Isbitmaskin test: 7 gode isbitmaskiner til varme dager

En isbitmaskin er muligens det mest geniale kjøkkenutstyret som noensinne har blitt oppfunnet. Det er kanskje en kontroversiell uttalelse, men i følge oss i Gourmetmat holder den vann (pun intended…).

Det koster deg rundt 30 kroner å kjøpe en pose med isbiter fra den lokale butikken. Og skal du bruke det gode gamle trikset med å fryse isbiter i poser i dypfryseren din, så tar det minst 8 timer før de er klare.

Isbitmaskinen utfører jobben på kun få minutter.

Vi tok oss friheten til å kjøpe inn nær sagt alle isbitmaskinene som finnes på det norske markedet – og utførte dermed en god, gammeldags produkttest. I denne artikkelen får du resultatet, samt en ærlig og presis beskrivelse av hvert eneste produkt.

Dette er våre anbefale isbitmaskiner

#Produkt
1Best i test: Wilfa Isbitmaskin 12S
2Liten og kompakt:Caso CS 3301 Icemaster Pro
3Gode brukeranmeldelser: Emerio Isbitmaskin 1200 w
4For deg på budsjett: Champions isbitmaskin
5Testens kjappeste isbiter: Anderssons Isbitmaskin
6Nederlandskprodusert: Princess isbitmaskin

Vi har også lagt ved linken til en isbitmaskin som vi synes var «helt OK», men som ikke nådde helt opp på listen. Den kan allikevel være grei å ta en kikk på. Dette er den som ligger helt nederst og som blir omtalt som «Nederlandskprodusert».

1. Testens soleklare vinner: Wilfa Isbitmaskin 12 S

Det var ingen tvil om hvilken isbitmaskin som skulle vinne denne testen.

Hele, og mener vi hele, testpanelet var utrolig imponert over denne norsk-designede maskinen fra Wilfa.

  • Tynt design som ikke tar mye plass i skapet eller på kjøkkenbenken
  • Kan lage hele 70 isbiter på under èn time!
  • Godt priset
  • Passer inn i nordiske hjem
  • Lar deg velge mellom medium eller store isbiter

Mange bruker lang tid på å lage hjemmelagde isbiter når de skal ha gjester på besøk. Eller for den del: bare nyte mange leskedrikker selv. Problemet er ofte at man må vente i timevis på at vannet fryser til is i fryseren. Wilfa Isbitmaskin ICE-12S er den beste maskinen til å eliminere dette problemet.

Norsk kvalitet imponerer!

«Har du en time til overs? Jeg skal bare fortelle deg om cirka halvparten av grunnene til at Wilfa Isbitmaskin 12S er den beste på det norske markedet….»

Hvis du hører en slik frase bli lirt av seg i de sene nattetimer på en sommerfest, så er sannsynligheten stor for at du har møtt på en person i testpanelet til Gourmetmat. For dette var imponerende greier.

For det første er det veldig enkelt å bruke denne isbitmaskinen. Ventilen på bunnen gjør at man kan skifte ut vann i løpet av få sekunder.

Isbiter i to størrelser

Har du noen gjester som ønsker å drikke brus – mens andre ønsker litt større isbiter i whiskeyglassene sine?

Ikke noe problem. Denne isbitmaskinen kan faktisk lage isbiter i to forskjellige størrelser. På den måten kan du gjøre samtlige gjester fornøyd. Dette er også en funksjon vi ble veldig fornøyd med da vi tstet produktet.

Stor kapasitet og lekkert design

Vi ble også veldig imponert over kapasiteten. Den klarer å lage 0,5 kilo is i timen, noe som er ganske imponerende. Hvis du lurer på hvor mye isbiter det er i et vanlig glass cola, så tipper vi mellom 25 og 40 gram. Med andre ord: et halvt kilo is er mye.

I løpet av 24 timer kan Wilfas isbitmaskin servere opptil 12 kilo is. Du kan lett invitere på en stor 17. Mai-fest med hele nabolaget uten å måtte tenke på å gå tom for iskald drikke. Fyll oppi noe vann i beholderen, trykk på «START» – og vipps. Du er i gang.

