Det er ingenting bedre enn å nyte kald og god drikke på varme sommerdager. Uansett om du serverer gjester i et selskap eller ønsker å holde champagnen kald bak baren, så er det ett enkelt hjelpemiddel som funker: en god champagnekjøler.
Men når du skal velge hvilken kjøler du skal ha, så handler det ikke bare om estetikk. Det er faktisk veldig stor forskjell når det kommer til funksjonalitet. Noen champagnekjølere klarer å holde på kulden over lengre periode i solen. Andre får isbitene til å smelte raskere enn isen på Grønland…
Så derfor satt vi i Boligmag oss ned, bestilte en haug med champagnekjølere – og utførte nøye testing over to dager. Denne artikkelen er resultatet av dette nøysomme arbeidet.
Mange ønsker seg en helt enkel bøtte til å avkjøle vinen i når den står på bordet.
Andre ønsker seg en champagnekjøler som skriker «luksus!!!» lang vei.
I denne artikkelen har vi tatt høyde for at det finnes ulike preferanser. Her anbefaler vi flotte, robuste, stilige (og i noen tilfeller rimelige) champagnekjølere som kan «piffe» opp selskapet ditt.
Kjøpe champagnekjøler: anbefalte nettbutikker
Om du skal kjøpe deg en champagnekjøler, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken eller Tilbords.no.
Dette er våre favoritt-champagnekjølere
# | Produkt |
1 | Indulgence Champagnekjøler fra Georg Jensen – Best i test! |
2 | Stor Champagnebøtte med 41 cm diameter fra Exxent – Plass til flere flasker |
3 | Elegant Champagnekjøler med treunderlegg fra Nassiet – Miljøvennlig alternativ |
4 | Jette Champagnekjøler i rustfritt stål fra WMF – Testens mest robuste |
5 | Premium isbøtte med tang og lokk fra Norman Foster – For deg som vil ha med lokk |
Jeg har også funnet noen billige champangekjølere som jeg synes er gode kjøp:
Dansk design: Indulgence Champagnekjøler fra Georg Jensen
En champagnekjøler for deg som virkelig vil slå på stortromma. Passer godt inn i hjem med en utpreget nordisk stil.
- Flott design
- Enkelt å rengjøre
- Premium kvalitet
- Nordisk design og kvalitet
- Passer svært godt på nyttårsaften?
En udiskutabel testvinner
Før vi i Boligmag startet med å utføre denne testen, så tenkte vi:
«Kan det egentlig være SÅ stor forskjell på de forskjellige champagnekjølerne? Er det ikke bare en bøtte å ha en flaske og noen isbiter i?»
Den tanken hadde vi helt til vi prøvde ut Georg Jensen Indulgence. Dette er et produkt som er så lekkert at det kan stå fremme i stuen året rundt. De avrundede kantene er et klassisk kjennetegn på dansk design. Georg Jensen har klart å skape en fantastisk kombinasjon av funksjonalitet og eleganse som ingen andre champagnekjølere på det norske markedet har.
Et lite minus kan kanskje være at det kun er plass til èn flaske.
Med plass til flere flasker: Exxent Champagnebøtte
Et ypperlig valg for deg som trenger å kjøle ned flere flasker på èn gang.
- 41 centimeter i diameter
- Laget i solid, rustfritt stål
- Godt priset
- Flotte detaljer
- Totalt 27 centimeters høyde
For deg som skal ha et stort selskap
Hvis du trenger en champagnekjøler som skal ha plass til tre, fire – ja, kanskje fem – flasker?
I så fall er denne varianten fra Exxent det du er på jakt etter. Designet er helt tydelig inspirert av de tradisjonelle koppene som Julius Cæsar og hans venner brukte å drikke av da de satt på Colosseum i det gamle Romerriket.
Det rustfrie stålet gjør også at beholderen vil holde seg like pen i år etter år. Når man også begynner å tenke på at denne beholderen gjør seg like godt til Farris, brus og øl – ja, så forstår du at det er mye fleksibilitet å hente her. Vi må også nevne den hyggelige prisen. I skrivende stund ligger Exxent champagnekjøler til godt under tusenlappen i begge nettbutikkene.
Med treunderlegg: Naisset Champagnekjøler i rustfritt stål
En fin champagnebøtte i medium størrelse. Hankene på siden gjør det lett å frakte den uten å bli for kald på hendene.
- Treunderlegget medfølger
- Stilren
- Flott logo på siden
- Høy kvalitet
- Til tross for høy kvalitet, så ligger den i lavere prisklasse
God til innendørs selskaper
Et problem man veldig sjelden blir kvitt med champagnekjølere er kondens. Det vil si at det i bunnen av kjøleren ofte vil samle seg ganske mye vann i løpet av en varm sommerdag.
Dette problemet eliminerer man ved å kjøpe denne champagnekjøleren som heter Laguiole Nassiet. Treverket nederst gjør at vannet kondenserer inne i «øl-brikken». Det betyr at man lett kan ha den stående på et fint stue- eller kjøkkenbord uten å risikere skader på bordet.
