Gourmetmat som matches med god vin

Det er mange som forbinder god gourmetmat med vin, samtidig som det selvfølgelig også er mulig å matche flotte matretter med alkoholfrie alternativer. Sammenhengen mellom mat og vin gjør likevel at mange matinteresserte også har en brennende interesse for vin. Det betyr også at hobbykokker ofte er interessert i tilbehør til vin.

Serveringsløsninger på kjøkkenet

Et vinkjøleskap kan plasseres hvor som helst i boligen, dessuten er det selvfølgelig mulig å lage en egen vinkjeller hvis det finnes et egnet rom i boligen. Likevel er det svært praktisk å ha noe oppbevaringsplass for vin på kjøkkenet, i og med at det er til syvende og sist er der mye av vinen vil skjenkes og serveres.

Det er lurt å se på utvalget av oppbevaringsløsninger for vin som er tilgjengelige hos spesialforhandlere. Et enkelt vinkjøleskap er i mange tilfeller godt nok, men det finnes også en mengde andre alternativer. I det øvre spektret, både når det gjelder funksjon og pris, finner vi egne integrerte serveringsløsninger. Disse ikke bare kjøler vinen, men gjør det også mulig å forsegle åpnede viner med vakuum, slik at flaskene får betydelig forlenget levetid.

Temperatur og vinglass som en viktig del av vinopplevelsen

Vinkjøleskapet er en viktig del av vinopplevelsen, fordi korrekt temperering har mye å si for hvordan vinen smaker, dufter og oppleves. Det er også derfor vanlige kjøleskap ikke egnet til kjøling og temperering av vin, fordi en temperatur rundt fire grader tilnærmet aldri er riktig for servering av vin.

Vinglasset som benyttes til servering er også en viktig del av opplevelsen. Det er ikke sikkert at du vil legge merke til forskjellene når det gjelder hvordan glassets form påvirker duft, men å nyte en god vin fra et vakkert glass har en verdi i seg selv. Det er mulig å benytte store hvitvinsglass som «allround»-glass, men et bredere spekter av glass vil komplettere både viner og tilhørende gourmetmat.

Champagne og Musserende vin anbefales å serveres ca. på 4-8 ºC.
Tørre og lette hvite viner skal ha 8-10 ºC.
Kraftige hvitviner bør ligge på 10-12 ºC.
Rosévinene serveres 8-10 ºC.
Lette rødviner bør har en serveringstemperatur på 12-14ºC.  Med mer fylde økes temperaturen med par grader.
Fyldige og kraftige taninrik rødvin opp til 16-18 ºC.
Tørr sterkvin 14-16 ºC. Søte et par grader høyere. De søte vinene får best balanse på 10-12 ºC