Slipestein test: 8 beste slipesteiner for sylskarpe kniver

Selv vi hobbykokker kjenner hvor ekstremt stor forskjell det er på sylskarpe og sløve kjøkkenkniver. Det å arbeide med kniver som nesten ikke klarer å skjære en brødskive er, pent sagt, helt forferdelig. På den andre siden kan man si at det knapt er noe som slår den fantastiske følelsen av å ha en kniv som skjærer gjennom fisk, kjøtt og grønnsaker som om det skulle vært varmt smør.

En slipestein er med på å gi kjøkkenknivene dine nytt liv. I tillegg holder de seg skarpe over en veldig lang tid. Mange er kanskje ikke klar over det, men det å jevnlig slipe med knivene vil også øke knivens levetid.

Det er et helt enormt marked av slipesteiner på det norske markedet. De differensierer seg ofte på alt fra farge/design til pris, grovhet og ikke minst størrelse. Vi har virkelig jobbet knallhardt for å plukke ut de modellene som passer deg. Til sammen fant vi åtte slipesteiner som vi kan varmt anbefale. Testen er utført sammen med en profesjonell kokk som holder til på en finere restaurant i Oslo-området.

Om du skal kjøpe deg en slipestein, anbefaler vi disse nettbutikkene: Kitchn.no og Bakeren & Kokken.

Vinnere av vår slipestein-test

I tabellen under finner du en oversikt over våre anbefalte produkter. Ønsker du å lese mer om hvert enkelt produkt, så kan du scrolle deg nedover i artikkelen.

#Produkt
1Zwilling Slipestein Twin Stone Pro –Vårt førstevalg
2Lion Sabatier Slipestein – Enkel og billig!
3Kasumi Dobbeltsidig 240/1000 – En internasjonal bestselger
4Kasumi Dobbeltsidig 3000/8000 – perfekt til vedlikehold av kokkekniver
5Wüsthof Slipestein – Fungerer til alt kjøkkenutstyr laget av stål
6Mino Sharp Slipestein 1000/8000 – Med to slipefiksturer inkludert
7Wüsthof Slipestein J3000/8000 – Gode brukeranmeldelser på nett

1. Zwilling Slipestein Twin Stone Pro Vårt førstevalg

En ypperlig slipestein med mange gode egenskaper. Helt klart testens vinner.

 • Gode kornstørrelser som gjør kniven skarp
 • Svært enkel i bruk
 • Laget av materialer av høy kvalitet
 • Stor suksess på det norske og internasjonale markedet
 • Passer best for finpuss da den har en kornstørrelse på 3000/8000

Kvalitetsprodukt fra Zwilling

Denne slipesteinen er brukt av mange profesjonelle kokker – og det er ikke uten grunn. Kvaliteten på dette produktet står ikke i stil til prisen. Vår test viser at den burde koste (mye) mer. Men det er ikke bare prisen som gjør at du bør vurdere å kjøpe dette produktet.

Passer best til polering eller finpuss

Hvis du har en kniv som har blitt brukt i to år uten å bli behandlet, så er nok ikke dette slipesteinen som skal gjøre jobben. Da trenger du rett og slett en grovere modell. Zwilling slipestein er helt klart best på de knivene som allerede har blitt behandlet. Eventuelt kniver som er ganske nye og ikke har blitt slitt ned i for stor grad.

Det er nettopp dette som gjør at profesjonelle kokker har lagt sin elsk på dette redskapet. Du kan jo selv tenke deg at knivene til Eyvin Hellstrøm veldig sjelden går langt mellom hver finpuss. Hellstrøm har selv uttalt i en Youtube-film for Kolonial at, sitat: «sløve kniver er det verste jeg vet».

Ypperlig materialvalg

Når Zwilling skal velge materialer til produktene sine, så handler det aldri om tilfeldigheter. Du kan være trygg på at samtlige materialer i denne slipesteinen er valgt ut for å gi skjæreredskapene den behandlingen de fortjener. Ikke bare gir den deg en sylskarp kniv. Overflaten på steinen er også såpass skånsom mot materialet at du kan bruke det igjen og igjen og igjen uten å «slipe ned» kniven.