Du får nok plass til minst to flasker oppi her (med unntak av om du bruker Magnum-flasker). Prisen er hyggelig, og dette er definitivt en champagnekjøler vi kommer til å ta i bruk innendørs fremover.
Det er også verdt å legge merke til de utrolig mange gode anmeldelsene dette produktet har fått fra andre brukere på nett.
Et alternativ i stål: Jette champagnekjøler fra WMF
Har du lyst på noe tyngre og robust?
I så fall har jeg funnet den perfekte kjøleren til deg.
- 23 centimeter høy
- Kan rengjøres i oppvaskmaskin
- Gode håndtak på siden
- Doble vegger
- Holder drikken kald over lang tid
Doble vegger for ekstra nedkjøling
De aller billigste champagnekjølerne har veldig tynne vegger. Dette fører til at kulden fra isbitene «stikker av» fra bøtten. Ikke bare vil isbitene fryse mye fortere og bli til vann. Men champagnen vil ikke være i nærheten av like kald som med en ordentlig tykk bøtte.
Jette Champagnekjøler fra WMF har funnet en løsning på dette problemet. De doble veggene gjør at kulden holder seg utrolig mye bedre – og du slipper å la isbitmaskinen gå på tomgang for å være sikker på at du har kald drikke hele dagen/kvelden. Veldig forfriskende.
I tillegg er det verdt å nevne håndtakene som gjør det enkelt å frakte kjøleren fra stua og ut til balkongen – hvor de tørste gjestene venter… 😊
Kjøler med lokk og klypetang: Normann Foster Isbøtte
En liten, søt, klassisk og «hyggelige» isbøtte fra verdenskjente Norman Foster.
- Klypetang medfølger
- Tidløs design
- Lokk medfølger
- Myke linjer
- Laget i stål
Med flott og luksuriøst tilbehør
Hvis du vil ha «hele pakka» når du skal kjøpe en champagnekjøler, så er denne varianten fra Stelton Norman Foster god. Den har ufattelig mange lekre detaljer. Den holder drikken veldig kjølig. Og både klypen og lokket er herlige detaljer som setter prikken over i`en.
Men den er dyr. Dette er helt klart testens dyreste champagnekjøler. Sånn er det ofte med kjøkkenutstyr; man betaler for høy kvalitet.
Innsiden av kjøleren er dekket av gullfarge. De myke linjene gjør at produktet passer fint inn i hjem som ofte har et skandinavisk preg over seg.
Hvorfor trenger man en champagnekjøler?
Det å holde champagnen eller hvitvinen kald er champagnekjølerens primæroppgave. Ingenting er verre enn å servere varm eller lunken alkoholholdig drikke.
Men en god kjøler fyller også en del andre viktige oppgaver i et selskap, slik som:
- Gir gjestene enkel tilgang på isbiter
- Skaper et «luksuriøst» preg på festen
- Holder temperaturen på flasken konstant
- Kan også brukes til brus, vann eller annen leskedrikk på sommeren
De forskjellige typene champagnekjølere
Som du ser blant våre anbefalte produkter, så er det primært to hovedkategorier vi kan trekke frem.
1. «Bøtte»-kjøleren
Dette er den helt klart vanligste formen for champagnekjøler.
De kommer i mange former, materialer og prisklasser. Felles for dem alle er at de har en veldig enkel funksjon:
Et bøtteformet produkt som du skal legge både isbiter og god alkoholholdig drikke i.
That’s it.
Et annet fellestrekk med disse kjølerne er at de ofte har en blank utside – og er enten gull- eller sølvfarget.
2. «Overtrekk»-kjøleren
På bildet kan det nesten se ut som at champagnen har blitt dekket med en form for bekledning.
Og det er ikke så langt fra sannheten.
Dette produktet kjøler ned champagnen ved at det finnes kjøleelementer inne i «posen» som hjelper flasken med å holde seg kald i en veldig lang periode.
Husk at disse produktene ofte krever at du selv holder kjøleelementet kaldt inne i fryseren før du bruker den.
Sånn sett krevet det litt mer planlegging enn å kjøpe en «bøtte».
Hvilken type er best for meg?
Mellom 90 og 95 av de som kjøper champagne- eller vinkjølere går for de variantene som er bøtteformet.
Det er det en grunn til. De krever lite eller ikke noe vedlikehold, og alt du trenger for å skape en fest er noen isbiter og en god flaske champagne.
Det eneste gode argumentet for å gå for en «overtrekk»-kjøler er at den tar veldig lite plass. Disse er også sammenleggbare og kan ligge i skapet hele året uten å bli lagt merke til. 🙂
Husk også at et slikt trekk bare vil holde flasken avkjølt på den temperaturen den er. En bøtte med isbiter vil også sørge for at flaskens temperatur vil synke, noe som gjør at en godt isolert champagnebøtte vil holde drikken din mye kaldere mye lengre.
Pris på champagnekjøler- hva koster det?
