Det er pop med gourmetmat

Gourmetmat er i vinden som aldri før. Det vises på alle programmene som handler om mat, kultur og tradisjon. Norge har også mange kokker i verdensklasse, som tyder på at landet både har gode utøvere, og et fantastisk matfat. Det er gjerne matretter med fokus på sjømat som slår til hos utlendingene, men Norge har også mye annet å by på. Alt fra elgkjøtt til rype er tradisjonell mat, mens villaks fra en eller annen lakseelv er noe folk fra andre land valfarter for å få en del av.

Dette er noe det blir tv-programmer av. For det er ingen tvil om at gourmet og mat-programmer fenger, spesielt når det er en god porsjon humor med i bilde. Mange av programmene er rene konkurranser der deltakerne får mulighet til å vise frem ferdighetene sine for et større publikum. Slike program er med på å øke interessen for god mat, men også en flukt fra den masseproduserte maten man ofte finner i butikkene. God og næringsrik mat handler ofte om gode, ferske råvarer, riktige ingredienser og kunnskap om kokkekunst. Noe av gleden er jo også de visuelle inntrykkene man får ved et herlig måltid.

Truls a la Hellstrøm

Den siste i rekke programmer som omhandler gourmetmat, restaurantdrift og generelt det gode liv med mat er ”Truls a la Hellstrøm”. De to reiser til de største matsentrene i verden, med et formål om å forvandle Truls Svendsen om til en kulinarisk mester, slik som Eivind Hellstrøm er kjent som. Truls blir satt på noen store utfordringer, der han for eksempel skal drive en sushi-bar midt i Tokyo eller reise til mathovedstaden Paris, der trøfler og biffer er hovedtema. Serien viser at man med få midler kan lage gourmetmat på et internasjonalt høyt nivå, med en god latter på lur.

Desserter og kaker er i aller høyeste grad en del av mattradisjon og i programmet ”Kakekrigen”, får helt vanlige folk utfordre sine talenter og ferdigheter mot likesinnede. Programmet ledes av en programvert, mens to spesialister vurderer og kårer vinnerne og taperne. Det er i de senere sesongen Monica Csango og Sverre Sætre som vurderer kakene. Til slutt står man igjen med et finale-lag som skal konkurrere om å vinne konkurransen og muligheten til å vise sine ferdigheter for verdenskjente connaisseurer og konditorer.

4-stjerners middag

Tilbake til mat-programmer med humor, så er ”4-stjerners middag” er program der kjente personer skal be hjem til middag og underholdning. Med programmet viser man fram hva folk kan få til med råvarer handlet i butikk, og hvordan også underholdning er med på å sette en standard for matopplevelsen. Det er fire deltakere i hvert program, der alle har en aften hver, hvor de skal briljere både på kjøkkenet og i stuen. Etterpå skal gjestene vurdere mat og underholdning ved å gi terningkast.

Gutta på tur

Gutta på tur” er kanskje en av de programmene som åpnet øynene til trauste nordmenn med en utvannet mattradisjon. I mange år var programmet tatt av plakaten, men er nå tilbake med foreløpig en sesong. Det er gutta Arne Hjeltnes, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie og sjefskokk Arne Brimi som er deltakere i programmet, hvor de tar med seg en ekstra gjest. Programmet foregår i vill natur, enten langt oppe i fjellheimen eller ute på det store hav. Det er Arne Brimi som står for kokkekunstene, i spedt sin tradisjonelle ”sjalottløk”, men som alltid kommer opp med noen fantastiske måltid. Det er gutta sin oppgave å fange maten og nyte måltidene som Brimi kommer opp med.

Gourmet-mat er noe som opptar oss, og som viser seg å være populært som underholdning. Folk er tross alt ikke bare opptatt av at ting skal være billig, men også at ting skal være godt. Slike programmer virker som motiverende på folk som vil prøve sine ferdigheter på kjøkkenet.

Legg igjen en kommentar