12 ting som tyder på at du har havnet på en fine dining restaurant

Det skal ganske lite til for å forstå at man har kommet inn på en fasjonabel restaurant i høyeste klasse, om man i det hele tatt kommer inn. Det kan hende man er i et annet land, og ikke helt har forstått kodene eller språket, eller blir forvekslet med en superstjerne. Nedenfor kommer en del antakelser på at man helt sikkert er på en fine dining restaurant.

1. Det henger krystalliske lysekroner i taket, og det ligger flere kniver og gafler på plassen din. Hele lokalet virker elegant og luksuriøst, gjerne i lyse flotte omgivelser

2. Gjestene rundt deg er kledd i flotte dresser og galante kjoler. Dersom man har kommet inn på en fine dining restaurant, for eksempel en Michelin-restaurant, vil både gjestene og servitørene være fint kledd. Her holder det nok ikke med en dress fra Dressmann.

3. Det kommer en hovmester og utdeler menyen. Er det en hovmester med lang smoking, kan man være trygg på at man har havnet på en fin restaurant. Menyen består gjerne av en hel rekke ord og uttrykk som kan minne om fransk.

4. Det kommer en sommelier. På norsk kalles det en vinkjenner, og han er ekspert på viner fra alle distrikt, og vet hvilke viner som passer til de forskjellige rettene. Restauranten har ofte en bodega, sin egen vinkjeller hvor årgangsvin og andre blir oppbevart.

5. Man blir spurt om man vil ha 3, 5 eller 7 retters måltid. Selv om det høres mye ut, er det bare bitte-litt mat på hver tallerken. Selv om det er lite mat på hvert fat, er det helt sikkert flott dandert og ser velsmakende ut.

6. Det er stilfullt i lokalet og det er en behagelig atmosfære. Her er det ingen som braser ut med høye tilrop eller latter, men atmosfæren preges av et avbalansert og rolig miljø. Det kan hende det er litt bakgrunnsmusikk, for eksempel klassisk musikk. Eller det kan være en pianist som spiller på et klaver.

7. Du blir bedt om å gå dersom du ikke ser anstendig ut. Kommer man ikledd dongeribukse og boblejakke til en restaurant med høye ambisjoner, kommer man sjelden inn dersom man ikke tilfeldigvis er en kjendis eller superstjerne. Fine dining restauranter vil ikke assosieres med middelmådighet.

8. Det kommer en sjefskokk eller flere og serverer maten. Kommer det en sjefskokk, kan man være sikker på at man har havnet på en restaurant med gourmet måltider på menyen. Har han i tillegg en kokkelue på hodet, er det ikke lenger tvil i din sjel.

9. De fleste uttrykkene som blir brukt, stammer fra fransk og italiensk. Dersom man ikke forstår et kvekk av hva som blir sagt, kan man være sikker på at man er på en finere restaurant. Det er ord som coq au vin, sommelier, escargot de bourgogne også videre. Liker man ikke snegler, bør man vite hva man bestiller.

10. Du får øye på superstjerner eller kjendiser. Sitter det noen rikfolk eller kjendiser på bordet bortenfor, da kan man være sikker på at man har havnet hvor rikfolkene spiser.

11. Det er som oftest fullbooket. På flotte restauranter må man som oftest bestille bord i god tid, og for enkelte restauranter kan det være fullbooket måneder i forveien. Kommer man ikke inn på grunn av fullbooking, da er det ingen tvil om hvor man har havnet.

12. Regningen bruker å være en god indikasjon på at man spiste på en fine dining restaurant. Og trodde man at prisene tross alt ikke var så ille, blir det verre når man finner ut at prisene ikke var oppført i kroner, men i euro eller dollar.