- Under 500 kr: Vi har også anbefalt et par budsjettvennlige champagnekjølere i denne artikkelen. Det trenger nemlig ikke å være så dyrt. Produkter i denne priskategorien er laget i et enkelt og billig materiale. De passer veldig godt til de av oss som ikke drikker alt for mye vin eller champagne – og som bare ønsker noe enkelt å varte opp med på fest i ny og ne.
- Rundt 700-1200 kr: Hvis du skal nærme deg en kjøler som kan brukes som gave eller du kan «smykke deg med», så skal du nok nærme deg denne prisklassen. Disse varierer i størrelse, form og kan også være designet av kjente designere. Det høres kanskje litt dyrt ut, men det er ikke uvanlig å bruke over 1000 kroner på en god champagnekjøler.
- Over 1500 kr: Nå nærmer vi oss prissegmentet hvor man for alvor kan begynne å bruke ordet «luksus». Dette er champagnekjølere som ikke bare har en helt ypperlig kvalitet. De er også designet av noen av verdens største designhus. Det fører med seg to ting. For det første bør du være forsiktig når du bruker dem. For det andre er de ofte såpass fine at de alltid kan stå fremme på stua eller kjøkkenet som pynt.
Video: Slik fyller du en champagnekjøler med is
Trodde du at det bare var å helle i noe is, sette champagnen i bøtta – og voilà?
La oss heller se hvordan bartender Adrien Matthews gjør det:
Dette er altså oppskriften på å fylle en champagnekjøler på en profesjonell måte:
- Fyll opp champagnekjøleren med is cirka halvfull
- Legg til en kopp med vann for å sikre at det blir kjølig lengre
- Press champagneflasken godt ned i bøtten slik at nedre del av flasken er omkranset med is
- Nyt kvelden!
Tips
- Hvis du har en stor fryser: kjøp flere kilo med isbiter og fyll fryseren din. Det koster knapt 10 kroner for ett kilo på Coop/Rema 1000/Kiwi. Vi har også skrevet en forbrukertest om de beste isbitmaskinene på det norske markedet. Den kan det være verdt å ta en titt på.
- Sett champagnen i kjøleren minst en halvtime før gjestene ankommer. Ingen ønsker å få servert en lunken velkomstdrink.
- Flere vineksperter (blant annet Champagne.fr) hevder at den perfekte temperaturen for champagne er mellom 8 og 10 grader. Blir den kaldere enn det, så vil den også numme smakssansen – og du mister smaken av dyrebar champagne.
- Det har ikke noe å si hvor desperat du er for å kjøle ned drikken: du skal aldri legge en flaske champagne i fryseren. Aldri.
Andre produkter til kjøkkenet
- Brødrister test: De 5 beste brødristerne på det norske markedet
- Raclette test: 7 gode racletter til hyggelige middager
- Ildfast form test: 5 gode ildfaste former til kjøkkenet
Helt til slutt
Nå håper vi at du har funnet nok inspirasjon for å klare å kjøpe noe som kan kjøle ned drikken din når du inviterer på fest. Hvis du har spørsmål eller kommentarer, så er kommentarfeltet under artikkelen åpent.
Vi fant tidlig ut at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det kommer til champagnekjølere. Vår testvinner, den danskeproduserte Georg Jensen, koster i overkant av 1500 kroner. Det er en ganske betydelig investering for de aller fleste. Samtidig må vi påpeke at det er veldig kjedelig å kjøpe en bøtte som både er tynn i kantene, men også som sliter med å holde på kulden. Skal man løpe frem og tilbake med nye isbiter hele tiden, så vil det legg en solid demper på festen.
Her diskuterer vi gjerne alt av champagne-relaterte spørsmål! 🙂
Ofte stilte spørsmål
Til tross for at det ikke er beregnet for mat, så er det mulig å kjøle «alt mulig» i en champagnekjøler.
Også mat.
Nei, det er ikke lurt. Man kan kanskje tenke at det er en god idè.
Men tro meg: det er veldig få som gidder/orker å ta med seg champagnebøtta hjem igjen etter at festen er avsluttet. Hva er det de sier?
«Når alkoholen går inn, går vettet ut!».
I aller høyeste grad.
Hvis du kjøper noe slikt til et bryllup, så vil jeg anbefale deg å gå for noe i øvre prisklasse.
Jeg ville allikevel forsikret meg om at dette er noe gjesten ville satt pris på. Hvis vedkommende aldri drikker hvitvin eller champagne, så bør du kanskje se etter noe annet.
Gjennomsiktige champagnebøtter vil gi et mindre luksuriøst preg. Hvis man får et dypt innblikk i hvordan isbitene smelter èn etter èn og champagne-etiketten langsomt skyves vekk fra flasken – ja, så kan det være en liten festbrems.
Det beste er å kjøp en champagnekjøler som er sølv- eller svartfarget.
Nei, det kan de ikke. Da står de i fare for å blekne og bli ødelagt over tid.
Jeg vil anbefale at de vasker champagnekjøleren for hånd. Det tar deg tross alt ikke mer enn 30 sekunder.
Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!