Velg riktig kasserolle

Det finnes kjeler i mange forskjellige materialer, men det finnes ikke ett materiale som fungerer optimalt til tilberedning av alle typer mat. Hvor mange kjeler og ulike størrelser du trenger er ofte avhengig av hvor stor husholdningen er til hverdags. Om det ofte inviteres til større selskaper kan det være fornuftig å gå til innkjøp av både flere og større kasseroller enn det du bruker til hverdags.

Ved å avdekke hvilket behov du har så kan vi hjelpe deg til å velge riktig kasserolle.

Kasserolle med eller uten belegg?

En tommelfinger-regel er at om du skal tilberede noe som skal kokes i vann, så velger du en kasserolle uten belegg. Om det er poteter, grønnsaker eller pasta som står på dagens meny tar du frem en kasserolle uten belegg, fyller rikelig med vann og koker opp på hurtigst mulig måte.

Tips! Husk vannet koker fortere om du bruker et lokk under oppvarmingen. Da sparer du både tid og strøm.

Kasseroller med slipp-lett belegg er godt egnet for mat som har lett for å brenne seg fast. Dette kan være for eksempel melkeholdige matretter. Med slipp-lett belegg kan du lage mat med mindre fett fordi belegget gjør at maten slipper lett. Unngå bruk av sterk varme og boozt-funksjoner på induksjonstopper, da dette overoppheter og ødelegger belegget.

Tips! Bruk stekeredskaper av plast eller tre så du ikke perferer belegget og riper opp bunnen. Da holder kasserollen din lenger!

Riktig renhold og vedlikehold av kasseroller

Når du først har funnet en kasserolle som passer deg og dine matlagingsrutiner er det avgjørende at du behandler den riktig. Investerer du i en god kasserolle er det selvsagt også gunstig å beholde den i lang tid, kanskje til og med livet ut, og da kan det være greit å kunne litt om vedlikehold.

Når det gjelder støpejernsgryter bør disse vaskes for hånd uten oppvaskmiddel. Oppvaskmiddelet kan ødelegge det naturlige belegget som legger seg i gryten, og som gjør støpejern ekstra slitesterkt og holdbart. Du kan derimot undersøke om leverandøren tilbyr sitt eget vaskemiddel som er egnet for gryten din, noe blant annet Le Creuset gjør. Husk også å tørke støpejernsgryten din godt etter vask, og smør den jevnlig inn med olje. Dette gjør at gryten bare blir bedre med tiden.

Har du en gryte eller stekepanne i stål kan disse vaskes i oppvaskmaskin. Likevel bør du håndvaske kasseroller med slipp-lett belegg. Dette for å sørge for at belegget varer og du på den måten kan beholde kasserollen lengre. Får du flekker eller misfarging på stålkasserollen din kan du bruke stålrens. Unngå skuremiddel eller stålull som vil lage riper i stålet. Vær også ekstra varsom når det gjelder teflonbelagte kasseroller og sterk varme. Sørger du for gradvis oppvarming av gryten under matlagingen vil du bevare belegget og unngår at bunnen slår seg.

Les originalartikkelen for mer om ulike materialer i valg av kasserolle, link her.

Legg igjen en kommentar