Mat på Oktoberfest

Mens Oktoberfest for enkelte handler om å helle i seg mest mulig øl, og da kanskje spesielt den tyske ølen Bayer, så handler festivalen for andre igjen minst like mye om god mat. Og da snakker vi naturligvis tradisjonell mat fra det tyske kjøkken, der serveringen ikke har forandret seg veldig mye siden festivalens oppstart på tidlig 1800-tall. Legg derfor ditt oktoberfest kostyme til siden inntil videre, finn frem forkleet og kokkeluen, og skru på komfyren. Her skal det lages både pølser, svinenakke og til og med en tysk variant av den populære norske «komlen»!

Pølser på Oktoberfest

Vi nordmenn er glade i pølser, men da snakker vi tradisjonelt sett pølser i brød med ketsjup og sennep på. Tyskerne har et noe annet forhold til pølse, og vi har vel alle hørt om den legendariske bratwursten? Denne passer perfekt som mat på Oktoberfest, og for oss nordmenn blir det knapt «mer tysk» enn dette. Pølsen serveres for eksempel sammen med en saftig salat, og kan gjerne kombineres med andre typer smaker. I butikkene i høstmånedene finnes det mange spennende pølser som passer bra på tallerkenen under Oktoberfest, samtidig som det er enkelt å servere til mange personer. Da kan du bruke mer tid med et oktoberfestkostyme på kroppen, og mindre tid med forkleet!

Andre alternativer til god mat for Oktoberfest basert på pølser kan være vossakorv som servers sammen med en hjemmelaget potetsalat. Eller hva med pølser og karripoteter? Karri og annet krydder er tradisjonelt sett en sikker vinner når det kommer til tyskinspirert mat.

Svin i ulike former

Tyskerne er tradisjonelt sett glad i fet mat med poteter som tilbehør, og mye av det som serveres på Oktoberfest i München er basert på svin. Langtidsstekt svinenakke i form, servert sammen med høstens rotgrønnsaker og nypotet, er en sikker vinner hos de fleste. Dette er kanskje en av de mest tradisjonelle matrettene for Oktoberfest! Alternativt kan man også servere andre deler av grisen, som for eksempel svinekam. Uansett så skal dette kombineres med rotgrønnsaker og potet, og her kan man gjerne være kreativ med poteten. Det er nemlig ikke slik at man er nødt til å servere kokt potet – den kan stekes, bakes eller gjøres andre spennende ting med. Da blir nok gjestene like imponert over maten som de blir over oktoberfest kostyme ditt.

For deg som vil «fornorske» oktoberfesten

Tradisjonelle norske matretter er ikke veldig ulik mange av de tyske rettene, og blant annet så har tyskerne en rett som heter «knödel» som minner mye om den norske retten komle (raspeball – kjært barn har mange navn). Dermed kan man med god samvittighet servere denne tradisjonelle sørlandske retten, vel vitende om at man gjør det i oktoberfestens ånd. Et annet alternativ for deg som vil lage noe du kanskje har laget før, er en tradisjonell lapskaus. For mange er dette en matrett de forbinder med høsten, og de mange fargene man kan få i en lapskaus gjenspeiler kanskje høstens farger utenfor vinduet. Lapskausen stammer dessuten fra det nordlige Tyskland, så hvis man ikler seg et oktoberfestkostyme og serverer denne retten, så kan man ha god samvittighet for at man har levert varene under årets Oktoberfest.