Gourmet julemat

For de fleste nordmenn så er det ribbe eller pinnekjøtt som er de to sikkerstikkene innen julemat. Så mange som åtte av ti velger nettopp en av disse to rettene når middagen skal serveres på julaften, men akkurat hva som er best er det delte meninger om. Andre igjen synes derimot at disse tradisjonelle rettene blir noe kjedelig i lengden, og velger gourmet julemat i stedet. Kanskje holder det å piffe opp ribbetilbehøret litt, eller så lager man sin helt egen meny. Mulighetene er definitivt mange, for hva er egentlig julemat?

Få julematen til å smake mye mer

For de fleste av oss handler det å lage julemat om å få ribbesvoren sprø, eller å passe på at pinnekjøttet blir vannet godt nok ut slik at det ikke blir for salt. Eller kanskje at det blir salt nok – folk har ulike smakssanser. Men i stedet for å bekymre deg for disse problemene, så kan du prøve deg på alternativ julemat. For eksempel så kan juleskinke med litt eksklusivt tilbehør være et flott julemåltid dersom man er lei av både ribbe og pinnekjøtt. Finn frem din fineste ugly christmas sweater og la deg inspirere av de mange matbloggene på nett. Faktisk er det også enkelte som serverer smalahove på selveste julekvelden, kokt på samme måte som med pinnekjøttet og med mye av det samme tilbehøret. Kanskje for spesielt interesserte riktignok.
Et godt alternativ for deg som er usikker på hvordan du skal piffe opp julematen litt, er å spise på en finere restaurant i november eller desember. Ofte har man her tilpasset julemeny, kanskje en såkalt juletallerken, som kan være en «pimpet» versjon av for eksempel ribbe med tilbehør. Kanskje kan man hente inspirasjon herfra, eller så oppdager man en helt ny rett som man får lyst til å prøve hjemme når man skal lage julematen. Aller hyggeligst blir det om man samler hele familien til matlagingen, og så er det bare å finne frem en matchende stygg julegenser, og finne veien til grytene.

Hvilken vin passer til lutefisk?

Hvilken vin passer til ribbe?

Hvilken vin passer til pinnekjøtt?

Hvilken vin passer til julegløgg?

Hvilken vin passer til juletorsk?

Hvem produserer Norges beste lutefiskbacon?

Hva vil barna spise?

Å få barna til å smake på maten er ikke alltid like enkelt – det er noe alle småbarnsforeldre vet. Ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk er kanskje ikke det barna er mest glad i, og mange vil derfor måtte ty til pølser, medisterkaker eller kanskje noe helt annet slik at barna skal få i seg noe mat imellom all gaveåpningen og godterispisingen. Her anbefaler vi at man involverer barna i matlagingen slik at de får et annet forhold til julematen, og kanskje dermed blir mer nysgjerrig på å smake på maten. For det er jo faktisk sjeldent slik at barna faktisk ikke liker maten, bare den blir presentert på riktig måte.
Kjøp en julegenser til barnet ditt og ikle deg selv i matchende genser. La barna ta del i ribbestekingen og gi poden oppgaver som han eller hun kan løse. Vi kan garantere deg at også barna ønsker at svoren skal bli sprø dersom du lager en liten greie ut av det. Kanskje blir de sittende foran stekeovnen i stedet for TV-skjermen bare for å følge med at ribba har det bra i ovnen. Lykke til!

Legg igjen en kommentar