Materialvalget har også en sammenheng med prisen. Til tross for at vi har uttalt at kvaliteten er bedre enn prisen tilsier, så er ikke dette en av de billigere modellene på markedet. Dette er ikke et valg for deg som har et lavt budsjett.


2. Lion Sabatier Slipestein – Enkel og billig!

En fin og enkel slipestein som har fått gode anmeldelser på nettet.

 • Veldig lett i bruk
 • Overkommelig pris
 • Kornene har to forskjellige grovheter: 240 & 800
 • En størrelse på 18 cm lengde x 6 cm bredde
 • Kommer med 2 års garanti

En god helhetlig opplevelse

Det er en rekke faktorer som gjør at vi kan anbefale Lion Sabatier slipestein. For det første vil den passe veldig godt til de aller fleste kjøkkenkniver folk har hjemme. Dette er langt fra noe produkt som kun er ment for snobbete kokker som skal finpusse knivene sine. Denne funker på alt fra sylskarpe kokkekniver til sløve brødkniver.

Vi fant også ut at de to knivene vi prøvde ble dratt skånsomt over steinen uten at vi møtte særlig mye friksjon. Det er et kvalitetstegn. Hvis man har en slipestein som gir mye friksjon når knivene dras over, så betyr det ofte at kornene er av lav kvalitet.

Hvis prisen spiller en stor rolle

Dette er riktignok en modell som kommer litt i skyggen av testvinneren vår hva angår kvalitet. Men vi mener bestemt at Lion Sabatier er en slipestein som både kan kjøpes og brukes av Kari og Ola Nordmann. Når man også tar i betraktning produktets lille størrelse (18 x 6 cm), så kan den lett få plass i en liten kjøkkenskuff. Du kan gjemme den vekk når du ikke skal ta den i bruk.


3. Kasumi Dobbeltsidig 240/1000 – En internasjonal bestselger

En populær slipestein som både er designet og produsert i Japan.

 • Passer veldig godt til sløve og nesten rustne kniver
 • Kornstørrelsene 240/1000
 • Produsert av et selskap som virkelig forstår viktigheten av sylskarpe kniver
 • Fungerer best på tradisjonelle brødkniver
 • Svært enkel i bruk

Går som varmt hvetebrød i hele verden

Hvis man søker på «Kasumi Whetstone 240/1000» på Google, så får man opp en haug med resultater. Svenske nettsider. Tyske nettsider. Japanske nettsider. Og ja…vi kunne holdt på i en evighet med å ramse opp ulike land. Denne slipesteinen har virkelig tatt verden med storm.

Det at et kjøkkenprodukt blir solgt i hele verden er naturligvis et kvalitetsstempel.

Underlag som gir godt feste til kjøkkenbenken

Kasumi 240/1000 slipestein har virkelig tatt høyde for at kokker kan ha det travelt på kjøkkenet. Det svarte, tjukke underlaget sitter som støpt til kjøkkenbenken. Det betyr at man kan slipe knivene sine med èn hånd. Størrelsen på 18 x 6 centimeter tilsier også at den lett kan gjemmes vekk i en skuff eller i et skap uten å ta for mye plass. Veldig hendig.

Grovkornet – passer de sløveste knivene

Kornenes størrelse indikerer at produktet fungerer best til «normale» og «sløve» kniver. Det er nemlig slik at tallene 240/1000 indikerer de to kornstørrelsene på steinen. Jo lavere tall, desto bedre er de til å slipe vanlige brødkniver. Men hvis man har noen sylskarpe japanske kokkekniver som skal slipes, så bør man gå for en stein som ligger opp mot 2500-10,000.

