Lær deg å snakke som en matkjenner

Av og til blir man litt opprådd for hva man skal si. I nye omgivelser oppstår det ofte misforståelser, noe som kan føre til morsomme og pinlige situasjoner. Spesielt i de finere kretser brukes det kutyme, man skal vise enkelte manerer, ha en rolig fremferd og en flott holdning. Samtidig brukes det gjerne et språk som de fleste andre ikke forstår, i spedt en god del franske, italienske og greske uttrykk som man ikke forstår det minste kvekket av. Eller fraser fra andre språk som man ikke har hørt før.

Gourmet

En gourmet elsker god mat og har stor kunnskap om mat tradisjoner og vin. En gourmet er en man glatt kan stille spørsmål rundt matkultur, men mange legger noe negativt i ordet, som en slags snobb. Men man må ikke forveksle gourmet med gourmand.

Gourmand

En gourmand er en person som har stor glede av å nyte god mat og drikke. Nesten på en glupsk måte, fortærer gourmander mengder måltider servert på fine restauranter. Både eksklusiv mat og ikke minst dyrbar vin.

Bon vivant

Er man en matelsker og ikke minst matkjenner, så er man samtidig en bon vivant. En bon vivant er en livsnyter som tar for seg av alle livets gleder og goder. Man skal være nøye på når man bruker ordet, fordi den impliserer en person som ikke helt har kontrollen over matinntaket, men er ikke ensbetydende med noe negativt. Brukes det i riktig kontekst er uttrykket velegnet i finere kretser.

Epikurisme

Epikur var en gresk filosof og materialist som mente lykke kom gjennom behag. Måten å oppnå behag på var etter hans mening å leve anonymt og begrense sine begjær. Da oppnådde man ro, fryktløshet og et smertefritt liv. I dag sammenlignes epikurister med folk som lever utsvevende. Noe som egentlig motgår den tanken Epikur i sin tid stod for, nemlig et liv som grenset mot et asketisk liv uten nytelse og lyst.

Gastronom

En gastronom er en som kjenner til de finere kokkekunster. Fra gresk kommer ordene mage (gastro) og lære (nomos), og var den gang en metode for å kontrollere magen. I dag brukes ordet i en videre forstand, der kultur og tradisjon er viktige element. En gastronom elsker selve kokkekunsten, ikke nødvendigvis å spise maten selv.

Sommelier

Dette er han man skal tilkalle for drikke til maten, for det er han som er vinkjenneren. Han har ansvaret for innkjøpet av vin, og kjenner alle sortene til ytterste grad. Så skal man spise sjømat, så vet sommelieren akkurat hvilken hvitvin som passer.

Bouquet

Nå er man inne i vinland. Bouquet handler om vinens duft og modning. Man dufter med nesen og kjenner hvilken aroma vinen har. Det er bouquet som sier noe om hvilken type druer som er brukt. Innenfor vinkartet er det en rekke uttrykk og ord man må lære seg, slik at man vet hvilke viner som passer til hvilke mat. Noe passer til kjøtt, andre til sjømat. Noen passer bare til desserter, mens andre til kjeksen.

Kokkekunst, fine dining og gastronomiske eksplosjoner er noe man bare finner på de aller beste restaurantene. Noen velger å gå etter den berømte Michelin-guiden, mens andre rett og slett føler at matopplevelser på ferie er gourmet mat nok. Hva man enn legger i det, så er det viktig å nyte livet og maten. Enten med måte, slik at hvert eneste tygg blir en eksplosjon av smaker og sanseinntrykk, eller som en ekte gourmand som elsker å leve litt på kanten av matverden. Fine dining er og blir noe alle kan oppleve hvor enn man er.

Legg igjen en kommentar