Bruk opp julerestene og lag deilig julebord

Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.

Norsk institutt for bærekraftsforskning NORSUS kunne i dag, 16 desember fortelle at norske husholdninger står for 55 % av det totale matsvinnet i Norge. Det utgjør betydelige mengder mat. Vi hjelper deg å redusere matsvinn gjennom julen.

Alt kan rulles inn i en potetlefse

Lefse er noe mange kjøper eller lager til jul. Det smaker godt med nesten all slags rester. Bruk fantasien og det du har i skapet, rull sammen og la lefsene ligge litt i kjøleskapet før de skjæres i passende biter og legges på fat. Det smaker nydelig etter en dag ute mens middagen forberedes eller på julebordet.

– Lefseruller er en super måte å bruke opp restene på, sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Bruk fantasien og sett sammen ulike smaker, så blir det noe for alle.

Deilige vintersalater med julesmak

Resten av kålen og rødkålen blir fantastiske vintersalater. Kombinert med litt nøtter og sitrus blir det fantastiske smaker på julebordet.

En favoritt er kremet rødkålsalat med granateple. Den er enkel å tilberede, vakker å se på og smaker himmelsk. Den passer til all julemat.

Vil du lage salaten til en komplett lunsjrett anbefaler vi å tilsette byggryn og litt flere grønnsaker.

Rosenkål er også velegnet til å lage salat – sammen med eple og pyntet med granateple er den både vakker og smakfull på julebordet.

En frisk og søt avslutning

Det er ekstra feriefølelse å avslutte med noe søtt og godt. Hvis noe av frukten er i ferd med å bli litt vel moden er det smart å lage fruktsalat. Godt moden frukt er ekstra søt. Kombiner gjerne med litt hakkede mandler eller nøtter og du har en vakker og smakfull dessert.

Du kan koke en sukkerlake med julens krydder eller du kan bare skvise litt appelsinsaft over når frukten i seg selv er søt og god.

God jul – med verdens beste samvittighet!

Legg igjen en kommentar