Passer til de fleste norske hjem

De aller fleste nordmenn bruker ikke særlig mye tid på å slipe knivene sine. Nettopp derfor vil vi i Gourmetmat anbefale at du starter med en slipestein som er forholdsvis grovkornet. De kommer etter all sannsynlighet til å passe mye bedre til «kniv-parken» du har på kjøkkenet.


4. Kasumi Dobbeltsidig 3000/8000 – perfekt til vedlikehold av kokkekniver

En finkornet slipestein som passer til de skarpeste knivene i skuffen.

 • Størrelsen på kornene ligger på 3000/8000
 • Passer best til japanske og andre sylskarpe kokkekniver
 • Svært god til finpussing
 • Sitter godt fast på kjøkkenbenken
 • Trygg og enkel i bruk

En finere versjon fra den japanske produsenten Kasumi

Vi har på mange måter allerede omtalt dette produktet da vi omtalte forrige produkt. Kasumi dobbeltsidig 3000/8000 har helt samme design og egenskaper som sin lillebror «240/1000». Forskjellen ligger på hvor grove kornene er.

Skal du slipe de aller tynneste, skarpeste knivene? Ja, så skal du gå for denne versjonen.
Har du en lang rekke med gamle brødkniver som aldri har blitt slipt før? I så fall skal du gå for en slipestein med et betydelig lavere grovhets-tall.

En finere versjon fra den japanske produsenten Kasumi

Kasumi er en japansk produsent av både kniver og knivtilbehør. Det betyr ikke nødvendigvis at du er nødt til å kjøpe en slipestein fra Kasumi hvis du har kjøpt knivene dine der. Men det vil naturligvis gi en fordel i og med at de åpenbart har en tilhørighet til hverandre.

På samme måte betyr det ikke at du må ut og handle en hel rekke Kasumi-kniver hvis du kjøper dette produktet. Steinen klarer også fint å slipe «vestlige» kniver.

Vår bedømming er at disse Kasumi-steinene er svært gode. De er behagelige å se på og tar seg godt ut på kjøkkenbenken. Japanske kniver og knivtilbehør har også et rykte på seg for å være overpriset. Det mener vi bestemt ikke at denne slipesteinen er. Et godt produkt til en fornuftig pris.


5. Wüsthof Slipestein – Fungerer til alt kjøkkenutstyr laget av stål

Hvis du skal gi bort en slipestein i gave til en student, så kan Wüsthof være midt i blinken. Den er billig, men fungerer også på nær sagt alle kniver.

 • Svært godt budsjettalternativ
 • Kornets grovhet har et stort spenn: 400 / 2000
 • Høy kvalitet
 • Fungerer til BÅDE finpuss av kokkekniver, men også til vanlige brødkniver
 • Allsidig

Godt budsjettalternativ

Skal du utelukkende tenke på pris og allsidighet, så er dette produktet du bør kjøpe. Da skal vi være såpass ærlige og si at vi eliminerer generell kvalitet fra regnestykket. For det er ingen tvil om at Wüsthof har laget en knivsliper som primært er tiltenkt «den vanlige befolkningen».

Dette er altså ikke et produkt som profesjonelle kokker kjøper. Men det kan allikevel være et utmerket alternativ for hobbykokker som har en rekke forskjellige kniver de ønsker å slipe. Med en grovhet på både 400 og 2000, så får du slipt både brødknivene dine – og de litt skarpere versjonene.

Testens minste produkt

Med en lengde på 15 centimeter og høyde på 5 centimeter, så er det ikke noe å utsette på størrelsen. Vår test viste også at det å ha en stor, kraftig slipestein er mer til bry enn noe annet. Man bruker jo tross alt bare en liten del av steinen uansett. Og det er svært praktisk å gjemme den bort uten at den tar for mye plass på kjøkkenet.


6. Mino Sharp Slipestein 1000/8000 – Med to slipefiksturer inkludert

Et utmerket 2-for-1-tilbud som øker sannsynligheten for at du har sylskarpe kniver – alltid.

