Kan kostholdet gi deg kviser?

Det er mange delte meninger om det er på grunn av kostholdet vi får kviser, og om det vil hjelpe å endre på hva vi putter i oss, for å unngå eller redusere fremveksten av kviser. Noen vi si det er det samme hva du spiser, fordi det ikke har noe å si hva du spiser. Andre vil mene det har alt å si, og at du skal unngå fet mat, sukker og annen mat som tilsynelatende øker sannsynligheten for å få kviser. Det er ingen forskning som entydig viser det er en sammenheng mellom eksempelvis fet mat og kviser, så sannheten ligger nok et sted midt imellom.

Et moment som i hvert fall er sikkert, er at kostholdet har en innvirkning på hormonbalansen i kroppen, og er en stor faktor i produksjonen av de hormonene som har noe å si for talgproduksjonen i huden vår. Karbohydrater som opptas i kroppen raskt har en innvirkning på blodsukkeret i kroppen, noe som igjen påvirker insulinnivået og personer som er genetisk disponert for det, kan få kviser av en ubalanse i insulinnivået. Eksempler på karbohydrater som raskt tas opp i kroppen er hvitt brød, sukker og stivelse spesielt.

Sunn mat for en sunn kropp

Sunn mat gir deg uansett en sunn kropp, som kan påvirke hvordan hormoner skilles ut og hormonbalansen i kroppen. Et annet moment er fettet som lagrer avfallsstoffer og som frigis når fettet forbrenner. Med et sunt kosthold vil kroppen justere seg slik som den skal og dette vil i tur påvirke talgproduksjonen i en mer balansert retning.

I talgkjertlene, som omkranser hårsekken, finner du et hulrom hvor talg produseres av kroppen. Talg er det gulhvite som vi kaller for hudormer, som også kan bli betent og danne en kvise. Det er ulike grader av kviser, hvor noen tilstander kan være mer alvorlig enn andre. Sørger du for å bevare en sunn og balansert kropp, vil dette påvirke talgkjertlene så de ikke produserer for mye talg.

Spise sunt

Det går fint an å kombinere sunn mat med gastronomiske opplevelser. Hvis du vil unngå karbohydrater i kostholdet, er det flere dietter som går ut på å kutte dette ut i varierende grad – enten helt eller delvis. Det som er viktig i et sunt kosthold, er å få i seg nok av de næringsstoffene kroppen trenger. Dette inkluderer fibre, proteiner, mineraler og vitaminer, som kroppen trenger for å fungere optimalt.

Som nevnt er det flere grader av akne. De mest alvorlige gradene er ofte noe vi ikke kan gjøre noe med, fordi det er genetiske faktorer som spiller inn, mens mindre alvorlige grader ofte er direkte påvirket av hygienen vår. Pass heller godt på hygienen din i stedet for å fokusere så mye på kostholdet, utover å spise sunt generelt, fordi her kan du gjøre mye. Hold huden fuktig med riktige hudkremer og sørg for å ikke gi bakterier gode vekstforhold, som er en av hovedårsakene til kviser i ansiktet og andre steder på kroppen.