Hva er sommelierens oppgave?

Skal man ut å spise gourmet mat på en bedre restaurant, vil man gjerne ha det beste måltidet man kan få. Men selv om fine dining kanskje er forbeholdt til mest ressurssterke i samfunnet, så er det også mulig for noen og en hver å oppleve et godt måltid i luksuriøse omgivelser.

Det kan hende man endelig har fått råd til et måltid med sin kjære eller skal imponere en ny flamme. Det er ofte måltidet som står i fokus, samtidig som man glemmer at man skal ha en vin som passer perfekt til maten. For noen er en middelmådig vin en veldig god vin, spesielt når regningen skal betales. For andre spiller ikke pris noen rolle, for man ønsker først og fremst den ultimate gourmetopplevelsen.

Vinkelneren

Sommelieren, eller vinkelneren, har oppgave med å gi råd til hvilken vin som passer til de ulike matrettene, ut fra sin egen erfaring og hva gjestene ønsker. For folk flest vil en vin på en gourmetrestaurant uansett være mye bedre enn alt annet man har smakt tidligere, så dersom prisen er god, er også smaken god. Sommelieren vil gi råd som setter den lille ekstra spissen på luksusmåltidet på den fine restauranten.

Sommelierens oppgave blir å finne en vin som passer måltidet, men også som passer gjestene og prisen. Derfor er det viktig at man er åpne om hva man ønsker. Det kan hende man ønsker en fyldig vin til en entrecôte, og da vil vinkelneren gjøre sitt beste ut fra disse kriteriene.

Det første han vil spørre gjestene om er hvilken drue de prefererer og fra hvilket vindistrikt. Dersom ønskene er helt feil i forhold til matretten som serveres, kan sommelieren veilede og gi råd om hvilke andre typer som passer bedre.

Deretter vil han gi råd om vinen som omhandler dens egenskaper og smaker. For en som ikke har kunnskap om vin, kan uttrykkene virke forvirrende og lite informative. Derfor bør man ta et lite lynkurs, eller lese sider som denne. Her kan man lære seg å si at man ønsker en enkel vin, eller at dersom sommelieren sier at vinen er kjøttfull, så betyr det at den er fyldig med rund smak. Det betyr videre at den er særpreget av smaker og bestemt fasong, samtidig som den er moden.

Sommelieren må deretter forklare hvilke årganger og vindistrikt vinen er fra, men for folk flest betyr ikke det så mye. For vinkjennere er det derimot en viktig detalj som kan avgjøre om måltidet blir en suksess eller fiasko.

Dersom man allerede er opptatt av pris, ønsker man sikkert en best mulig vin til en god pris. Da kan man briljere med sine kunnskaper om de ulike druene som:

  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Pinot noir
  • Chardonnay
  • Merlot
  • Shiraz

også videre.

Det kan hende den nye flammen din blir imponert, men det kan også hende at sommelieren ler inni seg. Det finnes en rekke andre vindruer.

Det viktigste for gjestene er at de skal ha en uforglemmelig matopplevelse med vidunderlige sanseinntrykk, både for øynene, ganen og tungen. Dersom vinen ikke passer til måltidet, kan hele opplevelsen bli redusert til et vanlig restaurantbesøk. Dersom sommelieren er flink, tar ham dem med på en fantastisk reise i vinhistorie og kultur. Gjennom samtale og intuisjon vil sommelieren finne den beste vinen som passer for de besøkende.

Legg igjen en kommentar