Hva må til for å lage et gourmetmåltid?

Etter en flott tur med kjæresten på en bedre restaurant dere var på i Paris den gangen i høstferien 2014, ble dere begge slått av de utrolige sanseinntrykkene dere fikk den kvelden. Det var smakfulle forretter, nydelige danderte hovedretter med kunstnerisk avslutning og noen deilige viner dere ikke husker navnet på. Kanskje var det de edle dråpene som forsterket inntrykket, men at maten smakte helt fantastisk, det var det ingen tvil om. Og som den selvsikre personen du er, har det å lage en treretters gourmetmiddag vært en utfordring du mente du skulle klare. Men hva må til for å lage et måltid helt utenom det vanlige?

Ha det riktige utstyret

Det er ikke størrelsen det kommer an på, men kvaliteten er det mange som sier. Det gjelder kanskje spesielt når det gjelder kokkelering. Skal man kunne lage de mest utsøkte matretter, bør man ha en del utstyr som det kanskje ikke er vanlig å ha.

  • Stavmikseren er et viktig kjøkkenredskap for å blande ingredienser som skal moses, men også for å lage skum og pureer.
  • Et mini-rivjern er greit til å rive parmesan, sitronskall også videre. Mandolin kan brukes til å skjære tynne skiver av grønnsaker av alle slag. Mange kokker elsker å bruke juicepresse for å få ut de deiligste safter.
  • Det er nesten ikke å komme utenom en sylskarp kjøkkenkniv. Med den skal man kutte de herligste fileter av kjøtt og fisk.
  • En sous-vide maskin er noe man må ha dersom man skal lage gourmet måltid i hjemme. Da får man kjøtt som smelter på tungen.
  • Til desserten kan det være smart å ha en spuma-flaske som lager luftige kremer.

Ha kjennskap til viner

Man trenger ikke være en sommelier, men å ha litt kjennskap til viner sammen med matretter er viktig for å få de riktige sammensetningene. Det er ikke all rødvin som passer til all mat, og det samme gjelder for hvitvin. Kan man litt om årganger, fylde, kryddersmak, garvesyre, farge, sødme, konsentrasjon også videre. Noen viner passer til kjøtt, noen til fisk. Ved å kjenne til de forskjellige egenskapene ved vin, kan man sette sammen kombinasjoner som passer godt sammen.

Ha kjennskap til fagspråk

Det er et eget fagfelt å kunne mestre gourmet-språket. Her er mye av uttrykkene fra det franske språk, men også med innflytelse fra både spansk og italiensk. Enkelte ord og uttrykk stammer fra japansk, og mange matretter kommer fra andre land. Det kan være greit å vite hva Bouillabaisse er, eller hva som er forskjellen på Nigiri og Maki. Det er greit å kunne si ”un bon vin blanc” eller ”s`il vous plait” for å brilijere litt ekstra. Når man skal lage måltidet må man vite om man skal blanchere eller deglasere, og hva de forskjellige tingene betyr. Det er mange muligheter for å dumme seg ut, når man trodde at tranchere var å gi kjøttet et kort oppkok for så å legge dem i isvann (for alle som kan gourmetspråk vet at dette heter å blanchere).

Være pent kledd

Alle som har vært på en gourmet-restaurant har helt sikkert fått beskjed om å kle seg pent, gjerne i kjole for damene og dress og slips for herrene. Det samme gjelder når man skal ha et perfekt gourmetmåltid med sin utkårete eller et festmåltid for venner. Da blir stemningen på topp og man føler man har kommet til en Michelin-restaurant. Omgivelsene kan med fordel være enkle i lyse detaljer, eller dempet belysning med stearinlys på bordet. Det er dette som gjør at kvelden rykker enda et hakk opp. Da er gourmetmåltidet i boks.