinprodusenter

Riedel er mest kjent for å produsere vinglass av høy kvalitet. Men når de også prøvde å lage whiskyglass, så viste det seg at de også klarte det veldig bra.

  • Stor glass med volum på hele 29,5 cl
  • Flotte detaljer
  • Bunnen har liten diameter, noe som gjør at aromaen holder seg fint i glasset
  • Produsert av en av verdens ledende glassprodusenter
  • Navnet «Fire» har kommet som følge av at glasset ser ut som et brennende bål

Internasjonal anerkjennelse

Hvis du søker opp Whisky Fire whiskyglass fra Riedel på Amazon, så vil du se at folk nærmest er ekstatiske om kvaliteten på glasset. Aromaen holder seg svært godt, glasset er fint å se på – og kvaliteten er upåklagelig. Vennligst merk at dette glasset er laget i et materiale som heter krystallglass.

Det blir ofte sett på som «Rolls Roycen» innenfor materialer man kan bruke til slike glass.


4. Riedel Bar Whisky Louis 2-pack– Franskinspirert design

Riedel har gjort det igjen! Dette glasset fra Bar Tumbler-serien har svært lekre detaljer og en fin, jevn glassvegg.

  • Volum på hele 29,5 cl
  • Kommer i 2-pack
  • Kan også brukes som vannglass
  • Passer perfekt med kule-formede isbiter
  • Kan vaskes i oppvaskmaskin

Allerede en klasssiker

Denne nostalgiske whiskyglass-serien fra Riedel ble først produsert i 2017. Allerede har den klart å bli en klassiker. Designet er faktisk inspirert av Nouveau-perioden – og har et utseende som er i kontrast med resten av glassene som Riedel produserer.

Bunnen av glasset er sekskant-formet og fungerer som et svært behagelig håndtak.


5. Orrefors Intermezzo Blå– Testens største glass

På oppdrag fra Orrefors, så har designeren Erika Lagerbielke designet dette litt mystiske whiskeyglasset.

  • Veldig stort whiskeyglass (40 cl)
  • En høyde på 10 centimeter
  • En flott, blå detalj samlet i bunnen av glasset
  • Stor diameter
  • Passer fint for deg som ikke bryr deg SÅ mye om aroma

Premium kvalitet – premium pris

Vi plasserte dette Orrefors Intermezzo-glasset litt lengre ned på listen enn vi egentlig hadde tenkt. Og det er ikke på grunn av whiskeyglassets egenskaper. På ingen måte. Dette er et helt fortreffelig glass for deg som er glad i noen edle dråper.

Problemet er prisen. Det er veldig få nordmenn som ønsker å betale opp mot 400 kroner per glass, noe vi har full forståelse for.


6. Frederik Bagger Crispy Lowball 2 stk– Dansk design

Fin to-pakning med flotte whiskeyglass som gjør seg godt på peishylla.
Frederik Bagger er synonymt med kvalitet.

  • 2 års garanti mot tåkete glass
  • Kan vaskes i oppvaskmaskin
  • Fint og detaljrikt mønster på nedre delen av glasset
  • Miljøvennlig
  • Dansk design

Skinnende rene i mange år

Det er veldig sjelden at produsenter går ut med sikkerhet om at glassene ikke blir «tåkete» og «blurry». Men det har den danske stjerneprodusenten Frederik Bagger gjort. Disse glassene har en minimum holdbarhet på hele 2 år, noe som er ganske unikt.

En av de verste tingene som kan skje med et whiskyglass er at det begynner å falme og miste den krystallklare effekten.


7. Glencairn 2-pakning– Det offisielle whiskeyglasset

Når whiskeykjennere skal kjøpe seg glass, så er det kun ett merkevarenavn som gjelder: Glencairn!

