7 regler for fine dining

Har du noensinne vært ute på en finere restaurant og blitt forvirret over alle gaflene og knivene? Eller hvorfor man har fått en ekstra serviett? Dette er 10 regler man må kunne dersom man skulle bli invitert ut på en Michelin-restaurant. Reglene varierer fra restaurant til restaurant, men likevel er det en rekke regler som går igjen.

  1. Bestikket

Dette er en av de vanskeligste problemene folk opplever på en finere restaurant. Vanligvis finner man en rekke gafler på venstre side og en rekke kniver på høyre side. Hovedregelen er at man alltid starter ytterst og arbeider seg innover når måltidene blir servert. Det er ikke uvanlig at det er 5-7 ulike retter man blir servert. Det kan være lurt å følge med på hva de andre gjør dersom man er usikker.

Forsyn deg alltid med små porsjoner og legg bestikket ned på fatet for hver munnfull. Legg dem i kryss for å vise at du ikke er forsynt, mens når man er forsynt, så legger man bestikket sammen mot midten. Spis alltid med både gaffel og kniv i hendene, og ikke hver for seg.

  1. Forskjell på skje til suppe og kake

Suppeskjeer kommer gjerne i to forskjellige fasonger, en som en rund skål, og den andre som et egg.  Når man nyter suppen, skal skålen bli stående på bordet. Og aldri drikk suppen fra skålen, ved å løfte den mot munnen. Ta skjeen fra midten av skålen og før skjeen utover, og deretter mot munnen. Ikke stapp hele skjeen i munnen, men drikk fra kanten. Slurping er selvfølgelig en uting.

  1. Servietter

Servietter skal kun brukes til å tørke seg rundt munnen. Og det skal gjøre elegant. Servietten skal være utfoldet og ligge ved knærne. Man skal ikke ha servietten som en smekke slik som det var vanlig før i tiden. Hvis man må forlate bordet et øyeblikk skal servietten legges på stolen slik at kelneren skjønner at du kommer tilbake.

  1. Forskjellige glass

Det vil minst være to glass til en hver tid ved bordet. De skal plasseres ved høyre side av fatet. De skal plasseres i en diagonal eller et kvadrat. Glasset øverst til venstre er til rødvin, nederst til venstre er hvitvinsglasset. Øverst til høyre står champagne-glasset, mens nederst til høyre er vannglasset. Det kan være andre kombinasjoner til en hver tid på bordet, så her gjelder det å ha tunga i riktig glass. Man kjenner som oftest til de forskjellige glassene. Drikk med måte og alltid i små porsjoner.

  1. Holdning

Når man sitter ved bordet, skal føttene være plassert rett ned foran en. Man skal ikke krysse føttene, og man skal ikke lene seg tilbake i stolen. Albumene skal holdes rett ned, slik at armene former en vinkel. Hold en flott holdning med rak rygg, og aldri len deg på bordet.

  1. Spis og etikette

Dersom man ikke liker maten, la det ligge. Selv om man er på gourmetrestaurant så må man oppføre seg. Ikke blås på maten om den er for varm. Det skal avkjøles av seg selv. Røyking er uakseptabelt. Fotografering skal ikke forekomme. Ikke flytt på tallerkenen. Ikke oppfør deg ufordragelig, heller ikke ovenfor kelnerne. Ikke spis med fingrene.

Ikke pek på noen med bestikket, selv ikke i en trivelig konversasjon. Ikke hold bestikket mens du drikker. Så når du så kan dette, er det bare å ønske god appetitt!

  1. Ikke lag oppstyr

Man skal aldri begynne å spise før alle er satt seg ned ved bordet. Dersom verten anbefaler noe annet, følger man disse. Man må fjerne stener eller andre ting man ikke vil svelge, på en diskre måte. Plasser stenene på siden av fatet. Man skal aldri pusse nesen eller bruke tannpirker på en finere restaurant. Da må man i så fall gå til toalettet.

Salt aldri måltidet ekstra, og dersom man skal tilføre salt, må man først smake på maten. Forretter eller brødmat skal alltid tas fra skålen å legges på side av fatet før man putter dem i munnen. Brødmat skal ikke skjæres, men brytes opp i passe porsjoner. Smuler vil eventuelt kelneren ta seg av.

Legg igjen en kommentar