Viltfangede østers fra Grebbestad – et velsmakende håndverk

Det er skalldyrssesong på TanumStrand, og en av de mest populære delikatessene på menyen er østers. Brødrene Peter og Bengt Klemming fra Grebbestad jobber som østersdykkere og utfører et håndverk fra start til slutt. Det resulterer i verdens beste østers!

Alle i Grebbestad er svært stolte av sitt spiskammers med delikatesser fra havet. Bohuslän er kjent for sine skalldyr, salte bad og svaberg. Grebbestad kan i tillegg også skryte av sine fantastiske østers.

-Her har man plukket østers helt siden bronsealdern, men det er først de siste 10-15 årene som våre østers har slått an hos Hvermansen. Før det var det kun noen få forunt å smake disse delikatessene, sier Peter Klemming, lisensiert østersfisker som forsyner TanumStrand med østers.

Brødrene Klemming leverer cirka 1000 østers per uke til TanumStrand og et antall utvalgte luksusrestauranter rundt om i landet. Alle er villplukket for hånd og manuelt håndtert.

-Østersen vokser vilt i våre rene havvann. Dette gir dem den fineste kvaliteten og smaken i verden, sier Peter Klemming. Sammen har brødrene gjort Grebbestad kjent som senter for svensk østersfiske. Siden de startet har både journalister og kjente TV-kokker strømmet til østersmetropolen. Mat-Tina, Per Morberg og Ernst Kirschsteiger har alle vært med på østerssafari.

-Det er nå på vintern som østersen smaker best. Jeg spiser dem helst naturelle med litt balsamico på, sier Peter.

Østersakademiet

På denne tiden av året er det såkalt Skalldyrsweekend hver helg på TanumStrand. Utvalgte fredager finnes også eksperter fra Østersakademiet på plass i restauranten og holder en liten østerskole. Her får man mulighet å lære seg hvordan man åpner østers som proffene, stille spørsmål om brødrene Klemmings østers og selvsagt prøvesmake disse salte, lekre delikatessene.