Kranz til Tysklands-toppen i løpet av ti år

Mange tyske vinhus har en lang historie. Kranz sin historie starter i 1948 da gården i Pfalz ble etablert og de første vinstokkene plantet. Hovedfokus i de første årene var melkeproduksjon. Da vinproduksjonen kom i gang, ble vinen solgt til andre. Det var først i 1970 at de begynte å tappe vin under eget navn. Starten på noe virkelig stort kom da Boris Kranz, bare 20 år gammel, overtok ansvaret i vinkjelleren. Nå har familiens viner endelig kommet til Norge, introdusert på Vinmonopolet i januar.

På besøk til Norge

I forbindelse med den store VDP-messen i Gamle Logen 28. februar kommer Kranz på besøkt til Norge. De skal presentere sine beste viner sammen med andre tyske topp-produsenter. – Dette er en unik mulighet til å smake Kranz’ viner som alle bør få med seg, mener Edward Falchenberg, daglig leder i Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie som importerer vinene til Norge.

Naturlig riesling

Falchenberg er selve arkitekten bak den tyske rieslingbølgen i Norge. Som produktsjef i Vinmonopolet i første halvdel av 2000-tallet fikk han i gang trenden som har gjort Norge til ett av de aller viktigste eksportmarkedene for tysk riesling av høy kvalitet. Han sier dette om Kranz:

– Jeg har fulgt Kranz’ utvikling i de siste 11 årene. De har vist en imponerende klatring i kvalitetshierariket. Kranz har gått fra å være ung og ukjent til å nå tysklands-toppen bemerkelsesverdig raskt. Kvaliteten har økt markert år for år og nå syntes jeg det var på tide at også nordmenn skulle få tilgang til disse unike krittmineralske vinene, smiler han lurt.

– Vinene passer dessuten helt glimrende inn i vår portefølje av naturlige viner: Økologisk sertifisert, spontangjæret og uten andre tilsetninger enn sulfitt ved tapping på flaske.

Og vinene har blitt ekstremt godt mottatt og har oppnådd svært høy score i vinpressen. Det første partiet med viner ble utsolgt på to timer, det andre partiet på to dager. – Men nå har vi mer vin på lager og den strålende 2017-årgangen har kommet, opplyser Falchenberg.

Naturlig Vin: Falchenberg & Nærlie, etablert i 2013. Vinimportør som utelukkende fokuserer på viner som er økologisk eller biodynamiske. Dette er viner som er laget på ekte vis. Det vil si ingen tilsetninger eller manipuleringer i kjellerarbeidet, ingen kjemiske sprøytemidler i vinmarkene, spontangjæring av druemosten; gjæring med den gjærsoppen som finnes naturlig i vinmarkene og i kjelleren. Viner som helt tydelig representerer det stedet der druene har vokst, viner med en klar adresse og en historie å fortelle. Viner som ikke er manipulert med er et konsentrat av voksested, vær og vind, temperatur og mikroklima.

Vinprodusentene som Naturlig Vin samarbeider med, er levende opptatt av miljøet, er stolte av sine viner og sitt håndverk. De lager viner med stor sjarme og stor drikkeglede.