Vi er også helt overbevist om at dette er isbitmaskinen med det aller flotteste designet. Sølvfargen er helt fantastisk og ganske «avdempet». I tillegg er størrelsen såpass liten at den skal få passet inn på de fleste kjøkken. Eller: i stuen? Det vil tross alt være deilig å ha rask tilgang til haugevis med isbiter i umiddelbar nærhet til festen.


2. Liten og kompakt: Caso CS 3301 Icemaster Pro

En fin, enkel og god isbitmaskin i rustfritt stål.

Kommer på andreplass i vår test.

  • Kan fylles med hele 2,2 liter vann
  • Gir to forskjellige størrelser isbiter («S» og «L»)
  • Flyttbart interiør – som gjør at du kan ta med isbitene ut i solen
  • Maskinen skrur seg av automatisk når vannet er tomt
  • Fint, stort vindu på toppen gir innsyn

Trenger du rundt et halvt kilo isbiter i timen? Ikke noe problem – Caso CS3301 IceMaster PRO gjør jobben. Og den gjør jobben godt. Skaffer du deg denne isbitmaskinen, så vil du aldri måtte bekymre deg for om gjestene dine har tilgang på iskald drikke.

Rask, fleksibel og høy kapasitet

Det skal også nevnes at Caso CS3301 ikke bruker mer enn 15 minutter på å lage en ny porsjon isbiter. Sammenlignet med konkurrerende produkter, så er dette veldig kjapt. I tillegg kan vi nevne kapasiteten på hele 2,2 liter.

Når vi også legger til at isbitmaskinen ikke tar alt for mye plass på kjøkkenbenken, så begynner det å male seg et bilde av et veldig godt produkt. Vi mener allikevel at Caso CS3301 IceMaster Pro ikke når HELT opp til Wilfa. Og det er ikke bare på grunn av at Wilfa er norskprodusert. Caso sin maskin lager dessverre litt mer lyd, noe som kan være forstyrrende hvis man ønsker å ha isbit-produksjonen nærme festdeltakerne.

Tøft design og automatisk av-knapp

Hvis man ønsker en isbitmaskin som er lekker å se på, så kan vi anbefale denne modellen. Det litt røffe ståldesignet vil nok falle i smak hos mange. I tillegg er toppen av maskinen veldig praktisk for deg som vil følge progresjonen. Det svarte lokket er nemlig også utstyrt med et vindu som gjør at du kan se rett ned på isbitene når de formes.

Er du redd for at isbitmaskinen skal stå og bruke strøm etter at isbitene er ferdige? Det trenger du ikke bekymre deg for med Case CS3301 IceMaster Pro. Så fort maskinen har omdannet alt vannet til isbiter, så skrur den seg automatisk av. Vi ble også veldig fornøyd med den generelle kvaliteten til produktet, men må innrømme at den støyer litt mer enn hva vi hadde håpet på.


3. Gode brukeranmeldelser: Emerio Isbitmaskin

Etter å ha sjekket både svenske, danske og norske nettsider, så forstår vi at denne isbitmaskinen er uhyre populær. I Gourmetmats test kommer den på en solid tredjeplass.

  • Flott og avansert display
  • Alarm som piper når maskinen er full
  • Laget i rustfritt stål
  • Gir 12 kilo is på 24 timer
  • Gode brukeranmeldelser på nett

Skal du ha en sterk og kraftig modell som holder lenge? Denne isbitmaskinen fra den velkjente produsenten Emiro gir deg akkurat det du er ute etter. Med sine flotte kropp i rustfritt stål og et sterkt, svart lokk er dette en av de mer hardføre isbitmaskinene på markedet. Så enkelt er det bare.

Kjapt servert i tre størrelser

Med Emerio isbitmaskin vil du kunne servere gjestene dine flotte isterninger i løpet av få minutter. Og det beste av alt? Du kan selv velge størrelsen på isbitene. Det er kun de aller beste maskinene på markedet som har denne funksjonen. Og det er ingen maskiner på markedet som er like gode på det som denne modellen fra Emiro. Her får man nemlig muligheten til å lage isbiter i hele TRE forskjellige størrelser (small, medium og large).

