Hjemme får man som oftest høre ”Nei jeg liker ikke” eller ”Hva er dette for noe”? På restauranten ber man gjerne etter menyen og lurer veldig hva som står på den. Menyen er rett og slett en oversiktlig beskrivelse av hva restauranten tilbyr. PÅ en fin restaurant er menyen ofte delt inn i kategorier for ulike typer mat. Det er mange måter å dele det inn på. Selv om ikke alle gourmet-restauranter tilbyr frokost, lunsj eller kveldsmat, kan en inndeling være:
- Frokost/Breakfast
- Lunsj/Lunch
- Forretter/Aperitifs
- Hovedretter/Dinner
- Desserter/Desserts
- Kaffe/Coffee
- Drinker/Drinks
Men man kan også se for seg en inndeling på en annen måte:
- Fransk
- Italiensk
- Spansk
- Amerikansk
- Asia
Finere restauranter har gjerne allerede en spesialitet, som et lands tradisjonelle kjøkken, og da kan det hende menyen er delt opp litt annerledes. Er det er italiensk restaurant kan det se slik ut:
- Antipasta som betyr forrett
- Pasta som betyr pastaretter
- Pizze som betyr pizza
- Pizze Bianche som er en pizza uten tomatfyll, men med andre ingredienser
- Dolci som er desserter eller konfekt
- Pesce som betyr fiskeretter
- Carne som er kjøttbaserte retter
- Dolci e Formaggi som er søtsaker og ost
- Bevande som betyr drinker
- Aperitivo som er aperitiff
- Carta dei vini som er vinkartet
På en japansk sushibar kan menyen se helt annerledes ut:
- Maki
- Nigiri
- Sashimi
Dette er ulike måter å tilberede fisken og risen på, enten de er helt rå eller er stekt eller kokt men kalde.
Makien er ofte rund, med ris ytterst og sjømat, grønnsaker, frukt og annet inni. Denne skal dyppes i soyasaus. Man spiser gjerne ingefær og tangplanter til. Wasabi blandes med soya.
Nigiri er en avlang risball med et stykke sjømat oppå. Man spiser med pinner og for trauste nordmenn kan det være en utfordring å få teken på det. Øvelse gjør mester.
Sashimi er fileter av tynne fiskestykker uten noe annet på enn for eksempel sesamfrø og soyasaus.
Kombinere flere kjøkken
Mange norske sushirestauranter bruker gjerne å kombinere flere kjøkken, som for eksempel det japanske, kinesiske eller thailandske kjøkken. I Thailand er grillspyd med forskjellig kjøtt og grønnsaker populært. Det kan være kyllingspyd med satay-dressing eller Dim Sum med forskjellige småretter akkompagnert med ris.
Så hva som står på menyen avhenger av mange ting. Enkelte restauranter har såkalte ”a la carte”-meny. Ved å bestille fra denne menyen kan man selv komponere et måltid bestående av flere retter. Dermed kan man skape sin helt egen sammensetning av forrett, hovedrett, dessert også videre. Er man på en veldig fin restaurant vil man kunne få tips fra vinkjenneren om hvilke viner som passer utfra hvilke smaker man velger seg fra ”a la carte”-menyen.
Vinkartet vil bestå av forskjellige viner utfra hva som passer til ulike måltider. En hovedregel er at hvitvin passer til fjærkre og fisk mens rødvin passer til kjøttretter. Søt-likør og champagne passer til kaker og desserter, mens rødvin også kan brukes til ost og kjeks. Sterkere vin eller brennevin passer best til kaffen. En vinkjenner eller en sommelier vil kunne videre veilede gjestene i de forskjellige druesortene, årgangene og hvilken nasjonalitet de har. Dette er viktig, fordi vinsmaking handler om å kunne sette seg inn i hvilket jordsmonn druene er høstet på, hvilket klima det er i området og hvor lenge druene har vokst. Det handler også om hvordan de konserverer vinen, materialer i tønner også videre. For mange er en perfekt vin til måltidet den ekstra prikken over i-en.