San Sebastian – en gastronomisk perle

De fleste ville nok tenke på det franske eller italienske kjøkken, når det kommer til verdensklasses matopplevelser. I disse landene flommer det over av gourmet-restauranter og forståsegpåere. Men kanskje man har glemt en særdeles utmerket by for å oppleve aktuell og storslåtte middagsretter og deilig vin. Vi tenker selvfølgelig på San Sebastian.

Tenker man på å legge ferien til Spania denne gangen, og i tillegg er glad i matopplevelser, samt masse deilige forfriskninger, da er det ingen tvil om hvor man bør dra. Det finnes knapt noen by i Europa med større tetthet av restauranter på Michelin guiden enn småbyen ut mot Atlanterhavet. Med dens fantastiske beliggenhet i Biscaya-bukta, er San Sebastian en perle for matelskere og gourmander, med sitt frodige og kuperte landskap. Helt nord i Spania, og på grensen til Frankrike, ligger den sjarmerende byen, ikke langt fra vindistriktet Rioja, og som huser både en av Spanias fineste strender (La Councha), tyrefekting, festivaler (Semana Grande) og restauranter i verdensklasse. Man kan trygt si at San Sebastian er en by for fine dining med sitt repertoar.

Det lokale navnet på byen er Donostia, som del av den baskiske arven. I arkitektur av viktoriansk stil, kan man nyte lokale retter som vil gi deg en gastronomisk opplevelse av dimensjoner.

Noen restauranter med fine dining

Arzak

Dette er en restaurant med lange familietradisjoner. På Arzak kan man nyte retter fra et innovativt cuisine i nydelige omgivelser i huset som er bygd i datidens kontemporære stil. Med råvarer fra den omliggende naturen og havet komponerer de to beslektede kokkene, måltider som lett gir dem 3 Michelin-stjerner i guiden. Her føler man seg eksklusiv og ivaretatt, noe som vises både på regningen og på den ekstremt gode kundeservicen. Og med det utrolige vinkartet, blir opplevelsen fullkommen. Det er kostbart, men det er definitivt verdt det. Det er uten tvil verdt å dra til San Sebastian kun for å oppleve denne restauranten. Man kan lett klassifisere restauranten som en fine dining restaurant med ekstremt høy standard.

Ikaitz Restaurant

Etter noen dager med den lokale tapasretten pintxos, kan det være deilig å komme til Ikaitz for fine dining i luksuriøse lokaler. Man blir tatt i mot som royale, med vennlig og lidenskapelig velkomst. I gamlebyen vil man føle seg som en del av en svunnen tid. Til bordet vil man få servert de vakreste retter og de mest utsøkte viner. Denne restauranten må ikke forveksles med Ekaitz grill som er et gatekjøkken for folk i farta. Her må man ha litt ekstra tid og penger, slik at man får oppleve en av de beste restaurantene for gourmet mat i San Sebastian. Restauranten er ikke Michelin emne, men på grunn av de behagelige prisene og flotte sammensetningen av retter og viner, kan man nyte selv de lekreste måltider hos Ikaitz.

I tillegg finnes det en rekke luksuriøse restauranter i San Sebastian. Det skal visstnok være hele 7 restauranter med 3 Michelin stjerner, noe som setter byen på et eget lys. En av de man ikke kan komme utenom, er Mugaritz. Bare ved å ta en titt på hjemmesiden deres, får man med en gang inntrykk av klasse og stil. De kaller seg ikke uten grunn stedet for kulinarisk kreativitet og innovasjon. Det er en restaurant som alle gourmander rundt om i verden vet om, og ranket blant de 50 beste restaurantene i verden. Restauranten med en av verdens beste kokker, Andoni Luis Aduriz, ønsker å overraske gjennom lidenskap og nysgjerrighet og tar gjestene sine med på et fantastisk eventyr. Man drar til San Sebastian for å oppleve restauranten Mugaritz.

Noe som man gjerne gjør med de fleste Michelin-restaurantene i San Sebastian. Her stør nemlig matopplevelsene i kø.