Tre restauranter med gourmet mat i Norge

Dersom man skal spise utsøkt mat på en helt spesiell plass, kan man ta utgangspunkt i Michelin guidens årlige utgivelse. Denne kommer ut med de aller beste restaurantene verden over, og gourmandene i panelet har til og med funnet plass til flere norske restauranter i guiden. Den er noen som utmerker seg spesielt, og det er disse som bidrar til å sette norsk matkultur på verdenskartet. Med Oslo som utgangspunkt, går ferden videre vestover til Stavanger for to restauranter med en stjerne i matguiden.

Maeemo

Maeemo er en utrolig restaurant i hovedstaden som fortjener den aller beste skussmål fra de beste gourmandene i verden. Er man en mat og vinkjenner bør man ta turen kun på grunn av selve restauranten. I lyse og intime omgivelser vil man få rettene ferdigstilt av sjefskokken selv ved bordet fra kjøkkenet som ligger i en mellometasje med oversikt over lokalet. Her er kun råvarer fra det furete og værbitte landet godt nok, som at det er naturen selv som deler av matfatet sitt. Havets delikatesser blir presentert på en så utmerket måte at selv Michelin guiden sine erfarne kokker ikke tror det kan være sant. Skal man spise her må man bestille bord i god tid slik at man kan glede seg til å bli servert noe av de beste måltidene man noen sinne vil smake. I tillegg må man gjerne ha satt av en liten buffer for å ”dine” her.

RE-NAA

RE-NAA er et artig ordspill på både sjefskokk Sven Erik Renaa sitt navn og gjenskaping av en urnorsk matkultur og lokale råvarer. Stavanger er en by i utvikling og det er ikke uten grunn den tradisjonelle oljebyen har restauranter med Michelin-stjerner. I dette lokalet er det plass til 21 bordsetninger hver kveld, så her må man være tidlig ute. Her kan kokken utfolde seg og servere de lekreste retter sammen med sine høyt respekterte ansatte. For å sette en ekstra spiss på opplevelsen vil egne vinkjennere gjøre måltidet til en eventyrlig reise for sanseorganene. Det er blandingen av de naturlige produktene og gastronomiske sanseopplevelsene som gjør at RE-NAA er en restaurant det er verdt å oppleve. Med sin inspirasjon fra italiensk finesse og trøndersk gründerånd, har Sven Erik gått den eneste riktige veien. Det å gi mennesker en helt unik opplevelse er en kjempestor motivasjonsfaktor for folkene bak RE-NAA.

Sabi Omakase

Når man allerede er i Stavanger kan man likeså godt bli der for å nyte filippinsk-norsk-japansk matkunst. For restauranten Sabi Omakase har på kort tid tatt byen og folket med storm. Sushimesteren Roger Asakil Joya, med opprinnelse fra Filippinene, har gått fra å være en beskjeden kjøkkenhjelp, til å bli en verdensanerkjent sjefskokk. Han er så god at han har blitt anerkjent av den japanske sushiforeningen.

Det Roger driver med, er ren kunst, og er en gammel form for sushilaging der formålet er å skape et perfekt produkt av kortreiste råvarer. Denne kunsten kalles Edomae sushi, og Roger er freidig nok til å implementere denne inn i en norsk variant. Og det er naturlig nok, i og med at han bruker norske råvarer. Den norske kysten har så mye å tilby at det ikke finnes grenser får hva man kan skape kunst av.

Med noen bordsetninger 4 dager i uken, kan man nyte sushi på den tradisjonelle måten i en blanding av japansk og vestlig minimalistisk interiør.

Nytenkning i Norge

Norge settes stadig på verdenskartet når det gjelder mattradisjoner og kultur. Landet har et fantastisk matfat, ikke minst når det gjelder de spennende mulighetene man finner i havet. Nytenkende sjefskokker blandet med en sterk forankring i norsk mattradisjon er med på å lage gourmet mat for fine dining i Norge.