  • Ekstremt anerkjent merke
  • Produsert utelukkende for å drikke whisky
  • Ofte omtalt som «det originale whiskeyglasset»
  • Nedre delen av glasset er bredt, noe som gir en god farge til whiskeyen

Verdens mest kjente whiskeyglass

Til tross for at Glencairn ofte blir sett på som pioneren innenfor whiskeyglass, så kommer den allikevel ikke ut som testvinner hos oss. Vi i Gourmetmat utfører alltid våre forbrukertester på bakgrunn av hva vi mener passer den jevne forbruker best. Det er ingen tvil om at Glencairn et verdens mest anerkjente merke innenfor whiskeyprodukter. Allikevel mener vi at det treffer en ganske smal nisje – og den nisjen vil mest sannsynligvis allerede vite hvilke glass de skal kjøpe inn (uten hjelp av oss…).


Testens kriterier og andre viktige ting å tenke på

Utseende

Glassets design og sammensetning har en sterk innvirkning på hvordan whiskeyen ender opp med å smake. Det er viktig at du vurderer kvaliteten på glassmaterialet samt egenskaper som vekt, omkrets og grep. Hvordan føles whiskeyglasset når du holder det i hånden? Hvordan ser det ut når det er plassert på hylla ved siden av yndlingsflasken din?

Alt som omhandler den estetiske opplevelsen er viktige spørsmål å ta stilling til når du skal finne glass som passer dine behov.

Brukervennlighet

Brukervennlighet handler i stor grad om hvor enkelt det er å drikke fra glasset. Dette handler mye om glassets tyngdepunkt samt den totale diameteren. I tillegg er enkelte whiskeyglass noe «skråere» utformet enn andre. Det gir en ulik grad av hellingsvinkel – og justerer hvor mye du må løfte glasset opp for å få ut de siste dråpene.

Det er ingenting verre enn å måtte vippe et whiskeyglass nærmere 90 grader for å sikre seg at de siste dråpene treffer munnen din. Da ender man også noen ganger med å måtte tørke av whiskey fra overleppa og nesa. Ikke bra.

Aroma

Lukt og aroma er et viktig aspekt av opplevelsen. Hvis diameteren på glasset er lite, så vil lukten treffe deg midt i ansiktet når det nærmer seg nesen. Noen elsker dette – andre hater det.

En større diameter på glasset vil gi whiskeyens aroma mulighet til å dufte vekk i og med at etanolgassene sakte siver ut.

De mest populære merkene

Orrefors

Mange glasskjennere setter et tydelig likhetstegn mellom ordene «Orrefors» og «Kvalitet».

Den svenske produsenten har vokst seg svært store på glassdesign i Skandinavia, og selges i de aller største butikkene i Danmark, Norge og Sverige.

Whiskeyglassene til Orrefors kommer i ulike størrelser og prisklasser. De kan kjøpes helt ned mot 100 kroner per glass, men premium-variantene koster over tusenlappen.


Eva Solo

Eva Solos whiskeyglass er utformet på en helt spesiell måte. De er designet med èn lang og èn kort vegg.

Det danske designmerke har gjort stor suksess med å introdusere en rekke forskjellige kjøkkenartikler på markedet de siste årene. Whiskeyglasset deres er så populært at det ved flere anledninger har vært utsolgt i deres egen nettbutikk.


Glencairn

Hvis du spør profesjonelle whiskykjennere om hvilket glass de drikker whiskeyen sin fra, så vil svaret ofte være «GLENCAIRN!».

Den britiske designeren Raymond Davidson står bak dette merket – som har blitt anerkjent som det aller ypperste i verden. Designet på glassene er noe spesielt – og kan kanskje minne om kjøkkenglass. Diameteren på toppen av glasset er betydelig mindre enn bunnen, noe som skaper en fin aromatisk opplevelse.

Prisen er ikke nødvendigvis veldig høy på disse glassene, men det er få utsalgssteder som selger de i Norge.

Pris på whiskeyglass- hva koster det?

Merk at prisene under er prisen PER GLASS. Whiskyglass selges ofte i pakker på fire eller seks.

  • Under 50 kr: Akkurat som med alle andre kjøkkenglass, så kan du også få whiskyglass helt ned til ti kroner. Hovedproblemet til disse glassene handler primært om at glassene er laget i et materiale som er av dårlig kvalitet. Hvis man vasker de gjentatte ganger, så begynner de å bli merkbart slitt og får en ujevn overflate i glasset. Slike glass finner man ofte i billig-butikker som Amazon, Nille og Europris.