Godt display med mange gode funksjoner

Vi i Gourmetmat er veldig glad i elektroniske kjøkkenprodukter som er intuitive. Hvis en produsent klarer å finne kombinasjonen av mange funksjoner og god brukervennlighet, så er vi solgt. Og nettopp derfor får Emerio en velfortjent tredjeplass. Displayet lar deg ikke bare følge med på hvor lenge det er igjen før du har ferdige isbiter. Det fungerer også perfekt som en «arbeidsplass» for deg som vil benytte deg av de ulike smarte funksjonene maskinen har å by på.

Maskinen lager en forholdsvis høy lyd når isbitene er ferdig.

Gode brukeranmeldelser på nett

Vi så at det er hele tre norske nettbutikker som selger Emerio isbitmaskin. Det vil også si at det er mange rundt omkring i Norge som har kjøpt denne modellen. Flere av disse har lagt igjen brukeranmeldelser på nett. Etter å ha gjort noen grundige undersøkelser, så kan vi si at i hvert fall 90 % av alle kommentarer er positive. Det lover godt.


4. For deg på budsjett: Champions Isbitmaskin

En billig og svært liten isbitmaskin som er perfekt til små leiligheter. Og til deg som ikke ønsker å bruke alt for mye penger.

  • Lavest pris i hele testen
  • Enkel å rengjøre
  • Har plass til 600 gram is
  • Er såpass liten at du kan ta den med på ferie
  • Bråker veldig lite

Den svenskproduserte isbitmaskinen fra Champion er en stor og flott modell du kan stole på. Isbitene blir laget på få minutter. Designet er stilrent og sølvfarget over hele maskinen. I tillegg kommer den med et veldig brukervennlig display slik at man kan følge med på progresjonen.

To utfordringer

Da vi testet Champion isbitmaskin, så kunne vi umiddelbart finne to ting som vi kanskje ville endret litt på:

  • Maskinen lager en god del støy.
  • Størrelsen på maskinens elementer er mye større enn andre modeller.

Hvis du enten er avhengig av en modell som lager lite lyd eller som tar lite plass, så skal du gå for en annen modell. Men denne maskinen fra Champion har en veldig hyggelig pris. I tillegg er ledningen mye lengre enn andre konkurrerende produkter. Det betyr at du kan ha maskinen stående ganske nærme festen uten at det må være stikkontakt i umiddelbar nærhet. En annen løsning er naturligvis å bruke en skjøteledning.

Variable brukeranmeldelser

En av grunnene til at Champions isbitmaskin ikke kommer høyere er på grunn av andres erfaringer. Vi har dyp respekt for at andre har dårlige erfaringer med de produktene vi tester. Når det kommer til denne maskinen, så er det i øyeblikket 4 anmeldelser på Kitchentime. To av dem gode. Og to dårlige.

Vi i Gourmetmat hadde selv en «Helt OK pluss» opplevelse med denne modellen. Derfor velger vi å ta den med – men gir den ikke bedre enn fjerdeplass.


5. Testens kjappeste isbiter: Anderssons Isbitmaskin

Hvis du skal ha mange isbiter kjapt, så er dette isbitmaskinen du skal ha.

  • Isbitene er klar på bare syv minutter
  • Lett å rense
  • Velg mellom to ulike størrelser på isbitene.
  • Skrur seg av ved tom vanntank eller full isbøtte
  • Flott, mørkt design som passer inn i alle hjem

Den svenskproduserte isbitmaskinen fra Rubicson er en stor og flott modell du kan stole på. Isbitene blir laget på få minutter. Designet er stilrent og svart over hele maskinen. I tillegg kommer den med et veldig brukervennlig display slik at man kan følge med på progresjonen.

Testens raskeste produksjon av isbiter

La oss si at det rennende vannet i vasken din vil i løpet av 7 minutter bli isbiter klare til å brukes i en herlig leskende drikk? Ville du trodd oss?

Vi trodde ikke det vi så da vi brukte Rubicson isbitmaskin første gang. Dette er virkelig en hyper-effektiv og rask isbitmaskin som tok pusten fra oss. Vi hadde knapt nok rukket å hive kjøttet på grillen før vi hadde ferdige isterninger klare til å bruke i drinken. Dette er en maskin som virkelig ga oss «wow»-effekten.

