Monkey 47 Distiller’s Cut 2017

Skrevet av:

Hvert eneste år lar vi oss inspirere av planteriket og drar ut på det som ofte er en spennende og utfordrende jakt på “Species Rara”, den helt spesielle ingrediensen som skal brukes i vår Monkey 47 Distiller´s Cut. Du har vel kanskje allerede gjettet at bakgrunnen for denne botaniske interessen og letingen har flere fasetter: gleden over sansemessige eksperimenter, en sterk forkjærlighet for spesielle aromaer og – sist men ikke minst – god, gammeldags eventyrlyst! Høydepunktet i årets urtejakt ble en krevende ekspedisjon i svimlende høyder over Oberengadin-dalen i den sveitsiske kantonen Grisons.

Achillea moschata er en plante i kurvblomstfamilien som blomstrer mellom juli og september. Planten blir mellom 5 og 20 centimeter høy. Bladene og de sarte blomstene inneholder ikke bare ivain, moschatin, achillin og harpikssyre, men også den utrolig aromatiske iva-oljen. Du trenger bare å gni bladene lett mellom fingrene for å få frem den særpregede aromaen: en fascinerende, harpiksaktig note kombinert med en balsamisk, søt duft.

De fleste destillatører ville gå langt for å få tak i ivalin, moschatin, achillin, harpikssyre og iva-olje, og det blir de også bokstavelig nødt til, for Ivas foretrukne habitat er i bratte urer som ligger mellom 1 500 og hele 3400 meter over havet. Så da var det bare for oss å snøre vandrestøvlene for å utforske terrenget. Etter at vi hadde klatret oppover fjellet og til slutt sto på “Oberer Schafberg”-ryggen som fører til toppene Las Sours og Piz Muragl fant vi endelig det vi lette etter – voilà … Iva!

Siden denne fantastiske planten delvis er vernet, og vi gjerne ville bidra til å bevare den lokale floraen og faunaen, brukes det til vår Monkey 47 Distiller´s Cut 2017 bare Iva fra dyrkede planter.

Monkey 47 Distiller’s Cut destilleres bare en gang i året. Den begrensede utgaven begeistrer både heldige bartendere og ginentusiaster verden over, for her maksimeres sanseopplevelsene gjennom destillasjon av urteingredienser. I en innfløkt og lang prosess blir blomstene og bladene av achillea moschata tilsatt blandingen av de 47 “tradisjonelle” ingrediensene i Monkey 47. Deretter blir det hele destillert på nytt i ytterligere en ekstraksjonsprosess og lagt til modning i tre måneder i beholdere av steingods. Til slutt tilsettes bløtt, lokalt kildevann.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2017 er en bittersøt, men likevel tørr gin med fine, balsamiske toppnoter, den har en unik kompleksitet og en helt enestående tetthet. Nå er det ikke lenger bare sveitsiske fjellklatrere som får glede av denne eksepsjonelle smaksopplevelsen.

Viva Iva!

Monkey 47 Distiller’s Cut 2017 vil du i løpet av kort tid finne i utvalgte barer i Norge, samt på Oslo Gin Festival, juni 2018.

Legg igjen en kommentar