  • Rundt 150 kr: Gjennomsnittet for et godt whiskyglass i Norge ligger på mellom 100 og 200 kroner. Da får man riktignok premium kvalitet. Produktene i denne priskategorien kommer i en rekke forskjellige design og fra ulike merkevarer. Etter å ha testet en del forskjellige glass i forskjellige prissegmenter, så vil vi mene at det er dette pris-sjiktet du bør sikte deg inn mot.

  • Over 300 kr: Skal du ha noen luksuriøse whiskyglass som du skal gi bort i gave til noen som gifter seg? Tja, da KAN du bevege deg i priskategorien over 200 kroner per glass. Etter vår bedømming, så er det veldig lite som skiller disse glassene fra de som koster rundt 100,-. Det finnes allikevel hederlige unntak. Noen av whiskyglassene er enten munnblåst eller består av ekte krystall. Dette gir både noen lekre detaljer, men sikrer også kvaliteten på glassene slik at de holder seg i stand i nærmest flere generasjoner.

Trenger du mer inspirasjon til festen?

Vi i Gourmetmat er på konstant utkikk etter produkter vi kan anmelde. Vårt mål er at forbrukerne i Norge slipper å bruke penger på feil ting. Derfor utfører vi en rekke produkttester.

I tillegg til denne testen om whiskyglass, så har vi også tidligere testet et par produkter som kan være interessante for deg som skal avholde fest:

Tips

  • Når du lukter på whiskeyen før du drikker, så bør du gjøre det med munnen åpen. På den måten vil du få mer av aromaen. Smaken på en god whisky skal nemlig bedømmes både av smaken, men også av lukten.

  • Gammel whisky er ikke nødvendigvis bedre. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom alder og kvalitet. Ikke gå etter alder. Du bør alltid gå etter personlig smak og preferanse når du velger ut en whisky.

  • Hvis du ønsker å bli litt mer med den klassiske whiskey-smaken, så er cocktails et godt sted å starte. Det er nemlig veldig mange kjente cocktails som inneholder denne gamle, britiske spriten. Og mange av de kan få selv de verste whisky-haterne til å bli overbevist om at dette er kvalitetssprit.

Helt til slutt

Nesten alle som drikker alkohol i løpet av livet vil prøve seg på et glass whisky. Til tross for at whisky ikke er din foretrukne drikk, så kan disse glassene også brukes til gin, cognac eller rom.

Vi har gjort vårt ytterste for å finne det beste whiskeyglasset på det norske markedet – og føler oss egentlig ganske selvsikre på at vi har klart den oppgaven. Husk på at samtlige av glassene vi har anbefalt har en ganske god glasskvalitet. Det vil si at du kan vaske de mange ganger uten at de mister den «gnisten» et godt whiskyglass skal ha.

Så du bør egentlig bare velge fritt ut fra hva du synes er estetisk flottest.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvor mange typer whisky finnes?

Det er fire typer whiskey: Scotch, Bourbon, Tennessee og Rye.

Forskjellene handler i stor grad om materialene som blir brukt i miksen, hvordan destileringsprosessen foregår og fra hvor i verden dråpene er produsert.

✅I hvilke land produseres whisky?

Tradisjonelt er det fem land som har stått for 99 % av all whisky-produksjon i verden: Skottland, Irland, USA, Canada og Japan.

Det er veldig mange land som i nyere tid har kastet seg på trenden – spesielt flere land i Øst-Europa.

✅Kan man smake forskjell hvis man drikker fra et dårlig og et godt whiskyglass?

Absolutt. Dette er ikke bare noen «snobbe-greie».

Det er veldig store forskjeller i smak og aroma når man sammenligner de forskjellige glassene. Utformingen av glasset har mest å si på smak. Kvaliteten på glassmaterialet har mest å si på hvor godt glasset holder seg gjennomsiktig og fint.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Kjenenr du til noen gode whiskyglass som vi ikke har anbefalt i denne testen? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar