Dyr strøm, skyhøye matvareprisen og økt rente sørger for at mange husholdninger har mindre penger å rutte med om dagen.
Rapport viser mindre økonomisk trygghet
En rapport fra SIFO forteller at dobbelt så mange husholdninger sliter med økonomien nå, enn det som var tilfellet i fjor. Mange må faktisk velge om de skal bruke penger på mat eller strøm, og i Norge ser man nå tegn til matfattigdom.
I rapporten ser man også at en av ti har enten kontaktet NAV for å be om hjelp, hoppet over måltider eller besøkt en eller flere matstasjoner. Så mange som fire av ti velger nå å handle billigere varer og har begynt å handle i billigere matbutikker slik matutgiftene går ned.
Dessuten velger så mange som 14% å ta opp lån, som for eksempel forbrukslån med så lav rente som mulig, til mat og annet nødvendig forbruk.
Bruker lånte penger til vanlig forbruk
Ifølge rapporten er lån og kreditt en vanlig strategi som blir benyttet av personer med lav økonomisk trygghet, dette for å få det til å gå i rundt. Siden mange velger å låne penger, reflekteres nettopp dette i den økende forbruksgjelden på mer enn totalt 151 milliarder.
Å bruke lånte penger til vanlig forbruk, i form av kredittkort eller forbrukslån, er imidlertid et alternativ som må vurderes nøye. For eksempel kan et forbrukslån være et godt alternativ dersom du har en gjennomsnittlig god kontroll på egen økonomi, og har laget deg en nedbetalingsplan på forhånd.
Hvis du har en relativt usikker økonomi, kan det være lurt å se etter andre løsninger.
Pengene har tatt slutt for mange
For å oppsummere dagens situasjon så er mange husholdninger i en situasjon hvor de nå må bruke sparepenger for å dekke kostnadene til et vanlig, men nødvendig forbruk. I SIFOs rapport kommer det blant annet frem at hele tolv prosent av husholdningene har brukt opp alle sparepengene sine.
Dermed er det nesten uunngåelig for mange husholdninger å låne penger til nødvendig forbruk.