 • Utmerket pakketilbud
 • Størrelsen på kornene ligger på 1000 og 8000
 • Stor størrelse (21 cm lengde x 7 cm bredde)
 • Kommer i en brukervennlig pakke
 • Høy kvalitet

Med slipefiksturer inkludert

Hvis du ikke er av oss «knivslipe-nerder», så vet du kanskje ikke hva et slipefikstur er. Det er et redskap som gjør at brukeren i større grad klarer å holde riktig vinkel når man sliper. Dette øker sannsynligheten for at hele kniven blir slipt jevnt over. Da slipper man for eksempel at øvre del av kniven er sylskarp mens delen nærmest håndtaket er ujevnt.

Stor størrelse og høy pris

Det er to grunner til at dette produktet ikke blir rangert høyere enn en 6. plass.

For det første handler det om størrelsen. Med hele 21 centimeter, så er Mino Sharp slipestein testens største produkt. Slipesteiner og andre kjøkkenmaterialer bør ikke ta veldig mye plass på kjøkkenet. Uansett hvor stort kjøkken man har, så føler man alltid at man har dårlig plass og skuffer som er fylt helt opp. Da passer det ikke særlig bra med en kjempestor slipestein midt oppi det hele.

For det andre har dette produktet en unormalt høy pris. Hvis du ikke er en «avansert hobbykokk», så har vi heller ikke troen på at du kommer til å gidde å bruke så mye penger på en knivsliper.


7. Wüsthof Slipestein J3000/8000 – Gode brukeranmeldelser på nett

En billig stein for deg som ønsker å slipe de skarpe kokkeknivene dine.

 • Svært gode brukeranmeldelser på nett (5/5 stjerner!)
 • Kornstørrelse på 3000 og 8000
 • Passer best til sylskarpe kniver
 • 20 centimeter lengde, 6 cm høyde og 3 cm bredde
 • Må bløtlegges i vann før bruk

Vannlegges før bruk

Denne slipesteinen fra Wüsthof er en såkalt våtslipestein. Det vil si at den ikke gir et optimalt resultat med mindre den har blitt lagt i bløt før bruk. Mange av steinene som er rettet mot de skarpeste knivene har nettopp et slikt krav.

Det er allikevel viktig å påpeke at steinen skal være helt tørr før den settes tilbake i skapet. Hvis den holder seg våt i mørke rom (som for eksempel en kjøkkenskuff), så vil den miste effekt. I tillegg øker det sannsynligheten for bakterier og mugg.


Hvorfor trenger man en slipestein?

Skarpe kniver er kokkens viktigste redskap når han eller hun skal lage mat. Dette er et problem som veldig mange nordmenn sliter med. Men som mange nordmenn velger å ignorere – i år etter år. Gleden av å lage mat ødelegges ofte ved at man har sløve kniver i skuffen. Og man forstår ikke viktigheten av å ha skarpe kniver før man skjærer igjennom grønnsaker og kjøtt med en skikkelig nyslipt japansk kokkekniv. Det gir en fantastisk følelse i kroppen.

Med andre ord: du kan bruke tusenvis av kroner på de beste importerte knivene fra Asia. Men hvis du sakte lar den forfalle, så mister du hele poenget med en god kniv. Det blir som å kjøpe en Rolls Royce hvis alt du gjør er å kjøre på humpete og skitne skogsveier.

Pleie av kniven er derfor ytterst viktig. Mange tror også at det å bruke en slipestein er vanskelig. Man har kanskje ikke gjort det før. Men fortvil ikke: det er kanskje noe av det aller enkleste kjøkkenredskapet du kan bruke.

Tenk på knivslipere som en investering i kjøkkenet ditt. Hvis du har kniver til flere tusen kroner som ikke slipes jevnlig, så vil levetiden reduseres med mange år.

Faktorer som bør ha en innvirkning på valget ditt

For hva er det egentlig som er en god slipestein for DEG og DITT kjøkken?