Stort vindu og fint ekstrautstyr

Det store vinduet på toppen av maskinen er virkelig hendig. Her kan du både se hvor kjapt vannet har kommet i «danne isbit»-prosessen. I tillegg får du et innblikk i hvor mange isbiter du har igjen – og om du eventuelt må kjøre i gang med en ny runde.

Vi ble også veldig glad i den hvite skjeen som følger med. Alle profesjonelle bartendere bruker jo nettopp en slik liten skje til å helle over isbiter i glassene. For det første hindrer det at man får (fulle?) gjester som grafser nedi isbitmaskinen med hendene. Det kan også være med på å gjøre det til en bakteriebombe. Men det er også en skje som har en perfekt størrelse til å helle oppi 2-5 isbiter i hvert glass.


Hvorfor trenger man en isbitmaskin?

La oss gjøre det klart: det er ingen som trenger en isbitmaskin. Dette er en luksusvare som går inn i kategorien «nice to have».

På den annen side er det et ufattelig nyttig verktøy som gjør det mye lettere å ha kjapp tilgang til isbiter gjennom hele våren, sommeren og starten på høsten.

Det er ikke få ganger man hører frasen «ååh, nå skulle jeg ønske vi hadde noen isbiter!» når man er på en sommerfest i midten av juli. Nettopp derfor bør du ta grep i dag og kjøpe inn en av de produktene vi har anbefalt i denne testen.

Her er et knippe fordeler vi bemerket oss etter å ha testet forskjellige isbitmaskiner over flere dager:

  • Man kan bruke de hvor som helst i rommet (så lenge du har en stikkontakt eller skjøteledning).
  • De koster egentlig ikke så mye sammenlignet med hva man får igjen.
  • De kan også brukes til å oppbevare is kjølig over lengre perioder.*
  • Isbitmaskiner lager mer is enn det du tror. Når du leser «12 kilo is», så forstår du nok ikke hvor hinsides mange isbiter det faktisk er….
  • Flere av dem, som blant annet vår testvinner, kan lage isbiter i forskjellige størrelser.

*= Vi i Gourmetmat har også testet champagnekjølere. Og, smarte som vi var, så testet vi champagnekjølere på samme tidspunkt som vi testet isbitmaskiner. Hvis du ønsker å lese om de beste «sjæmpis-kjølerne», så kan du trykke her.

Funksjoner og andre viktige ting å tenke på

Modusen til de fleste nordmenn er krystallklar når det kommer til kjøpsadferd. Mange går til en fysisk elektronikkbutikk og kjøper det første og beste som den sleipe selgeren anbefaler. Det er selve oppskriften på å kjøpe en isbitmaskin som ikke oppfyller de behovene du skal ha. Hvis du skal gjøre et fornuftig kjøp, så er du nødt til å vite HVOROFOR maskin A er bedre enn maskin B.

Målet er jo å kjøpe en modell som holder i mange år fremover. Men også en som oppfyller de behovene du skal måtte ha.

Størrelse på selve maskinen

Hvor stor plass kommer isbitmaskinen til å ta i skapet eller på kjøkkenbenken? Er den så stor at du er nødt til å plassere den i skapet når den ikke er i bruk? Eller enda verre: måtte plassere den ut i boden?

Husk på at isbitmaskinen også skal ha en plass i boligen din mellom oktober og mars. Derfor mener vi at du bør helt klart gå for en kompakt modell. Kvaliteten på isbitene avhenger ikke av størrelsen på maskinen. Men kapasiteten kan bli litt mindre på små modeller … noe som fører oss videre til neste punkt på listen.

Kapasitet på antall isbiter

En av de store utfordringene er å finne en maskin med kompakt størrelse, men stor kapasitet. Kapasitet defineres ved to ulike faktorer:

  • Hvor mange isbiter klarer maskinen totalt å romme?
  • Hvor kjapt klarer isbitmaskinen å lage 1 kilo isbiter?

