5 retter å servere en turist

Mexicansk gryte og  italiensk pizza er kjempegodt, men ikke noe du bør servere nysgjerrige turister. Mange turister vil spise norsk mat, men hva er egentlig det?

Bilde: Pixabay

Norsk mat har etterhvert blitt veldig internasjonal. De fleste vet ikke lenger hva som er norsk mat. Likevel er det en del ikoniske tradisjonsrike retter du kan servere utenlandske gjester som insisterer på noe ordentlig norsk.

Kjøttkaker

Du finner kjøttkaker i de fleste land i verden, og alle har ulike bindemidler som potetmel, maismel, hvetemel, og maismel. Skal du lage riktig norsk må du bruke potetmel. Noen bruker løk, andre gjør det ikke. Noen bruker egg, men det er heller ikke et krav. Hva er det da som skiller norske kjøttkaker mest fra utenlandske? Svaret er enkelt. Du må for all del IKKE bruke hvitløk eller krydder som oregano, basilikum, timian, persille. Derimot skal du bruke kardemomme. Potetmel og kardemomme er nøkkelen til ekte kjøttkaker.

Lefse

Norske hvetelefser minner om veldig mange andre lefser man får rundt om i europa, og de er også laget på samme hvis med hvetemel. Også i Asia og Sør-Amerika lager man lefser, men der benyttes det gjerne maismel. Det som i all hovedsak skiller de norske lefsene fra de utenlandske er hvordan vi tilbereder dem. I Norge bruker man rikelig med smør, sukker og kanel. Det høye sukkerinnholdet gjør ofte gjestene så spente at de likeså godt kunne ha vunnet hos Maria Bingo, tatt jackpotten eller ha sett krypto-investeringen vokse grassat. Bare ikke kombiner den med sterk kaffe, da kan det hende du ‘letter’.

Klippfisk

Norsk klippfisk er laget av torsk, men også hyse og lange brukes til klippisk. Bruk norsk torsk dersom du skal lage skikkelig klippfisk. Det spesielle med klippfisk er at den er dobbeltkonservert. Det vil si at den først er saltet og deretter tørket. For å kunne spise klippfisken må du vanne den ut. Få nordmenn er enige i hvor lenge. Faktisk varierer rådene fra fem timer til fem døgn, men vanner du ut i et døgn kan du være sikker på ikke å mislykkes.

Bilde: Pixabay

Pinnekjøtt

Saltet og tørkede ribbein fra lam er kanskje Norges mest kjente tradisjonsmat. Det er også Norges nest mest populære rett å servere på julaften etter ribbe. Tradisjonelt kommer pinnekjøttet fra Vestlandet, der sauer beiter i grønne daler rundt om i de norske fjordene. Pinnekjøtt fåes i to varianter, røkt og urøkt. Felles for begge er at de i likhet med klippfisk må vannes ut. Måten pinnekjøtt lages på er nok morsomt for turistene å se på. Pinnekjøtt skal nemlig dampes over bjørkekvister, under lokk i minst tre timer. Vil du imponere skikkelig tar du med turistene ut og skjærer bjørkekvistene selv.

Svele

Heter også Lapper mange steder i Norge. De er ikke så ulike amerikanske pannekaker, men i svele bruker man natron og hornsalt i stedet for bakepulver. Svelene er laget med sukker, hvetemel og smør. Svelene kan med hell serveres med sirup, honning, syltetøy og rømme. Det sistnevnte er nok det smarteste. Friskrørte jordbær og rømme er alltid populært.