Når vi vanligvis utfører forbrukertester, så er det veldig lett å kåre en vinner. Dette gjelder blant annet når vi kåret den beste isbitmaskinen. Alle skal jo ha det samme produktet: så mange og gode isbiter på så kort tid som mulig. Med slipesteiner er det nok litt annerledes. Noen bruker knivene sine hver eneste dag. Andre bestiller take-away fra Wolt/Peppes/Foodora fire ganger i uka og har bare en litt slitt brødkniv i skuffen.

Det er klart at disse to personene ikke bør gå for samme knivsliper.

Derfor har vi satt opp en rekke faktorer som vi mener at du bør ta med i vurderingen når du skal velge produkt:

 • Hvilke knivtyper har du? Knivtypen har veldig mye å si for valget du skal gjøre. Enkelte knivslipere bør egentlig utelukkende brukes på knivskarpe japanske kniver. Andre har en grovere overflate og kan spisse selv de mest slitne brødknivene. I utgangspunktet er de fleste av de produktene vi har omtalt svært fleksible og kan brukes som en «allrounder».

 • Hvor godt kjent er du med knivsliping? Hvis du trenger ekstra støtte til å holde kniven stabil, så bør du kjøpe deg en slipefikstur. Dette følger med i èn av modellene vi har anbefalt i artikkelen. Ikke bare holder det kniven mye mer stabil når den slipes, men det øker også sannsynligheten for et godt resultat. Du skal riktignok regne med at slipesteiner med slipefikstur koster cirka 30-50 % mer enn andre produkter. Mange mener allikevel at det helt klart er verdt pengene.

 • Hva er kostnader? Her skal du ikke bare tenke på prisen på selve slipesteinen. Det er like viktig å veie det opp mot kostnaden av å kjøpe nye kniver hele tiden. Du vil bli overrasket over hvor mye det å slipe knivene kommer til å forlenge levetiden.

 • I hvilken stand er knivene dine? Hvis du har kjempesløve kniver, så bør du definitivt gå for en modell som har veldig grov overflate. Det er ditt beste håp for å få kniven tilbake til normal stand. Husk på at desto lavere kornstørrelsen er, desto mer egnet er den til veldig sløve kniver. De slipesteinene med kornstørrelse over 2000-3000 skal bare benyttes av svært skarpe kniver og japanske kniver.

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet?

Vi har skrevet en rekke forbrukertester som kan hjelpe deg med å oppdatere kjøkkenutstyret:

Tips

 • Visste du at det å slipe knivene dine kan være et miljøtiltak? Administrerende direktør i Jernia gikk ut i Asker og Bærums Budstikke og sa at en adferdsendring kunne være med på å redde verden. I stedet for at man kastet kniver når de begynte å bli slitne, så burde man slipe dem i stedet for.

 • Gi en slipestein i gave. Det er veldig få mennesker i Norge som faktisk eier en slik en. Og skal vi være ærlig, så er det mange som ikke er klar over hvor viktig det er å ta vare på knivene sine. Hvis du ønsker andre tips til smarte gaver til boligeiere, så kan du sjekke denne fine guiden.

 • Jo oftere du sliper knivene dine, jo bedre. Det kan nesten ikke skje ofte nok – såfremt du gjør det på riktig måte og med riktige redskaper.

Helt til slutt

Vi mener å ha funnet det beste redskapet til å slipe knivene dine. En slipestein er et svært enkelt og basalt verktøy som kan brukes av alle nordmenn.

I tillegg til å gi en bedre opplevelse på kjøkkenet, så vil det også hjelpe knivene dine med å holde seg mye lengre. Det handler om økonomi. Det handler om bæredyktighet og miljø. I tillegg handler det om at du bør alltid prøve å gjøre matlagingen din så effektiv som overhodet mulig.

Hvis du har kommentarer eller spørsmål til hvordan testen er utført, så ber vi deg vennligst om å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under. Vi svarer deg så raskt vi kan.

Legg igjen en kommentar