Vi har testet enkelte maskiner som har en fryktelig romslig lagringsplass. Vår testvinner kan nemlig lage opp mot 12 kilo isbiter i løpet av 24 timer. La oss si det sånn: det er fryktelig imponerende. Men det skal også sies at de maskinene med høyest kapasitet også bruker mest strøm. Hvis du er opptatt av strømforbruk og bæredyktighet, så kan det være veldig nyttig å se på de elektroniske spesifikasjonene hos de ulike nettbutikkene.

Energimerking står alltid oppført.

Rengjøring

Enkelte maskiner er virkelig vanskelige å rengjøre. Tro meg: du bør rengjøre disse maskinene ofte for å unngå at de blir bakteriebomber. Den kalde temperaturen inne i maskinen kombinert med den varme lufttemperaturen om sommeren gjør at bakterier ELSKER å oppholde seg i isbitmaskiner.

I tillegg kan det, i enkelte situasjoner, oppstå mugg og råte. Isbitene vil også få en sur og bitter smak hvis de blir laget på gammelt vann. Samtlige modeller i denne testen rengjøres på samme måte; ved at man åpner en luke. Men det er forskjell på hvor luken er plassert:

  • Luke under maskinen. Gjør det, i våre øyne, mye lettere å rengjøre isbitmaskinen. Vannet renner ut umiddelbart.
  • Luke på siden av maskinen. Det er heller ingen kjempe-ulempe, men det krever litt mer jobb å få maskinen rengjort ved en slik plassering.

Vi har også lest at enkelte maskiner har en såkalt rengjøringsfunksjon. Dette var dog ikke et tema i noen av de modellene vi har testet.

Størrelse på isbitene

Vil du ha store, små eller medium størrelse på isbitene? Sliter du med å velge? Eller ønsker du fleksibilitet?

Vel. Noen av maskinene kommer med en veldig fin funksjon som tillater deg å velge hvor store isbitene skal være. Det er kanskje ikke så åpenbart hva som er fordelene/ulempene med å ha store kontra små isterninger i drinken. Små isbiter smelter fortere. Men de vil også være raskere å lage for maskinen. I tillegg er det sånn at noen glass rett og slett ikke har plass til mye is. Dette gjelder spesielt champagne- og vinglass.

Frittstående eller fastmonterte?

Hvis du virkelig begynner å gå inn i luksus-markedet, så finner du isbitmaskiner som fastmonteres i kjøkkenet ditt. Vi har ikke testet noen av disse maskinene. Ei heller har vi lyst på dem.

Disse avanserte maskinene blir direkte tilknyttet vann- og avløpssystemet ditt. Derfor vil de enkelt la seg rengjøre selv. Problemet er jo selvfølgelig at du ikke kan gjemme unna maskinen de 5-6 månedene hvor isbiter ikke benyttes i Norge. Det å måtte stå opp hver dag i november, desember og januar og forholde seg til en fastmontert isbitmaskin … det virker litt merkelig.

Alle våre anbefalte modeller kan enkelt finnes frem, kobles til ved hjelp av en strømledning – og naturligvis gjemmes vekk når den ikke er i bruk.

Pris på isbitmaskin- hva koster det?

  • Under 1000 kr: Det var ett produkt i testen som kostet mindre enn 1000 kroner. Denne isbitmaskinen ble kjøpt fra utlandet og var….»crappy». Er det et godt norsk uttrykk? Vi så videre at det ikke var noen seriøse skandinaviske nettbutikker som solgte isbitmaskiner til under tusenlappen. Med andre ord: du skal nok ikke prøve å finne noe i Norge som koster under 1000,-. Og hvis du kjøper noe fra en halv-seriøs utenlandsk nettbutikk, så kan du takke deg selv hvis maskinen blir ødelagt i løpet av et par minutter.

  • Rundt 2000 kr: Samtlige av testens vinnere hører inn under denne priskategorien. Dette er isbitmaskiner som har et digital display, har høy kvalitet samt stor oppbevaringsplass. Det er primært to ting som skiller de beste fra de nest beste: lyd og hastighet. Noen av isbitmaskinene vi kjøpte lagde såpass mye lyd at vi gjerne plasserte de i et annet rom da de var i gang med å lage isbiter. Andre igjen, og spesielt den som ble kåret til vinner, var nærmest lydløs.

