Ishotellet – et vintereventyr!

”Møteplassen ved vannet”- et vintereventyr!

Det er noen matopplevelser som er annerledes enn andre. Både på grunn av rettene i seg selv, men også på grunn av omgivelsene. Omgivelser som byr på spektakulære nattesyn og utrolige kreasjoner som sakte men sikkert går en sikker død. Man trenger ikke dra så veldig langt for å få oppleve dette fascinerende skue. Jukkasjärvi er stedet som tidligere var møteplassen ved vannet, men nå har blitt et punkt på listen til gourmander over hele verden. Hit må man dra for å oppleve lokal mattradisjon på sitt beste. Det er selvfølgelig snakk om det utrolige ishotellet.

Det må ha vært en spennende opplevelse for den personen som plutselig fikk det for seg å lage et ishotell. I de utrolige omgivelsene nærmest ute i ødemarken, kan man se det flotte nordlyset og oppleve den ville naturen. Dette er noe folk fra hele verden vil komme for å oppleve, må de ha tenkt.

Ishotellet bygges

Ishotellet bygges hvert år, før det smelter bort på våren. Derfor er det viktig å begynne aktiviteten med en gang forholdene er perfekte for å bygge det opp igjen, som oftest i november. Men allerede i mars har bygg ingeniørene hentet opp isblokker fra elva Torne rett ved siden av. Isen lagres i et stort lagerbygg, hvor temperaturen er anpasset. De kan bruke isen fra elva på grunn av den renhet og farten i vannet gjør at luftboblene forsvinner. Deretter er det arbeidernes oppgave å hakke ut 1000 isblokker til å bygge hotellet med. En eneste isblokk til ishotellet veier 1600 kilo. Man bearbeider også isblokker ved hjelp av snøkanoner. Snøkanonene blander snø, vann og luft fra omgivelsene og danner et mer isolerende materiale på grunn av massetettheten.

For oppbyggingen trenger arbeiderne skarpe meisler og motorsager for å forme blokkene. Ved hjelp av store traktorer flyttes de enorme blokkene dit de skal.

I løpet av en hel måned er hotellet ferdig, men det krever lange arbeidsdager. Når selve hotellet er bygget, og alle rommene er ferdigstilt, er det de kreative kunstnerne sin tur. De lager flotte is-skulpturer og interiør. Her er tross alt egen isbar og restaurant.

Kultivert gourmetmat

Maten består gjerne av fem retter, kreert av fornemme kokker i verdensklasse. Råvarene er eksepsjonelle og lokale, ettersom ishotellet ligger i noen av verdens minst berørte områder. Reinkjøtt, fjellrøye, musling og vaktel er bare noen av delikatessene man kan oppleve her, dandert i lokale vekster som asparges, shiitake-sopp, eple og andre spennende sorter. Med de søte bærene av ulike slag, serveres en herlig og forfriskende dessert. Med dertil fabelaktige viner fra fjernere strøk, kombineres de to konseptene hverandre utmerket.

Her får man oppleve utsøkte måltider tilberedt av de mest dedikerte kjøkkensjefene.

Minnerike opplevelser

Som om ikke ishotellet og maten her var nok, har området mye annet å by på. Som tidligere nevnt er stedet utmerket for å få et glimt av nordlyset, Aurora Borealis. I tillegg har man muligheten til å oppleve ting på dagtid. Det uberørte naturen gjør at dyrelivet er mangfoldig, med mulighet for å oppleve elg, rein, hjort og kanskje ulv og gaupe. På safari med erfarne lokale jegere kan man få glimt av den ene og den andre dersom man er heldig.

Her kan man få testet om skiene glir like godt i Sverige som i Norge, eller bli med på hundeslede. Og var man nysgjerrig på de is-skulpturene i hotellet, kan man teste ut sine kreative ferdigheter. Å avslutte dagen med en sauna i deilige omgivelser skader vel heller ikke på opplevelsen.

Ishotellet i Jukkasjervi er den rette plassen for fine dining og spektakulære opplevelser.