Uten mat og drikke, duger helten ikke

Det finnes et ordtak som sier at «uten mat og drikke, duger helten ikke». Vanligvis forbindes nok dette med at uten noe å spise eller drikke, får man ikke gjort det som forventes av en – enten man er helt eller ikke.

Men mat er så ufattelig mye mer enn bare en energikilde – selv om det fortsatt er den viktigste årsaken til at vi spiser. Mat er tradisjon, kultur, sosialt, og ikke minst spennende. Noe som gjør at mennesker faktisk reiser land og strand rundt, ene og alene for å spise mat tilberedt i sine opprinnelige omgivelser.

Som i Norge har vi tradisjon for smalahove på vestlandet, finnes det tilsvarende tradisjoner andre steder i verden. Skal man ha ekte Paella skal man til Valencia i Spania, og i følge de originale oppskriftene skal den tilberedes med vann fra enten Albuferasjøen eller Turiaelven. Alt annet er etterligninger.

På samme måte er det mange som mener at Fish and Chips er en typisk engelsk rett – hvilket den i og for seg er i våre dager – men den er høyst sannsynlig ikke oppfunnet der. Faktisk tror man retten ble innført av spanske og portugisiske sjøfarere rundt 1600-1700 tallet en gang.

Uansett er Fish and Chips bare en av mange mer eller mindre kjente tradisjonelle engelske matretter, hvorav flere også nå har gjort sitt inntog i Norge og rundt i verden ellers.Blant annet er «Shepherds Pie» en kjent rett som har funnet veien inn i de norske kjøkken, da den stort sett inneholder ingredienser som er svært enkle å skaffe her i landet, nemlig kjøttdeig og potetmos I motsetning til «Haggish» som inneholder innvoller av sau som kan være noe vanskeligere å få tak i. Over disk i hvert fall.

Uansett hvilket forhold man har til engelske matretter og tradisjoner er det lite som er bedre enn å faktisk selv reise over til England og prøve noen av de mange rettene der. Stort sett enhver pub med respekt for seg selv har minst en av disse på menyen, gjerne som lunsjmeny, men man kan selvfølgelig også få dem på finere restauranter. Da gjerne i mindre porsjoner til en noe høyere pris, og kanskje ikke så autentisk som man skulle ønske seg.

Nå er det kanskje litt i overkant å reise til England bare for å spise blodklubb på en av de brune kneipene i London, så hvorfor ikke styrke alibiet til en slik tur ved å kombinere den med noe annet av det landet har å by på? England bugner over av kulturhistorie, fantastisk natur, og ikke minst – fotball!

Så hvorfor ikke kombinere en kulinarisk reise med en av flere fotballturer med Man United, som de kalles på folkemunne? Ikke bare får man dekket reise, opphold og kanskje en fotballkamp eller to, er man heldig får man også et glimt av Ole Gunnar i full vigør. Og for ikke å glemme, Manchester vrimler av gode spisesteder med alt hva hjertet kan begjære av god og tradisjonell husmannskost. Autentisk, slik den skal være – i England.

Man skal være rimelig uinteressert for ikke ha det minste snev av kunnskap om engelsk fotball, og ramse opp minst tre engelske fotballklubber på rappen. Prøv selv, og se om ikke navn som Liverpool, Leads eller Manchester ringer noen bjeller et sted der inne i bakhodet.

Særlig sistnevnte er svært i skuddet for tiden, spesielt ettersom en av de største klubbene i byen, Manchester United for tiden styres av ingen ringere enn nordmannen Ole Gunnar Solskjær.

Man U har også egen pannekakedag… Se lenke under:

https://www.youtube.com/watch?v=2WbENuhkk7w