  • Over 3000 kr: Vi fant kun èn isbitmaskin til over 3000 kroner på det norske markedet. Etter å ha testet den, så fant vi ut at den ikke akkurat var verdt pengene. Isbitmaskiner har blitt veldig populære i Norge de siste årene. Det betyr at det mest sannsynlig kommer til å komme produsenter som tilbyr produkter i «premium-segmentet». Vi i Gourmetmat vil sterkt advare mot å betale mer enn nødvendig for et slikt produkt da du kan få helt ypperlige isbitmaskiner til mellom 1500 og 2500 kroner.

Video: hvordan fungerer en isbitmaskin?

Ingenting er bedre til å gi instruksjoner om hvordan ting fungerer enn video. For at du skal slippe å lese 300-500 ord om hvordan testvinneren Wilfa fungerer, så har den danske nettsiden KitchenOne laget en video om det. Den er både veldig brukervennlig og flott:



Så nå fikk du kanskje enda mer lyst på denne modellen..? 🙂

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet ditt?

Vi har tidligere skrevet mange artikler som kan være nyttige for deg som ønsker å kjøpe noe nytt til kjøkkenet ditt:

Tips

  • Ikke bruk for mye penger. Som vi allerede har nevnt; det finnes isbitmaskiner på det norske markedet som allerede er alt for dyre. Hold deg unna dem.

  • Kjøp på internett. Ikke bare sparer du veldig mye penger når du handler kjøkkenmaskiner på nett. Det er også mulig å sammenligne prisene mellom ulike nettbutikker.

  • Rens isbitmaskinen jevnlig i løpet av sommersesongen. Du ønsker ikke å servere gjestene dine isbiter fra gammelt, skittent vann.

  • Unngå å ha maskinen ute i solen. Vi testet å putte to forskjellige isbitmaskiner ute i solen for å «ha mest nærhet til selve festen». Det fungerte dårlig. Tiden det tok å lage isbiter gikk plutselig opp med 50-70 %. Hvis du absolutt føler at du må ha maskinen utendørs, så bør du finne et skyggefullt sted.

Helt til slutt

Vi lever i en tid hvor man kan få isbiter servert rett fra en maskin som står og durer og går på kjøkkenet sitt. Er det ikke herlig?

Nå har vi også tatt oss bryet med å teste de ulike isbitmaskinene – slik at du slipper å kjøpe feil. Det må også føles ganske herlig.

Det er veldig lett å bli opptatt av hvordan produktet fungerer i løpet av sommersesongen. Men husk at vi bor i et land hvor det er en lang høst og vinter. Derfor er det også viktig at isbitmaskinen er enkel å stue vekk, er forholdsvis smal og ikke trenger noen form for vedlikehold i de kaldere månedene. Alt dette har vi tatt høyde for i vår test.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan rense en isbitmaskin?

Det første som må skje er at stikkontakten har blitt tatt ut og alt vann/is fjernet.

Deretter bør du lage en såpeblanding som du bruker en klut til å vaske hele innsiden med. Det er ikke vanskeligere enn som så.

Enkelte produsenter velger også å anbefale en tannbørste eller en mindre kost til å fjerne skitt og flekker på steder du ikke kommer til med ved å bruke klut.

✅Hvilken isbitmaskin er best?

I denne artikkelen har vi rangert de syv beste isbitmaskinene i Norge. Scroll deg litt oppover i artikkelen, så finner du svar.

✅Kan man ikke bare lage isbiter i fryseren?

Det er fortsatt en mulighet. Dypfrysere kommer til å eksistere i norske hjem i mange tiår fremover.

Men det tar mer enn 8 timer å lage isbiter i fryseren. Lager du de med maskin, så tar det knapt 5-7 minutter.

✅Og hva med å kjøpe isbiter på Rema 1000/Coop/Kiwi?

Nesten alle norske dagligvareforretninger selger isbiter.

Problemet er at de er utrolig dyre. Skal du betale mellom 30 og 40 kroner for en pose isbiter hver gang, så blir det etter hvert en stor kostnad.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar