Tall fra Just Eat viser at nordmenn har endret spisevanene sine etter at Norge stengte ned 12. mars. – Før hentet vi takeaway for å kose oss litt ekstra i helgen. Nå bestiller vi lunsjen og middagen kjørt hjem i hverdagen for å få tiden til å strekke til, sier Odd Stian Gullhav i Just Eat i Norge.
Takeaway-tjenesten, som samarbeider med over 700 restauranter i Norge, tror at det blir varige endringer i spisevanene våre.
– Flere av restaurantene melder at lunsj er blitt det viktigste takeaway-måltidet under korona-krisen, mens sen kveldslevering og nattmat uteblir. Mandager er ukedagen med størst økning i takeaway, sier Odd Stian Gullhav, salgssjef i Just Eat i Norge.
Han forteller at det også har vært en økning i andelen som velger å få maten levert på døra framfor å hente den selv.
– Endringene viser at folk holder seg mer hjemme enn før, og at tiden for mange ikke strekker til. Dermed har måltidsmønstrene endret seg, sier Gullhav.
– I helgen ser vi at bestillingene er sentrert rundt klokken 18, noe som er tidligere enn før krisen inntraff. Vi tror dette kommer av at folk er mer hjemme. I tillegg er det slutt på å spise takeaway før de skal ut på byen, sier Gullhav.
Spår mer kontinentale vaner
Gullhav tror at vi kommer til å videreføre de mer kontinentale vanene når vi først har begynt å bruke takeeaway som en hverdagsløsning til lunsj eller middag.
– Vi vet at det skal mye til før matvanene endres, men det er nettopp det som har skjedd i denne perioden, sier Gullhav.
– Selv om mye går tilbake til normalen etter krisen, tror vi at flere vil gjøre som i USA og bestille mer takeaway i hverdagen også framover. Når folk blir påvirket at ytre hendelser som denne krisen, tror vi at dette bidrar til en varig endring i spisemønstrene våre, sier Gullhav.
Indisk øker mest
Just Eat ser at det er spesielt ett kjøkken som utmerker seg i denne perioden.
– Indisk ser ut til å ha blitt den store familiefavoritten under koronakrisen. Pizza og italiensk mat, som alltid har vært på topp i Norge, har en liten tilbakegang i popularitet. Dette er ikke noe som er nytt akkurat under korona, men en tendens vi har sett over lengre tid, sier Gullhav.